Държавната субсидия за партиите в парламента и извън него остава по 11 лева на глас

Държавната субсидия за партиите в парламента и извън него остава по 11 лева на глас

© Юлия ЛазароваГодишната държавна субсидия за партиите в парламента и тези, които са получили подкрепата на 1% от гласувалите на изборите, но не са представени в Народното събрание, остава 11 лева на глас. Това реши парламентът днес със 103 гласа "за", 8 - "против" и 37 - "въздържал се" при приемане на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2018 г.


На второ четене във водещата бюджетна комисия бе одобрено предложение на народните представители от партията на Веселин Марешки - "Воля", според което субсидията само на партиите извън парламента трябваше да се намали на 1 лев на глас. Повечето от депутатите в комисията обаче не бяха разбрали какво са гласували.


Днес Марешки обяви, че "Воля" е за намаляване на държавното финансиране за всички партии. При гласуването на бюджета за 2018 г. председателят на ресорната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) каза, че вносителите са оттеглили предложението си.
"Това предложение е абсолютна провокация и е добре, че колегите от "Воля" са го оттеглили. Ние сме категорично за запазване на този европейски модел на финансиране на партиите - през държавния бюджет, но трябва да има отчетност. Разговорът за това обаче не е при приемането на държавния бюджет, а при гласуване на поправки в Закона за политическите партии", обяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев.


След предсрочните избори на 26 март т.г. единствената партия извън Народното събрание, която получава субсидия, е "Възраждане" на Костадин Костадинов, който поиска да се откаже от държавното финансиране. През лятото той дари първия транш от 133 718 лева на Фонда за асистирана репродукция. После обяви, че вторият транш бил дарен на фондация "Искам бебе". Според депутати мотив за предложението на "Воля" може да е било обстоятелството, че Веселин Марешки е със свален депутатски имунитет заради наказателно дело, че е нанесъл лека телесна повреда на Костадин Костадинов.


След запазването на размера на субсидията през 2018 г. ГЕРБ ще получи от държавния бюджет 12 620 212 лева, "БСП за България" - 10 510 390 лева, "Обединените патриоти" - 3 503 643 лева, ДПС - 3 475 736 лева, "Воля" - 1 602 007 лева, а "Възраждане - 416 856 лева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK