В писмо до Борисов кметът на Хасково се оплака от кадруване на Делян Добрев

Добри Беливанов

© Община Хасково

Добри БеливановКадруване, интереси и симпатии стоят зад създалото се напрежение в град Хасково. Това пише в открито писмо до премиера Бойко Борисов кметът на Хасково Добри Беливанов. Тази седмица, докато той беше в отпуск, ГЕРБ оттегли доверието си от него заради обвинения, че не изпълнява обещанията си и че е вербуван от БСП. Самата БСП пък обвини местния лидер на ГЕРБ и депутат Делян Добрев в кадруване в общината и налагане на феодален модел на управление. (Всичко за скандала четете тук. "Дневник" цитира текста на писмото така, както е публикуван в сайта haskovo.info)


В него Беливанов припомня, че назначенията на ръководни административни кадри в общината трябва да стават с прозрачни конкурси, каквото било и неговото желание.


Чисто партийните, семейни и приятелски назначения не са подходящи за постигане на тези цели, така че не е допустимо установяването на монопол в ръководството на общината, пише кметът. Той иронизира изказването на хасковския лидер на ГЕРБ, депутат и бивш енергиен министър Делян Добрев, който обясни назначенията на свои близки с това, че градът е малък. "Няма да коментирам препоръчаните от Делян Добрев назначения нито в община Хасково, нито в енергетиката, за които излезе информация в медиите. Ако Хасково е малък район и в управлението трябва да има приоритетно негови близки, то и секторът енергетика ли е малък?" пита реторично Деливанов и уверява, че е наскърбен от поведението на Добрев, но като баща, а не като политик.
"Аз не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев, който създаде нелепо напрежение в община Хасково. Начинът, по който реагира Добрев на конкурсите показа, че истинската му цел е била да кадрува и ръководи община Хасково, а аз само да бъда фигурант – фасадата, зад която друг реди събитията, без дори да мога да спра незаконните назначения. Това е обидно", пише кметът.


Той казва, че съжалява, че се е доверил за кадровата политика на заместниците си. "Научавам, че напускащите заместник кметове ще се върнат на по-скъпо платените си предишни длъжности, съжалявам само, че не са усетили моето уважение и респект към жертвата им за Хасково. Надявам се на тяхно място да дойдат също достойни хора и добри професионалисти" продължава писмото.


Той обяснява промяната на партийното отношение към себе си с това, че е отменил опорочени конкурси за назначения.


"Управлението в Хасково е успешно и смело заставам зад тези си думи. Постигнати са много успехи и всички те са плод на екипна работа. Разчитам, че всички поръчки са възложени законосъобразно. Горд съм, че сме сред първенците в санирането. Неприятно е, че заради един изкуствено създаден конфликт заради конкурсите за назначения, обществото ще гледа с недоверие на цялостната дейност в общината. Дадохме повод на опозицията да ни атакува", пише кметът.


Той припомня, че е избран с подкрепата на ГЕРБ и уверява, че изпълнява политиките на партията, но именно заради това членовете й трябва да пазят доброто й име и да пресичат практики, които уронват престижа и доверието в политическата сила.


Едновременно с това кметът изразява уважение и към БСП като градивна опозиция. "Не съществува цена, която може да купи убежденията ми. А и от БСП никога не са се опитвали да сторят това, защото добре ме познават.", обявява Беливанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK