Всички искат обща европейска отбрана – президентът, Борисов и Нинова

Премиерът Бойко Борисов.

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов.Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха в изказванията си за обща европейска отбрана на дискусия.


Президентът Румен Радев говори първи.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев говори първи.


Радев иска "да покажем способности"


Румен Радев каза, че идеята за обща европейска отбрана е заложена в Лисабонския договор, но не е намерила сериозно приложение и развитие в ЕС до кризата в Украйна, Брекзит и първите изказвания на Тръмп. В свят в който другите глобални играчи развиват своята военна мощ, няма как да разчиташ само на меката сила, смята президентът. Той обърна внимание върху силната фрагментация на европейската отбрана. В ЕС има 176 платформи на основно въоръжение, докато в САЩ са само 30, в ЕС има 17 типа основен боен танк, а в САЩ само 1 тип. Според него загубите от такъв подход са 70-100 млрд. евро. Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации - важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев.
Европейският фонд за отбрана има за цел да работи и върху изследователските проблеми, каза още президентът. Според него тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област. Той добави, че Европейския фонд за отбрана ще разполага с 500 млн. евро годишно след 2020 г., но ние трябва първо да покажем, че можем да генерираме способности.


Борисов приема темата с прискърбие


"Приемам темата с прискърбие", каза премиерът Бойко Борисов на дискусията. "Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването нищо добро не е постигнато в историята досега", обясни Борисов. "При една война първо се стремиш да да унищожих мостовете, пътищата и заводите на противника. А това са неща, които ние се опитваме да градим", каза Борисов. Той припомни, че само преди 6 месеца по време на Европейския съвет дори президентът на Франция Еманюел Макрон е бил против общата европейска отбрана, но за няколко месеца всички претърпели метаморфози, "защото всички видяха огромна заплаха и нови военни съюзи".


"И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. Затова с общата европейска политика започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Същият ли е южният флаг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме предвид и отношенията между между големите европейски държави и Турция", попита Борисов. Той заръча на ген. Боцев (началник на отбраната) "да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат",


Станишев видя положителна страна в забавянето на модернизацията


Сергей Станишев каза, че близо 70% от европейските граждани искат обща европейска отбрана и политиците трябва да отговорят на това очакване. Той добави, че ако ние само не покажем способност и не модернизираме българските въоръжени сили, никой няма да иска от нас сътрудничество за европейска сигурност. Лидерът на ПЕС видя положителна страна в отлагането на модернизацията на армията ни, защото сега можем да интегрираме този процес в случващото се в Европа и да търсим съвместни решения. Това било шанс и за българската отбранителна индустрия и академичната общност, които могат да се включат в процеса.


Сергей Станишев

© Анелия Николова

Сергей Станишев


Каракачанов иска да мотивира армията


Общата европейска отбрана и европейска армия са абсолютно необходими, смята и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, ако не се стигне до това, ЕС ще загуби ролята си. Той обърна внимание и върху мотивацията на българската армия която е пострадала, защото в първите 15-20 години от прехода "в армията се пипаше с мръсни ръкавици". Затова сега правителството увеличавало заплатите в армията, което според Каракачанов не е правено от 2013 г.


Корнелия Нинова също смята, че на първо място трябва да се постави човешкият фактор, после да се говори за модернизация и техниката.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Любопитно

  "ако имаме газопроводи, петролопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава".
  Затова направиха всичко възможно у нас да НЯМА нито газопровод (нов), нито петролопровод (нов), нито ядрени мощности (нови).????

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1643 Весело

  И аз и аз, а за длъжността КОЙ да държи ГСМ-а имам специален човек.

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Аз доколкото разбрах от обърканите мисли на Борисов, ще чакаме момата да забременее,
  за да й купим противозачатъчни. Цар!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Като чуя, че Меркел и Макрон говорят за тези неща, ще повярвам, че са близка перспектива.
  Сега просто няма как да стане, хубаво звучи, но е трудно, страшно трудно.
  ЕС е прекалено търговски и интелектуален съюз, за да стане и военен такъв.
  А и САЩ няма да позволят НАТО да стане излишно.

 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Хвани единия - удари другия. Това е моето мнение за изказванията на гореописаните другари и другарки.
  За какви нови съюзи говори бацката? Що за малоумни въпроси е задал на ген. Боцев - да му кажел откъде щяла да дойде войната, за да знаем как да ги посрещнем?! WTF!?
  Нека да е ясно - никога няма да има европейска армия като заместител на националните армии на държавите членки. Никога няма да има алтернатива на НАТО. Синергия в отбранителните индустрии и във образците въоръжения би било нещо наистина добро, но дотам. Как си представя резидента Радев и другарката Решетникова например Франция да осъществява ядрено възпиране спрямо Русия в интерес на Швеция да речем? Как поляците ще разчитат на немски генерали да ги пазят от ватата? Посмъртно ням ада стане това.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  Всички искат обща европейска отбрана – президентът, Борисов и Нинова

  ...но само президентът и Нинова искат европейската отбрана да се командва от Путин.

  подпис
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Това ли е резюмето?
  Така като гледам - става дума за едни 500 млн. евро и как да се впишем в евентуалната, бъдеща и все още неясна обща отбрана.
  Станишев и Радев са "за", защото не зависят от скорошни избори и могат да говорят за визия. Пък и на Радев си му е "бранш" и като генерал, и като президент.
  Борисов, Нинова и Каракачанов си гледат кой ще им гласува на скорошните избори.
  Те говорят за суджука.

  А аз се чудя дори и петимата да са съгласни с визията - от къде капацитет?
  Пари ще се намерят, но капацитета го разпиляхме ...

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Че Курнелийчето, кой ѝ иска мнението?

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  ... За какви нови съюзи говори бацката? ...
  —цитат от коментар 5 на меншевик


  До коментар [#5] от "меншевик":

  „Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюз“, коментира Борисов. „Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2447114

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Хвани единия - удари другия. Това е моето мнение за изказванията на гореописаните другари и другарки....
  —цитат от коментар 5 на меншевик

  Аз си мисля, че се отиграва просто "мероприятието".
  Инче керванът си върви.

  Какво каза по-рано Котаракът?
  За модернизация - една ескадрила, две фрегати и три батальона с нови бронирани машини?
  Е, и кой за какво говори по темата досега?
  Радев - за самолетите.
  Баце - обеща фрегатите.
  Каракачанов - за Сухопътните войски.

  Та това сега си е просто "придружаващо мероприятие" и нищо друго ...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Интересно, как така са се спогодили, да кажат едно и също.

 12. 12 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Клакьорите на Москва пеят в един глас.
  Макар и фалшиво.

 13. 13 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 359 Гневно

  И тримата са руски мекерета!Лъжат и шмекеруват.Страхливи, алчни подлоги!

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Весело

  Събрали се комунетата да решават каква да бъде Европейската отбрана.
  А пък Радев направо се засилил да дава препоръки и съвети.
  "...Според него тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област. .."
  Ама разбира се компетентността на Радев по Миг е от голямо значение за Европата!
  Ма що не вземе да препоръча цяла Европа да се въоръжи с Миг-ове и Сухой!
  Смешковци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1584 Весело

  Комунето на сбирката се вижда и от самолет:
  "Корнелия Нинова, БСП: Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след това модернизацията и техниката"
  Истината естествено е обратна на това, което казва:
  "Столтенберг даде висока оценка на участието на България в мисиите и операциите на Алианса и посочи, че нашите военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти."

 16. 16 Профил на Веселин Минев
  Веселин Минев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И Путин иска. Изобщо - янки гоу хоум! Никакво нато

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Само където Боца от СИК не иска зя дава пари за авиация. За да има за него и Шиши, а италианци да пазят тумбака му

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  "Корнелия Нинова също смята, че на първо място трябва да се постави човешкият фактор, после да се говори за модернизация и техниката."

  Според Нинова хората, които творят иновациите в отбраната не са човешки фактор. Човешки фактор са само от старшина нагоре.

  подпис
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":


  "ако имаме газопроводи, петролопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава".Затова направиха всичко възможно у нас да НЯМА нито газопровод (нов), нито петролопровод (нов), нито ядрени мощности (нови).????
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  А аа, бат бойчу направи много за АЕЦ "Белене". Подписа поръчка, без да има договор, след това експресно си плати на руските господари, за ненужното оборудване. Сега продължава да търси вариант, за да набута още няколко милиарда на своите руски господари, ама то това от страх.
  Иначе е истински евро-атлантик!
  Жалко само, че слугува на Златев и Доган, а обича и сам да си покрадва.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  "Европейският фонд за отбрана има за цел да работи и върху изследователските проблеми, каза още президентът. Според него тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана"

  Активността и ролята върху изследванията на нито една държава нямат не помагат. Всичко зависи от творците. Ако България като държава и дори всяка друга започне да дава съвети на изследователите, то ще е само във вреда.

  подпис
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "Затова направиха всичко възможно у нас да НЯМА нито газопровод (нов), нито петролопровод (нов), нито ядрени мощности (нови).????"

  Къде намери връзката между газопроводите и иновациите в отбраната.
  Дори напротив, когато обществото говори само за тръби главите на хората които говорят с охота на тази тема стават празни като тръби.

  подпис
 24. 24 Профил на 86215458
  86215458
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Ужас, изкомандори ги вчера Гаргамел и те веднага размахаха опашки...

 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Искат безплатен обяд. Какъвто Европа искаше от Америка.
  Но доде дедо Дони и разрита кибиците.
  Сега като тръгне надолу по веригата..

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Любопитно

  До коментар [#23] от "Иван К":

  Аз нищо не търся и не намирам - цитирам Борисов за отбраната и правя извод от цитата !
  Погледни пак:

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Събрали се комунетата да решават каква да бъде Европейската отбрана. А пък Радев направо се засилил да дава препоръки и съвети. "...Според него тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област. .." Ама разбира се компетентността на Радев по Миг е от голямо значение за Европата! Ма що не вземе да препоръча цяла Европа да се въоръжи с Миг-ове и Сухой! Смешковци!
  —цитат от коментар 14 на Храбър


  Що па Радев да препоръча на Европа МИГ-овете? Нещо объркахте човека - Каракачанов е фен на МИГ-овете, а препоръката на Радев е да се заменят МИГ-овете, защото поддръжката и модернизацията им е скъпа, без да се придобиват способности при това. При това Радев го говори това от 2014 година, а препоръките му са аргумента на Борисов пред парламента, за да се гласува финансирането на програмата за нов изтребител. Не знам откъде ви хрумват подобни неща, които да оправдаят илюзорните ви представи за света?

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Но тази тенденция е много полезна за младите амбициозни и образоване българи. Част от българите ще могат да служат пряко в европейски поделения, други ще измислят сами и ще развиват своите идеи.
  И в САЩ и в Израел иновациите са инициативи на отделни хора и екипи. Никой там не раздава пари както при нас еврофондове. Личната инициатива е единственият двигател за иновации. Тази нова политика ще позволи на амбициозни българи напълно да се отърват от контрола на политиците.

  подпис
 29. 29 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Първо, откъде му хрумна на бацката, че въобще е възможен съюз между Китай и Индия? Второ откъде му хрумна на бацката военен съюз между Китай и Русия? Трето и най-главно - за какви глупости говори Баце за БВП на този съществуващ само в празната му глава "военен съюз" и БВП на Г7? Що се касае до Иран и Турция, както и до Турция и Русия - това са временни и нетрайни тактически партньорства, които никога не могат да имат каквото и да е основание да се превърнат в стратегически и дългосрочни съюзи. Има неща, които не могат да се променят, едно от тях се нарича география, която е определяща за геополитиката.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Всеки може да проследи как се развиват иновациите в автономното управление на автомобили. Личната инициатива на иноваторите доминира всяка стъпка. Фирмите само си търсят личности, които да финансират и да спечелят от инвестицията.

  подпис
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":

  Извинявай - ето го пак цитатът:
  "ако имаме газопроводи, петролопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава".
  Аз пък искам да знам защо никой не повдига въпроса, ЗАЩО си нарязахме ракетните комплекси !????

  karabastun1@abv.bg
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  За иновациите неизбежно ще се развие култура сред българите да търсят сравнение само със световните постижения. Ще предлагат публично своите идеи пред света и ще сключват договори с инвеститори.

  подпис
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Една Европа . една армия, една граница
  = българия е най-заинтересована защото България и гърция са първите пред ислямисткото нашествие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Държавите-членки на НАТО не могат да отделят 2% от БВП, та ще правят военен съюз отвъд НАТО - пълна утопия!

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#31] от "karabastun":
  Извинявай, явно не съм разбрал цитата.
  А на ракетните комплекси, дето ги нарязахме, времето им беше минало отдавна. Те нямаха ефикасни системи за навигация. Наистина можеше да им се монтират нови навигационни системи, но самите навигационни системи струват много повече от ракетата и корпуса.
  С онези ракети можеше да улучиш квартал или поне село. Каква е ползата от това днес.

  подпис
 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Идеята за обща отбрана е добра, това ще преустанови борбата между властите у нас кой да вземе по-големи комисионни за внос на самолети и откъде.

 37. 37 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Тримата големи за България.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Весело

  До коментар [#8] от "lone_wolf":

  Е, всички виждаме че се играе играта "да погребем проблема в комисия", в случая общоевропейска. Само да не ни излезат криви сметките ако ще се опитваме да се надлъгваме и да чакаме "келипира" да дойде от "големите". Те са добри и доказали се исторически майстори в манипулирането на играта, нещо като "атовете и магаретата" от поговорката.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Весело

  До коментар [#36] от "proza":

  Идеята, както повечето идеи, е добра, реализацията е проблема. Реално националната отбрана е била и ще бъде приоритет. Надеждата, че по българските граниуци ще се разположат баталионите на НАТО от да речем Вермахта, а ние ще ги обслужваме и печелим е доста наивна. Ако се разполага общоевропейска отбрана, тя ще е от Румъния на север, с натиск на линията по Полша и Балтийските страни.

 40. 40 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 383 Весело

  Румен Десиславов Корнилиев–Решетников научи ли се да "говори гладко"?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  След заформящият се конфликт на интереси на САЩ със Турция .... Южният фланг на НАТО е ненадежден = Европа трябва да се спасява сама. България ненадейно се оказа фронтова държава с ислямизма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 383 Любопитно

  След заформящият се конфликт на интереси на САЩ със Турция .... Южният фланг на НАТО е ненадежден = Европа трябва да се спасява сама. България ненадейно се оказа фронтова държава с ислямизма
  —цитат от коментар 41 на dark'star


  Е, нали нямаше смисъл от американски бази у нас? Какво става – пак обърнахте палачинката?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 43. 43 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Ама, каква обща европейска отбрана!? Нали, ако това се случи, русофобията ще отече в канала, и на тукашните "дЯсни" ще им врътнат кранчето.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха в изказванията си за обща европейска отбрана на дискусия."

  С прискърбие отбелязвам - а бе много ястреби се навъдиха в България ,бе . Изглежда"зелените" са се охарчили много за възраждането на популацията в името на световния мир . Щтото , нали е казано - искаш ли мир , готви се за война . Чак сега му става ясно на човек от какъв зор се разбишка военното равновесие отпреди тридесетина години . Когато двата военни блока непрекъснато се въздържаха от въоръжени конфликти и работеха за намаляването на ядрено и конвенционално въоръжение . И когато подмолно беше бишнат единия от блоковете , настъпи рахат . Рахат за разиграване на военната карта и прекроянане на свето по един терк - терка на победилата " Демокрация " И запушиха огнища по цял свят , все с хуманна цел- насаждане на свобода и демокразия Но от много торене и поливане се пръкнаха повече плевели , отколкото предпочитаните и очаквани демократични принципи . И светът пламна от всички краища . За сега само локално , но с опасни очаквания . И се докарахме до там , че спешно се заговори за нови блокове , за нова организация ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА . . И ние , барабар Петко с мъжете ,, след като съсипахме една от най- боеспособните армии в Европа , отново запретнахме да правим ... от пясък въже . Ще го направим , инатливи сме . Но първо трябва да се мисли за стратегията . А за това си трябват истински , хищни ястреби . И както се вижда - излюпили са се . Макар и с прискърбие , присъединяватс и възприемат присърце идеята - Силна и мощна европейска армия . Щото не се знае що може да си наумят евенките , екскимосите и папуасите .

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Е, нали нямаше смисъл от американски бази у нас? Какво става – пак обърнахте палачинката?
  —цитат от коментар 42 на c.b.o.
  Американските бази и сами могат да се пазят ....
  въпросът е ние как ще се пазим, че и Европа да пазим от ислямисти!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Фронтекс дето го направихте, уж да пази границите, се превърна в безплатен превоз на мигранти. :)

  Армията сигурно ще я направите да е хуманитарна организация, дето да снабдява ИД и други терористи с оръжие (уппс борци за свобода против тиранията). А пък самата армия ще е въоръжена най-много с палки и ще има само транспортна техника.

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  . Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации - важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев.


  Не става , Президенте . Индустрията не трябва и не може да се прехвърля на военни релси . Иначе ставаме нова Северна Корея . Индустриализация и електрификация е равно на Демокрация и стабилизация . По- рпано беше равно на комунизъм , сега времето е друго , та се свени и формулата . Но В никакъв случай индустриализацията не е равна на военизация .

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Защо ми се струва, че това което имаме за премиер:
  - е тотално некомпетентен за отбрана
  - издава военни тайни
  - не е поискал досега изработка на военна стратегия. (Или не знае., че има такава)
  - не планира разходи по плана за отбраната
  - има други приоритети
  Прискърбен премиер

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  . Той добави, че Европейския фонд за отбрана ще разполага с 500 млн. евро годишно след 2020 г., но ние трябва първо да покажем, че можем да генерираме способности."

  На гол тумбак чифте пищови са като на свинче звънче .

 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър":
  "Ама разбира се компетентността на Радев по Миг е от голямо значение за Европата!
  Ма що не вземе да препоръча цяла Европа да се въоръжи с Миг-ове и Сухой!
  Смешковци!"
  Знаеш, костовист съм. Не гласувах за Радев, камо ли за стринка ни.
  Извинявай, но аз съм изненадан от последователния натиск на Радев за модернизация на ВВС. За момент не е споменал МиГ! Точно обратно. Той от самото начало иска нови самолети. И се сблъска фронтално с карикатурата военен министър Каракачанов, който настаява за ремонт /до 30та година/ на мигалките. Т.Н. "ДЕСНИ" настояват за руска техника, а на нас въобще не ни минава през ума за комисионните, които чакат, продавайки интересите на страната!
  Лудницата е изпусната, докторите ги няма, прокурорите мълчат!
  Кога предателите ще бъдат набутани, къдете им е мястото?

 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  . Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации - важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев. Не става , Президенте . Индустрията не трябва и не може да се прехвърля на военни релси . Иначе ставаме нова Северна Корея .
  —цитат от коментар 48 на papyre


  И САЩ ли ги слагате в един кюп със Северна Корея? Чудничка логика. :)
  Става въпрос за обединяване на военната индустрия и военните изследвания, не за производството на чехли и одеала.

 53. 53 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  ...но само президентът и Нинова искат европейската отбрана да се командва от Путин.
  —цитат от коментар 6 на Иван К


  Е не са само те- и Путин го иска.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 54. 54 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 505 Неутрално

  >> ако имаме газопроводи, петролопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава

  Украйна имаше газопроводи и пренасяше 60 млрд куб метра газ.
  Има и петролопроводи.
  Има и 16 ядрени реактора като козлодуйските.
  Нещо много не им помогнаха. Русия си ги нападна, без много да се притесни.
  Някак си, на световният геополитик бойчу, скойто за една сутрин обедини Китай и Индия, това му е убягнало.

  А същевремено, от огромните държавни поръчки, може лекичко да се пощипва - тъй по 50-60-70-80%, както вече ни е показала практиката. Не е като да не сме "санирали", не е като да не е строен "Цанков Камък" или пък строителство и ремонти на магистрали.
  Само в "оня гьол" бойчу наля 1.3 милиарда лева, ей така, между другото. Явно му е харесало.

 55. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  Пък Боце бил казал, че в Крим ракетите били насочени към нас. Наистина ли рушлямска държава е насочила ракети насам? Щото ние не сме направили нищо срещу тях.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  "Той заръча на ген. Боцев (началник на отбраната) "да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат"

  Значи съюзниците се знаят кои са, но враговете никой не ги знае. Да не би да са същите? Аз за пръв път чета статия за отбраната в която натото изобщо не е споменато. То е защото не са присъствали автентичните десни, за да повдигнат въпроса. Мъчно ми е за хората, които няма да харесат статията. Все пак, наши колеги са.

 57. 57 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тия искат да си крадат на воля, а някой друг да им /ни/ пази задниците.

 58. 58 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Весело

  Лидерът на ПЕС Станишев видя положителна страна в отлагането на модернизацията на армията ни
  ----

  Слушайте я, тя знае за какво говори. Завършила е с отличие историческия факултет на московския държавен университет с дипломна работа озаглавена "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия". Защитила е и дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19-и век“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK