ГЕРБ обвини индиректно президента Радев в корупция при избора на изтребител (допълнена)

Президентът Румен Радев, като командир на ВВС.

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Румен Радев, като командир на ВВС.Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител, бе приет със 127 гласа "за". В дебатите в парламента бившият командир на ВВС ген. Румен Радев и настоящ президент бе обвинен от ГЕРБ в корупция, макар и индиректно.


В доклада се препоръчва проектът за придобиване на нов за армията изтребител да бъде гледан отново от парламента, като документът трябва да бъде променен частично. Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия.


Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.


ДАНС в президентството?
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров каза, че генерал Радев не е приятел на истината. "Няма да споря с някого, ако каже, че е заклет лъжец", каза Тодоров, като имаше предвид опорните точки, писани от ген. Радев за бившия премиер Пламен Орешарски преди негова среща с представители на Сааб, производител на "Грипен". Тодоров каза, че комисията е открила секретна шифрограма, изпратена от посолството на България във Вашингтон до началника на кабинета на президента Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация. "Екип на ДАНС работи в президентството от 10 дни. Има унищожени документи. Цялата преписка между външно министерство и президентството е унищожена", каза Тодоров, като според него за това вина имал главният секретар на президента Димитър Стоянов.
Тодоров уточни по-късно, че получил информация за проверката от Държавната комисия за сигурност на информацията, които препратили сигнала му към ДАНС.


От прессекретариата на президентството отговориха "нямаме такава информация" попитани от "Дневник" за проверката.


Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет - Антон Тодоров

© Юлия Лазарова

Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет - Антон Тодоров


"Виждаме, че генерал Радев има афинитет да си назначава любовниците на втори договор...", каза Тодоров, след което микрофонът му беше изключен от председателстващия в момента Явор Нотев. При следващото си явяване на трибуната Тодоров каза за Радев: "Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо."


Владимир Тошев (ГЕРБ) пък зададе риторични въпроси за това как е финансирана кандидатпрезидентската кампания на Радев и "има ли грипенски пари вътре".


Избирателност при оценката на офертите


Заместник-председателят на временната комисия Христо Гаджев (ГЕРБ) добави, че нито една от трите схеми за плащане в офертите не е отговаряла на изискванията на държавата. След това се получават отговори от Италия (употребявани "Еврофайтър Тайфун" - бел. авт.) и САЩ - Португалия (употребявани F-16 - бел. авт.), в които се казва, че ще се съобразят с изискванията на България в процеса на преговорите.


Писмото от Сааб ("Грипен") е подписано от съветник в компанията, а не от представител на шведската държавата. "Ден след изборите тази оферта е призната, а другата, която е подписана от две държави, е хвърлена на боклука", каза Гаджев. Той обърна внимание, че решението на служебното правителство, което бе назначено от Радев, за избор на "Грипен" е взето в последния ден от дейността му, а финалната оценка на офертите е направена за рекордно кратък срок. Емил Христов (ГЕРБ), който е председател на комисията, каза, че от доклад до министъра на отбраната се разбира, че е постигната договорка за плащане, а ръководителят на интегрирания проектен екип (Радев - бел. авт.) е знаел, че е постигнато договаряне със САЩ.


Цветанов заговори за скандали при "Грипен"


Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов се извини "за личните нападки, които бяха направени към президента" и настоящата му съпруга от името на партията. Цветанов напомни, че България и Румъния бяха приети заедно в НАТО и припомни, че Румъния има 8 самолета F-16 и е в процедура за купуване на още 32, Гърция има 115 самолета F-16. Цветанов припомни скандалите в Унгария и Чехия с купуването на "Грипен" и прекратяването на процедурата от Словакия. "Техниката трябва да отговаря на стандартите на НАТО", каза Цветанов.


И малките деца разбраха, че България трябва да купи определени самолети, отговори му Драгомир Стойнев (БСП). Никъде не казах каква марка трябва да спечели, а изложих факти, репликира Цветанов:


Сделките на Сааб никога не стигали до съд, въпреки медийния шум в Чехия, Унгария и Словакия.


"Сааб и Швеция никога не са търсили каквото и да е нечестно предимство по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на отбраната и от правителството", се казва в позиция на Сааб от преди две седмици. "Обвиненията, че се възползваме от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата, бихме предпочели авансово плащане. Все пак, разбираемо е, че министерствата на финансите и отбраната изискват вариант, който съвпада с ограниченията на българския бюджет. Схемата за плащане беше одобрена от парламента през 2016 г. и ние сме се съобразили с това условие в отговора ни на Искането за оферта", пише още в позицията на компанията разпратена, след като временната комисия прие доклада си.


Отговорността е на Ненчев


По време на дебатите от БСП защитаваха Румен Радев, без да има размяна на аргументи по изводите на доклада. Разбра се, че само един депутат от левицата е чел секретните документи, разглеждани от комисията. Според Жельо Бойчев отговорност за проблемите с процедурата носи тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев и правителството на Бойко Борисов, които са подписвали документите по процедурата. Искахте с тази комисия да уязвите ген. Радев, но вместо това се простреляхте, защото отговорността е била на кабинета, каза Бойчев.


Тази комисия беше търсене за алиби за отказ от модернизация на армията, смята Петър Витанов (БСП).


Премиерът Бойко Борисов дава противоречиви сигнали за покупката на изтребители, като няколко пъти каза, че изтребителите трябва да са нови, а преди две седмици повтори, че "първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK