След разпореждане от Борисов ГЕРБ спира говоренето за Радев, подкрепи свободата на словото

Архив

© Цветелина Белутова, Капитал

АрхивГЕРБ не води война срещу президента Радев и спира говоренето за него, увери днес председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. На пресконференция, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, бе заявена и позицията на партията по огласяните от БСП схеми на роднински назначения в общински и държавни дружества и по темата за свободата на медиите. Управляващите заявиха, че застават зад свободата на словото, а Министерският съвет се противопоставя на опита да се казва на медиите какво да говорят.


"Може би сме засегнали президента Радев, може би БСП наляха повече масло, днес премиерът се разпореди да не споменаваме президента, а да говорим за нещата, които действително могат да водят до издигане на авторитета на институциите и за намаляване на това противопоставяне, което е вредно", заяви Цветанов. Той увери, че не можело да се говори за война с президента, а по думите му БСП са припознали атака към президентската институция. Създаването на анкетната комисия за проверка на избора на "Грипен" за нов изтребител за армията определи като задължение, за да има прозрачност.


"Искаме да неутрализираме БСП, за да няма война и да не търсят нещо, което го няма", каза Цветанов и добави, че "колкото по-малко споменавам Радев, толкова по-добре".


ГЕРБ нямало да участва в компроматна война
По отношение на "разкритията" на левицата за назначения на ГЕРБ Цветанов заяви, че партията няма да участва в "тази компроматна война". По думите му тези компромати са изнасяни периодично, а този ход на БСП е продиктуван от факта, че нямало политики на управляващите, срещу които да се обявят. Председателят на групата на ГЕРБ призова БСП, вместо да изнасят информацията пред медиите, да търсят правата си в съда и да сезират компетентните институции. Посочи, че комисията за конфликт на интереси се оглавява от човек, избран от квотата на президента Първанов, и "имат пълната гаранция, че няма да има никакво вмешателство". "Ние ще защитим достойнството и качествата на качествените хора, които работят за развитието и просперитета на страната", каза Цветанов.


"Ние ще с разграничим от дебата, в който БСП искат да ни вкарат. Ние обаче каним БСП на дебат за евроатлантическите ценности, българското председателство, бюджета, административната реформа", изброи Цветанов и попита медиите дали са чули да се задават въпроси по тези теми.


"Ние заставаме зад свободата на словото"


На въпрос за ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов ("Обединени патриоти") към четири медии и за заплахите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста Виктор Николаев думата взе вицепремиерът Томислав Дончев и направи нестандартно предложение - двете страни да се изяснят в ефир.


"Аз бих предложил и колегата Симеонов, и колегата Тодоров, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да ги извика в ефир, да имат възможност да обяснят, разяснят... Ако има нужда някой да се извинява – да се извини, ако има нужда някой да се обяснява – да обясни", предложи вицепремиерът. Дончев посочи, че "ако някой ще заплашва, това не се прави в ефир", като даде пример със собствения си опит като журналист.


"Темата с правното на журналиста да говори не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висш стандарт", каза Дончев, според когото имало натрупване на напрежение. Попитан дали вчерашният ултиматум на Валери Симеонов означава и официална позиция на правителството, доколкото беше разпространен от правителствената информационна служба на бланка на Министерския съвет, вицепремиерът посочи, че "ако мога да изразя позицията на Министерския съвет, той държи на свободата на словото и се противопоставя на опита някой да казва на медиите какво да говорят".


Цветан Цветанов припомни, че ГЕРБ се разграничи от думите на депутата си Антон Тодоров, като ги определи като лично мнение. "Ние заставаме зад свободата на словото. Когато на някой му прелее границата на търпимост, той има правото да потърси правата си в съда, но не и да реагира така", каза той.


Финансовият министър Владислав Горанов пък призова журналистите да си спомнят "кога същият журналист смени работата си след едно сутрешно интервю и по какъв повод я смени". "Ние се извиняваме, ако правителството на ГЕРБ е заподозряно в опит за намеса в работата на медиите", добави Горанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK