Единственият кандидат да строи военни кораби за 820 млн. лв. е пред подписване на договор

Фрегатата "Смели" охранява залива пред Ваканцционо селище Ривиера. Това е най-известният кораб на флота на ВМС, все още участва в учения на НАТО, а е построен през 1975 г.

© Дневник

Фрегатата "Смели" охранява залива пред Ваканцционо селище Ривиера. Това е най-известният кораб на флота на ВМС, все още участва в учения на НАТО, а е построен през 1975 г.Българската фирма МТГ "Делфин" АД отговаря на техническите и финансови изисквания за реализиране на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС). Това съобщиха от Министерството на отбраната (МО), след като беше оценена офертата на единствения участник, подал оферта за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби. Изводът е на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя.


Техническите предложения на фирмата удовлетворяват и в значителна степен надхвърлят зададените технически характеристики, съобщиха от МО. Качественото изпълнение на проекта и трансфера на високи технологии щяло да се гарантира от рамковите споразумения на "Делфин" с 5 водещи компании, чийто продукти са утвърдени на световния пазар. Това са "Thales" с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската "Diehl Defens", италианската "Leonardo", френската MBDA и "Rheinmetall" (Швейцария и Германия). Системният интегратор е "Thales" с опит в изграждането на повече от 160 кораба. Корабните силови установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от САЩ.


За постигане на международните стандарти за строителството на такъв клас кораби отговорност носи класификационната организация "Bureaeu Veritas" (Франция), която ще осъществява независим контрол на реализацията на всички етапи.
Инвестиционният проект трябва да бъде реализиран за 5 години. Той беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г. През април миналата години премиерът Борисов обяви в аванс, че два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници.


За участие в процедурата са поканени седем чуждестранни корабостроителници. Те са имали около месец да се запознаят с документацията (RfP), която е била над 400 страници и е била само на български, според информация на "Капитал". Част от чуждите фирми са отговори, че не могат да представят в този срок обвързваща оферта, а останалите – че сумата от 820 млн. лв. е твърде ниска за изпълнение на заданието.


Частната варненска корабостроителница е семейна фирма с мажоритарен собственик Светлин Стоянов. Между 2006 и 2014 г. "Делфин" построява четири фрегати и корвети, които стават гръбнакът на бойния флот на Екваториална Гвинея. Бойните съдове Wele Nzas и Bata са направени по проект на украинския Държавен научноизследователски институт по корабостроене и въоръжение в Украйна.


За довършване на договора с "Делфин" е необходимо да се приключат преговорите и подписа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4415 Неутрално

  Семейна фирма, с какъв гръб не разбрах?!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5594 Неутрално

  И какво ще е въоръжението като производство ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Семейна фирма, с какъв гръб не разбрах?!?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  без гръб започна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С натовско!!С каквото ги поръчаме!!Има немско,френско,американско....Според нуждите и парите.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Единствените поръчки преди това са от ...Екваториална Гвинея???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":

  а защо не наше ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Поредната корупционна афера за почти милиард.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Доколкото разбирам българската фирма ще постои само корпуса.

 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  За мен важно е когато става дума за въоръжаването ни силно да се набляга на т.н. "офсетни сделки". Т.е. купуваме оръжието им но настояваме и значителна част от него да бъде изработено в България /или нещо друго подходящо/, трансфер на технологии и още много друго. Накратко казваме им "Искате да печелите но някаква полза и за нас да има". И това да е водещ критерий при класирането на офертите.

  За съжаление такъв подход е рядкост при нас, управляващите с широка ръка харчат пари без да искат нещо насреща за страната. Затова одобрявам тази сделка стига разбира се да бъде изпълнена качествено.

  Но според мен все пак приоритет трябва да са сухопътните сили, те са важните за нас а не изтребителите за които се вдигна толкова врява. И хубавото е, че при тях имаме най-голям шанс за офсетни сделки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  дано поне тия да не "гълтат" вода като изгнилите фрегати на царя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":С натовско!!С каквото ги поръчаме!!Има немско,френско,американско....Според нуждите и парите.
  —цитат от коментар 4 на Messerschmitt


  Тъй си мислиш ти, щото си....много умен! Ха, ха! Ето ги корветите за Е. Гвинея!

  http://2.bp.blogspot.com/-5HEeaWu42IE/UvprSPWoqfI/AAAAAAAAPVw/FuV4z4R3b0c/s1600/Patr.korabi.jpg

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Сухии като държава член на НАТО сме длъжни да екипираме корабите с Натовско въоръжение и комуникации!
  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе кмете...спри се бе!!Какво произвеждаме?Ракети,оръдия,торпеда,комуникационна елетроника,компютри?Или може би навигационни и оръжейни системи?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":Сухии като държава член на НАТО сме длъжни да екипираме корабите с Натовско въоръжение и комуникации!До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":Абе кмете...спри се бе!!Какво произвеждаме?Ракети,оръдия,торпеда,комуникационна елетроника,компютри?Или може би навигационни и оръжейни системи?
  —цитат от коментар 12 на Messerschmitt


  Мокрий погледни снимката, дето съм ти я пратил. Лафовете ги остави за в кръчмата.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1949 Весело

  Единствените поръчки преди това са от ...Екваториална Гвинея???
  —цитат от коментар 5 на Пешката


  че кво, Винету да нее по-назад от папуасите я

 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Офсет ( идва от английски off set ) е хубаво нещо, но има една неприятна страна - оскъпява продукта. Големи или богати държави като Индия или Австралия напират за офсет защото това ще им донесе трансфер на технологии и бъдещо производство, само че бидейки големи или богати бройките които те произвеждат по различни офсетни програми се различават доста от заявените от българското министерство на отбраната. В последните години Израел е доста активен в предоставянето на технологии и офсетни програми на клиентите си.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Искаме оръжие произведено в България това е пътят.
  Важно е с какво ще напълним корубата.
  Иначе африканките не са лоши.
  Дано само проекта да е украински.

  http://korabley.net/news/patrulnyj_korabl_bata/2014-11-02-1705-987
  Може пък да изкочи заек от този храст.
  Като средства за такъв клас кораби сумата е смешна.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  От снимката не се разбира какво производство е въоръжението и радарите. Тъй като корабите са построени по украински проекти, вероятно с украинско навигационно и артилерийско оборудване. В по-горен коментар казвате че вероятно българската корабостроителница ще изработи само корпусите а всичко друго ще бъде доставено и интегрирано от чужди компании. Точно така и ще стане. Вероятно половината или повече от сумата ще отиде за доставки от чужди подизпълнители. Какво да се прави, след като всезнаещите и изключително умните бг бизнесмени подвизаващи се в този бранш не са успели или дори опитали да създадат що годе прилична артилерийска установка с морско базиране или някакво торпедо.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 631 Разстроено

  ...Господи, прибери си тъпите червени вересии.....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Пич, тия започнаха от нулата. В началото се занимаваха само с кораборемонт. Може би една от най-старите фирми във Варна основана след падането на Бай Тошо, която все още съществува. А това че изпълнява поръчки за чуждестранни клиенти, при това за нуждите на флотата им идва само да покаже че съответната компания все пак има някаква експертиза и сертифициран персонал. Иначе строителството на кораби е изключотелно сложен, трудоемък и времепоглъщащ процес. Нямаш си представа колко пъти ще минават регистрите ( в случая служители на Veritas ), какви проверки се правят и т.н.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4415 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  Ако е така, това е невероятно и поздравления. Просто, не можех да си представя семейна фирма да спечели 820 млн. търг, и то за военно оборудване, след като най-маститите ни политици-бизнесмени се "борят" за евро и общ. поръчки за по 200-500 млн. лв. ...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Семейна фирма, с какъв гръб не разбрах?!?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  С червен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":От снимката не се разбира какво производство е въоръжението и радарите. Тъй като корабите са построени по украински проекти, вероятно с украинско навигационно и артилерийско оборудване. В по-горен коментар казвате че вероятно българската корабостроителница ще изработи само корпусите а всичко друго ще бъде доставено и интегрирано от чужди компании. Точно така и ще стане. Вероятно половината или повече от сумата ще отиде за доставки от чужди подизпълнители. Какво да се прави, след като всезнаещите и изключително умните бг бизнесмени подвизаващи се в този бранш не са успели или дори опитали да създадат що годе прилична артилерийска установка с морско базиране или някакво торпедо.
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan


  Е как не се вижда! Очевидно понятие си нямаш от корабно въоръжение.

 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf1":

  Ама не си мисли че тия 820 млн. са за МТГ Делфин. Вероятно повече от полвината от сумата ще отиде за доставчиците на силови установки, военно и навигационно оборудване, интегриране на системен софтуеър и прочее.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf1":

  Ами политици-бизнесмени няма как да се борят за тази поръчка щото нямат корабостроителница. Нали не си мислиш че Шиши или Хидрострой биха кандидаствали, след като дори и производство на лодки не влиза в дейностите им. Както и да е, МТГ Делфин си започна без гръб преди много години. Знам че в БГ повечето успели и преуспели бизнеси са осъществени с благословията на партията майка и ДС, но има и други създадени от находчиви хора с добър бизнес нюх. Докато живеех в БГ, видях как шефът на док-такелажната бригада заедно с няколко от по-кадърните и амбициозни момчета си направиха фирма. Добре печелеха, а и привлякоха кадърен персонал от бившата си бригада.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 25. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  с няколко изстребителя въоръжени с ракети и торпеда и корабите са потопени

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Руско няма да има.

 27. 27 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 647 Неутрално

  за непосветените пишещи, защото са много - с малки изключения, корабостроенето се състои от много ламарина (тенекия), тръба и жица...и много неблагодарен труд, който Делфин могат да положат. Какво ще сложиш върху и под тенекията, накрая на тръбата или жицата подлежи на промяна. Само мога да кажа - еваллата Делфин!

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":Ако е така, това е невероятно и поздравления. Просто, не можех да си представя семейна фирма да спечели 820 млн. търг, и то за военно оборудване, след като най-маститите ни политици-бизнесмени се "борят" за евро и общ. поръчки за по 200-500 млн. лв. ...
  —цитат от коментар 20 на hamiltonf1


  вярвай , така е .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щом в Гвинея са щастливи няма причини и ние да не сме.


  Ех,
  знаят хората какво да купуват. Става въпрос собственика на корабният завод.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  [quote#21:"Cassi"][/quote]
  верно ? защо държиш да се изложиш показно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#31] от "дерибеев":

  Е,
  пристанището на Шумен е Варна............знайно е още от Тодор Колев.

  Странно е фирма да получи такава огромна поръчка. От друга страна що пък не....тук разсъждавам като собственик на фирма. Не е важна печалбата като процент, а като абсолютна стойност. Това са много пари. Дори един процент печалба пак са пари. А няма как да е един процент. Психологическата граница на печалбата е поне 15%.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  До коментар [#31] от "дерибеев":Е,пристанището на Шумен е Варна............знайно е още от Тодор Колев.Странно е фирма да получи такава огромна поръчка. От друга страна що пък не....тук разсъждавам като собственик на фирма. Не е важна печалбата като процент, а като абсолютна стойност. Това са много пари. Дори един процент печалба пак са пари. А няма как да е един процент. Психологическата граница на печалбата е поне 15%.
  —цитат от коментар 32 на Росен (Путлер капут)


  нямаше ли КК Г.Димитров подразделение в Шумен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1196 Весело

  Техническите предложения на фирмата удовлетворяват и в значителна степен надхвърлят зададените технически характеристики, съобщиха от МО.

  Това означава ли, че корветата вместо 50 гребци ще има само 25?

 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  И какво ще е въоръжението като производство ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Толкова бързаш да се изтролиш на метеното, че изобщо не четеш кво пише!

  MBDA
  https://en.wikipedia.org/wiki/MBDA

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  може и с дронове торпедоносци да се атакува всеки кораб

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Сумата е много малка за нещо сериозно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Иначе строителството на кораби е изключотелно сложен, трудоемък и времепоглъщащ процес. Нямаш си представа колко пъти ще минават регистрите ( в случая служители на Veritas ), какви проверки се правят и т.н.
  —цитат от коментар 19 на tsyrvulan


  То това е обнадеждаващото в тази история – контролът и ключови технологии ще са от западни партньори. Ясно е, че тази "семейна фирма" не е стигнала до толкова много сделки с такива големи играчи без подкрепата на държавата, въпреки, че аз все пак се надявах визитата на Макрон да доведе до сделка с DCNS (Naval Group) за супер–фрегатите FREMM. Но пък и френските фрегати са с американски двигатели...

  Общо взето не офсет, ами направи аутсорсинг на венноморска технология. За толкова кинти, че и да е "Произведено в България" – толкова. Дано изпълнението и най–вече контролът са на ниво.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 39. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#33] от "дерибеев":

  Да.
  Имаше корабен завод. "Еню Марковски" май се казваше. Почти точно срещу КТА "Мадара".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално
 42. 42 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#9] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Нещо като Patria amv където ще има и опция за експорт след като почнем да ги правим?

  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/patria-predstavi-pred-komisiyata-po-otbrana-predlozhenieto-si-za-mestno-proizvodstvo-na-nova-boyna-mashina

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Е, щом са строили за Екваториална Гвиана, може.

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#38] от "c.b.o.":

  В кой свят живеете. Дори капаците на хангарите за кораби минават през независим контрол, на жаргон във Варна ги наричахме регистър. Корабно машиностроене точно това правеше, произвеждаше капаци. Повечето списващи тук явно и най-малка представа си нямат как се строи корабче, пък за насищането което се прави вече след като корпусът е извън камерата или стапела да не говорим.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  единствен кандидат = печат на конкуренцията и венец на пазарна икономика

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  Не е бил единствен. Някои фирми са поискали повече време за да отговорят на офертата, други направо са отказали защото сумата била малка.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#25] от "dearblue":

  Я по-точно да посочиш кой изстребител носи торпедо? Щото на мен такъв не ми е известен.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 48. 48 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":а защо не наше ?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Ние не произвеждаме снаряжение за кораби или самолети. Снаряжението ще бъде от Франция. Електрониката и навигацията мисля че ще е от Германия.

 49. 49 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Успех! Хубаво е парите да се завъртят в България, въпреки че тук ще правим само корпуса а въоръжението, навигацията и електрониката ще са от Франция и Германия. Но все пак това е добро начало. Далеч по-ефтино е иначе щеше да е поне 2-3 пъти повече. Нали Макрон затова идва в България - да ни пробута безбожно скъпите корвети (без въоръжение). След тези поръчки може и други да последват а дотогава вероятно и лицензи ще купим да произвеждаме въоръжението и навигацията у нас. Ако са добро качество може и румънците да поискат да им избичим некоя фрегата.

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#49] от "theduloclan":

  Точно пък на румънците, дето си имат цели три действащи корабостроителници в Констанца, Мангалия и Галац?

  Холандски кораб, постраен в Румъния:
  HNLMS Karel Doorman (A833)
  https://en.wikipedia.org/wiki/HNLMS_Karel_Doorman_ (A833)

  Още един...
  HNLMS Friesland (P842)
  https://en.wikipedia.org/wiki/HNLMS_Friesland_ (P842)

  И един шведски...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gala %C8%9Bi_shipyard#/media/File:MS_KBV_003_Amfitrite.jpg

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Весело

  А холандските собственици на корабостроителницата в Галац даже са ни предложили кораб... :))))))
  http://www.parliament.bg/bills/43/602-03-5.pdf

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 52. 52 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Нали Макрон затова идва в България - да ни пробута безбожно скъпите корвети (без въоръжение).
  —цитат от коментар 49 на theduloclan


  Корвети или фрегати? Като гледам заданието, май "многофункционален модулен патрулен кораб" ще да е фрегата. А френско–италианските фрегати FREMM са без конкуренция в Европа, нищо че са по 500-600 млн. евро парчето.

  Както нямаме пари за Рафал–и, така и не можем да си позволим FREMM. Затова ще строим фрегати на парче. Дано проектът да е качествен, а не дорабатен от украинските архиви, както са направили за корабите за Екваториална Гвинея. Иначе двигателите, електрониката, навигацията, радари и въоръжение са от най–добрите производители.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 53. 53 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#45] от "dark'star":

  Искаш да кажеш, че критериите на концесията са нагласени според възможностите на правилният кандидат? Или направо според предварително изготвената от него оферта?

  Звучи брутално, но са ни докарали до там, че да сме мнителни за всичко. Особенно като става въпрос за родна компания било и то читава. Трудно е на хората да повярват, че в България може да има успешни компании с чисто минало. Може би и обстоятелствата наистина са такива, че да няма поне още една българска фирма дето да може да си позволи да подаде читава оферта за подобна поръчка.

 54. 54 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  [quote#52:"c.b.o."][/quote]

  Корабните производители не боравят с нови технологии. Наскоро бях на едно роро на Финкантиери произведено 2015. Още с построяването си регулаторите на волтажа бяха такива които вече не са в производство. Централното PLC и електрическата защита също.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 55. 55 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В това и истината, да има читави Български компании които да се възползват максимално от възможностите за бизнес в България. Така ще имаме идентичност и ще можем да си позволим много повече чужди най вече Европейски инвеститори. Това което не можем в момента да си позволим да направим поради реалната възможност на държави като Турция и Русия целенасочено да ни завземат икономически. Както и за всяка друга външна сила която има интерес в региона. Това е реалният национализъм. Другото е крякане и плашене на гаргите в риск да се превърне в терор. Дано се прави нещо с резултати в тази насока.

 56. 56 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Между 2006 и 2014 г. "Делфин" построява четири фрегати и корвети, които стават гръбнакът на бойния флот на Екваториална Гвинея. Бойните съдове Wele Nzas и Bata са направени по проект на украинския Държавен научноизследователски институт по корабостроене и въоръжение в Украйна.

  ===========================================

  Това инфо сериозно ли е?

  В това видео се казва, че фрегатата Wele Nzas е "сглобена" от израело–украински консорциум в столицата на Екв. Гвинея – Малабо.
  https://www.youtube.com/watch?v=ycoMIWMRSm8
  Явно във Варна само са направили корпуса, по украински проект, и после корабът е бил оборудван в Малабо. А сега нашата компания иска да прави всичко. Май ще й е за първи път с такъв тип кораби.

  Bata нито е фрегата, нито е по украински проект и правена във Варна. Bata е бразилска корвета клас Barroso (V34): https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_corvette_Barroso_ (V34)

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 57. 57 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":Ако е така, това е невероятно и поздравления. Просто, не можех да си представя семейна фирма да спечели 820 млн. търг, и то за военно оборудване, след като най-маститите ни политици-бизнесмени се "борят" за евро и общ. поръчки за по 200-500 млн. лв. ...
  —цитат от коментар 20 на hamiltonf1


  Може, след като фирмата е на Кирил Домусчиев. За близките му връзки с ББ няма да коментирам. Няма ли да има анкетна комисия в Народното събрание?

 58. 58 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  https://dolphin1.bg/en/home/

  Това им е сайта на делфините, ако ви интересува.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#57] от "Flogger":

  Позволете да попитам, кой ви ги разправя тия небивалици че МТГ Делфин а на Кирил Домусчиев? Подобни съм чувал - била на ТИМ. От основавнето си до ден днешен фирмата има един и същи собственик.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 60. 60 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#56] от "c.b.o.":

  Та значи правилният термин е наситен а не оборудван. То ест, корпуса, основни агрегати и навигационни системи са изработени и/или монтирани във Варна. Насищането със системи и прочее се е осъществило от Украински специалисти в Екваториална Гвинея. Това за ваше сведение е нормална практика, ето ви пример. Преди няколко месеца започна сглобяването на корпуса с последващо насищане в Булярд, Варна. Като представете си, корпусът пристига на части от канадска корабостроителница. Запомнете, насищането на плавателен съд става на вода, а не в доковата камера или стапел.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 61. 61 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#60] от "tsyrvulan":

  Насищане с оборудване/системи или просто оборудване не променя фактът, че то е извършено от израело–украински фирми на място в Екв. Гвинея. Колкото и нормална практика да е това, факт е, че дори Екв. Гвинея не е възложила тази операция на варненската фирма. Каето поражда въпроса: има ли въпросната фирма опит с цялостното изграждане на бойни кораби?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#61] от "c.b.o.":

  Ама вие да не си мислите че DCNS инсталира радарите на Thales? Ми не, производителя си ги монтира вече върху изградения корпус и пристройка. Въобще не разбирам защо коментирате нещо като строеж на плавателни съдове след като от километри е видно че нямате дори най-малка представа дори как се изработва лодка от стъклопласт. Под тази тема само трима от форумците доказаха че поне на някакъв етап от живота си са работили в корабостроителната сфера. Ми ето ви още един жокер. Преди години на едно корабче се инсталираха шведски кранове производство на Hägglunds. Представете си шведите изпратиха екипи от завода производител.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 63. 63 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#62] от "tsyrvulan":

  Разбирам желанието да блеснеш като спец., ама така или иначе не отговаряш на иначе пределно ясни въпросчета. Това, че може би си бачкал или дочул нещо за работата в корабостроителница не те прави последна инстанция тук, а и не виждам с какво допринася за отговора на въпроса има ли МТГ "Делфин" АД опит с цялостното изграждане на бойни кораби.

  Отделно какви капаци на хангари, сглобяване на корпус в Булярд и шведски кранове? Какво общо има това с опита на МТГ "Делфин" АД в корабостроенето на фрегати? И въобще как може да се сравнява варненската "семейна фирма" с DCNS (Naval Group). Аман от дървени философи "Булгар, булгар!"

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#63] от "c.b.o.":

  То се вижда кой е дървен философ. Иначе Veritas, след като толкова се радвахте че ще извършва конрол, си има офис във Варна от доста годинки, отвориха го още преди да напусна БГ. Предполагам знаете че въобще не сте осведомен как се строи пладноходка, и кой трябва да регистрира и потвърди че всички процеси са извършени съгласно международните норми и стандарти. От мен толкоз, изкайзвате се по теми по които поне имате малка компететност. Вижте пост 27, там колегата форумец ви е обяснил нещо, повече не ви трябва да знаете.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 65. 65 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#64] от "tsyrvulan":

  Какви платноходки бе, експерте?

  Каква компетентност се иска да отговориш на въпросчето (от което толкова бягаш): има ли МТГ "Делфин" АД опит с цялостното изграждане на бойни кораби? Да или не?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 66. 66 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Вижте пост 27, там колегата форумец ви е обяснил нещо, повече не ви трябва да знаете.
  —цитат от коментар 64 на tsyrvulan


  Ето го пост 27:

  за непосветените пишещи, защото са много - с малки изключения, корабостроенето се състои от много ламарина (тенекия), тръба и жица...и много неблагодарен труд, който Делфин могат да положат. Какво ще сложиш върху и под тенекията, накрая на тръбата или жицата подлежи на промяна. Само мога да кажа - еваллата Делфин!
  —цитат от коментар 27 на georgi_ww


  Ако това беше вярно, Путин нямаше да си поръчва "Мистрал"–и във Франция.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK