Русия финансира сайт с фалшиви новини, обявил смъртните присъди на "русофоби" в България

Манифестация на БСП и мотопоход на "Нощните вълци" за 1 май.

© Юлия Лазарова

Манифестация на БСП и мотопоход на "Нощните вълци" за 1 май.Руският "Нюзфронт" (news-front.info) е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност. Сайтът има и българска секция и редакция. Разследване на "Дневник" показа, че сайтът е свързан с руската държава, а журналисти от "Информационната агенция на Новорусия" вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от миналата година.


Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, като "Безсмъртния полк" и организирането на протести срещу НАТО. Те стоят и зад смъртната заплаха във "Фейсбук" за хора, обявени от тях за русофоби, която се разследва от ГДБОП.


Собственици са държавен функционер и партиен активист


Домейнът на информационната агенция, която се рекламира като "създадена за правдивото отразяване на събитията в Донбас, Сърбия, България, Русия, в Украйна и по целия свят", е регистриран със скрито име на собственика. За да функционира като средство за масова информация, на агенцията обаче ѝ е необходим лиценз от руската Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – РОСКОМНАДЗОР. От регистъра на регулатора се разбира, че собственик на агенцията е "МедиаГрупп НьюсФронт" с адрес в Крим, град Бахчисарай. От руския търговски регистър се вижда, че собственици на фирмата с равни дялове, са Константин Сергеевич Книрик, който е и "ръководител" на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин.
Константин Кнырик

© news-front.info

Константин Кнырик


Книрик е ръководител на регионалния клон на националистическата партия "Родина" в анексираната от Русия, но непризнатата като руска територия Република Крим и депутат от Бахчисарайския градски съвет. Сегашният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е един от основателите на партията и все още се смята за неофициален лидер.


Какво е "Глобални информационни технологии"


Книрик е един от учредителите на неправителствената Регионална обществена организация "Глобални информационни технологии", която е регистрирана на адреса на "МедиаГрупп НьюсФронт". Според публикация в изданието znak.ru "Глобални информационни технологии" e получила през 2016 г. грант от фонда за поддръжка на неправителствения сектор към президента на Русия - 3 млн. рубли за финансиране на News Front. Името на News Front се съдържа и в множество други проекти за държавно финансиране, които обаче са подавани от името на "Общественно-патриотический проект "Нашата Велика Победа" с лидер Олег Слюсаренко. Два от проектите са за финансиране на регионалните сайтове на News Front за Сърбия и Германия.


Друг проект на същата организация е наречен "Единен информационен портал България - Русия". Не се намират данни дали проектът е финансиран и изпълнен, но краткото му описание е показателно за целите и методите на работа: "Формиране на положителен имидж на Руската федерация в страните на "Балканите". Пробив в информационната блокада. Поддържане на неофициални контакти между гражданите на България и Русия за съвместна работа в сферата на публичната дипломация". Мотопробегът на "Нощните вълци" през ЕС през 2015 г. също се проведе в рамките на проекта "Нашата Велика Победа".


В разследване на bellingcat.com се прави връзка между организацията на Слюсаренко News Front и опита за преврат в Черна гора. През септември 2016 г. заподозреният за подготовката на държавния преврат Неманя Ристич се е срещал с Оксана Сазонова и Сергей Белоус от News Front. Малко по-късно двамата журналисти са задържани в Косово и експулсирани.


Връзката с РИСИ


Биографията на Михаил Синелин, който е роден през 1959 г., е доста по-богата и интересна. Към края на миналата година изтича мандатът на Синелин като заместник-директор на Руската агенция за застраховане на експортни кредити и инвестиции (ЭКСАР). Това е държавна агенция и се занимава със "застраховка на експортни кредити от комерсиални и политически рискове и на руските инвестиции зад граница от политически рискове". Единствен акционер в ЭКСАР е "Российский экспортный центр", а в обединението е и държавната банка "Росэксимбанк". Една от целите на структурата е да покрива евентуални загуби на руски износители заради санкциите срещу Русия, които бяха наложени след анексирането на Крим през март 2014 г.


Между 2008 и 2011 г. Синелин е заместник-председател на "Внешэкономбанк". Той е женен за сестрата на финансовия съветник на Путин Сергей Глазьев - Юлия.


Директор на ЭКСАР и "Росэксимбанк" е Пьотр Михайлович Фрадков, който е син на Михаил Фрадков, бивш директор на външното разузнаване на Руската федерация (2007 - 2016 г.) и бивш премиер. В момента Фрадков-баща е директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), като преди около година наследи на поста известния у нас Леонид Решетников.


Твърде вероятно е Синелин да е в близки отношения с Фрадков-старши, тъй като е бил ръководител на секретариата на руското правителство по времето на премиерството на Фрадков (2004 - 2007 г.). На фона на биографията на Синелин, която е преминала като висш държавен служител (бил е секретар и на апаратите на няколко вицепремиери), влизането му в медийния бизнес изглежда, меко казано, странно. Декларираната печалба на "МедиаГрупп НьюсФронт" за 2015 г. е 4000 рубли, а за миналата година – 8000 рубли (224.49 лв.).


Според руски журналист, един от авторите на разследванията за "фабриката за тролове" в Санкт Петербург, може да се смята, че кримската агенция е пропагандният център на Русия, отговарящ за Балканите. "Фабриката" е специализирана в "новини" и пропагандни дейности в социалните мрежи на английски език.


"Нюзфронт" постепенно увеличава езиковите си секции и освен руски, английски, български и сръбски вече има секции и на немски, италиански и испански.


"Нюзфронт" стои зад призивите за отстрел на русофоби


Българската редакция на "Нюзфронт" стои и зад призива за "отстрел на русофобите" в страната, публикуван във "Фейсбук" групата "България и Русия - заедно вовеки" на 11 ноември, и с него се зае и ГДБОП. "Членовете на групата, те са кореспондентите на News Front, съобщават, че няма да оставят своята работа по укрепване на дружбата с Русия и разобличаването на "ястребите" на хибридната война от страна на САЩ и редица държави от Европейския съюз", пише в публикация на сайта от 15 ноември. Повод за призивите за саморазправа с нарочените от тях за "русофоби" е надраскването на паметника на Альоша в Пловдив с антисемитски лозунги и обиди към говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. С друг пост в социалната мрежа се събира ударна група за ликвидиране на "русофоби, оскверняващи паметници".


Появата на антисемитски надписи по паметници, издигани в чест на Червената армия в България, е смятана за необичайна за формите на протест през последните години, поради което прилича на провокация. Те винаги са критикували възхваляването на съветското минало в днешна Русия и никога не са нападали конкретни лидери, дори самия Владимир Путин.


Българската редакция организира протести срещу НАТО и правителството


Петя Паликрушева и Ася Иванова са посочените на сайта имена на служителите в българската редакция. Петя Паликрушева-Иванова оглавява Движение "Че Гевара". Съпругът ѝ Павел Иванов е лидер на партия "Съюз на българските комунисти". Иванов е бил кандидат за общински съветник в Пловдив от името на БСП през 2014 г., а партията му беше коалиционен партньор на "БСП – Лява България" (между 2013 и 2017 г). "Че Гевара" е създадена в началото на 90-те години от Павел Иванов и Жан Виденов.


В допълнение Паликрушева е координатор на "Безсмъртния полк" за Пловдив, а съпругът и е председател на регистрираната у нас едноименна фондация. Акциите за 9 май на "Безсмъртния полк" се провеждат заедно с руските клубове на "Союз соотечественников" в България и се координират от Россотрудничество – федералната агенция с културен център към посолството на Русия у нас. В доклада за националната сигурност през 2016 г. изрично се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.


Паликрушева и "Че Гевара" бяха дейни участници през февруарските протести от 2013 г., довели до падане на първото правителство на Бойко Борисов.


Сръбският четник Братислав Живкович (с бялата риза) и мотористи от варненския клуб на "Нощните вълци" на протест във Варна.

Сръбският четник Братислав Живкович (с бялата риза) и мотористи от варненския клуб на "Нощните вълци" на протест във Варна.


Ася Иванова–Зуан според профила ѝ във "Фейсбук" живее във Варна. Съдейки от активността й в социалната мрежа, тя е организатор на рехавите протести, организирани пред посолството на Украйна, акции срещу НАТО, санкциите срещу Русия и срещу приемането на доклада за националната сигурност от парламента. По няколко телевизии Иванова говори за протестите от името на организацията "България за мир".


На някои от протестите, организирани от тях, присъстваха и мотористи от българските клубовете на "Нощните вълци". Това се е случило и на протеста "Болгария и Россия - вместе навсегда!", организиран пред консулството на Русия във Варна на 18 септември. На него е имало и представители на сръбските и сирийските русофили според снимки от Фейсбук профилите на "Нощни вълци - Варна" и Братислав Живкович. Те са се снимали и с руския консул във Варна Сергей Луьянчук.


Братислав Живкович (в ляво) и руския консул във Варна Сергей Луьянчук.

Братислав Живкович (в ляво) и руския консул във Варна Сергей Луьянчук.


Живкович е командир на Сръбското четническо движение (Четнички покрет), участва във войната в Донбас (2014-2015 г.) на страната на отцепниците. Той се смята за близък на Александър Синджелич, който е лидер на прокремълската организация "Сръбски вълци", също е воювал в Донбас и е един от задържаните за опита за преврат в Черна гора. Братислав Живкович беше обявен за персона нон грата в Румъния за период от 15 години на 14 ноември според съобщение на агенция ТАСС. Живкович се подготвял за получаване и предаване на държавни тайни на чужда държава или оргaнизация, както и за създаване на информационна мрежа на територията на Румъния.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK