Румен Радев: Без реални отбранителни способности Европа ще е непълноценен актьор на световната сцена

Румен Радев: Без реални отбранителни способности Европа ще е непълноценен актьор на световната сцена

© Прессекретариат на държавния главаКохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор за политическа и социална стабилност на целия континент. Тя може да облекчи икономическата имиграция в богатите страни и демографската криза в по-слабо развитите европейски държави. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, след като проведе в Елисейския дворец среща с президента на Франция Еманюел Макрон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев е на тридневно работно посещение във Франция по покана на Макрон.


"За да имаме ефективна Кохезионна политика, трябва да има ефикасни мерки за борба с корупцията. Формалните доклади не вършат работа", подчерта още българският президент и добави, че за това са необходими реални мерки. "Утре ми предстои среща с френския бизнес, на която ще обсъдим и условията за привличане на френски инвестиции в България", посочи той.


По думите на Румен Радев провеждането на втора среща на ниво държавни глави в рамките на четири месеца, е свидетелство за общата воля за засилено партньорство между България и Франция.
"Изграждането на реални отбранителни способности на Обединена Европа е необходимост, без които тя ще бъде непълноценен актьор на световната сцена", смята Румен Радев.


Двамата президенти са подчертали нуждата от европейска солидарност пред външните предизвикателства за ЕС като миграцията и тероризма. "Приемането на България в Шенген е важен фактор за допринасяне на повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници и България е такава граница", каза Радев и призова Европа да действа солидарно в защита на своята демокрация.


Европейската перспектива на държавите от Западните Балкани в светлината на Българското председателство на Съвета на ЕС, също е била сред темите на разговора между двамата президенти, обяви Румен Радев.


Президентът Еманюел Макрон изрази желание за развитие на двустранните отношения между България и Франция и постигането на резултати в три области: отбраната, икономическото сътрудничество и образованието. Той нарече България важен партньор по отношение на дневния ред на Европейския съюз и изрази подкрепата си за предстоящото председателство на нашата страна на Съвета на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK