Докладът за националната сигурност беше приет след критики

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановДокладът за националната сигурност за 2016 г. в който действията на Русия са посочени, като "източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа" беше приет от парламента с критики от ляво и от дясно.


От БСП гласуваха "против". Иван Иванов (БСП) определи доклада, като смехотворен, защото Русия не можело да бъде заплаха за националната ни сигурност, а в същото време в него нямало нищо за събитията в Турция. Славчо Велков (БСП) се възмути, че няма нищо за сигурността на метрото, което било вероятна мишена на терористични актове и летищата. Таско Ерменков (БСП) обърна внимание върху фразата " Русия засилва влиянието си в културната сфера" и попита дали ще горим руски книги.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също критикува доклада в дълго изказване. "В доклада се наблюдава един повърхностен подход към проблемите на националната сигурност, посочване на някакви констатации без анализ на причинно-следствената връзка на явленията и процесите, посочване на законови и подзаконови нормативни актове, схематично щрихирани конкретни политики, които би трябвало да се случват", каза Карадайъ. "Например, констатациите, че "крайнодесните, крайнолевите и анархистките организации са с ограничена членска маса и нямат значима обществена подкрепа" изискват уточнението, че част от тях са поканени и участват в управлението на страната", каза Карадайъ. Според него по дефиници национализма е крайна идеология и не може да е умерен, каквито внушения има. "Реторичен е въпросът защо докладът мълчи по заплахата за националната сигурност с дейността на националистически формации и участието им в управлението на страната", каза още лидерът на ДПС". Според него този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха за националната сигурност, тъй като е трябвало да е внесен до края на март.
Десилав Чуколов от "Обединени патриоти" (Атака) смята, че не трябва българската държава да приема Русия, като заплаха. Доклада е писан по време на служебното правителство, от служители назначени от президента Радев, каза Чуколов. Той попита защо не е посочено в доклада, че САЩ дестабилизират ситуацията в Близкия изток, заради което има атентати в различни европейски държави. Изречението и частта за заплахата на Русия според него е превод от английски и то не добър.


Милен Михов от "Обединини патриоти" (ВМРО) каза, че частта за Русия е меко казано преписана от миналогодишния доклад. Той припомни, че документа никъде не се казва, че Русия е заплаха за националната сигурност, а чед нейните действия са заплаха за Европа..


"Това е доклад за националната сигурност, а не за сигурността на ЕС. Струва ми се, че нито на правителството, нито на президента някои неща са им ясни", каза Валери Жаблянов, което предизвика реакция на председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цетанов, който видя в думите му "един от опитите за разграничаване от президента". "Ако БСП се разграничават от президента Радев за евроатлантическата ориентация на страната, да кажат в коя посока. Той попита дали всеки един от депутатите е прочел заключения за Крим и неспазването на Минските споразумения. "На последното заседание, на което се приема доклада двамата представители на президента са подкрепили доклада. Това, че БСП се разграничават от президента искам да им кажа: Г-н Радев е избран с мандат от 5 години и ние всички трябва да го подкрепяме", каза Цветанов.


Димитър Лазаров (ГЕРБ) пък обърна внимание, че в доклада за първи път има част за киберсигурността, но подготовката на България да посрещне тези нови заплахи не е добра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK