Партии настояват да се преподава в училище цялата истина за комунизма

Партии настояват да се преподава в училище цялата истина за комунизма

© Цветелина Белутова, КапиталЗа промяна в учебната програма по "История и цивилизация" за 10 клас в частта, в която се учи за комунистическия режим в България, настояват от ДСБ/"Нова Република", "Да, България", "Зелените", ДЕОС и БЗНС.


"Младото поколение на България не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода", се казва в разпратено до медиите писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, подписано от председателите на петте извънпарламентарни партии.


Те цитират национално представително проучване, проведено през 2014 г., според което 79% от представителите на възрастовата група между 16 и 30 години са незапознати с развитието на България в периода 1944-1989 г.
"Уважаеми г-н министър, България след Втората световна война до 1989 г. се изучава по "История и цивилизации" в 10 клас, но проектът на учебна програма, публикуван на сайта на министерството, по никакъв начин не гарантира цялостно и комплексно знание на учениците за комунистическия режим в България", се казва в текста.


(Проекта на учебната програма можете да свалите от прикачения файл или от сайта на министерството на образованието)


От петте партии препоръчват в учебната програма "да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. Народен съд, политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на "примери за репресия и нарушаване на гражданските права".


"Дневник" публикува пълната позиция на петте партии за изучаването на комунистическия режим в България:


28 години след падането на комунистическия режим в България в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.


С решение на 40-ото НС България изразява подкрепа за Пражката декларация за Европейската съвест и комунизма от 03.06.2008 г., чиито идеи са доразвити в други международни актове като Резолюцията на ЕП от април 2009 г. – "Европейската съвест и тоталитаризма", и Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 03.07.2009 г. – "За ново обединение на разединена Европа". В цитираните документи като имаща първостепенна важност е посочена необходимостта от информираност на обществото за извършените престъпления на тоталитарните режими.


Днес младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по "История и цивилизации" за 10 клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава.


Настояваме в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, даващи реална представа за същността на комунистическия режим и създаващи условия за формиране на конкретни знания за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г. Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. Народен съд, лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати.


Длъжни сме да покажем истината такава, каквато е в нейната цялост, ето защо изискваме провиненията на комунистическия режим да бъдат изучавани обективно в учебната програма в българските училища. Защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6085 Любопитно

  Не е адекватно пет извънпарламентарни партии да си мислят, че ще станат вътрепарламентарни, като добавят още две страници в учебника по история !!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 883 Весело

  Поне този път ДЕОС, БЗНС и Зелените не са се подписали като "десни" партии.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  А кога ще се изучава историята с неолибералната ликвидация на Държавата и населението и, от 1989г до наши дни?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Адекватно или не?
  "Че ще станат върепарламентарни" е съвсем друга тема.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Няма да има адекватно изучаване на комунистическия режим, докато има дебили посещаващи Правец и яз.Коппринка.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  след почти 30 години още ли мислят , че с "кой не скача..." се влиза в парламент .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2893 Гневно

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "Не е адекватно пет извънпарламентарни партии да си мислят, че ще станат вътрепарламентарни, като добавят още две страници в учебника по история "

  Не е адекватно извънпарламентарните партии ДА ПРАВАТ ВСИЧКО САМО ЗА ДА станат вътрепарламентарни

  подпис
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5054 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не е адекватно и да се пропускат исторически факти,издевателствата на комунизма тъйнареченият народен съд,лагерите,икономическата несъстоятелност,трите дефолта от 1962,1973 и 1981 ама на ....пропускат се!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 9. 9 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 221 Весело

  Трябва всичко за комунизма да се знае. Особено роднинските връзки на БКП със съвременния политически и мафиотски елит.

 10. 10 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оправет заглавието, пратии - файтони настояват....

  Апропо защо тзи партии не настояват да се изучава в училище и приватизацията и как за една нощ, някои избрани другари получиха държавни бизнеси и станаха мултимилионери и олигарси за сметка на народа, като са казали А да кажат и Б.

  А въпросните файтони, ако си правят тънката сметка, че така ще получат някой глас в бъдеще, много са се объркаи.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6085 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иван К":

  Не е адекватно извънпарламентарните партии ДА ПРАВАТ ВСИЧКО САМО ЗА ДА станат вътрепарламентарни.
  ------------------
  Ми що тогава са партии ?
  Да се кръстят НПО И ДА ПРАВАТ ВСИЧКО, без да мислят за управление на държавата !

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Напълно подкрепям! Истината за този драматичен период от историята на България , е задължително да се познава.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Комунистическият режим у нас е обявен за престъпен със закон. Трябва да се обясни на децата защо и какво се е случвало през този период.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 14. 14 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 447 Неутрално


  До коментар [#9] от "Shankara":

  Мдаа, те като цяло да вземат да свалят на бистришкия централен нападател от стените в дирекцията и учителската стая. Говори се, че така по-лесно се разрешават парички за ремонт на тоалетните....

 15. 15 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Оправет заглавието, пратии - файтони настояват.... Апропо защо тзи партии не настояват да се изучава в училище и приватизацията и как за една нощ, някои избрани другари получиха държавни бизнеси и станаха мултимилионери и олигарси за сметка на народа, като са казали А да кажат и Б. А въпросните файтони, ако си правят тънката сметка, че така ще получат някой глас в бъдеще, много са се объркаи.
  —цитат от коментар 10 на bwy56537275  Оправет заглавието, пратии - файтони настояват.... Апропо защо тзи партии не настояват да се изучава в училище и приватизацията и как за една нощ, някои избрани другари получиха държавни бизнеси и станаха мултимилионери и олигарси за сметка на народа, като са казали А да кажат и Б. А въпросните файтони, ако си правят тънката сметка, че така ще получат някой глас в бъдеще, много са се объркаи.
  —цитат от коментар 10 на bwy56537275


  Ми то това влиза в истината за комунизма!

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Вижте само как комунистите (вкл. форумните) си личат по това, че не желаят да се знае истината за тях!

  Сигурно не е много за казване... ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Стига да не го изкривят, по начин подобен на османското присъствие за 5 века.

 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 430 Весело

  Ооо, чудесна инициатива!
  Трябва да се знае всичко за комунизма .... но кога ли ще ни споходи той???
  Виж, ако е за социализма, пак ще е хубаво да се знае всичко. Защото сега медиите ни заливат само с изкривена и политически коректна трактовка за живота тогава.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":Не е адекватно извънпарламентарните партии ДА ПРАВАТ ВСИЧКО САМО ЗА ДА станат вътрепарламентарни.------------------Ми що тогава са партии ?Да се кръстят НПО И ДА ПРАВАТ ВСИЧКО, без да мислят за управление на държавата !
  —цитат от коментар 11 на karabastun

  Е то номера е чрез НПО с претекст за доставяне на декларация за "Европейската съвест" за червените демони на Ленин,Хо Ше Мин и Мао ,да се манипулират либерални млади ентусиасти с амбиция за власт, па после да се прокарват чуждестранни интереси за утвърждаване на корпоративната окупация на периферната ни колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Т.н. десни у нас за шампиони по неадекватно политическо поведение. Не, че историческата преработка на комунистическото минало е нещо супер маловажно, но не това занимава съзнанието на болшинството българи и не с такива теми се печелят избори.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Напълно подкрепям! Истината за този драматичен период от историята на България , е задължително да се познава.
  —цитат от коментар 12 на ka2


  добре де , навремето беше задължително да се изучава "истината" за партизаните , история на бкп .... на колко от нормалните ученици им пукаше за подобни глави от учебниците ? освен разбира се на кандидат комсомолски/партийни кандидат председатели . сега е същото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Стига да не го изкривят, по начин подобен на османското присъствие за 5 века.
  —цитат от коментар 17 на deymus

  Ако трябва да сме политкоректни вместо комунистически и сталинистки режим,масковски сатрапи и мракобесници,еднопартиен тоталитаризъм, може да се нарича само времето на предшествениците на БСП!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "по никакъв начин не гарантира цялостно и комплексно знание на учениците за комунистическия режим в България"
  който е обявен за престъпен!
  Знаем кой е пречка за това - БСП и присъдружните И деривати - всичките в настоящия парламент!!!
  Това е причината. Колкото и ББ да се прави на"десен, "не може да боядиса построеното от Т. Живков"! :-)
  Това Е!!!

 24. 24 Профил на Martin Pustinqx
  Martin Pustinqx
  Рейтинг: 249 Любопитно
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4340 Любопитно

  Аз подкрепям това предложение, но освен по-задълбоченото изучаване на комунистическото минало на България и Европа като цяло, трябва да се изучава и по-задълбочено другите две престъпни и кървави идеологии на 20-ти век - фашизма и нацизма и тяхното проявление, както в България, така и в Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "von_seeckt":

  Десни партии? Какво дясно може да има в ченгето Атанасов - човек цял живот закачен на държавната хранилка, че това е просто смехотрворно... Този не е свършил работа за пет стотинки в живота си, да не говорим да е плащал заплата на някой друг, това са същите търтеи както от БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака и компания.

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Това е правилно...децата ни трябва да изучават мракобесието на комунизма...

 28. 28 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 328 Неутрално

  И аз настоявам и лично правя необходимото, за да информирам децата си за терора и за неизбежния провал на комунизма по света и у нас.

 29. 29 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 476 Весело

  а тя е?
  —цитат от коментар 24 на Martin Pustinqx


  Ето затова трябва да се изучава - за да не питат после, също както трябва да има обучение на тема "секс", за да не го научат от някой "разбирач"...

  Stef
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Ат всичкото разбрах, че само половината от истината изучават. Другата половина била заключена в касата на КТБ. Ключът бил в Белград.

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  трябва да се изучава и по-задълбочено другите две престъпни и кървави идеологии на 20-ти век - фашизма и нацизма и тяхното проявление, както в България, така и в Европа.

  Как ти звучи истината за забраната за сеене на посладните две - фашизъм и нацизъм, при това криминализирани, а комунизмът си вирее и в Русия, пък даже и у нас?

 32. 32 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Някакви трипроцентници тръгнали да предявяват претенции към учебните програми, които засягат 97% от нас. Вече почвам да си мисля, че тези "партии" и присъдружните им медии изобщо не се интересуват от реализиране на политики или дори от влизане в парламента. Все повече изглежда сякаш единствената им цел е да рушат основите на държава, общество и семейство.

 33. 33 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  С неадекватните си коментари, гербелящките тролове на дело показват неразривната си връзка с БКП генезиса си. Нали сте "десни", нали сте антикомунисти, нали жалите дедото на Баце, защо не искате истината за комунототалитаризма да се учи???

 34. 34 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  комунизмът си вирее и в Русия, пък даже и у нас?
  —цитат от коментар 31 на Alexander97


  И розови слонове прелитат край Шабла.

  В Русия на власт са консервативни десни сили, оглавявани изключително от антикомунисти. А България е някакъв уникален комунизъм, без една държавна банка.

 35. 35 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Дневник, пропуснали сте цифрата 5 в заглавието и обърквате хората. Благодаря.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 36. 36 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С неадекватните си коментари, гербелящките тролове на дело показват неразривната си връзка с БКП генезиса си. Нали сте "десни", нали сте антикомунисти, нали жалите дедото на Баце, защо не искате истината за комунототалитаризма да се учи???
  —цитат от коментар 33 на Лелка


  "гербелящките тролове" представляват около 30% от българите. Вие, с вашите сто "партии" представлявате около 3%. При това имате финансовата и политическата подкрепа на американското посолство.

  За сравнение партия "Възраждане" САМОСТОЯТЕЛНО представлява над 1% от българите. Без грантове и без медии.

  Преценете кой е неадекватен.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Аз съм чела тези учебници и не са лоши. Не са те виновни. Говорете с децата и с внуците си повече!

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Нека се изучава, няма лошо. Даже е препоръчително. Хубаво е и да се четат книги по темата, за да се обхване по-пълно този период, с неговите особености, защото той има както негативни, така и положителни черти и фактът, че обществото е разделено наполовина за него, показва, че няма еднозначна оценка, освен тази, че е бил престъпен, сиреч наложен в режим на военна окупация. Всеки сам, индивидуално, трябва да си вади изводите.

  Колкото по-добре познаваме близкото ни минало, толкова по-добре можем да направим причинно-следствените връзки с настоящето, макар някои от тях да не са напълно логични (например трансформацията на БКП от работническа партия с известна висша прослойка към БСП - партията на милионерите и милиардерите - ерго запазваме електората, но поемаме нов политически курс на поведение, въпреки че се водим леви). Аз в момента чета поредна книга за този период и смея да твърдя, че вероятно най-обективно е представен от Светлин Кираджиев и неговата документална история на София в периода 1944-1989 г., където има множество страници с критични бележки, но и обективни и положителни факти от онзи период. Преди това завърших "НРБ от началото до края", която описва периода като едва ли не най-черният в цялата ни история на държава и народ, което не е точно така (макар да има известно основание за подобна оценка). Преди това "Соц гурме" беше опит в същата сравнително негативна посока. Още по-преди това книгите на Христо Христов и на изстрадали лагерници. Всеки излага своята гледна точка и опит, и отговорност на читателя е да сглоби пълната мозайка, иначе ще остане с погрешна представа.

 39. 39 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Крайно време е, че доста от сегашните дечурлига растат червенотиквеничковчета, като родителите си, живяли в периода на мозъчна пералня.
  Друг е въпросът, дали тази инициатива не е вече закъсняла.

 40. 40 Профил на Jordan Mihaylov
  Jordan Mihaylov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имате пълната ми подкрепа всички престъпления на комунизма да се изучават в училище. Дори трябва да отпадне давността за комунистическите престъпления и прокуратурата да образува производства, за да се стигне до осъдителни присъди, па макар и посмъртни в много от случаите!
  Забава може, но забрава Никога!

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Интересно кой е този, който ще определи коя е "цялата истина" за комунизма и откъде накъде неговото мнение ще бъде истина от първа инстанция. За да се даде обективна преценка за дадено събитие, трябва да минат много години, а тук имаме само 27 години от падането на комунизма. Не трябва да се мътят главите на подрастващите с личните оценки на този или онзи, да оставим времето да избистри преценките и да отсее вярното от невярното. Нещата трябва да се представят обективно, а не да се сервира на децата картата с черепите.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4340 Любопитно

  До коментар [#31] от "Alexander97":

  Те са криминализирани, но за съжаление наследника на нацизма в лицето на неонацизма вирее в България и Европа също. Дано знаеш това. Впрочем, една българска режисьорка направи филм по темата наскоро, казва се "Да живее България", дават го по доста кина, ето повече инфо по темата;

  http://operationkino.net/2017/11/ %D0%B4%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BF/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Подкрепям. Загубихме едно поколение, нека не губим и следващото.

 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Това им е единствения шанс да влезнат в историята като достойни техни наследници

 45. 45 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Бойкикев и дружките му могат лично да преподават на децата като "пострадали" от комунизма

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6857 Неутрално

  Изминали са повече от 50 години и този проблем може да бъде разрешен, но в парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":
  Значи другата истина за комунизма има корпулентно тяло и е заключена в парламента?

 48. 48 Профил на bojidar petkov
  bojidar petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялата истина е че БКР и наследницата БСП засипаха България . Тези БКП и БСП трябва да бъдат забранени.Може би е клише ,но вредите за 50 г са повече от колкото турското робство ни нанесе за 500г.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  "...трябва да се изучава и по-задълбочено другите две престъпни и кървави идеологии на 20-ти век - фашизма и нацизма и тяхното проявление, както в България, така и в Европа."
  До коментар [#31] от "Alexander97":

  Фашизъм и нацизъм в България не е имало, ма......., ти си малък и не знаеш.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":Значи другата истина за комунизма има корпулентно тяло и е заключена в парламента?
  —цитат от коментар 47 на авторът


  Кое точно? Щото там са две тела.

 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "...трябва да се изучава и по-задълбочено другите две престъпни и кървави идеологии на 20-ти век - фашизма и нацизма и тяхното проявление, както в България, така и в Европа."До коментар [#31] от "Alexander97":Фашизъм и нацизъм в България не е имало, ма......., ти си малък и не знаеш.
  —цитат от коментар 49 на Judjuk


  Малък ли съм, след като съм живял и в този период?
  Това, което си цитирал Е ЦИТАТ!, а не мое мнение. В онова "весело" време съм спорил с "другарката" точно по този въпрос, та ти не ме поучавай!!!
  Фашизъм имаше след 9.9.1944 година, добре описано от Желю Желев в едноименната книга, много пъти цитирана от съфорумци, без да са я чели.

 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Напълно подкрепям.
  Няма никаква логика децата в Западна Европа да учат тази част от историята, а българските деца, за които това е период от историята им, - не.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  ПРОПАГАНДАТА Е МРЪСНА РАБОТА! ОТВРАТИТЕЛНА! Спестете я поне на децата, не ги закачайте! Същото се отнася и за религиозната пропаганда от всякакъв вид.

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  Трябваше с това да се започне преди 28 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Няма как да стане.
  Някои сме преживели доста от последните години на социализма и пак влизаме в спорове какъв всъщност е бил той. А децата дори не могат да си го представят, макар че беше ...... вчера. Опашка за телевизори? За банани?
  Зависи кой ще напише уроците в учебниците. Ще има възторжени, ще има и гневни, които ще твърдят, че истината се изопачавала.
  Примерно, ако Дайнов и Нинова напишат учебници за комунизма, вероятно ще са твърде различни.

  Еретик
 56. 56 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alexander97":Те са криминализирани, но за съжаление наследника на нацизма в лицето на неонацизма вирее в България и Европа също. Дано знаеш това.
  —цитат от коментар 42 на Иво


  Вирее най-вече в Рассийката, благодарение на мъдрия ѝ ръководител. Тя обаче не е Европа.

 57. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  [quote#51:"Alexander97"][/quote]

  Аз съм чела на Желю "Фашизмът", но тя не е за фашизма в България, а за фашизма като идеология.

 58. 58 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нормално е този период "удобно" да се подминава при положение, че сегашният министър председател е бивш бодигард на тогавашния "баш главорез". Ако това го напишат, представите на десетокласниците за политика, леви, десни, тоталитаризъм хептем ще се объркат. Ако и споменат за другарката Нинова, първо в СДС, сега пък председател на БСП, леле леле, сбъркана работа ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 59. 59 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Добре е, че извънпарламентарната опозиция обръща поглед и към образованието - в парламента няма кой, там всички са комуноиди. Много е важно децата да не растат с носталгичните спомени на баба си например, за която комунизмът е бил едно безоблачно време (защото е била млада!), а да бъдат запознати с това отвратително минало чрез конкретни примери. Те няма да могат да повярват, че са ни липсвали елементарни неща (тоалетна хартия, например!) и че са ни привиквали в Нравствена милиция заради къси поли и дълги коси (те сега ходят и без поли!) или заради ходене по заведения (през деня!). Има много за разказване...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK