БСП прати в Конституционния съд отхвърлената оставка на Делян Добрев

БСП прати в Конституционния съд отхвърлената оставка на Делян Добрев

© Юлия ЛазароваДепутатите от БСП внесоха в Конституционния съд казуса с отхвърлената оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Днес съдът образува конституционно дело номер 8 по искане от 62-ма народни представители, съобщи пресцентърът на институцията.


Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.


Добрев е избран от 29-и Хасковски избирателен район. Скандалът около него се разрази след изнесена информация от народния представител от БСП Елена Йончева, че негови роднини са назначени на позиции в хасковската община. След това той подаде оставка, но тя бе отхвърлена от мнозинството депутати.


Жалбата на БСП дойде след консултация с редица конституционалисти, които твърдят, че оставка не се гласува, а само се констатира дали е дадена доброволно. Според лидера на левицата Корнелия Нинова конституцията е погазена, а целта била Добрев да остане в парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Жалбата на БСП дойде след консултация с редица конституционалисти, които твърдят, че оставка не се гласува, а само се констатира дали е дадена доброволно.
  -------------------------------------

  Практиката на НС обаче е друга. Което значи, че или НС системно е погазвала Конституцията, или БСП отново ни занимава с глупости.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5065 Неутрално

  Всеки работещ може да напусне работното си място/според КТ с предизвестие или без/само депутат от Народното събрание не може да се "отърве"

 3. 3 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В мотивите си твърдим, че НС няма тези правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а би следвало само да потвърди оставката, каза Филип Попов от БСП. Оставката на Делян Добрев е личен акт, обясни Попов. Според БСП работодател на народния представител е народът, а не НС. Според тях в случая е нарушена свободата на волеизлеяние и свободата на избор къде и какво да работи.
  ----
  Донякъде съм съгласен с мотивите на Попов. Но това е всак по теория. По Конституция оставката се гласува.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  Жалбата на БСП дойде след консултация с редица конституционалисти, които твърдят, че оставка не се гласува, а само се констатира дали е дадена доброволно. -------------------------------------Практиката на НС обаче е друга. Което значи, че или НС системно е погазвала Конституцията, или БСП отново ни занимава с глупости.
  —цитат от коментар 1 на majorman


  Според мен е погазване на Конституцията!

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Важното е нещо да се рекламира като работа.

 6. 6 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Червените ровят пак където не трябва и скоро ще изреват от собствената си глупост, щото ако КС реши, че за Добрев важи автоматично да напусне, след като е подал оставка, то трябва да се ревизират всички минали оставки, които не са били приети.
  Та не знам, дали няма да има пак изненадани и опулени червени бабички 😍 и чичковци 🤔

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Въпросът е по-скоро Делян Добрев наистина ли иска да напусне НС, и ако да, защо не го направи. Няма сила да го задържи, ако е решил да се оттегли. Каква оставка, какви пет лева?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  Приемането на закони с 15-20 човека в залата не нарушава ли Конституцията?

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5257 Неутрално

  Демамгстването на умрялата клика черввени кхмери продължава

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  В Конституцията ясно пише, че оставката "се приема с решение на НС". Щом става дума за решение, което се гласува, то очевидно може да бъде и отрицателно. И никъде не се споменава, че гласуването се рави, за да се проверяло дали е доброволно подадена оставката.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ето какво казва конституцията по този въпрос:

  Чл. 72.
  (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
  1. подаване на оставка пред Народното събрание;
  2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
  3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
  4. смърт.
  (2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд.

  Конституцията има много "технически" дефекти - неясноти, лошо прецизирани текстове и пр,, И всичко това дава неимоверна власт на Конституционния съд да тълкува и решава повечето казуси, свързани с българската конституци1. Това е само един пример от множеството дефекти.

  От една страна, когато има доброволен акт на подаване на оставка, не би трябвало Народното събрание да отказва правото на народен представител сам да решава какво да прави.
  От друга страна, решението се ПРИЕМА от народното събрание. Какво точно значи ПРИЕМА? Приема се с гласуване формално, или парламента решава дали да я приеме??
  Пълен буламач е българската конституция!

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#11] от "agile":

  Не може никъде в КРБ да пише, че нещо се гласува "формално". Ако е "формално", текстът е напълно излишен и просто се изтрива. Тоест подаваш си оставката в деловодството и "чао". А "приема" значи същото, което значи и в друг текст на КРБ: "Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители."
  Това не значи, че законът за ратифициране "се приема" задължително и по презумпция, а се приема, ако за него гласуват над две трети от депутатите.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 319 Любопитно

  Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
  1. ПОДАВАНЕ ОСТАВКА пред Народното събрание;
  2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
  3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
  4. смърт.
  (2) В случаите на т. 1 и 2 РЕШЕНИЕТО СЕ ПРИЕМА от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд.

  Моето тълкувание на текста от конституцията е :
  "Влизането в сила на присъда, с която е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за умишлено престъпление, или когато ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАКАЗАНИЕТО ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА НЕ Е ОТЛОЖЕНО ;"
  НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ НА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ МАКАР И ВЕЧЕ НАСТАНЕН ТРАЙНО В ЗАТВОРА ПРИ БАЙ СТАВРИ. ГРАЖДАНСКИТЕ МУ ПРАВА НЕ СЕ ОТНЕМАТ И ЗА ВСЯКО ЗАСЕДАНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ ДОВЕЖДА С БЕЛЕЗНИЦИ В ЗАЛАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ДА КОВЕ ЗАКОНИ И ГЛАСУВА ЗАКОНИТЕ КОИТО НИЕ ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ. ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е НЕГОВА А МОЖЕ И ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. АКО СЪДЕБНА ПОЛИЦИЯ Е ЗАТРУДНЕНА ДА ГО ДОСТАВИ В ЗАЛАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ТО ТОЙ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА ЧРЕЗ ВИДЕО ВРЪЗКА ОТ КИЛИЯТА НА ЗАТВОРА ПОДПОМАГАН ОТ БАЙ СТАВРИ.

 14. 14 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  "В Конституцията ясно пише, че оставката "се приема с решение на НС"."

  Ами не пише точно така, а пише следното:
  "...решението се приема от Народното събрание.."

  Дори само това вкарва допълнителни неясноти, нюанси и възможности за всякакви тълкувания. Кое решение? Решението на народния представител да подаде оставка, или както казваш ти - парламентът да приеме решение дали да приеме или не оставката. И никъде не се казва "да гласува".

  Наистина интересен казус, ще е любопитно какво точно тълкуване ще даде КС.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#14] от "agile":

  Да, но "гласува" се среща като глагол в цялата конституция единствено в израза "гласува доверие" и "гласува недоверие", повече от това изобщо не е използван. Всичко друго е "приема".
  По отношение на "решение" - със сигурност е решение на народното събрание, което, цитирам "Чл. 86. (1) Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения."
  Аз разбирам, че оставката е личен акт (с изключение на тази на правителството, което е задължено да подаде оставка при вот на недоверие) и вероятно не е редно да се гласува от други хора, но щом така са решили да напишат в КРБ, трябва да се спазва, а не когато е удобно да се спазва, а когато на Нинова не й хареса - да не се спазва.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2497 Весело

  кремълските кхмери формално с българско гражданство гонят по същество всеки накърнил интересите на тяхната матушка русия

  Use your Illusion
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Весело

  Всеки работещ може да напусне работното си място/според КТ с предизвестие или без/само депутат от Народното събрание не може да се "отърве"
  —цитат от коментар 2 на pet_fire
  И абонат на топлофикация.

 18. 18 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Ами изглежда че ти си един от конституционните съдии, и вече си сондирал мнение с колегите си по този казус, щом си толкова уверен.
  За мен е абсурдно да се отказва заявена оставка от народен представител, ако е направена доброволно. Ако е имало принуда, тогава може би идеята да се гласува е добра, за да се въведе някакъв защите механизъм. Но когато е доброволна и настоятелна, какъв е смисълът на парламента да се противи на волята на народния представител? Ами ако той реши да почне някаква много платена работа да речем в голяма светов на корпорация, те ще му забранят да напусне настоящия си работодател ( в случя парламента) и с това ще му провалят шансовете на започне желаната работа? Ти да си чувал някъде на служител да не му бъде разрешено да напусне работодателя си? Нали това ще бъде чиста форма на феодализъм и ще противоречи на всякакви норми на конституцията и международното право?

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#18] от "agile":

  Аз по-горе написах, че съм напълно съгласна с тези съждения. Това е личен акт и никой не би трябвало да те ограничава, независимо какви са ти мотивите - да ставаш банкер или да ходиш да пасеш овце, щото си преживял бърнаут.
  Но очевидно авторите на Конституцията са имали нещо предвид и в случая с Добрев то свърши работа.
  А това с "доброволността" - ако някой принуди другиго да си подписва оставката примерно с оръжие или заплахи, това си е престъпление и веднага трябва да се разследва, то е криминално деяние, според мен.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#18] от "agile":

  Уверена съм в собственото си мнение, не в това на съдиите.
  Откакто не позволиха на Симеон да стане президент, та той взе, че стана премиер, на нашия КС му приемам решенията с едно наум.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Има си закон.Там се казва,че депутат подава оставка,парламентът я приема или не...

 22. 22 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Донякъде съм съгласен с мотивите на Попов. Но това е всак по теория. По Конституция оставката се гласува.
  —цитат от коментар 3 на един с теслата


  Изобщо- голяма тъпня.

  От една страна- ако съм депутат, и- например- преценя, че наистина не мога да я върша тази работа, че не е за мен, че нямам капацитет и т.н.- логично- подавам оставка. Излиза, че депутатите могат да пренебрегнат всичките ми мотиви, и- едва ли не да ме задължат да остана депутат. Ставам роб някакъв...

  От друга страна- никой не може да накара депутат да гласува по определен начин, например- онзи си подал оставката- ти си длъжен да гласуваш "За".

  Ако гласуването, или подписването на нещо е формално- трябва да отпадне.

  Ако Президентът наложи вето на закон, и той все пак бъде потвърден от Парламента- защо Президентът е длъжен да подпише? Той пак не е съгласен със закона, депутатите му правят един вид байпас, но той бил длъжен да подпише. За мен подписът е знак на съгласие с нещо, вие не ме еб***те, потвърждавате закона, но ме карате да подпиша нещо, с което не съм съгласен? Що за глупост?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#22] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Той подписва само указ за обнародване, не се подписва, че е възхитен.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Комунистическата опозиция му е намерила лесното, вместо да предлага алтернативни политики и управление предлага алтернативно тълкование на конституцията!
  Дрезайти товаришчи! Ваше дело не правое!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Неутрално

  И конституционния съд да получи малко пари от страните по делото ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7585 Неутрално

  Какво друго остава на опозицията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  Чл. 72.
  (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
  1. подаване на оставка пред Народното събрание;
  Какво по-ясно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK