Парламентът реши, че вече няма риск за здравето при пиене на вода в Хасково

Парламентът реши, че вече няма риск за здравето при пиене на вода в Хасково

© Анелия НиколоваСлед предприетите мерки няма питейна вода, доставяна до крайния консуматор, която да е с отклонения с изискванията за качеството по здравно значими радиологични показатели и да представлява реална или потенциална опасност за здравето на хората. Това са декларирали здравните органи, управителите на ВиК дружества и кметовете на съответни населени места пред анкетната комисия в парламента, която разследваше радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на страната. Изводът е записан в доклада на временната анкетна комисия, който парламентът одобри днес със 137 гласа "за", 16 "против", и два "въздържал се".


Комисията бе създадена по предложение на депутата от "БСП за България" Елена Йончева, след като стана известно, че има замърсяване с уран на питейната вода в Хасково. Днес Йончева обяви, че се крие доклад на БАН, от който може да се направи извод дали във времето, когато гражданите на Хасково са пиели вода с уран, е имало риск за здравето им. Според Йончева няколко месеца се е криело от хората за превишени стойности на уран в питейната вода - от декември м.г. до пролетта. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обаче обясни, че това са спекулации и БСП се опитва да създаде психоза, но трябва да е известно, че при констатиране на превишени стойности на уран питейната вода в Хасково е била спирана още на същия ден.


От представянето на доклада и дебата не стана известно откъде идва уранът в питейната вода в Хасково и в другите "изследвани" места, след като уранодобивът у нас е бил закрит преди 24 години. "Разковничето е във водохранилищата към ВиК дружествата", каза Джейхан Ибрямов от ДПС, чиято парламентарна група не подкрепи доклада на комисията. С приемане му парламентът реши да продължат мерките по установяване на урановите огнища.
Депутатите подкрепиха изводи на ресорните институции, според които проблемът с водата във Велинград може да се реши бързо и лесно чрез използването на Клептуза като водоизточник.


В доклада на анкетната комисия се препоръчва още мониторинг на водите в рискови райони до края на 2018 г., като се обърне внимание на количеството на нитратите, където също били констатирани отклонения. Сред препоръките са по-добра координация на отговорните институции, бързо информиране на населението за превишените норми на уран и рисковете за здравето при консумацията на замърсена вода, както и изграждане на пречиствателни съоръжения за намаляване на съдържанието на уран и тежки метали във водите за битови нужди.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2166 Любопитно

  А за живота има ли?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Весело

  Отивам за една вода...

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK