ДБГ ще прави широки обединения за местните избори

Димитър Делчев

© ДБГ

Димитър ДелчевШироки обединения по места за местните избори, които ще се наричат Реформаторски общности за демокрация (РОД) ще прави "Движение България на гражданите" (ДБГ). Решението за това е взето на Националния съвет на ДБГ, който се провежда днес в София, а инициативата е на местните структури на ДБГ в страната.


Консултациите за създаването на обединенията ще се провеждат с местни коалиции, неправителствени организации, партии, активни на територията на дадената община и активни в политическите дебати граждани. Основата им трябва да бъдат партиите от реформаторската общност по места.


Общинските съветници и областните координатори на ДБГ бяха категорични, че разрушаването на монопола на ГЕРБ по места минава през широки обединения, надхвърлящи рамките на Реформаторския блок, според партийния пресцентър.
Членовете на Националния съвет, в който участват ръководствата на местните структури на ДБГ, създадоха днес и Съвет за местни политики, който ще подготви стратегията за местните избори. Той беше оглавен от един от най-опитните общински съветници на партията адвокат Даниела Русева от Шумен.


Председателят на ДБГ Димитър Делчев коментира, че от обединенията РОД автоматично се изключват ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", но кои ще са политическите и гражданските субекти в РОД по места ще се реши след политически консултации по общини, които Националният съвет даде мандат да започнат. "Нашите структури настояват за широки обединения и са категорични, че не искат да подкрепят никакви сепаративни действия в дясното, те са готови да изграждат широки фронтове по места, за да може да бъде разбит корупционния модел и феодализацията на общините", каза Делчев.


Инициативата на ДБГ е поне третият обявен проект за обединение на определящи се като десни партии, в който участват партии от Реформаторския блок. ДСБ и "Да, България" разговарят за общо явяване на местните избори, които предстоят през 2019 г., а Найден Зеленогорски (ДБГ) във вторник обяви, че Реформаторският блок ще се разширява. Предизборната коалиция "Нова република", която беше изградена около ДСБ, още съществува.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK