Държавата иска да лицензира проповедниците и да контролира финансирането на религиите

Красимир Каракачанов

© Анелия Николова

Красимир КаракачановДържавата ще лицензира дипломите на проповедници, завършили в чужбина, и ще въведе разрешителен режим за чужденци да извършават религиозна дейност у нас. Това се разбра от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, след работна среща на тема "Проникване на радикален ислям в Република България – заплахи и мерки за противодействие" в която са участвали министри или техните заместници от министерствата на министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на образованието и науката, представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция "Вероизповедания" към МС, както и експерти от научните среди.


Ограничения за всички


Не трябва да продължава практиката хора завършили теология или религия в страни в които се практикува радикални форми на религия да проповядват в България, каза Каракачанов. Ограничението ще засегне всички религии, не само мюсюлманските. "Представяш си дипломата в Министерството на образованието и според това, какво си завършил, какво си учил, се преценява и ти се легализира дипломата. Но ако се връщаш от частния ислямски университет в град Зарка, родния град на Ал Заркауи, и си учил 10 години там...", даде пример вицепремиерът. "Ако дойде чужденец, който иска да извършва проповеди или религиозна дейност, той задължително трябва да получи разрешение от дирекция "Вероизповедания". Неговата диплома трябва да бъде призната от министерството на образованието и да има много ясен срок на престой", обясни Каракачанов. Учебните програми на религиозните училища ще бъдат одобрявани от Министерството на образованието.


Друга мярка срещу разпространението на радикалния ислям е да се дефинират в Наказателния кодекс тези радикални практики, за да може да бъдат санкционирани, защото сега се търсят антидемократични мотиви или други причини за издаван на присъда.
Ще бъде въведена забрана и за участие на чужденци в управленията на религиозните общности. Каракачанов даде пример с някои от евангелските църкви, на които ръководството им е изцяло от чужди граждани.


Салафитски и уахабитски проповедници имало немалко


Каракачанов няма данни за проповедници, свързани с "Ислямска държава", работещи на територията на България. "Но хора, завършили точно в учебни заведения и държави, в които уахабизмът и салафизмът са основна линия в исляма - подобни проповедници в България не са малко. Проблемно много са", каза Каракачанов. Той отказа да коментира каква заплаха за сигурността е това, но даде примери с Великобритания, Белгия, Холандия и Франция, в които именно подобни проповедници са успели да рекрутират и да облъчват млади хора, европейски граждани, които и в момента воюват.


Междудържавното споразумение с Турция, според което дианетът плаща заплатите на преподавателите в ислямските училища у нас, ще бъде денонсирано. "Не е нормално чужда държава да финансира училища и да плаща заплатите на проповедници", каза Каракачанов.


Друг основен въпрос, който трябва да бъде решен със законовите промени, готвени в момента, е финансирането. Много религии получават средства от църквите си майки и фондации. Властта обмисля две решения. Едното е всички дарения да бъдат декларирани в Сметната палата. Вторият вариант е да се направи фонд към дирекция "Вероизповедания" и държавата да преценява как се харчат.


Каракачанов смята, че след съгласуване на идеите е възможно промените в Наказателния кодекс и законите за вероизповеданията и за образованието да минат през парламента до края на годината.


Държавата да финансира всички религии, а финансирането им от чужбина да бъде ограничено, е заложено в проекта за промени в закона за вероизповеданията на "Обединени патриоти". Според Каракачанов има още няколко проекта за промени в тази област в парламента, а неговият екип също работел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK