Депутатите приеха промени в три закона, за да се намали бюрокрацията

Депутатите приеха промени в три закона, за да се намали бюрокрацията

© Анелия НиколоваБез дебати Народното събрание днес прие на първо четене промени в три закона, чиято цел е да се намали административната тежест върху гражданите и бизнеса, предаде БНТ. Става дума за поправки в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за измерванията и в Закона за техническите изисквания към продуктите.


С промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия се премахват изискванията за предоставяне на някои официални документи на хартиен носител. Отпада изискването за представяне на единен идентификационен код, когато лицата са регистрирани по Търговския закон, или копие за вписване в съответния регистър по националното законодателство на съответната държава членка в легализиран превод на български език; диплома за завършено висше образование на ръководителите на производство и документ за придобита специалност за персонала по чл.14, свидетелство за съдимост и копие от трудовите договори на персонала; документи, свързани с промяна в търговската регистрация; копия от издадени разрешения; удостоверение за вписване в съответния регистър по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, съответно копие от акта за създаването.


С промените в Закона за измерванията се предвижда частична отмяна на режима за одобряване на идентификационни знаци на лицата, които произвеждат или внасят бутилки. Промените предвиждат и отмяна на уведомителния режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти.


С промените в Закона за техническите изисквания към продуктите се дава възможност на икономическите оператори, при заявяване на административна услуга да не предоставят съдебно удостоверение за актуално състояние, съответно актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър. Причината е, че тази информация е публично достъпна. Предвижда се и отпадане на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала, тъй като те подлежат на задължителна регистрация по Кодекса на труда и могат да бъдат получени по служебен път.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Весело

  Депутатия са 240 и ако се намалят на половина се намалява бюрокрацията?а оня свинчо Пеевски в парламента ли е??

  Долу рушистите и фашистите
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 509 Разстроено

  Добре, ама много бавно, много плахо...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе чета заглавието и си викам, брей, СУПЕР! И после ... Става дума за поправки в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за измерванията и в Закона за техническите изисквания към продуктите.

  Как не се сетиха с друго да започнат или облекчат :)

  Умерен толераст
 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бюрокрацията храни всичките им роднини, така че нищо съществено няма да направят за да я намалят.
  Например-решение на ТЕЛК се заверява (едно печатче) след 29 дни на ул.Иларион Макариополски, като може да влиза в сила веднага, пък който иска да обжалва.
  После листчето се носи в НОИ, вместо по служебен път.

  За честния бизнес да не говорим колко листчета се разнасят!
  Аман от тъпотии!

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 541 Неутрално
 6. 6 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А какво стана със свидетелството за съдимост? Дончев беше обещал до месец септември да отпадне. Не знам дали има подобна идиотия другаде. Носиш акт за раждане, лична карта, плащаш 6 лева такса, и понеже си роден в друг град ти казват "елате да си го вземете след 3 дни".

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Весело

  Еха, цели три закона, преработили са се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK