Депутатите от БСП няма да участват в заседанията на парламента до оставката на Главчев

Корнелия Нинова бе отстранена от едно заседание на парламента от Димитър Главчев.

© Анелия Николова

Корнелия Нинова бе отстранена от едно заседание на парламента от Димитър Главчев.Депутатите от "БСП за България" няма да участват в заседанията на 44-ия парламент до оставката на неговия председател Димитър Главчев. Днес народни представители от "БСП за България" (69 подписа) и ДПС (19 подписа) внесоха искане за предсрочното му освобождаване. Мотивът - превишавал правомощията си, като изгонил от пленарното заседание в сряда лидера на БСП Корнелия Нинова и социалиста Антон Кутевq без да има причини за подобно наказание.


Депутатите от левицата ще участват само в три заседания на 44-ия парламент - за гласуване на оставката на Димитър Главчев, за обсъждане и гласуване на вота на недоверие, който още не е внесен, както и за приемането на второ четене на националния бюджет. Народните представители обаче ще участват в заседанията на комисиите, но и ще бъдат командировани и по избирателните си райони, за да обсъждат с хората най-важните за тях въпроси. Такова решение е било взето на заседание на парламентарната група на "БСП за България" тази сутрин, когато бе направен опит за провал на кворума.


"БСП за България" има 80 народни представители и техният отказ за участие в заседанията не пречи за събиране на кворум за провеждането им, за което са нужни 121 регистрирани депутати в зала. Без левицата биха могли да минат евентуалните промени в конституцията, свързани с приватизацията, тъй като за тях са нужни 160 депутатски гласа.
"Ще си платим глобите", обяви Нинова при изявление в кулоарите на Народното събрание, на което присъстваха почти всички червени депутати. Колкото и неизвинени отсъствия да имат, депутатите запазват една трета от заплатата си, която в момента започва от 3243 лева. Те обаче не губят привилегиите си за част от безотчетни пари за представителни разходи и за командировъчни, както и надбавките за участия в комисии, ако ходят на заседанията им.


"Управляващите създават напрежение преди европредседателството и минират националното съгласие по тези теми", каза още Нинова. Тя съобщи, че изгонването ѝ е попречило на председателя на комисията по европейските въпроси в парламента Кристиан Вигенин да внесе проект за общо решение за приоритетите на европредседателството.


БСП е инициирала "среща с всички посланици", на която да обясни как в България се нарушават принципите на правовата държава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK