Упраляващите умуват дали да има и машинно, и интернет гласуване на изборите през 2019 г.

На следващите избори трябва да има три възможности за гласуване - на хартия, чрез машини или по интернет.

© Анелия Николова

На следващите избори трябва да има три възможности за гласуване - на хартия, чрез машини или по интернет.Управляващите ще мислят дали на следващите избори да има възможност и за машинно, и за електронно дистанционно гласуване, обясниха източници на "Дневник". Според сега действащия Изборен кодекс на следващия вот, на който през 2019 г. ще се гласува за евродепутати, трябва да има три възможности за гласуване - на хартия, чрез машини, които да са поставени във всички секции, и по интернет.


Машинното гласуване трябваше да бъде въведено във всички секции за предсрочните парламентарни избори т.г. и резултатите от него да се отчитат като действителни, но заради кратките срокове никой не успя да изпълни обществената поръчка за осигуряване на машини. Възможност за електронно дистанционно гласуване трябва да има на следващите избори, но резултатите от него може да се зачитат само ако при предишни опити е нямало проблеми. Става въпрос за три симулации на интернет гласуване, в т.ч. и на частични избори, които предстои да се проведат в следващите месеци.


В четвъртък на конференция на органите за управление на избори президентът Румен Радев поиска отстраняване на проблемите, свързани със сигурността на гласуването по интернет, а вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че сянката на съмнение може да споходи и машинното, и електронното гласуване.


Пари за машини засега няма
В писмен документ до Министерството на финансите Централната избирателна комисия (ЦИК) е поискала 50 млн. лева за въвеждането на машинно гласуване, като по информация на "Дневник" идеята е да се закупят машини, тъй като нямало откъде да се наемат (поръчката за наемане бе с прогнозна стойност 15 млн. лева, но никоя държава освен Индия не можела да осигури такива).


"В бюджета за следващата година не предвиждаме пари за машинно гласуване, тъй като не предвиждаме да има избори", обясни пред "Дневник" финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали парите ще бъдат осигурени. Според юристи ако парите бъдат осигурени, поръчката за машини трябвало да е на държавата, а не - на избирателната комисия, тъй като по сегашните разпоредби тя може да извършва подобни дейности само след насрочване на избори.


На президентските избори през 2016 г. имаше пилотно машинно гласуване в 500 секции.

© Юлия Лазарова

На президентските избори през 2016 г. имаше пилотно машинно гласуване в 500 секции.


Според източници на "Дневник" преди два месеца е имало среща между политици и изборни експерти, на която е представен доклад на държавната фирма "Информационно обслужване" за рисковете, които крие машинното гласуване - осигуряването му било скъпо; сигурността е под съмнение, а повечето държави го избягвали. Управляващите твърдят, че в момента темата не е на дневен ред, но трябва да се мисли по въпроса дали да има машинно гласуване във всички секции.


Машинното гласуване - само в големи секции


Според политолога и изборен експерт Димитър Димитров машинното гласуване няма функционална полезност у нас, тъй като много малко хора - най-много един милион, биха се възползвали от възможността, а 50 млн. лева са много пари. По думите му може да има машини за гласуване само в големите секции, тъй като в малките цената на избирател била прекалено голяма, а всъщност по селата едва ли щели да се възползват от възможността. Други експерти обаче смятат, че само машинно гласуване във всички секции може да омаловажи контрорирания вот.


Изборният експерти Стоил Стоилов обясни пред "Дневник", че освен финансов аргумент партиите не би трябвало да имат други в посока на премахването на машинното гласуване. И според него обаче машинното гласуване е скъпо за малки секции, а ефектът от него не бил много голям.


Какво предстои


Управляващите на този етап не мислят да бързат с обсъждането на евентуални промени в изборното законодателство, тъй като не очакват предсрочни парламентарни избори догодина.


През декември т.г. се очаква да бъде обявена обществена поръчка за пилотна система за електронно дистанционно гласуване, която да струва около 1.5 млн. лева. Според управляващи преди въвеждането му обаче трябва да се решат проблеми, свързани със сигурността и тайната на вота.


"И в Естония дори едва 30% от хората гласуват по интернет. Въпросът е не как ще се гласува, а широк кръг избиратели у нас да възприемат, че изборите са демократични", коментира Стоил Стоилов.


Пред "Дневник" Димитър Димитров каза, че според него въвеждането на електронно дистанционно гласуване само ще увеличи цената на един глас. Решението било да се промени начина, по който в секцията се броят гласовете при хартиеното гласуване.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Неутрално

  28 години преход. 28 години безвремие !! 28 години имитации !!!
  Умуване за кокошката (златната) и яйцето(скъпото) о ДС и креатурите ѝ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Не вярвам да се изгради сигурна защита срещу хакерски атаки. Иначе е съблазнително.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Ромите не харесват това.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  И ГЕРБ не го харесват. Няма как да поправяш протоколи в мутрец с денонощия до пълна изборна победа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2196 Весело

  Всички избори могат да се "хакнат"! Хакват и банки и даже "големи бази данни", примери колкото щеш. Но съм сигурен, че може да се намери начин, да се осигури защита на гласуването!
  Само ми се струва, че нашите "политици", хакват всеки опит за промяна, защото се страхуват от загубата на " сигурност и спокойствие"!
  Но сме твърдо за " цифровизация", даже и Комисар Габриела си имаме!😎

 6. 6 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Няма начин Радев и бСП и ДПС да не се противопоставят остро на тази система. Те са най големите губещи. Той за това резидента се опита да лиши Българите в чужбина от право на глас!
  бСП с 11% макс на следващите избори, а ДПС 5%.

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Политическата класа едва ли би се лишила , дори от малка възможност да манипулират избора. Та не вярвам да има промяна в изборните секции.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3749 Весело

  Управляващите умуват дали шансовете им за победа са по-големи ако има машинно и интернет гласуване.
  Ако шансовете са по-големи, тогава ще има. Ако ли не - сори, няма пари, няма време и т.н.!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Неутрално

  До коментар [#7] от "ka2":


  До коментар [#8] от "Храбър":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  То интегралната бюлетина се прие толкова трудно, че какво става за машинното. От изнасяните в шалварите цветни хартиики до интегралната бюлетина се премина през толкова "епични" битки в парламента а вие се надявате тия динозвари да приемат машините . Сега вкарват измислени аргументи за сигурността ( машините няма никаква връзка с интернет ). Само че тия който до късна доба плюнчат пръсти и броят ще изгубят контрола .

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Партиите се плашат да не изгубят контрола в изборния процес...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  А за изборите в 2018-та?

 13. 13 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":


  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Избори 2018 ако има предсрочни. Други не са предвидени. Европарламент и местни избори 2019. Парламентарни 2020. Президентски 2021. Това а датите ако няма предсрочни

  Димитър Димов
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":До коментар [#12] от "Judjuk":Избори 2018 ако има предсрочни. Други не са предвидени. Европарламент и местни избори 2019. Парламентарни 2020. Президентски 2021. Това а датите ако няма предсрочни
  —цитат от коментар 13 на Димитър Димов


  Точно така. Ма ти да не се съмняваш? На патриотите им трябва още малко време, за да се покажат на публиката. След това нямат работа при шайката, защото това ще ги отведе в бездната.

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "това ще ги отведе в бездната"
  До коментар [#14] от "Judjuk":
  Викаш това ще ги отведе при БСП и ДПС. Друга алтернатива с днешна дата няма.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  "това ще ги отведе в бездната"До коментар [#14] от "Judjuk":Викаш това ще ги отведе при БСП и ДПС. Друга алтернатива с днешна дата няма.
  —цитат от коментар 15 на dorn


  Какви БСП и ДПС, темата е за избори?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK