Заплатите на войниците и сержантите ще се повишaт със 70 лв., а на офицерите с 90 лв.

Заради ниските заплати няма желаещи да служат в Национална гвардейска част, а и в други поделения на армията.

© Юлия Лазарова

Заради ниските заплати няма желаещи да служат в Национална гвардейска част, а и в други поделения на армията.Заплатите на войниците и сержантите ще бъдат повишени с около 70 лв., а на офицерите с 90 лв. от следващата година. Отделно ще се дават по 5 лв. за всяко армейско звание. Това се разбра от думите на постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев пред ресорната парламентарната комисия. Увеличението ще бъде направено със 100 млн. лв., които са отпуснати в повече за персонал в Министерството на отбраната в проектобюджета за следващата година.


Опитваме с парите за личен състав да направим справедливо разпределение, с тези 100 млн. няма да разрешим проблемите, каза Ластарджиев. Той се надява в следващите две години да има "по-качествени параметри". От думите му се разбра, че основната заплата за редник в момента 608 лв., а за ефрейторите - 609 . Трудно намираме хора и се опитваме да решим този въпрос, каза Ластарджиев.


Симеон Симеонов (ДПС), който е генерал от резерва, разказа, че на идване към заседанието е срещнал познати от Националната гвардейска част. "Те не могат да покрият всички държавни мероприятия, защото не могат да направят 2 състава. Виждате ли докъде сме я докарали", каза Симеонов. Той заяви, че от партията му ще искат повече пари за отбрана между двете четения на закона за бюджета.
Пламен Манушев (ГЕРБ), който е вицеадмирал от резерва, каза, че не могат да се намерят хора за бойните поделения и затова трябва да се върне моделът, в който заплатите се определят не само от званието, а и от длъжността.


Служебният министър на отбраната Стефан Янев каза на заседание на правителството през април, че "некомплектът от личен състав е от порядъка между 25 и 30 процента, в отделни подразделения и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни, не са в състояние да си извършват дори ежедневните учебни и мероприятия по бойната подготовка".


За 2019 и 2020 в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза също са предвидени по 100 млн. лв. "за увеличаване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на отбраната с цел създаване на условия за мотивация и професионален подбор на кадрите, необходими за изпълнението на политиката в областта на отбраната".


За замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител са заложени 678 млн. лв., като са разчетени по 226 млн. лв. за всяка година от периода (2018 - 2020). 513 млн. лв. са заложени за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, като са разчетени по 171 млн. лв. за всяка година от периода. В бюджета обаче няма пари за проекта за купуване на нови бойни машини за пехотата, който трябва да струва 1.22 млрд. лв.


Липсата на проекта за бойна машина на пехотата в бюджета е, защото все още не е внесен, каза на заседанието депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Проектът трябва да е готов до месец и да бъде приет от парламента до края на годината. Очаква се средствата за него да бъдат осигурени от вече разчетените пари за модернизация, като бъде увеличен срокът на изплащане. Проектът за нов изтребител също трябва да бъде преразгледан от парламента, след като процедурата беше спряна след доклад на парламентарната комисия, която провери процедурата и намери нарушения при класирането на Gripen като най-добра оферта от служебното правителство.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1062 Весело

  редник - 608, ефрейтор - 609... баси, тва ефрейторстото и до ден днешен си остава най-неблагодарната работа у казармата...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 2. 2 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Не трябваше ли да е обратно ... така заяви министъра на отбраната .

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2202 Весело

  Да вземат от докторантите - те са с по 450 лв.....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 4. 4 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Да спрат да крадат (, после да лъжат и мажат) и да фалират банки и ще има за всички - военни , учители , полицаи , учени , ...
  Време е бюджетните служители да разберат , че в техен интерес е да гласуват за противокорупционни партии , да сигнализират и разобличават корупцията .

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  малоумна работа,значи не искат армия...а това на калпак е най-голямата глупост...ше я затваряме държавата в скоро време

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  Добре е да се сложи то заплатата на стипендиантите с 50 лв. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitko11":

  Сит търбух за наука глух. Великият Р.Ралин.

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  До коментар [#7] от "hodounski":

  доста лесно ви разделят на военни и всякакви други...какво са виновни военните за стипендиите на докторантите???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 682 Неутрално

  баси мизерията не държава,а колония това трябва да е българия

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Само за сведение базовата заплата лейтенант в Турската армия е 2200 долара. У нас 800 а нивото на доходите в двете държави не е много различно като цяло ( в Турция цените са по-ниски).

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Е за какво ви е войска като Туркие има 100 пъти по-голяма армия. Вий нямата никаква шанс срещу нашта войска. Ако искаме за 2 сата ше сме у Софие.

 12. 12 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 537 Неутрално

  редник - 608, ефрейтор - 609... баси, тва ефрейторстото и до ден днешен си остава най-неблагодарната работа у казармата...
  —цитат от коментар 1 на tucker case


  Аз съм бил ефрейтор - много благодарна работа беше мойта. Елитно поделение, джиджи-биджи..табиети

  Марс е изконна Американска територия!
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "tucker case":

  ефрейтора си е войник. исторически, по-изявените войници са ставали ефрейтор, един вид може примерно да не чисти кенефите :)
  "Наименованието му произлиза от нем. Gefreiter - освободен от някои задължения по служба."
  Мен ме направиха ефрейтор още като новобранец, макар и към края, та ме гледаха доста на криво старите.

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#11] от "sqrt":

  и какво като си тук за 2 часа, мамка ти и рязан фес, може един турчин само да убия, но това ще си ти тъпанар смотан...

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 828 Неутрално

  От правителството с участие на “патриотите”. Дето щяха да повишават пенсии и заплати. Е, повишиха ги с 5 лева! На фуражките с 90 и патерици за изтребители! Тези излязоха най-лъжливи! Следващия парламент, през крив макарон!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 351 Неутрално

  УАААААУУУУУУ!!!!

  Бруто.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  То човек като прочете заплатите на военните у нас се чуди дали да се засмее или да заплаче.

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Истинският въпрос е какви точно и доколко необходими функции изпълнява армията. Без да се уточни това, всякакви разговори за високи или ниски заплащания са безпредметни - спорим колко големи трябва да са социалните помощи, отпускани на хора, не успели да си намерят някаква полезна за обществото работа. Трите поколения невоювали чорбари в бившата ни армия - тази към Варшавския договор; три поколения скатали се от работа в текезето хайлази, едва ли са заслужавали огромните средства, пръскани за тях. И противно на преобладаващото количество мнения при обсъждането на военната тематика, аз виждам функциите на армията не като защита един господ знае от кого, а като поддържане и възпроизводство на милитарната култура на обществото. Нещо, което сегашната кадрова армия - включително и тази й част, която чрез мисиите придоби някакъв боен опит, не прави. Адмирации на Израел, чиято армия успява да превърне техните момчета - и МОМИЧЕТА, в хора, способни да отстояват себе си. Другият вариант е серийно производство на путьовци и празноглавки.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Интересно, какво се случи с милионите за превъоръжаване, предвидени в бюджета за 2017 година. Къде ги изхарчиха /или откраднаха/.

 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Моята нетна заплата в Германия за 168 часа, бруто 2.200€, беше нетна 1580€. Позволявах си почивка в България.Макар да нямах там разходи, родителите ми ме издържаха.

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на vkolev
  vkolev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "gr52":

  Така е!

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#8] от "не на безразличието":

  Аз не коментирам военните ,а управляващите.Кое им е по-близко на натюрела. Фуражка или тога.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK