Окончателно Ценко Чоков не е кмет, не можел да ползва неплатен отпуск в ареста

Окончателно Ценко Чоков не е кмет, не можел да ползва неплатен отпуск в ареста

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) окончателно отстрани Ценко Чоков от кметския пост в с. Галиче. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Повече от четири месеца след постановлението на административния съд във Враца, върховните магистрати потвърдиха решението Чоков да бъде отстранен от поста. По-долната съдебна инстанция тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск докато е в ареста и го остави на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.


Решението на ВАС е, че пряко избраните длъжностни лица имат право на платен, но не и на неплатен отпуск. Той се разрешава само по преценка на работодателя, а кметът няма работодател, който да извърши преценката и да разреши ползване на неплатен отпуск. Следователно след като е излязъл в неплатен отпуск Чоков неоснователно не е изпълнявал функциите си на кмет, което дава основание за предсрочно прекратяване на пълномощията му.
Досегашният кмет на врачанското село е в ареста от края на май миналата година. Той е обвинен като ръководител на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи.


Върховните съдии подчертават, че правото на Чоков да ползва платен годишен отпуск за годините 2008, 2009, 2014 и 2015 е "ненадлежно упражнено".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK