Парламентът криминализира бурките и радикалния ислям на първо четене

Борис Ячев

© Юлия Лазарова

Борис ЯчевЛица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред, ще се наказват с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лева. Това реши парламентът на първо четене с промени в Наказателния кодекс. Законопроектът е на "Обединени патриоти" и е от предишния парламент. Борис Ячев (НФСБ) обясни, че криминализирането визира случаите, когато се говори за радикална идеология, а не за религия. Заради промяната се създава нова алинея 2 в чл. 108 от Наказателния кодекс.


"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", каза в мотивите Борис Ячев.


"Патриотите" предложиха в кодекса да бъде записана и легална дефиниция на "радикален ислям". Според приетия на първо четене "радикален ислям" е "когато едно лице агитира за създаване на ислямска държава (халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма".
За принуждаване на лице да носи бурка се предвижда лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв., а ако принудата или склоняването са упражнени спрямо две или повече лица, наказанието предвижда лишаване от свобода от 2 до 6 години. В случай на принуда на малолетно лице наказанието е затвор от 3 до 6 години и глоба от 10 хил. лв. до 20 хил. лв.


Не е обосновано да се правят промени в Наказателния кодекс с лека ръка, каза по време на дебатите заместник-председателят на групата на БСП в парламента Крум Зарков. Той каза, че този законопроект се разглежда, без да е минал през различните комисии, тъй като е от миналия парламент. Зарков смята, че с промяната на Наказателния кодекс депутатите се опитват да решат тежки обществени проблеми, което няма как да стане с промени в Наказателни кодекс. Депутатите от БСП "се въздържаха" при гласуването.


Даването на дефиниция за радикален ислям в Наказателния кодекс ще бъде дискриминативно и ксенофобско проявление на българския законодателен орган, каза заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. Според него с поправките се обявява целият ислям за престъпен, тъй като описаните явления в кодекса и сега са обявени за престъпни в Наказателния кодекс.


При гласуването "за" бяха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един от БСП, докато колегите му се въздържаха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK