След акцията на ГЕРБ "Всички обичат Делян" мнозинството отхвърли оставката на Добрев като депутат

Делян Добрев остава депутат и областен координатор на ГЕРБ.

© Юлия Лазарова

Делян Добрев остава депутат и областен координатор на ГЕРБ.След двучасови разгорещени дебати в парламента, в които депутати от ГЕРБ заявяваха: "Деляне, приятелю, тяхната цел е да те елиминират" и обясняваха колко "морален и достоен човек и парламентарист" е той, народните представители от мнозинството отхвърлиха оставката на Делян Добрев като депутат.


Заради скандалите с назначенията и обществени поръчки в община Хасково Добрев подаде искане да бъде освободен като народен представител, но при две гласувания днес мнозинството го отхвърли с 97 гласа "за", 99 "против" и 19 "въздържал се". Оставката не бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". Колегите им от БСП и ДПС гласуваха "за".


Така Добрев остава депутат от ГЕРБ. Той е и областен координатор на ГЕРБ в Хасково, след като ръководството на партията не е приело и тази оставка.
Докато течаха дебатите в пленарната зала, в резиденция "Евксиноград" лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов за първи път говори по скандалите. Той определи оставката на Добрев като депутат като "морален акт" и поиска всички хора в администрацията, назначени по роднински връзки, да напуснат позициите си. Борисов публично поиска кметът на Хасково Добри Беливанов да прояви морал, да си подаде оставката и да се върви към нови кметски избори в общината. Във вторник от ГЕРБ не коментираха дали Делян Добрев би бил кандидат на ГЕРБ за кмет в Хасково при евентуални предсрочни избори, но зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че заедно с Борисов са решили Добрев да остане областен координатор на ГЕРБ в Хасково - позиция, която бившият енергиен министър също пожела да напусне.


В нежеланието на ГЕРБ да гласува оставката на Делян Добрев като депутат БСП видя бламиране на лидера Борисов. В отговор Добрев каза, че той самият призовал оставката му да бъде приета и въпреки решението продължавал да иска да напусне парламента.


"Всички обичат Делян"


Оставката на Добрев като депутат бе отхвърлена след множество изказвания от парламентарната трибуна на колегите му от ГЕРБ, в които те обясниха, че Добрев е "качествен", "морален", "достоен" и "оклеветен от Елена Йончева". Според депутати това е акция за изчистването на имиджа на Добрев, в която да се обясни, че БСП иска "да омърси този млад човек" с "фабрика от кал" и че "комунистическата партия" също е правила роднински назначения. Изказванията бяха кулминация на декларации на партийни структури и фейсбук публикации на депутати от ГЕРБ от последните дни в защита на Добрев.


Опозицията от "БСП за България" предпочете да не отговаря с нападки и вземаше думата само за да цитира факти за назначения и да защитава депутата и журналист Елена Йончева, която задавала точните въпроси. И от БСП, и от ДПС изразиха тезата, че днес има "сливане на партията с държавата".


В дебатите зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) призова депутатите да не приемат оставката на колегата си с думите: "Ние не даваме Делян! Колеги, призовавам ви да гласувате против оставката на Делян - той е притиснат и е залят с помия!" А колегата й Вежди Рашидов каза: "Деляне, не хващай като мене рак от емоционалност.". Имаше и призив от Спас Гърневски: "Деляне, приятелю, тяхната цел е да те елиминират, защото една от големите цели е домогването до енергетиката. Не скачай от борда на кораба, който води България до цивилизована Европа. Ако скочиш, червените акули ще те разкъсат във въздуха. Ако имаш сили, в името на България оттегли оставката си."


Добрев направи кратко изказване, в което изброи успехите си, сред които и договор с по-ниска цена на газа, и благодари на всички за безпрецедентната подкрепа. След това се обърна към Елена Йончева: "Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката, без съд и присъда."


"Ние ще защитим Делян Добрев и няма да дадем да напусне парламента. Заедно с него ще защитаваме България и кабинета "Борисов", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че ще гласува "против" оставката и призова колегите му да гласуват по съвест. Колегата му от ДПС Велислава Кръстева го попита: "Къде бяхте вие, когато вашият лидер подаваше оставка? Но очевидно всички обичат Делян." Цветанов отвърна, че оставките на правителствата са били политически решения.


"Г-н Борисов, вашата партия ви сваля"


"Народът е убеден, че ние идваме в политиката не за да работим за него, а за да облагодетелстваме семействата си", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ: "Ако отхвърлите оставката на Делян Добрев, ще бламирате Бойко Борисов".


След това като лидер, който е понасял удари от свои, Нинова направи и обръщение към премиера: "Г-н Борисов, вас днес ви свалят. Имате проблем не само с партията си, а и с общественото доверие".


"Ние ще приемем оставката на Делян Добрев. Тя е морален акт, както каза и на пресконференция премиерът Бойко Борисов", обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. От "Воля" казаха, че ще гласуват "против".


Депутатите от "БСП за България" защитаваха Елена Йончева, която ГЕРБ се опитвали да очернят, защото задавала резонните въпроси. "Който журналист реши да прави разследваща журналистика, значи не е журналист. Това е проблем.", каза Нинова. Според социалиста Антон Кутев Добрев трябва да се чувства виновен заради кампанията срещу Йончева.


"Това е моделът ГЕРБ - твърдите, че сте назначили кмета, а той се избира", каза още Кутев. Той каза още, че също има известни съученици, но никога не си е позволявал да толерира когото и да било от тях.


По време на дебатите ГЕРБ и БСП си вадиха стари скандали за назначения и за роднински връзки.


Кой разпределя порциите


"Става въпрос за разпределянето на порциите", обяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Председателят на парламента Димитър Главчев му отвърна, че ГЕРБ няма опит с разпределянето на порциите, тъй като те се разпределяли някъде другаде.


Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" взе думата и каза, че схемата със шуробаджанащината и разпределянето на порциите във властта е измислена от ДПС.


"Допускате да се говори за други неща, сега говорим за Делян Пеевски", обяви след него Вежди Рашидов, който вероятно допусна лапсус и обърка фамилията на Добрев с фамилията на колегата му от ДПС.


Добрев ще съди депутати от БСП


След гласуването Делян Добрев обяви, че ще съди депутатите от "БСП за България" Елена Йонева и Александър Симов за клевети.


"Поглеждайки осем години назад, днес наистина си мислех, че ще ме освободят, и казах основните работи, с които се гордея. Може и да прозвучи нескромно, но съм оставил нещо зад себе си", обясни още Добрев.


На въпрос дали отхвърлянето на оставката променя личното му мнение за ситуацията, той обяви: "Не, не променя личното ми мнение за ситуацията, не променя личното ми желание да напусна парламента. Но, както видяхте, не стигат гласовете. Затова поисках прегласуване - за да могат колегите от БСП да се съберат, но имаха липсващи хора и това не се получи." Според мониторите, които показват резултатите от гласуването, 77 от общо 80 депутати от "БСП за България" гласуваха "за" оставката на Добрев.


Попитан бламиран ли е лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който призовал оставката да бъде приета, Добрев отвърна: "И аз призовах оставката да бъде приета. Благодаря ви."


От своя страна Елена Йончева каза, че моделът ГЕРБ не е паднал, но се е пропукал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK