ГЕРБ видя напредък в доклада, БСП - провал, а ДПС - обективен провал

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановИзцяло сме доволни от доклада на ЕК, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Tой добави, че докладът е обективен и в него няма нови препоръки. От нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка, каза Цветанов. Според него за първи път се говорело, че докладът може да бъде преустановен "и това е много ясен знак за напредъка на страната ни".


"За мен е много удовлетворително това, което се говори за организираната престъпност, защото последните 10 години успехите, които имаме, и всичко, което сме направили, сме достигнали една по-голяма сигурност, която съответства и на очакванията на ЕС", заяви Цветанов. Той видя ясен сигнал за това, което са направили в предишния парламент за конституционните реформи и за избора на ВСС.


Всеки от нас може да прочете внимателно, че на база политическата нестабилност, служебното правителство, с провеждането на изборите не е било възможно да продължат реформи, оправда се Цветанов, а в доклада се отчитало, че "от май месец вече имаме стабилност. Правителството е продължило съответните реформи и има подем."
Цветанов посъветва опозицията да прочете внимателно доклада, защото от него ставало ясно, че мотивите на БСП за вота на недоверие няма да издържат.


Председателят на правната комисия Данаил Кирилов оцени доклада, като обективен, защото "това е първият доклад, в който нямаме поставени нови препоръки, а във всички 17 се отчита напредък". Кирилов прие критиките в доклада за липсата на публичните обсъждания по отношение на законодателната работа и каза, че ще се съобрази с тях.


БСП: За 17-и път ЕК ни каза: "Добре е, но опитайте пак"


В доклада ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари, каза депутатът от БСП Крум Зарков. Той нарече "въодушевлението на ГЕРБ" от доклада "необяснимо", защото в документа е заявено, че законодателният процес е хаотичен и недобре подготвен и генерира скандали. "За 17-и път ЕК ни каза: "Добре е, но опитайте пак", каза Зарков.


Крум Зарков

© Анелия Николова

Крум Зарков


Този доклад е провал, смята Зарков. А това давало повече увереност на БСП за вота за недоверие към кабинета. Зарков се съгласи с констатацията на ГЕРБ, че доклада е обективен, но не в благоприятния за управляващите смисъл. Според него в доклада е констатирано, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта. "ЕК се съмнява доколко е удачно решението комисията за конфискация да бъде основа на новия антикорупционен орган. Акцентът е поставен върху ефективното разследване, което вярваме, че с новия закон няма да се случи", каза още Зарков.


ДПС: Обективен провал


"Обективен провал." Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ оцени доклада, като направи "превод от брюкселски на български". Карадайъ смята, че чрез двойно положително отрицание може да се "преведат" констатациите от доклада. Той даде своята кратка оценка в тази стилистика: "Да бе, да" и "Да, да, ама..."


Мустафа Карадайъ

© Анелия Николова

Мустафа Карадайъ


Карадайъ прочете заключението на документа, в което пише, че се очакват видимите резултати. Иначе за несвършената работа според Карадайъ можело да се намерят много оправдания - дори и климатичните промени могат да пречат на ГЕРБ. "Оправданията да ги търсим другаде, не в климатичните промени или в ако баба ми беше мъжка", добави лидерът на ДПС. Карадайъ призна, че в някои области имало напредък.


"Искам да подчертая оценката ни за пълната катастрофа на мнението на част от гражданското общество, изразено от онази партия на Христо Иванов "Да, България" и сателитните й граждански сдружения. Те виждат в тази реформа само недостатъци на прокуратурата и изтъкват само това", коментира и Йордан Цонев. Според него единствената препоръка е да има график за реформата в прокуратурата. "Има също така и някои положителни оценки например по отношение на онова, което се случи като реформа в прокуратурата", каза Цонев, който повтори прочита на прокуратурата.


"Обедини патриоти": Този механизъм е лош и трябва да отпадне


Този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне. Въпреки позитивния доклад имаме принципна позиция, че тази дискриминационна спрямо България и Румъния мярка трябва да отпадне. Това каза Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".


Искрен Веселинов

© Юлия Лазарова

Искрен Веселинов


"Десетилетие след влизането си в ЕС продължаваме да бъдем наблюдавана страна, при условие че знаем, че множество други страни демонстрираха много по-тежки нарушения в тази сфера. В тази посока или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм, обхващащ всички европейски страни, или това унизително за България и Румъния положение трябва да бъде прекратено", повтори Искрен Веселинов.


"Препоръките от януари не са изпълнени, но по всички се работи, но всичко това са подробности. За нас този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне. България е суверенна държава, пълноправен член на ЕС и не трябва да се занимаваме с тези неща", потрети депутатът.


Вижте оригиналния текст на доклада.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Весело

  нека докторите да кажат какво виждат :)

  "Както беше отбелязано в доклада от 2017 г, ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ оказа отрицателно въздействие върху капацитета за реформа. През май встъпи в длъжност НОВО ПРАВИТЕЛСТВО. При наличието на НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО бе възобновена работата по различните направления, в които ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО беше ОСЪЩЕСТВЯВАЛО ДЕЙНОСТ през 2016 г., което позволи на реформите да продължат с ИЗВЕСТНА СТЕПЕН НА ПРИЕМСТВЕНОСТ в политиката чрез поемане на работата от ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО показа РЕШИТЕЛНОСТ да навакса изгубеното време чрез бързо прокарване на законодателни инициативи, насочени към завършване на редица значителни реформи преди края на годината."

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Весело

  Както си знаех ,герберите не обичат да четат , а и докладът е доста дълъг.Някой да им го сдъвче и изплюе.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Голям напредък според ГЕРБ, ама мониторинга си стои...! :)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 872 Неутрално

  явно управляващата шайка е изгубила всяко чувство за срам и всяка връзка с реалноста ОСТАВКА !

 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 989 Весело

  Тоя доклад е като картина на Полък, всеки вижда различни неща.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Весело

  Както си знаех ,герберите не обичат да четат , а и докладът е доста дълъг.
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  то след лирическото отклонение за "правителствената криза", предизвикана от настоящия прасовъден министър просто няма смисъл да се чете :)

 7. 7 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 733 Неутрално

  явно управляващата шайка е изгубила всяко чувство за срам и всяка връзка с реалноста ОСТАВКА !
  —цитат от коментар 4 на Stewie


  Реално обаче, който и да ги смени, резултатът ще е същият.

  Sapere aude
 8. 8 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  " За нас този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне." - кърти..

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А сега дее?! Всеки си гледа кой как си иска. Виждаме - не виждаме, гледаме - не гледаме напредъка на България си личи по повишаващите се доходи и как държавата се подрежда лека по лека, пък който к'вото иска да вижда

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Както си знаех ,герберите не обичат да четат , а и докладът е доста дълъг.Някой да им го сдъвче и изплюе.
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  Плийз! Ако има наин да ми го сдъвчеш и изплюеш (за доклада става въпрос, да не си помислиш нещо нее!!!)

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Разбира се, държавата се подрежда полека лека, доходите и те полека лека се вдигат...ама в София. Аз съм от североизтока, на 20 следващия месец си идвам в БГ. Дано приятно ме изненада подредеността и замогването на гражданите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сизиф":

  Не бива да се мисли и разсъждава така. Реално обаче колкото добре или зле да живея, ще умра. Това съждение произлиза от вашате логика.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  напредък има само в отдалечаването на управляващите от реалността.

  този мониторинг е неефективен и трябва да бъде заменен от европейски съдебен борд - европейски прокурори и магистрати.

  цацаратурата в този си вид е само харчене на пари за издръжка + бъдещи разходи за пенсии.

 14. 14 Профил на plamenkg
  plamenkg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  ГГВП

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ай стига ве, явно миналата година при герп-2 е царяло тотално беззаконие щом сега има напредък

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Колко пъти трябва да те ударят , за да разбереш кой го прави.А нормалните хора ще повярват , че има промяна когато ни приемат в Шенген.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamenkg":

  Не разбрах какво искате да кажете с буквите ГГВП?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 500 Любопитно

  "ГЕРБ видя напредък в доклада, БСП провал, а ДПС обективен провал"
  С този ,"напредък"на ГЕРБ - ясно,но с тези два вида "провал"...?!?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Гербаджиите все мислят ,че от Брюксел ги хвалят. Ами какво , в очите да ви кажат ,че сте от 80-те процента дебили ли. Колко пъти едни и същи забележки и препоръки в тези доклади, но нищо не се променя. Чакат да им писне на проверяващите , да дигнат ръце и да спрат с мониторинга. Гражданите на България обаче, трябва да настояват да остане, с надеждата все пак нещо да помръдне. Ако не от друго, то поне от кумова срама.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Оптимисти и песимисти - чашата е наполовина пълна и наполовина празна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  3ти мандат на ГЕРБ. България вече е последна по всичко в ЕС. Мониторингът продължава. Извън Шенген и еврозоната сме. Нямаме един медал в олимпийските спортове последните години. Иначе управляващите са доволни. От какво точно?

 22. 22 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Абе какво става с КОНОПите? Работният ден приключи, а още нищо?

 23. 23 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Много полека нещо. Тя и Земята се върти ама усещаш ли нещо?

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Този мониторинг в този си вид трябва да отпадне. Той е неефективен, защото изразява провала с дипломатичен тон и дава на всяка от страните възможност да спори дали е добър или лош.
  Истината е, че това е без значение, защото няма резултат.
  Има 17 точки, няма приключена нито една. След като евентуално бъдат приключени, те ще трябва да се прилагат поне две-три години и да се види дали са ефективни. Успоредно с това част от тях ще се преформулират.
  Вие ми кажете след 10 безсмислени години кога ще отпадне и дали има смисъл в него освен за противоречащите си твърдения. ЕС обаче няма да иска да го разкара, защото ще затвърди слабостта си да наложи върховенстовот на закона над една корумпирана страна:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamenkg":Не разбрах какво искате да кажете с буквите ГГВП?
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan


  GG WP
  ползва се в онлайн масовките - Good Game Well Played

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Аз знам нещо: Гледай кой какво прави а не какво говори. Щом остава мониторингът , значи не слушаме кой какво казва. Гледаме фактите а не думите, европейците са дипломатични. Така че няма как да се тълкува по два начина. От 10 години сме в ЕС , ГЕРБ управляваха 7-8 От тях. Е няма как да слушам какво казват.

 28. 28 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Аз знам нещо: Гледай кой какво прави а не какво говори. Щом остава мониторингът , значи не слушаме кой какво казва. Гледаме фактите а не думите, европейците са дипломатични. Така че няма как да се тълкува по два начина. От 10 години сме в ЕС , ГЕРБ управляваха 7-8 От тях. Е няма как да слушам какво казват.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  А как обяснявате,че доклада си седи и за Румъния?!Нали я тикахте постоянно за пример?!Уж е идеална,а за нея доклад има, както и за нас...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка Ами доволни ще сте само пхреди дни Юнкер разцелува Простия и го увери 1 че доклада ще бъде позитивен . Точно това , което очаквахте. Но това не означава че Юнкер е разбрал точно за какво иде реч . Той май не е председател на Комисията по доклада .
  Виж , да рисува сърчица и да ги подарява на любими хора - за това е експерт. С вкус .

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Tой добави, че докладът е обективен и в него няма нови препоръки

  Ами обективен е . И в него няма НОВИ препоръки . Ами няма и как да има . Защото човек трябва да е дебил , с извинение , за да поставя нови препоръки , след като от17 предишни НИТО ЕДНА не е изпълнена . НИТО ЕДНА !!!

 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Любопитно

  "Докладът на ЕК: ГЕРБ-обективен, БСП-провал, ДПС-обективен провал" - http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4548899/

  Дневник до там ли я докара?
  Да преписва от Моника???

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално


  Всеки от нас може да прочете внимателно, че на база политическата нестабилност, служебното правителство, с провеждането на изборите не е било възможно да продължат реформи, оправда се Цветанов, а в доклада се отчитало, че "от май месец вече имаме стабилност. Правителството е продължило съответните реформи и има подем."

  Години наред герберите проглушиха ушите на брюкселските зелки , че България е остров на спокойствие и сигурност, а сега отведнъж се оказа , според думите на Папконосителя , че ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ и служебното правителство са причина правителството да ослекне и да се омърлави като петле в кълчищата . И висите ли , от м Май отново започнало стабилизиране . Само дето забрави цъцко да каже , че са станали отново на 17 -ти Май . А от целия доклад , дато положителен пример са дава ИЗБОРА на ВСС. Като че ли би могло ДА НЕ СЕ избере такъв . Изобщо герберските клишета са върхът на достоинствата на доклада . Имагинерни .

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пешо":

  Благодря за разяснението, не можах да разпозная абревиатурата написна на български.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Председателят на правната комисия Данаил Кирилов оцени доклада, като обективен, защото "това е първият доклад, в който нямаме поставени нови препоръки, а във всички 17 се отчита напредък" Седемнедесетте препоръки станаха мантра на герберите . Ами няма нови , главо , защото ве можеш да запомниш и тези дето са ти дали , какво остава , ако ти чучнат още 17 . В момента един антрополог , върл гербер в последно време , се пеняви и лъже по БНТ , че са били изпълнени и ОТМЕТНАТИ ЧЕТИРИ ОТ 17 -тте . И облиза старателно като крава телето си Простия , като крава телето си . Явно Амирика за България е увеличила хонорарите . И още по -явно цялото герберско воинство се вдига на последен щурм . Е, като ти припари под задните бузи , няма как да не заподсткачаш .

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Весело

  До коментар [#26] от "Jоhn Silver":

  ++++++

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално


  БСП: За 17-и път ЕК ни каза: "Добре е, но опитайте пак"

  Разликата между Зарков и физкултурника е в главите .Още от време оно будителите са разбрали едно нещо и са го превърнали в български постулат - На празна плевня покрив не й трябва .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Обедини патриоти": Този механизъм е лош и трябва да отпадне


  Ами много са прави патриотарчетата . Управляващия механизъм трябва да падне . Лош е , ръждясъл е и не подлежи на ремонт . Смяна с нов трябва . Е , може да ги изтикат от яслата , но пък ще докажат , че милеят " Да живей България ".

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално  До коментар [#1] от "extraCACA":нека докторите да кажат какво виждат :

  Няма смисъл . Иво Христов вече каза какво се вижда .

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сизиф":Реално обаче, който и да ги смени, резултатът ще е същия

  Няма как да е същия .В една река не можеш да влезеш два пъти в една и съща вода .

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan": Реално обаче колкото добре или зле да живея, ще умра. Това съждение произлиза от вашате логика.

  И ако продължиш с логичните изводи , ще стигнеш и до най важния - ако живееш добре , ще умреш един път . Ако живееш зле - ще умираш всеки ден ,

 43. 43 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  “А как обяснявате,че доклада си седи и за Румъния?”

  Никой не казва какъв е докладът за Румъния. Добър ли е, хвалят ли ги, ще взимаме ли пример от тях?

 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Повечето проблеми опират до прокуратурата пазена надлежно от ДПС и БСП и промените там могат да станат само с революция. Наглостта на Нинова има своите корени в прокуратурата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Няма много за коментиране. Мониторинга продължава! Мафията може да я видите в парламента и в съдебната система. Симулират, шикалкавят за да продължаватт да грабят. Не им пука че България все повече изостава технологично. Важното е да лапат. Запада това го устройва. България за тях е просто някакъв незначителен пазар. За съжаление само с мониторинг и доклади ЕС не може да принуди примитивните български партии и политици да преборят корупцията и да установят върховенството на Закона. За нито една от тези партии които са в парламента не бих гласувал. Това е изметта на България! Мафия !!! Абсолютен, абсолютен боклук!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#27] от "martinio":

  Разбира се :)
  По плодовете им ще ги познаете :)
  (Евангелие на Матея 7:16-18)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#28] от "martinio":

  Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове
  (Пак там)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK