Депутат от БСП одобри руската позиция за спасяването на евреите и сметна, че 80% от населението са дебили

Иво Христов

© Георги Кожухаров

Иво ХристовДепутатът от БСП Иво Христов е съгласен с версията на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, че ако не е била Съветската армия, България е нямало да спаси 50 000 евреи, и смята, че 80% от населението на България са дебили.


На лекция пред "Ротари клуб" в Раднево Христов развива теория, че скандалът с изявлението на Захарова е манипулация. "Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват, това работи безупречно", казва депутатът във видео, което е качено на фейсбук профила му.


Христов напомня, че поводът за изявлението на Захарова е "омаскаряването на паметника на Съветската армия". "Какво имаше нарисувано на този паметник, което не е първи и втори път? Имаше антисемитски лозунги", задава въпрос Христов и си отговаря. Всъщност надписът и датата, на която се появи надписът, са свързани със съвършено различно събитие - Декларацията на Балфур, с която на 2 ноември 1917 г. външният министър на Британската империя заявява за пръв път готовност Лондон да създаде в Палестина дом за евреите (бел.ред.). Това писмо е почитано като основополагащ документ на държавността на Израел и ненавиждано от араби и палестинци като пренебрегване на правата им върху земи, на които живеят от векове.
Според Христов Мария Захарова е казала три неща в изказването си: "Първо, че системно в България се поругават паметниците на Съветската армия, за разлика от Германия, Австрия, Централна Европа...


Второ, тя заяви, че на паметника има антисемитски лозунги. И трето, а не трябва да се забравя, казва тя, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че щеше да стане така? И ние тук, ще кажем "йок" на Гьоринг и на Хитлер, "ние ще си ги пазим нашите евреи вие си гледайте работата", заключи Христов.


Според Иво Христо нашите вестници "по линия на хибридната война" са извадили от контекста това и казали - "руснаците твърдят, напук на цялата история, че те били спасили българските евреи". "И 80% от дебилите викат - така е", добави Христов. Според него това било класическо изместване на проблема. А проблема бил, че се "осират системно" съветските паметници. "Защо не се прави същото с паметника на Съветската армия в центъра на Виена", пита риторично Христов.


"Това става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно", отговори си Христов. В лекцията си добави, че "реално имате над 50% фактическа неграмотност на населението".


В изказването си Иво Христов похвали политиката на Сталин и Путин, при когото Русия вече са самоизхранва, след като към нефта е добавила и зърното.


"Сталин пое страната с дървено рало, а я остави в космическата епоха. Това не става така (щракане с пръсти - бел.авт.). То става с чудовищни жертви, външни и вътрешни... Ако не беше сталинският режим, Русия нямаше да победи Хитлер", каза Иво Христов за ръководителят на СССР при чието управление в резултат на глад, колективизация и репресии в периода 1926 и 1939 г. живота си са загубили между 7 и 13 милиона души.


Иво Христов казва на "ротарианците", че Путин е направил тиха революция, като сменил депутатския корпус "с едни дечурлига с дипломи и опит". "Сталинските дечурлига са били същите. Съветските генерали и маршали са млади хора до 45 г.", направи сравнение Иво Христов.


Вечерта депутатът публикува във "Фейсбук" своята позиция, че коментарите по адрес на неговата реч са "пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK