Държавата ще финансира религиите, те ще се отчитат пред Сметната палата според проектозакон

Ако бъде приет закона ще трябва да се намалят усилвателите с които джамиите призовават към молитва.

© Анелия Николова

Ако бъде приет закона ще трябва да се намалят усилвателите с които джамиите призовават към молитва.Държавата ще финансира всички религии, а финансирането им от чужбина, ще бъде ограничено. Това е заложено в проекта за промени в закона за вероизповеданията, според един от авторите му Йордан Йорданов от "Обединени патриоти"(ВМРО). Въвеждането на контрол върху финансирането на религиите и учебната програма на средните и висшите религиозни училища беше едно от решеният на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 30 май. От ГЕРБ са делегирали авторството на проекта на коалиционния си партньор, но преди внасянето му той ще бъде съгласуван.


Освен контрол и одобрение на учебните планове, в закона на "Патриотите" е предвидено и държавата да финансира религиозните училища. Йорданов смята, че така ще е сигурно, че няма да се насажда радикализъм в учебните заведения. Завършилите зад граница проповедници и преподаватели ще трябва да получат право от Министерството на образованието и други институции да упражняват професията си. Като се изключат богослуженията, всичко останало случващо се в храмовете - проповеди, събиране на дарения и т.н. ще трябва да става на български език.


Всяка религия ще трябва да подава декларация пред Сметната палата. Законът, ако бъде приет, ще въведе за първи път изискване за отчетност.
Йордан Йорданов

© vmro.bg

Йордан Йорданов


Според Йорданов проектът третира еднакво всички религиозни общности. Предвидено е финансирането да става на база на броя заявили религиозната си принадлежност при последното национално преброяване на населението. Очаква се финансов ресурс, даван от държавата, да покрива издръжката на молитвените домове и заплати за персонала. Ще е допустимо и друго финансиране. През пролетта на тази година беше денонсирано споразумението между българската Дирекция по вероизповеданията и турския Дианет за финансова помощ, с която се плащаха заплатите на мюсюлманските духовници в България. Това стана след опита за преврат в Турция.


За религиите се предвижда нов регистрационен режим. За да получи регистрация нова за България религия ще се изисква подписка с три имена и ЕГН на 500 последователи. Йорданов каза, че промените в закона са в интерес на националната сигурност и затова "трябва три пъти да мерим, един път да режем" за да се получи широка обществена подкрепа.


Проектът предвижда и "ограничава на техническите средства в молитвените домове", тоест забрана или ограничаване на използването на аудиоусилватели в джамиите, нещо за което "Патриотите" отдавна настояват.


Проектът все още не е съгласуван с финансовия министър, но се очаква за финансиране на религиите да са необходими между 30 и 40 млн. лв. годишно, показват предварителните отчети.


Освен това се предвижда деполитизация на всички религии, което означава, че хора на ръководни позиции в политически партии няма да могат да заемат такива в религиозни общности.


Йордан Йорданов смята, че промяната в ситуацията Европа и Близкия изток, миграционният натиск и радикализацията на религиозна основа изискват промяна на сега действащия закон, който е писан преди 15 години. Някои от точките, включени в закона ,са превантивни, други почиват на закони на други европейски държави, каза той.


През май главното мюфтийство изрази несъгласие с друга законова промяна - за забрана на чуждите дарения, което според мюфтийството щяло да доведе до влизане на радикални елементи в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK