Парламентът криминализира бурките и радикалния ислям на първо четене

Борис Ячев

© Юлия Лазарова

Борис ЯчевЛица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред, ще се наказват с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лева. Това реши парламентът на първо четене с промени в Наказателния кодекс. Законопроектът е на "Обединени патриоти" и е от предишния парламент. Борис Ячев (НФСБ) обясни, че криминализирането визира случаите, когато се говори за радикална идеология, а не за религия. Заради промяната се създава нова алинея 2 в чл. 108 от Наказателния кодекс.


"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", каза в мотивите Борис Ячев.


"Патриотите" предложиха в кодекса да бъде записана и легална дефиниция на "радикален ислям". Според приетия на първо четене "радикален ислям" е "когато едно лице агитира за създаване на ислямска държава (халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма".
За принуждаване на лице да носи бурка се предвижда лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв., а ако принудата или склоняването са упражнени спрямо две или повече лица, наказанието предвижда лишаване от свобода от 2 до 6 години. В случай на принуда на малолетно лице наказанието е затвор от 3 до 6 години и глоба от 10 хил. лв. до 20 хил. лв.


Не е обосновано да се правят промени в Наказателния кодекс с лека ръка, каза по време на дебатите заместник-председателят на групата на БСП в парламента Крум Зарков. Той каза, че този законопроект се разглежда, без да е минал през различните комисии, тъй като е от миналия парламент. Зарков смята, че с промяната на Наказателния кодекс депутатите се опитват да решат тежки обществени проблеми, което няма как да стане с промени в Наказателни кодекс. Депутатите от БСП "се въздържаха" при гласуването.


Даването на дефиниция за радикален ислям в Наказателния кодекс ще бъде дискриминативно и ксенофобско проявление на българския законодателен орган, каза заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. Според него с поправките се обявява целият ислям за престъпен, тъй като описаните явления в кодекса и сега са обявени за престъпни в Наказателния кодекс.


При гласуването "за" бяха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един от БСП, докато колегите му се въздържаха.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Винаги съм казвал, че социалистите и ислямистите вървят ръка за ръка.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Вярвам на казаното от ДПС, че такива текстове има и в НК, но въпреки това трябва да се наблегне на ислямският екстремизъм, защото е реален.
  Аз бих искал усилията на държавата за борба с радикалният ислям да се координират с българските турци, защото с тях се знаем добре. Чужденците са по-опасните.

  подпис
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  "Даването на дефиниция за радикален ислям в Наказателния кодекс ще бъде дискриминативно и ксенофобско проявление на българския законодателен орган".

  Този се прави на луд, определено.
  А как точно ще се квалифицира едно престъпление, ако в законовия акт не е дефинирано престъплението.
  Друг е въпросът че по принцип салафитския Ислям дискриминира другте религии и атеистите, но специално формата, която се изповядва в България е доста цивилизована.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Да, корелацията е очевидна.
  Не само тук, но и навсякъде.
  В цяла Европа липсва здрава десница. Но може и да се появи.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Любопитно

  И какъв е проблемът на ДПС - то, ако неговите членове не са радикални ислямисти? Просто трябва да се вижда, че бранят исляма във всичките му форми?

  Еретик
 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  "Депутатите от БСП "се въздържаха" при гласуването."

  Колко интересно.

 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Е напълно нормална реакция на хора силно казано,които взривяват църкви,влакове,избиват без съд и присъда да не пропусна и ограбването,а другите обезглавяват публично,и те взривяват влакове в метрото и т.н.
  Просто абсолютно сходни действия и разбиране за света,а то е ,че щом не споделяш техните "ценности" си враг.
  Та така по нашите ширини в които има "хора" които си ги харесват такива и си гласуват за тях.
  Материала,материала, ония 80%.

 8. 8 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Звучи добре ,но ще е още по-добре ,ако на второ четене се добави по една нула накрая и в срока и в размера на глобата.Минимум.

  Не отговарям на хейтъри.
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Значи все пак БСП се гласят да се връщат на власт чрез ДПС. Щом са си затраяли по въпроса...

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Що лъжете хората. Пуснали сте вчера Ахмед Муса от панделата срещу 7 бона и цялата циганска маала в Пазарджик го посреща с бурките си.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "когато едно лице агитира за създаване на ислямска държава (халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация".

  пророкът Мохамед щяха да го окошарят одма по силата на това. значи, по силата на тая дефиниция "радикален" е всеки мюсюлманин, който взима насериозно свещените си текстове.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "Molossian":

  донякъде това е така, защото дефиницията реално се основава на нормативни положения в самия ислям. той си е такъв. халифатът е норма. около шариатът се върти животът на мюсюлманина в тукашния свят. джихадът е норма. т.е. всичките тези положения, които влизат в пряк разрез със светската държава, могат да бъдат подтискани от нея, но ако един мюсюлманин е съвестен спрямо религията си, в най-добрия случай ще живее в постоянното напрежение как да примира светското с религиозното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  Има само един проблем - няма такова нещо като "радикален Ислям". Ислямът си е един, не подлежи на реформа и тълкуване и не може да се дели на "добър" и "лош". Разликата е в приложението - ханбалитите (тия детои ги знаете като уахабити от CNN и турската телевизия) го прилагат директно и в пълен размер, докато суфиите проповядват откъсване от мира сего и съответно не убиват жени с камъни щото са говорили с мъж в магазина, не хвърлят гейове от покривите и не режат глави на "неверници". Та просто да се наблегне на актовете на изповядващите, а не неграмотниците в парламента да ми тълкуват кой Ислям какъв бил.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "Molossian":

  да, за тукашния ислям антрополозите в гърчещите се усилия хем да го назоват "ислям", хем да отчетат, че много не прилича на такъв, тъй като празнува християнски празници, яде свинско и пие ракия, са му измислили названието "балкански ислям".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  именно. моята теза винаги е била, че ако нашите законодатели се подхлъзнат по плоскостта да дефинират вътрешномюсюлмански реалии, нещата ще свършат зле по ред причини: нямат "експертизата", ще зависят от мюфтийството, ще допуснат влияние на вътрешни верски дискурси върху законодателния процес и пр. глупав ход. най-прагматично е да се ограничат действията, които евентуално биха мотивирани от едно ригористично разбиране на Корана и Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Радикалният ислям НЕ Е актуалната опасност за националната сигурност и не застрашава съществуването на държавата. ИСТИНСКОТО ЗЛО СЕ НАРИЧА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  Да, дискутирали сме темата и преди. ;)
  Аз обаче чакам православният болшевик, известен още и като Captain Obvious (заради изключително дълбокомислените си коментари, които ако не са анти-семитски, обикновено пренареждат думите в заглавието на статията) да си каже тежката дума. Нещо за "салафити" и "уахабити" и как те не са истински мюсюлмани, щото така е чел в Huffington Post или Salon.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  да, и аз се зачудих как не е налетял още като "вечната муха", по георги господинов. да предложи най-великомудрейшото - "да впишем в закона и "салафизъм", и чиста работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  да, и аз се зачудих как не е налетял още като "вечната муха", по георги господинов. да предложи най-великомудрейшото - "да впишем в закона и "салафизъм", и чиста работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  ми ето, по сходната логика: проблемът няма да се реши, ако механично в закона и набързо се впише понятие "политическа мафия", и готово. по същия начин и с плесването в закона на плашилото - реално лишено от популярно, научно, та камо ли правово значение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Фейк нюз,след фейк нюз.Криминализирана е принудата да се носи бурка,а не самото носене на бурка.Така както е криминализирана принудата към проституция,а не самата проституция.

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  А политическата мафия се нарича Русия и руско влияние.

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  Абе.... Аз лично съм против забраната да се носи бурка. Утре по същата логика на мен ще ми забранят да ходя с шапка. По резонно е да се наказва агитацията.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":Абе.... Аз лично съм против забраната да се носи бурка. Утре по същата логика на мен ще ми забранят да ходя с шапка. По резонно е да се наказва агитацията.
  —цитат от коментар 23 на George Svinarov


  Имам предвид заглавието на статията.В него пише,че са криминализирани бурките.Което е лъжа.Криминализирана е принудата да се носят бурки.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#23] от "George Svinarov":

  както каза мусхасхи от по-горе, и както разбираме от тази версия на статията, предложението е да се криминализира "принудата за носене на бурка", а не самата "бурка". не зная защо им е хрумнало това, но със сигурност е не може да се криминализира в закона "бурка" като понятие от исляма, по-горе писах защо. и, колкото и да недолюбвам исляма, и да мразя бурките, не може обосновка за тяхното инкриминиране да минава през нещо друго, различно от причини, свързани със сигурността: закритото лице преди на идентификацията. но тогава се инкриминарат и разни мотористи, увили с кърпи лицето си велосипедисти, стрийт артисти и пр. субекти. но тогава нуждата от фиксиране на понятието от шариата "бурка" се обезсмисля. поредният несръчен опит да дефинираме законово нещо, докато на практика имаме нужда от стриктно прилагане на вече съществуващо законодателство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#23] от "George Svinarov":както каза мусхасхи от по-горе, и както разбираме от тази версия на статията, предложението е да се криминализира "принудата за носене на бурка", а не самата "бурка". не зная защо им е хрумнало това, но със сигурност е не може да се криминализира в закона "бурка" като понятие от исляма, по-горе писах защо. и, колкото и да недолюбвам исляма, и да мразя бурките, не може обосновка за тяхното инкриминиране да минава през нещо друго, различно от причини, свързани със сигурността: закритото лице преди на идентификацията. но тогава се инкриминарат и разни мотористи, увили с кърпи лицето си велосипедисти, стрийт артисти и пр. субекти. но тогава нуждата от фиксиране на понятието от шариата "бурка" се обезсмисля. поредният несръчен опит да дефинираме законово нещо, докато на практика имаме нужда от стриктно прилагане на вече съществуващо законодателство.
  —цитат от коментар 25 на abdelhaqq


  Криминализирането на принудата да се носи бурка е оправдано от гледна точка на това,че бурките представляват символ на радикален ислям.Знам,че според теб самият ислям е радикален,но и друг път съм казвал,че е важно как хората тълкуват дадена религия,а не какво пише в свещените книги,които 90 процента от вярващите надали са прочели.Така както е забранено дори самото носене на пречупен кръст,въпреки,че е древноиндийски символ.Ама се свързва с нацизма.Така и бурката в България се възприема от 99 процента от хората като символ на радикален ислям.

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "Депутатите от БСП "се въздържаха" при гласуването. Даването на дефиниция за радикален ислям в Наказателния кодекс ще бъде дискриминативно и ксенофобско проявление на българския законодателен орган, каза заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов."

  Какво беше казал Васил Левски? "Дела трябват, а не думи. По делата ще ги познаете." Ето, антибългарите в парламента се самоопределиха. Доброволно и без натиск. Не желаят криминализиране на радикалния ислям, не желаят законови мерки срещу ислямския тероризъм. Искат хаос и анархия от пазарджишки тип. ДПС пък говорят за дискриминация, но ги срам да кажат, че в селата около Кърджали хляб не ти дават да си купиш, ако не говориш турски.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Криминализира бурките или криминализира носенето на бурки?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не се учудвам, че депутатите от БСП не са подкрепили подобно начинание. Та нали те са синове и внуци на терористи.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 30. 30 Профил на jtbg
  jtbg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  съгласен, ама ако може вместо 1 до 5 години да пише "до живот бе право на замяна", а глобата да не е смешните 5000 лв, а по-скоро с 5-6 нули отзад.
  Не трябва да има милост към тая сган.
  НИКАКВА.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Радикалния ислям не беше ли и досега криминализиран.

 32. 32 Профил на id
  id
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Циганки проститутки в Пазарджик - от днес по форма - с бурки - свята работа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK