Корнелия Нинова свиква извънреден конгрес, за да затвърди лидерството си и опозиционния курс на БСП

Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова



Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи свикване на извънредно заседание на 49-ия конгрес на партията, на което да се обсъди алтернативния бюджет за 2018 г. и политиките за европредседателството, които левицата ще предложи, както и създаването на червена телевизия. Решението за извънредното свикване на конгреса ще бъде взето от Националния съвет на партията в събота, а вероятната дата за заседанието му е 28 октомври.


Предложението на Нинова е изненадващо по две причини - едната е, че официалните теми в дневния ред са прекалено дребни, за да се обсъждат от орган като конгреса, тъй като решения по тях могат да бъдат взети и от Националния съвет; а другата - че това ще бъде второ заседание на конгреса за тази година, което не е обичайна практика, коментират социалисти.


Според депутати с извънредното заседание на конгреса Нинова иска да обедини БСП като алтернатива на ГЕРБ и я мобилизира за опозиционни нападения. Целта била партията да се обедини срещу тезите на социалисти като Георги Гергов за коалиция с партията на Бойко Борисов, които бяха изричани след изборите на 26 март.




Друга цел, която според депутати Нинова щяла да постигне с извънредния конгрес, е демонстрация, че няма алтернатива като лидер на БСП. Вътрешнопартийната опозиция, която можело да се види в лицата на представители на Пловдивската, Варненската и дори на Софийската организация на БСП, нямало да може да се мобилизира толкова бързо, за да оспори лидерството й, смятат социалисти. Въпросът едва ли ще бъде повдигнат и от хората около бившия лидер Михаил Миков. Преди две седмици Георги Гергов, който бе отстранен от ръководството на партията заради скандала "Цумгейт", обяви, че ще се бори за лидер.


Последното заседание на 49-ия конгрес на БСП, което се проведе в началото на февруари т.г., прие промени в устава, според които лидерът на партията вече не се избира от конгреса, а пряко - от членовете на партията. Сред промените обаче е, че неговото отстраняване трябва да се иска пак от тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK