Пеевски и ДПС написаха закон за "справедливост и връщане на разграбеното от КТБ"

Делян Пеевски дойде в Народното събрание за конституирането на 44-ия парламент на 19 април т.г.

© Георги Кожухаров

Делян Пеевски дойде в Народното събрание за конституирането на 44-ия парламент на 19 април т.г.Седмица след като бе обявено, че депутатът от ДПС Делян Пеевски пише законопроект, свързан с "вторичното разграбване" на КТБ, колегите му Йордан Цонев и Хамид Хамид, които са съавтори на предложенията за промени в Закона за банкова несъстоятелност, внесоха текстовете в парламента. Целта - да се даде "правен инструмент синдиците на КТБ да върнат на държавата заграбеното" и "да има справедливост".


Другият мотив за внасянето на законопроекта по думите на Йордан Цонев са "необосновани обвинения, фалшификации и манипулации" в публичното пространство, че Делян Пеевски участва в този процес.


"Както добре се видя от анализите, до момента на поставяне под особен надзор, той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито "по някакъв начин юридически е спомогнал за това", което се случи в КТБ. И ако това до фалита се видя от всички, че тези обвинения са необосновани, започнаха да се тиражират нови манипулации относно процеса на вторично ограбване. Това е отговорът на колегата Пеевски, а и на нас като парламентарна група, защото Пеевски е член на нашата парламентарна група. Най-категоричен и ясен отговор. Ако този законопроeкт бъде приет, всички разграбени активни ще се получи възможност синдиците да ги върнат в патримониума на масата на несъстоятелността, оттам на държавата, оттам и на всички хора, които бяха ощетени", обяви Цонев.
Това било и продължението на "политиката на парламентарната група на ДПС да прави всичко възможно ограбените средства да бъдат върнати и фактите относно тази дейност да бъдат публично осветени и виновниците да получат нужното наказание".


На въпрос дали Цонев е говорител на Пеевски (позицията на Пеевски - четете тук), тъй като той не е в парламента, той отвърна: "Г-н Пеевски избра друга форма да ви информира и вие ще видите, че той ще информира обществеността за своята позиция и работата си по този законопроект." По думите на Цонев, тъй като законопроектът обхващал всички случаи, щяло да се докаже, че твърденията, че Пеевски участва в процеса на вторичното разграбване, са манипулация.


Как ДПС обясни промените в закона


"Мотив да изготвим този законопроект е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването й под особен надзор на 21 юни 2014 г. до сега - процес, известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ. Нашият анализ е на база на публичната информация, която се съдържа в докладите и анализите на "Аликс партнърс", докладите и анализите на квесторите и ежемесечните анализи на синдиците, които са публично достъпни", обяви Йордан Цонев. Според него има три причини за случилото се в КТБ - начинът, по който е функционирала банката, пропуски в законодателството и грешки, допуснати от квесторите.


"Ако този законопроект бъде приет, той ще се яви ефективен правен инструмент в лицето на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ. Към този момент те нямат ефективен правен инструмент", обясни Цонев.


Колегата му Хамид Хамид обясни три от основните промени, които се предлагат в законопроекта - те се отнасяли както до бъдещи събития, така и до КТБ.


"На първо място, законопроектът, ако стане закон, ще обезсили и обяви като недействителни всички тези фиктивни прихващания, цесии и прехвърляне на вземания, по които няма действително и адекватно плащане. Обществото отдавна си задава въпрос няма ли някой да направи нещо срещу тези фиктивни цесии, с които по законен път се ограбват активите на КТБ", обясни Хамид.


"На второ място, законопроектът обявява за нищожни заличаванията на всички обезпечения, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали такова право и за което са подсъдими в момента. Така че надяваме се тези текстовете да върнат обезпеченията там, където им е мястото, т.е. до приключване на делата, които водят синдиците срещу прихващанията, тези обезпечения да са реални. И в случай, че синдиците спечелят делата, да има какво да осребряват", допълни още Хамид.


От докладите на синдиците, които са публична информация, ставало известно, че синдиците са завели над 800 дела по направени цесии и прихващания. "Много са сложни тези дела, с много експертизи и се бавят във времето", каза Йордан Цонев.


В законопроекта се предлага също да бъде увеличен от 2 на 5 години срокът, през който синдиците да могат да предявяват искове срещу трети лица за това разграбено имущество.


Каква била схемата на разграбване


Без да дава реални примери, депутатът Хамид Хамид обясни нагледно "много простата, но ефективна схема", по която се правело вторичното разграбване. "Банката е предоставяла необезпечени заеми на фирма Х1, Х1 на Х2, Х3 на Х4 и Х4 е купувала актив. В момента се появява фирма У - "чиста и неопетнена", но част от цялата престъпна схема, която купува вземането на фирма Х3 към Х4 и предявява вземането си към фирмата, която притежава актива и обявява в несъстоятелност, след като предварително са увеличи капитала на фирма Х3 и то е станало огромно", обяви Хамид. И допълни: "И дори синдиците да предявяват своите вземания, вземането на Х3, която е в ръцете на фирма У, става огромно и по този начин контролират самото производство на несъстоятелност, назначават си техен синдик и вземат актива." "Сами разбирате, че по действащото законодателство няма какво да бъде направено срещу тази откровена кражба, този грабеж", заключи депутатът от ДПС.


В отговор на въпрос на журналисти Хамид не даде примери, но каза: "По тази схема са измъкнати стотици активи. На сайта на КТБ можете да видите подробна схема за всички."


"Имаме текст, при който ще обезсилим прехвърляне на дялове и акции от предприятия от длъжници на банката към трети лица - също начин, по който са измъкнати цели предприятия към масата на несъстоятелността. Тоест, за да не са спокойни тези бушони, фиктивни лица, собственици на офшорни фирми или български дружества, които фиктивно участват в този процес, обмисляме като идея, а и предложения в Наказателния кодекс, да криминализираме участието на тези лица в измамна схема", допълни още Хамид.


ДПС очаква справедливост и всичко да бъде върнато


"Надявам се, че партиите ще се отнесат с нужното повишено внимание и подкрепа на този законопроект предвид огромния обществен интерес. Под обществен интерес имам предвид не само медиен - имам предвид огромния ресурс, който може и трябва да бъде върнат в държавата", обясни още Йордан Цонев. Той каза, че разговори с останалите парламентарни групи не са водени и помоли медиите да следят поведението на останалите партии, защото от него щяло да се види кои реално искат разграбените активи да бъдат върнати.


На въпрос колко средства могат да бъдат върнати, ако законопроектът бъде приет, от ДПС обясниха, че синдиците знаят детайли. "Ако бъдат възстановени ex lege (след приемането на закона) обезпеченията, тогава делата, които са завели синдиците, срещу тези прихващания и цесии, ако бъдат спечелени от синдиците, те ще могат да отправят искането вече към реални обезпечения. Практически всичко би могло да бъде върнато, по което е имало обезпечения", обясни Йордан Цонев. Той успокои и тези, които "водят дела от другата страна" - "ако съдът им одобри цесиите или прихващанията, синдиците ще бъдат задължени да заличат тази ипотека или обезпечение по силата на съдебно решение".


От ДПС обясниха още, че промените в закона ще могат да се прилагат "със задна дата по отношение на обезпеченията, които са неправомерно и избирателно заличени от квесторите". "Те са заличили избирателно само някои обезпечения, обаче твърде важни обезпечения, по твърде важни и големи вземания", обясни Йордан Цонев.


"Ние искаме справедливост чрез този закон. Ние не искаме само публичен ефект. Много е важно наистина да бъдат обхванати всички случаи", допълни депутатът от ДПС и продължи: "Така ще отговорим на въпроса манипулация ли е замесването на г-н Пеевски в това вторично разграбване. Ако всички случаи попаднат в полето на този закон, очевидно е манипулация." От ДПС приемат всякакви предложения между първо и второ четене, дори и от медиите.


"Наблюдавайте кои ще са говорителите срещу този закон. Те ще бъдат или част от кръга, който е участвал в разграбването, или техни служители", каза още Цонев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK