Държавата ще финансира религиите, те ще се отчитат пред Сметната палата според проектозакон

Ако бъде приет закона ще трябва да се намалят усилвателите с които джамиите призовават към молитва.

© Анелия Николова

Ако бъде приет закона ще трябва да се намалят усилвателите с които джамиите призовават към молитва.Държавата ще финансира всички религии, а финансирането им от чужбина, ще бъде ограничено. Това е заложено в проекта за промени в закона за вероизповеданията, според един от авторите му Йордан Йорданов от "Обединени патриоти"(ВМРО). Въвеждането на контрол върху финансирането на религиите и учебната програма на средните и висшите религиозни училища беше едно от решеният на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 30 май. От ГЕРБ са делегирали авторството на проекта на коалиционния си партньор, но преди внасянето му той ще бъде съгласуван.


Освен контрол и одобрение на учебните планове, в закона на "Патриотите" е предвидено и държавата да финансира религиозните училища. Йорданов смята, че така ще е сигурно, че няма да се насажда радикализъм в учебните заведения. Завършилите зад граница проповедници и преподаватели ще трябва да получат право от Министерството на образованието и други институции да упражняват професията си. Като се изключат богослуженията, всичко останало случващо се в храмовете - проповеди, събиране на дарения и т.н. ще трябва да става на български език.


Всяка религия ще трябва да подава декларация пред Сметната палата. Законът, ако бъде приет, ще въведе за първи път изискване за отчетност.
Йордан Йорданов

© vmro.bg

Йордан Йорданов


Според Йорданов проектът третира еднакво всички религиозни общности. Предвидено е финансирането да става на база на броя заявили религиозната си принадлежност при последното национално преброяване на населението. Очаква се финансов ресурс, даван от държавата, да покрива издръжката на молитвените домове и заплати за персонала. Ще е допустимо и друго финансиране. През пролетта на тази година беше денонсирано споразумението между българската Дирекция по вероизповеданията и турския Дианет за финансова помощ, с която се плащаха заплатите на мюсюлманските духовници в България. Това стана след опита за преврат в Турция.


За религиите се предвижда нов регистрационен режим. За да получи регистрация нова за България религия ще се изисква подписка с три имена и ЕГН на 500 последователи. Йорданов каза, че промените в закона са в интерес на националната сигурност и затова "трябва три пъти да мерим, един път да режем" за да се получи широка обществена подкрепа.


Проектът предвижда и "ограничава на техническите средства в молитвените домове", тоест забрана или ограничаване на използването на аудиоусилватели в джамиите, нещо за което "Патриотите" отдавна настояват.


Проектът все още не е съгласуван с финансовия министър, но се очаква за финансиране на религиите да са необходими между 30 и 40 млн. лв. годишно, показват предварителните отчети.


Освен това се предвижда деполитизация на всички религии, което означава, че хора на ръководни позиции в политически партии няма да могат да заемат такива в религиозни общности.


Йордан Йорданов смята, че промяната в ситуацията Европа и Близкия изток, миграционният натиск и радикализацията на религиозна основа изискват промяна на сега действащия закон, който е писан преди 15 години. Някои от точките, включени в закона ,са превантивни, други почиват на закони на други европейски държави, каза той.


През май главното мюфтийство изрази несъгласие с друга законова промяна - за забрана на чуждите дарения, което според мюфтийството щяло да доведе до влизане на радикални елементи в България.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Аз съм ПРОТИВ от общите пари да се финансират религии

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Аз не съм. По-добре да се финансират от нашите общи пари, отколкото от нечии чужди общи пари, дето не ги знам какви са.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Аз съм ПРОТИВ исляма в България да се финансира от турския Дианет.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#3] от "theduloclan":

  Аз съм против да се финансира и от саудитски фондации.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Трябва да е обратното , всички религии , да финансират държавата

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 500 Любопитно

  При това положение ще се отмени ли алинея 3 от чл. 13 на Конституцията: 'Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание'? След 27 години на някой най-сетне му светна, че за да са безопасни за светската власт, религиите трябва да са под шапката на държавата! Всички религии, не само източноправославието! И след като тази стъпка най-сетне се предприема, как държавата ще гарантира равноправие на религиите, след като чрез Конституцията фаворизира една от тях?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#6] от "Amot":

  Не я фаворизира, а посочва един факт. Не я прави задължителна.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5812 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  А защо няма член за домашната ракия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Защото християнството е в основите на българската държавност, така да се каже. Бог, цар, Отечество.
  За ракията не мое се сетим да е в основите.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Българската държава е основана преди официалното приемане на християнството в нея. Едни някакви 200 години ги делят тези двете. Тъй че леко с поствянето на християнството в основите на държавността в БГ. Плюс, че държавата е светска и като такава следва да не фаворизира конкретна религия, вкл. и чрез финансирането на функционирането на такавата.

 11. 11 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 559 Неутрално

  И обучението на имамите трябва да е задължително у нас.

 12. 12 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 221 Неутрално

  При 2.1 млн заети лица и 40 млн лв нужни за издръжка на религиите, по груба сметка излиза, че на всеки данъкоплатец ще струва към 19 лв годишно финансовата свобода на религиите от чужда намеса. Това е цената на религиозния аспект от националната сигурност.

 13. 13 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Държавата ще финансира религиите"

  Това е изключително назадничаво предложение, което категорично противоречи на принципа за разделение на религията и държавата. Това въобще не би било възможно в държави, като Америка и Франция, където реално се прилага този принцип и повече би ни доближило до държави, като Турция, където държавата субсидира религията (поне основната там). Ако тук дадена религия е толкова вяла, че да има нужда от държавна помощ, то е абсолютна глупост да се поддържа на изкуствено дишане от държавата и така да се субсидира хипотетичната възможност на разни идиоти (от всякакви вери) да се фанатизират. Единственото, което трябва да се направи е да се забрани на вероизповеданията да получават средства и дарения от правителства (нашето или чужди) или оргнаизации директно свързани с тях. Единствено би трябвало да е позволена помощта от регистрирани и проверени неправителствени организации.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "asbroad":

  Какво щеше да се случи с българите през онези 500 години, ако ги е нямало църквите и свещениците ?

 15. 15 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 500 Любопитно

  До коментар [#6] от "Amot":Не я фаворизира, а посочва един факт. Не я прави задължителна.
  —цитат от коментар 7 на dogwoman

  А дали в Конституцията има и некои други факти посочени, щото леко се недосещам за такива? Как пък баш тоя факт избраха да посочат? Що не написаха например, че слънцето изгрява от изток?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 16. 16 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#13] от "philologist":
  Ако държавата пусне религиите в общия кюп с фирмите, няма как да забрани финансирането им от каквито и да било източници. Добро междинно решение би било освобождаването от данъци върху икономическата дейност на религиите (но не и от осигуровки върху възнагражденията) срещу отказ от външно финансиране.
  Но БПЦ толкова години е свикнала да цоца пари от държавата, че е съгласна тази практика да се прехвърли и към другите религии, само и само и тя да продължи с цоцането!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 17. 17 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Защото тя е привнесена. Думата ракия е от турски, където е от арабски произход

 18. 18 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Безбожниците, статията не е за вас. По-скоро за политика става въпрос. Отворете прозореца и крещете ако ви напира в момента.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#10] от "asbroad":Какво щеше да се случи с българите през онези 500 години, ако ги е нямало църквите и свещениците ?
  —цитат от коментар 14 на oex13531876


  Стига с тази вехта ченгеджийско-комунистическа мантра, че религията била запазила народностното съзнание на българите.

  Колега,
  Първо,
  РЕЛИГИЯТА Е НАДНАЦИОНАЛНА !!!!
  ЗА РЕЛИГИЯТА НАЦИОНАЛНОСТ НЯМА !!!!
  Пред Бог ВСИЧКИ СА РАВНИ, независимо от етническата, расова или народностна принадлежност.

  Второ,
  БРАТЯТА ВОЛЖСКИ БЪЛГАРИ, по-малко БЪЛГАРИ ли са станали, приемайки ИСЛЯМА ?!?!?

  Трето,
  БЛИЗО 400 от 500-те години Османска власт, СВЕЩЕНИЦИТЕ СА БИЛИ ГЪРЦИ !!!!
  ГЪРЦИТЕ-СВЕЩЕНИЦИ ли са „опазили”, пази Боже българското национално самосъзнание ?!?!?!

  Четвърто,
  През последните 50 години СЪВЕТСКО-КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ, когато ЦЪРКВАТА И СВЕЩЕНИЦИТЕ БЯХА НА ПРАКТИКА ЗАБРАНЕНИ,което и при Турско не е било, ТОВА С КАКВО НАКЪРНИ БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ на българите, че не се сещаме ?!?!?!

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На първо време трябва да се ограничи безразборното строене на джамии както и да се забрани електронното озвучаване на нечовешкия пъклен вой, който се разнася пет пъти дневно от минаретата на тези развъдници на педофили. Броят на джамиите трябва да бъде пропорционален на броя мюсли спрямо християнското население и църквите. Имамите получили обучение в чужбина да си баят там, където са учили, в България- само обучени тук да имат право да практикуват. Проповедите- с паралелен български превод и достъпни за службите. Нали е мирна религия, няма какво да крият?! Никакво финансиране на ислямизиращите се цигани. Това като начало, а за финансирането ще се разберем на следващ етап.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  И само да попитаме,

  ЦЪРКВАТА не беше ли ОТДЕЛЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА, по КОНСТИТУЦИЯ ?!?!?!

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Весело

  Безбожниците, статията не е за вас. .
  —цитат от коментар 18 на Tрилионер


  Най-смешното е, че най-набожни в момента го играят бившите партийни секретари, партийните проповедници и ченгетата.
  Те са мобилизирани и наритани на първа линия в борбата за идеологическата обосновка чрез православието на доктрината за ТРЕТИЯ РИМ-МОСКВА и РУСКАТА ИМПЕРИЯ.
  Точно такива и троловете им в Нета най-гнусно обвиняват другите в безбожие !!!!

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  От една страна добре. От друга този проект предлага големи възможности за кражби на обществен финансов ресурс.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Немах предвид тебе сред безбожниците, а тия дето почват да крещят на общо основание.
  Иначе за ония дето от научен комунизъм се закачиха на научното православие - съгласен съм. Ама някои се закачиха и на научно прозападничество. Важното е да има научност, и те са там. Колкото повече наука - толкова повече са там. Марксизъм, демокрация, православие, евангелизъм - всичко трябва да е научно. Не че статусът на БПЦ в конституцията има реална сила, но показва няколко основни идеологически принципа, на които се строи тази държава. И отрязва претенциите на други. Не само на мюсюлманите, но и на педерастията, и на сатанистите, и на каквито се сетиш, които са обсебили западните общества.

 25. 25 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  [quote#22:"Hawaii"][/quote]

  ''Най-смешното е, че най-набожни в момента го играят бившите партийни секретари, партийните проповедници и ченгетата.'' ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ТОЧНО !!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Ако законът е направен относително добре, това може да ни освободи в голяма степен от радикалния ислям. Подкрепям идеята.

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  а която глава от популацията се е преброила като атеист кого ще финансира - всичките перковци наред, па белки уври да се чупи преди следващото преброяване?

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#10] от "asbroad":

  Да, основана е от следовници на Тангра. Йоло Денев лайкс дис.

  Толкова мразите християнството, че забравяте колко модерно изобретение е масовият атеизъм. Което за жалост Ви чупи и историческия 'аргумент' в случая.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "stedim":

  Еее, тоя пусти радикален ислям ни съсипа живота в държавата. Прав си, колега, освобождение от него трябва! То всеки ден някой се взривява на Ларгото, всяка седмица има палене на хора живи в Борисовата градина, на Ислямска държава в Кърджали ѝ е базата и взимат по 200 старозагорски моми месечна кръвнина, а народът трепери! Имаме нужда от освобождение от радикалния ислям в тая държава и туйто!

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Весело

  През пролетта на тази година беше денонсирано споразумението между българската Дирекция по вероизповеданията и турския Дианет за финансова помощ, с която се плащаха заплатите на мюсюлманските духовници у нас. Това стана след опита за преврат в Турция.
  —цитат от коментар 0 на 0


  Ами според думите на самият Ердоган турският духовник Гюлен и движението му са извършили опит за преврат в страната му. Освен това, духоници гюленисти имало и в България и по цял свят.

  Отделно че, пък духовниците ердоганисти, бяха изгонени от Германия за шпионаж.
  Ясно че, с турските духовници трябва да се внимава.

 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Аз съм ПРОТИВ от общите пари да се финансират религии
  —цитат от коментар 1 на oporna_to4ka  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":Аз не съм. По-добре да се финансират от нашите общи пари, отколкото от нечии чужди общи пари, дето не ги знам какви са.
  —цитат от коментар 2 на dogwoman


  Ако другото,освен държавното финансиране е на разрешителен режим,с исключение на индивидуални дарения до определена сума само от граждани на ЕС има логика.
  Иначе нищо не пречи да вземат и държавните,и саудитските и турските и руските пари срещу съответните действия

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  И обучението на имамите трябва да е задължително у нас.
  —цитат от коментар 11 на nemeria


  Хе-хе.. Така както Ердоган настоява американските инструктури да обучават новите турски пилоти само на турска земя. Новите пилоти да не ходят в Америка. Правилно.

 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#10] от "asbroad":

  Аз написах държавност, не държава. Борбата за църковна независимост очертава границите на България далеч преди тя да получи политическа независимост. Разбира се, че е един от стълбовете.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  При 2.1 млн заети лица и 40 млн лв нужни за издръжка на религиите, по груба сметка излиза, че на всеки данъкоплатец ще струва към 19 лв годишно финансовата свобода на религиите от чужда намеса. Това е цената на религиозния аспект от националната сигурност.
  —цитат от коментар 12 на Анонимен

  Ъъъ ...
  Сметката е даже още по-тънка.
  Защото сега те са безотчетни и един куп "дейности" са си направо "у лЕво" и на практика извън държавата. Та ако влязат "на общо основание" - ще отчисляват и към хазната.

  Но дори и без "тънки сметки" - аз съм "за".
  И не само защото не бива да има "държавИ в държавата", но и защото са настанали времена, в които просто не може да си го позволим. Надали трябва да се обосновавам защо ...

 35. 35 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вие нормални ли сте? Държава да финансира религия? Да не сме Иран? Оман? Абсолютно съм против мафията наречена религия да получава и стотинка от бюджета! Напротив - да се облагат с данъци и да си плащат! Подиграват се с хората и ще им плащаме на всичкото отгоре!

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#15] от "Amot":

  Обясних защо в друг коментар.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  "Държавата ще финансира религиите"Това е изключително назадничаво предложение, което категорично противоречи на принципа за разделение на религията и държавата. Това въобще не би било възможно в държави, като Америка и Франция, където реално се прилага този принцип и повече би ни доближило до държави, като Турция, където държавата субсидира религията (поне основната там). ...
  —цитат от коментар 13 на philologist


  Кхъ, кхъ ...
  Приближава ни и до Германия.
  Или системата на финансиране там не отърва на тезата ви, та сте пропуснали?

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално  До коментар [#21] от "Hawaii":
  Става дума за всички вероизповедания

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 748 Неутрално

  А ще започнат ли да плащат данъци и осигуровки?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  Защото сега те са безотчетни
  —цитат от коментар 34 на xm...


  аааа, глей ти... и понеже били безотчетни, я требе да им плащам масрафа, така ли хахаха... а защо просто не започнат да се отчитат? Кадиев беше внесъл в предния парламент нещо такова, къде потъна?

 41. 41 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ужас. Ама аз България съм я отписал. Не става.

  If you are going through hell... Keep going!
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#30] от "half_truth":
  Не се хващайте на тази груба грешка. Или манипулация.
  Причината за скъсването на пъпната връв към Дианета няма нищо общо с преврата в Турция! А с един друг "преврат". У нас ... И така накрая съвпаднаха няколко "превратни" фактора, та се взе и кардиналното решение.

 43. 43 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Касае се за националната ни сигурност тук. Предложението е с цел спирането на паричния поток от Катар и СА, за повече прозрачност. Следващата стъпка е практикуващите имами да биват квалифицирани в български институти. Контрол и доверие, както казват немците. Това за имамите и те го бяха застъпили в дебатите преди изборите.

 44. 44 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно, щом Бог е всемогъщ, защото тогава са му необходими моите пари?
  Аз съм абсолютно против да се финансират религиозни овце с моите пари.
  Правителството контролира религията, религията контролира тълпата.

  If you are going through hell... Keep going!
 45. 45 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всеки лев похарчен за религия е лев похарчен срещу прогреса, науката и разума. Наистина ли искате да финансирате затъпяването?

  If you are going through hell... Keep going!
 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  ... и понеже били безотчетни, я требе да им плащам масрафа, така ли хахаха... а защо просто не започнат да се отчитат? Кадиев беше внесъл в предния парламент нещо такова, къде потъна?
  —цитат от коментар 40 на extraCACA

  Ами то така или иначе масрафа накрая всички ние го плащаме.
  Мислите, че досега сте "на нула"? Лъжете се! Пак сте на минус заради това, което изтича към тях. Като към нещо като офшорна дупка ... както и куп "съфинансирания", "опазване на наследството" и тутти кванти ...

  Колкото до закона на Кадиев ... не му беше дошло времето, първо. Пък и славата за заслугата трябва да бъде "където трябва". А не при "някакъв си Кадиев".
  Че на Патреотете даже им беше май Предизборно обещание ...
  И по същество - не, не мисля, че става "просто само да се отчитат". Те не са фирми, а реално с функциите на институции. Институции, които не държиш за джоба, а само ти се "отчитат" в Сметната палата имаме. Две се сещам на прима виста - дупетати и съдебна власт. Поуките са ясни, мисля ...

 47. 47 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  > не достигат пари за образование и наука
  > държавата да финансирала религиите
  а утре папата а го изберем за министър председател. или най-добре някой ходжа. сигурен съм че ЕС ще ни дават за пример в секурализма. вярата е важна , църквата е тумор. набийте си го в празните фанатизирани канчета че тая няма да я бъде

 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 599 Неутрално

  от държавата или от чужбина - това е фалшиво разделение.
  трябва да се финансира от вярващите - всеки да си декларира при данъчните на коя институция иска да плаща и това е
  А койото не иска - да не плаща.

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  Колкото до закона на Кадиев ... не му беше дошло времето, първо. Пък и славата за заслугата трябва да бъде "където трябва". А не при "някакъв си Кадиев".
  —цитат от коментар 46 на xm...


  не виждам особена прилика м/у законпроекта на Кадиев и брътвежите на обединените идиоти, доколкото са представени в тази статия... ти сигурен ли си че знаеш за какво говориш

 50. 50 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  > в съседна Турция църквата се оплита все повече с държавата
  > вече не изучават еволюцията
  > и все още са най ниско образованата държава в Европа
  продължавайте така, и скоро не само инженери няма да имате, ами и чистачки ще внасяте

 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 599 Неутрално

  и разбира се да има ограничение до 1% от доходите на лицето.

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#49] от "extraCACA":
  По отношение въпроса защо не на Кадиев, а на Патреотете - мисля, че да.

  А самият проектозакон на Патреотете ... нали Радев свиква сега КСНС ...
  Тепърва ще видим какво конкретно ще бъде ...

 53. 53 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Секурализма е важна част от цивилизованата държава. Пише го в конституцията на Америка пишело го е в завета на Ататюрк.
  Държави СЪС секурализъм
  Мурика, Германия т.н.
  Държави БЕЗ секурализъм
  СА, Иран, Турция и т.н.
  Решавайте в коя посока сте тръгнали
  Интелигентния дизайн си го носете в 12 век. В съвременния свят не ни трябва

 54. 54 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И какво финансиране ще получи моята църква - Българска Пастафарианска Църква ?
  Ние отдавна се борим за безплатни имоти, пари и жени.

  If you are going through hell... Keep going!
 55. 55 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#10] от "asbroad":Аз написах държавност, не държава. Борбата за църковна независимост очертава границите на България далеч преди тя да получи политическа независимост. Разбира се, че е един от стълбовете.
  —цитат от коментар 33 на dogwoman


  Била е. Вече не е.

 56. 56 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Изглежда,че трябва да се въведе десятък в църквите и да са на самоиздръжка,както Моисей е дал Божието повеление.А за да няма злоупотреби ,приходите да се обложат с данък държавност, всичко останало от набрания десятък.

  mihala
 57. 57 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно, къде трябва да си регистрирам моята нова религиа за да ми дават пари?

 58. 58 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Аз съм против да се финансират религии, ако зависеше от мен, в света такива нямаше да има.

 59. 59 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Бог, цар, Отечество
  ----------

  Царе вече няма, а Бог никога не е съществувал.
  Целият ти живот е бил една лъжа. 🐈🐈

  If you are going through hell... Keep going!
 60. 60 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Бог, цар, Отечество

  --------

  И да смесваш национализъм с религия е може би най-тъпото нещо на света.
  Да не мислиш, че на Бог му пука кой от коя държава е?

  If you are going through hell... Keep going!
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#53] от "миро родозов":

  Секурализма е важна част от цивилизованата държава.
  =======
  И води до застаряване на населението. После бежанци и т.н....
  Щом си съгласен с тая опция , следвай примера на САЩ. ...приемай хора от всякъде. ....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на pev26534716
  pev26534716
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека се позволи на чужди държави или фондации да финансират религиите, но всичко да минава през държавата и тя преценява колко и как да разпределя.

 63. 63 Профил на pev26534716
  pev26534716
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А иначе религиите са любима тема на най-смахнатите и обсебени форумни лумпени. Едни и същи идиоти винаги се появяват под подобни статии и това е от години. Това са може би най-психясалите луди от всички виртуални откачалки и маниаци като това данте, зачертнати кръстове и пр., само най-смахнатия типаж го нема още но на него статия за религии не му требва за да пише за религии, то друго нема в болната му обсебена тиква.

 64. 64 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анонимен":
  като сума е голяма.
  за "върховете"- не

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#30] от "half_truth":

  Отделно че, пък духовниците ердоганисти, бяха изгонени от Германия за шпионаж.
  ========
  Но гюленистите ги пазят като мамини синчета , нали !
  Те пък са първи дружки с любимците ти опозиционери .....
  Виждаш ли как се нареждат нещата .....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Мюмюн , нали знаеш, че САЩ са номер 1?
  Доста глупав пример.

  If you are going through hell... Keep going!
 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  а в много религиозните африкански, южно американски и ориенталски страни има твърде много гладуващо население, но за това пак ние сме виновни... те си следват "божата воля" да се размножават като зайци

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#62] от "pev26534716":

  викаш, Пеевски най-добре знае.

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#53] от "миро родозов":

  Секуларизъм, миро, секуларизъм.

  Колкото до парите на данъкоплатците, далеч по-належащо е веднага да се спрат държавните субсидии за абсурдната днешна теоретична физика, абсурди, които могат да се демонстрират пряко и без забавяне, отколкото да се търсят средновековни методи за справяне с разстройството на обществото, породено от явно невежество. Теоретичната физика има статут в обществото на стожер на истината и днешното й разстройство, камо ли пък и подкрепено с държавни средства, е далеч по-пагубно за националния интерес и националната сигурност, отколкото неизлечимата умствена слабост, присъща на някои групи и отдавна отчетена от цивилизования свят като сектор, който си съществува, но не му се дава да се пречка във функционирането на държавата, защото я отслабва. Държавното финансирането на подобна слабост е уж, за да я овладее и контролира, а всщност я легитимира. Да не говорим за наивното наричане на нещо, което, цялото, по самата си същност е радикално, радикално, като че ли има някаква друга част от него, която не е радикална. Е, няма такава част. Отвори им букварите и виж, прочети, за да се увериш.

  Част от свободния свят сме, никой не може да забрани на никого да е глупав. Обаче, не с моите и твоите данъци. Ако пък искаш да контролираш външните намеси при подобно частно финансиране, вече се каза, спри турските и саудитските пари. Да си се финансират с частни български пари - и ходжите, които развалят магии, и нелепостите на съвременната теоретична физика. Как могат желаещите да ходят на Кръстова гора сами да си плащат, а за безумията, пробутвани за наука, пробутвани за физика, да трябва да плаща цялата държава? Двойни стандарти, не, ами по пет.

 70. 70 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman": Бог, цар, Отечество----------Царе вече няма, а Бог никога не е съществувал.Целият ти живот е бил една лъжа. 🐈🐈
  —цитат от коментар 59 на dante_18


  За живота ми нямаш представа, невъзпитан грубиян такъв.

  Доброто е заразно
 71. 71 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Каква по-подходяща снимка...
  Аз съм "Против" не само финансирането, но и съществуването на религиите.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 468 Неутрално

  От една страна добре. От друга този проект предлага големи възможности за кражби на обществен финансов ресурс.
  —цитат от коментар 23 на penetrating


  предпочитам кражби пред ислямски фундаменталисти. кражбата на държавни пари е точно толкова традиционна за тези земи, колкото и източното православие. Трябва да ги включат в конституцията .

 74. 74 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#73] от "blahblah":

  Бла бла!

 75. 75 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#53] от "миро родозов":Секурализма е важна част от цивилизованата държава.=======И води до застаряване на населението. После бежанци и т.н....Щом си съгласен с тая опция , следвай примера на САЩ. ...приемай хора от всякъде. ....
  —цитат от коментар 61 на eti mehter


  по-добре застаряващо общество от човеци, отколкото плодящо се общество от животни, каквито са мюсулманските страни в голямото си болшинство. неграмотни, прости, необразовани, оскотели, избиващи се животни, които мечтаят да дойдат в Европа но същевременно смятат, че ние трябва да станем като тях. Чумата да тръшне мръсния ислям.

 76. 76 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tрилионер":

  Безбожниците, статията не е за вас. По-скоро за политика става въпрос. Отворете прозореца и крещете ако ви напира в момента.
  ------------

  Не е много ясно какво искаш да кажеш, но мътната мисъл е характерна за религиозните, как да ги нарека ... тези, които очакват някакъв вид авантички срещу привидно примирение. Нека 'божниците' да вярват в каквото искат, може и в марсианци, но не с моите пари. И за да няма недоразумения относно критериите за стойности, този свят ще се оправи само когато всички църкви се заместят с училища.

 77. 77 Профил на upp53618106
  upp53618106
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Освен да се финансират от държавата, трябва всички проповядващи да са обучени в България. Минали ли са обуèние в чужбина, да нямат право да проповядват на българска територия. Също храмове да могат да се строят само с дарения от местното население, но не и от чужбина.

 78. 78 Профил на Валентин
  Валентин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз предлагам финансирането да става директно от вярващите. Така ще се види кой наистина вярва и кой само така твърди в анкетата на преброяването...

  Може и да си платят на НАП да им събира даренията. Много ще ми е интересно тогава каква ще бъде статистиката на вярващите.

  Май ще лъсне истината, че повечето са атеисти, които само се преструват на вярващи...

  Данъчните и обръчите от фирми са бесни след като разбраха как някои легално намаляват дължимия данъчно-осигурителен рекет: http://tinyurl.com/malkodanaci
 79. 79 Профил на Валентин
  Валентин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  «Проектът все още не е съгласуван с финансовия министър, но се очаква за финансиране на религиите да трябват между 30 и 40 млн. лв. годишно, според предварителните отчети.»

  Не е ли по-добре тези при да се дадат за лечение на децата? Кое ви е по-скъпо - въображаемите небесни приятели или децата?

  Данъчните и обръчите от фирми са бесни след като разбраха как някои легално намаляват дължимия данъчно-осигурителен рекет: http://tinyurl.com/malkodanaci
 80. 80 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#16] от "Amot":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  За всички Ваши постове до сега.
  Не бива да пропускаме и парите, които наливат общините в църквите.
  В града в който живея ОС почти всяка година гласува по 200-300 хиляди за църкви...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 81. 81 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  Чекай ся .......
  Ами тогава ПОПОВЕТЕ, ХОДЖИТЕ.....и прочее църковници,
  ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ЛИ ЩЕ БЪДАТ !?!?!?!?!
  МЛАДШИ ЕКСПЕРТ ПО ОБЩУВАНЕ С БОГА,
  СТАРШИ ЕКСПЕРТ ПО ОБЩУВАНЕ С БОГА,
  НАЧАЛНИК ОТДЕЛ „ВРЪЗКИ С ОНЗИ СВЯТ”.......
  Щото така както го редят, натам отиват нещата.

 82. 82 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  В Германия има едно нещо казват му Kirchensteuer. В данъчната декларация има ред за принадлежност към вероизповедание и данъчните автоматично начисляват този данък. Съответно атеистите не плащат никакъв данък.
  Даму мислят тези, които посочат някакво вероизповедание.
  Питам аз защо църквите са освободени от местни данъци? Защо не се облагат приходите и от наеми на омоти?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 83. 83 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#76] от "Brother Felonious":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 84. 84 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Ако някой наруши бъдещия закон, вместо глоба да го карат да яде свинско. Само бабите от Родопите няма да могат да разбират проповедите на имамите, защото трудно вдяват и идна дума български. ДПс няма да са доволни. Отново ще има обвинения за насаждане на омраза. А БСП ще намерят нова причина да обвинят управляващите - нарушаване на правата на мюсюлманите, нов възродителен процес и дискриминация на майчиния турски в проповедите.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 85. 85 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Вярващият не трябва да е задължен към никакви други администрации да дава отчети.Той може да си пише към коя вяра принадлежи и това да се отбелязва, но не да се облага с данък за това. Той ще трябва да дава от придобитите средства за издръжка на църквата.Не трябва да се смесва кал с бисери.Свинята да си стои в локвата.Ако държавата иска духовен съвет той се дава безплатно, но дадените дарения от нея се отчитат по закон.

  mihala
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#66] от "dante_18":

  нали знаеш, че САЩ са номер 1?
  Доста глупав пример.
  ========
  Хи хи .....не знам колко е глупав примера ....но е факт !
  Трети вариант няма .....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Разстроено

  У нас средствата от държавата се дават за туризъм с цел заблуда на неверниците,че отиват за църковното развитие и духовност на народа.Затова някои "вярват" в нищото.

  mihala
 88. 88 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#53] от "миро родозов":Секурализма е важна част от цивилизованата държава.=======И води до застаряване на населението. После бежанци и т.н....Щом си съгласен с тая опция , следвай примера на САЩ. ...приемай хора от всякъде. ....
  —цитат от коментар 61 на eti mehter


  типичен страумен. генерализираш върху несъществуващ проблем нещо което НЕ Е вярно и това върху което генерализираш няма нищо общо със секурализма. браво, блестяща победа

 89. 89 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#81] от "Hawaii":

  началник отдел връзки с оня свят
  > бъмп

 90. 90 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#69] от "bryghtlyght":

  > абсурдната физика
  > резултати от физиката
  - компютри
  - телефони
  - безброй други благинки
  > резултати от религията
  - затъпяване
  - фанатизъм
  - миксиране на лайно с мед
  - забавяне на прогреса
  Избирайте. едното или другото. среден вариант няма.

 91. 91 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#90] от "миро родозов":

  Направил си печатна грешка. На > абсурдната физика мястото й е при затъпяването и фанатизма.

  И, пак ти казвам -- терминът е секуларизъм.

 92. 92 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Какви религии ще финансирате с данъците на хората, другари от МВРО !? Тези путински закони си ги приемайте в Думата и Кремъл, откъдето ви дърпат конците !

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Чипът, чипът. Прав беше Сакскобургготски. Случайно. Без да иска уцели проблема. И Дянков, и той също случайно го уцели пустия му проблем. Без да иска.

  Няма, няма да се реши въпросът като се пробват да озаптят неозаптваемото. Глупостта е неизличима. Няма да я спреш с декрети или с плоски хитрости, които и за първолака прозират. Щели да финансират те, и така да контролират неконтролируемото. Смех.

  Ако наистина искат да свършат работа, то, да пипнат там където аргументите са категорични, а и историята е отредила да е територия на разума, но грозно замърсена днес с абсурди. Ако наистина са загрижени за националния интерес и националната сигурност, да се понтересуват и да се запознаят с категоричните доводи, които и гимназист може да разбере и да вземат да спрат милионите, които текат към Брюксел за съвършени нелепости. пробутвани за теоретична физика и голяма наука, вместо да отидат за болните деца, за сираците, за образование и истинска наука. Тук е разковничето, не в някакви палиативни решения или измислени процедури.

 95. 95 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Ще е допустимо и друго финансиране"

  Амин!

 96. 96 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Този проектозакон е поредното безумие на псевдопатриотите. Държавата е светска и вероизповеданията са отделени от нея. Т.е. нека вярващите да си финансираме религиозните общини. Аз, като православен християнин, не искам държавата нищо да ми дава, защото не искам да ѝ давам никакъв отчет. Като правя дарения за Църквата, това си е мой проблем. Затова и не одобрявам немския модел с църковния данък. Не е работа на държавата да следи кой дал кой не дал и на коя църква.
  Ако искат да спрат влиянието на Саудитска Арабия, Катар, Турция и не знам кой още всред нашите мюсюлмани, просто да забранят дарения отвън. Така ще спрат обаче и руското финансиране на БПЦ, което явно не е в плановете им.
  И както казаха преждепишещите - така ще се разбере колко са вярващите. Всеки искрено вярващ с радост дава на своето вероизповедание. Някой динарий (сребърник, драхма), друг ауреус (жълтица), по-бедните дори само една или две лепти (медена монетка), но винаги с радост. Пожертваното с любов и радост е богоугодно.

  E PLVRIBVS VNVM
 97. 97 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "goofy":

  Това може да е опорна точка някаква - като нямат какво да възразят, да почнат да квичат.

 98. 98 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#13] от "philologist":

  И аз мисля, че държавата няма защо да харчи парите на данъкоплатците, за да поддържа попове, имами, ходжи, равини и прочие паразити. Никаква държавна или правителствена помощ, никакви екстри. По време на робството най-богатите българи са били спонсори на църквата и са давали пари за църкви и манастири,. Нека и сега баровците да се бръкнат и да ги спонсорират, стига са харчили за прищевки. Мнозинството от хората тук са православни християни, няма защо да поддържаме исляма и неговите храмове, за да ни вършеят след това тръни на главите. Нека да не бъдем толкова наивни, лековерни и либерални, зашото това може още утре да се обърне срещу нас. Ние имаме обица на ухото от годината 1396 и трябва да браним страната си от нашествието на исляма, а не да го спонсорираме.

 99. 99 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...Приближава ни и до Германия. Или системата на финансиране там не отърва на тезата ви, та сте пропуснали?
  —цитат от коментар 37 на xm...


  Че кой е тръгнал да твърди, че въпросната немска система е особено добра?! Там джамийте се финансират от турската държава, а пък немската държава се занимава със събирането на църковни данъци...

  Още от епохата на просвещението се е появил принципът за пълното разделение на религията и държавата. Държави, които три века по-късно все още не го прилагат са чисто и просто изостанали по отношение на тези, които го правят.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 100. 100 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 888 Неутрално

  България е страната, в която има празник на просветата. Не съм чувал за друга страна с такъв празник. Ето защо, тъкмо България трябва да даде примера за корекция (чрез спиране на държавното финансиране) на отношението си към най-висшата сфера на човешка дейност, а именно, към онова, което днес цинично фалшиво се е провъзгласило за теоретична физика. Оттам трябва да се започне. Всяко друго объркване е следствие. Интервенция на държавата в следствието е лесна. Колко приятели тук в този разговор вече го казаха — спираш саудитските, турските, руските и какви да са други пари за издръжка на религиите и въпросът е решен. Далеч по-трудно е да се възпре (чрез отказване на държавно финансиране) онова, което поражда безпросветността, а именно, пробутването като наука на нещо, което няма нищо общо с науката, да не говорим с елементарния разум. Тази подмяна на разума с абсурд е генераторът на тъмата, в която тънат народите, това е причината, а не да лекуваме симптома, камо ли чрез въвеждане на финансирането му от държавата, а огнището на болестта да продължава да я подклажда.

  Разбира се, това може да се разбере единствено от просветено независимо правителство, а не от правителство турено там от компрадорска буржоазия, символ на един не само икономически, но и интелектуален доминион. Доминионът слушка и гледка какво някаква си танте ще смрънка, защото тя го е турила там да е правителство, и на ум не му идва да се чувства като пръв сред равни, както историята му на просветител му е вменила.

  Някакси, трябва да се сепнем и да се сетим, че исторически, ние сме просветителите на Европа, нищо че в по-късни времена сме се влачили след нея с разни недодялани рибни буквари, когато там са се правели велики открития. Всичко това, великите открития, обаче, до началото на 20-ти век. След това идва оттам някакво невероятно изкилиферчване, което трябва да ни повика нас и ние, като един истински исторически пъдар, да въведем ред. Има всички технически предпоставки за това. И шефове на ЕС даже ще ни курдисат за малко не след дълго. Робската подчиненост на слугата по рождение, назначен за управител обаче пречи и горното ще си останат само едни красиви сънища. Слугите няма да станат господари, даже и да им се подиграеш, когато ги направиш председатели на нещо си. Жалко за тази тъй интелигентна част от света, наречена България. България губи, но светът още повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK