Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов е наредил да се отделят пари за поддръжка на военните транспортни самолети "Спартан" и е предложил след 2-3 военни хеликоптера "Кугър" да бъдат използвани за спешна медицинска помощ. Това се разбира от частта от стенограмата на днешното заседание на правителството, разпространена от правителствената информационна служба. От нея се разбира, че от 12 военни хеликоптера "Кугър" летят само 4, а от 3 "Спартан" – един. Българските военновъздушни сили (ВВС) ще останат без транспортна авиация до края на годината, ако не се отделят пари за поддръжка на самолетите "Спартан".


Той е възложил на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. "Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.


Ето и частта от стенограмата:
Точка 10
Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2017 г.


БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов!


КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Проектът е изготвен с цел осигуряване на допълнителните разходи в размер на 19 милиона 900 хиляди лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2017 година в съответствие с Решение №231 от 2016 година на Министерския съвет – проект за инвестиционен разход, осигуряване на летателна годност за самолетите МиГ-29, който е с времеви обхват 2016-2017 година, тоест това е по бюджета на Министерството на отбраната.


БОЙКО БОРИСОВ: Искам да се съберем с военния и с финансовия министър най-скоро, защото се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.
Нещо повече – купени са 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват. И не мога да си обясня, министър Радев, защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни. Сиреч 98-99 процента колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация?


От 12 "Кугър"-а, понеже не се поддържат, скъпа е поддръжката, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции. И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата.


Второ, след като имаме 12 такива най-съвременни хеликоптери, от които осем са на земята и не летят, дали да не помислиш, Ананиев, да вземем от тях да предислоцираме два или три към здравеопазването – да ги оборудваме и при катастрофи, аварии и бедствия реално да вършат някаква работа, защото те са на огромни цени, а така си седят.


Но така или иначе, Горанов, ми се иска до края на годината да подпишем договори за поддръжка, да платим поне по това, което имаме. Защото всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите. Затова да видим какви са ни възможностите и до края на годината да се направи. Както и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава.


Пак повтарям, искам да направите сметка и да убедите – не само мен, а и колегите си – защо само за авиация, и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме? Какво е предвидено и...
Кажи, Радев.


ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката.


БОЙКО БОРИСОВ: За целта днес това да се подготви, за да може до края на годината да се подпишат договори, Каракачанов, всичко да се подготви. Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни - транспортни, но пак за нещо да ги ползваме.


КИРИЛ АНАНИЕВ: Между другото, това е много добра идея, защото аз искам да вкарам за "Спешна помощ" два хеликоптера, обаче парите не стигат.


БОЙКО БОРИСОВ: Не два, а три, ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани.


КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това няма, както казва министърът на финансите, това няма да намали разходите по тях за поддръжка, но могат по целесъобразност да се използват. Тази посока е правилна.


БОЙКО БОРИСОВ: Отработете го.


КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Хем пилотите ще летят.


ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Част от плащанията не са на полетен час, а са на годишна база. Тоест, ако имаш актива и той е в годно за експлоатиране състояние, трябва да плащаш.


В този смисъл няма нужда и няма смисъл да се прехвърлят към друго ведомство, а по-скоро може да се направи един рамков договор с Министерството на здравеопазването, например за една или две машини, в зависимост от нуждите при транспортиране на тежки пациенти и при катастрофи, и да изпълнява тези функции стои дежурна част.


КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Няма как да се прехвърлят, защото няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва пак да са военни пилоти.


ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Това е едно.


И в проекта все пак имаме шест броя Ми-17, от които, доколкото разбирам, наличен и в състояние да лети е един, което отваря темата, че колегите от Министерството на вътрешните работи почти всяка година пращат подобна техника да гаси пожари. И след като се възстановява летателната годност, редно е принципно един рамков договор с Министерството на вътрешните работи да уреди принципно как тези машини се ползват и за гасене на горски пожари, и за други нужди. Две или три машини от всички, които притежаваме общо – 18 машини, ако не броим Ми-24.


КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Идеята е да минават през "Терем летец", което е дружество на Министерството на отбраната, и да влизат в употреба, защото и там след известно време ще стане като с "Кугър"-ите – имаме ги, не са отделени необходимите средства за поддръжка и ремонт и няма да летят. Това е същото, което каза и вицепремиерът Дончев.


ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Или планираме национален капацитет да поддържаме и седемнадесетките, и осмиците.


БОЙКО БОРИСОВ: Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа. Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво.


КИРИЛ АНАНИЕВ: Ако станат за медицински цели, трябва да се предвиди и медицинска екипировка.


БОЙКО БОРИСОВ: Тъй като сутринта ми докладваха какво е правено през годините и каква е летателната годност на това, за което сме дали милиарди, се оказа, че от 12 – четири, а от три "Спартан"-а – нула.


Приемаме точка 10.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ"

  Това предполагам също е лошо.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4752 Неутрално

  Последици от недостатъчен управленски капацитет

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8145 Любопитно

  ''Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата.''
  От военните може и да не може, ама цивилните военни министри, като БЗНС - Ненчов може пък и да могат да обяснят това в съда ????!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2876 Весело

  ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката.


  БОЙКО БОРИСОВ: За целта днес това да се подготви, за да може до края на годината да се подпишат договори, Каракачанов, всичко да се подготви. Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни - транспортни, но пак за нещо да ги ползваме."
  искрено се забавлявах

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ"Това предполагам също е лошо.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Еестествено! Не стаавай смешен! Що се отнася до Борисов саамо лошо. Аконе вярваш питай Иван Костов!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това е добра възможност за да се помага на хората, ама умните и красивите дали ще са съгласни, сега ще започнат да обясняват колко е прост и как е седял на стола

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Бойни хеликоптери Кугър за линейки.
  Защо не и Мерцедеси 500 за линейки?

  Иначе и Ф-35 да ни подарят, за 1 година русофилите от ГЕРБ ще ги приземят. Пари дават само за руска техника (МиГ 29)

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Да пратят МиГ 29 - нали за тях има пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6847 Неутрално

  Ако не е НЕзаконно и е в угода на гражданите защо не.

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1904 Весело

  Това добре, ама като са почнали може и миговете да направят линейки...то руските бракми май само за това стават...

 11. 11 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И после казвайте , че има такава държава. България. Ами няма. Премиер,вицепремиери и прочие министри обсъждат финансовите средства за поддръжката на няколко хеликопотера и самолета. По принцип да отговаря за това би трябвало някой майор от логистиката /по старому тила/ на някоя авиационна база. Отделно , като че ли не разбират, колко дълбоко са изпаднали. Съвременни машини , закупени наскоро, не се ползват и не летят. За това във всяка друга армия горният майор би бил разжалван и пратен на военен съд. Сега остава горните да подадат оставка и сами да помолят Цацаров да ги разследва. А иначе за любимите магистрали, асфалт и тангенти, тоест, Шиши, Златев, ТИМ, Водстрой, Хидрострой, Магистралстрой и т.н паре бол:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/13/3096455_ministrite_utvurdiha_nad_500_mln_lv_za_putni_proekti/

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Весело

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":


  До коментар [#9] от "Peni Nikol":


  До коментар [#10] от "BGman1":

  ГЕРБ са ги поръчали без необходимото оборудване - ЗАЩОТО СА 'УМНИ" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Пълно мазало е при ГЕРБ .Нито цел нито стратегия нищо,Модернизацията на БА май ще бъде само до корабчетата на Домусчиев ...МТК Делфин.Така става драги дами и господа с ГЕРБ И ПФ начало .Празни приказки ,а дела 0.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 14. 14 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ"Това предполагам също е лошо.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Да, защото ако бяхме нормална а не герберска държава, щеше да си има служба за медицинска помощ с хеликоптери, а не да се източва ресурса на армията.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кмете какъв е този ентусиазъм, май още не си обядвал от работа

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Много точно казано ! ++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  За Кугарите и Спартаните трудно се намират пари! Ноо за РСК МиГ 82 млн, +19млн. Изглежда ако кажа , тези защитават данък русия , няма да е грешка.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 977 Весело

  Лошо няма. Тъкмо ще се "сменят апендиксите" по-бързо. Ех, спирка няма Простия. Толкоз ли лоша колективна карма сме натрупали, че ни наказват с подобен изрод?

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1562 Весело

  "Борисов поискал..."

  Браво! Още едно поредно доказателство, че от това правителство не става и чеп за зеле! Значи, ще използват бойни хеликоптери за нуждите на здравеопазването, защото видите ли, (според титана на мисълта Борисов) нямало средства за поддръжка! Значи, в Министерството на болното здраве, може да летят, без да се подържат! Тогава ксенофобът Каракачанов трябва да поиска от "здравния" преоборудване на определен брой линейки, така че да станат бронетранспортьори! А Спартаните може да се дадат на другаря Пеевски за да може по-лесно да си превозва контрабандните цигари до Близкия Изток. Умници...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ"
  Това предполагам също е лошо.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  За да има звено за спешна медицинска помощ с хеликоптер, е необходимо да има поне 6-7 подготвени екипажа за тях. А това са едни 20-30 милиона евро на година.
  Дали бойчу още иска "спешна медицинска помощ" с Кугъри?!?
  Многогодишният му опит като премиер, е дал категоричен отговор на този въпрос.

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Бат'Бойко говори на министрите на "Ти", а те на него - на "Вие" и на "г-н Борисов".
  Само "бащице" дето не му викат.

 22. 22 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ненчев го обвиниха и го съдят точно затова. Че като не е сключил договор с руснаците, е намалил подготовката на военните пилоти, застрашил бойната готовност и т.н. Сега Района, дебелия Иван, Влади ,приятеля на Шиши директно си признават в стенограмата , че са извършили дори нещо по-страшно.

 23. 23 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Бойко е такъв чобан, че на моменти даже ме кефи. В доста повече моменти - не, но тук изглежда доста прав.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2812 Весело

  Харесва ми идеята да спускаме болните като десантчици от хеликоптерите. Ако някой не е бил болен, веднага ще си проличи.

  подпис
 25. 25 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Цялата стенограма показва експертен потенциял на Министерски съвет, по-нисък от този на ученици първи курс в посредствен икономически техникум.
  Кой е трябвало да осигури средства за поддръжка на авиационната техника, също не става ясно. Аз доколотото си спомням, бойчу е министър председател от 2009 година. След като " е платил" около 600 милиона лева, вероятно е можел да се замисли за какво ги плаща и какво получава срещу тях. Очевидно е бил удволетворен от отговорите., а поддръжката на авиационната техника не го е интересувала до днес( и няма да го интересува от утре)

 26. 26 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Борисов сега идва на власт и разбира че има спартани и кугъри за поддръжка. Егати и ма.лоумниците. Кажете, че не сте взели още комисионните от фирмите, които искат да ги поддържат и затова няма поддръжка. Ще ви повярваме веднага.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#26] от "Darcas":

  Доста бързо забравяте кой ги поръча и кой взе комисионната :-) Първото правителство на Борисов само плати сметката. А нямаше как да не я плати.
  Това че за да е по-голяма комисионната някои бях пропуснали половината оборудване и логистичния пакет е друга работа.

  НО на бате Бойко ще му се завие свят като види сметката само за бензин за тия вертолети - горят като ламя. Ми-17 горят 2,5 пъти по-малко, а реално хората използват за линейки AW139, щото там сметката излиза

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Не зная дали съм само аз, но след внимателно прочитане на стенограмата останах с убеждението, че това не е заседание на Министерския съвет, а час на класния в помощно училище.

 29. 29 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2350 Весело

  А яхтите, плаващи в Черно море, които др. Борисов нарича платноходки да се използват за военни цели...

 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тия хеликоптери нима още летят? Нима са обслужени и ремонтирани, и не са захвърлени в някой ъгъл, както се случва с почти всичко на което е важно да се вземат комисионните и след това вълците го яли...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бахти тъпия МС, бахти и залюханите коментатори! То здравеопазването умря, те с 2 ВОЕННИ хеликоптера, които я направят няколко демонстративни полета като линейки, щели да спасяват матряла.

  "Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, например от сърдечно-съдови заболявания, и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания, като инсулт, в Европейския съюз и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания.“

 32. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Само плюете по Боце и ГЕРБ, обаче ги избирате после.

 33. 33 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Пълно мазало е при ГЕРБ .Нито цел нито стратегия нищо,Модернизацията на БА май ще бъде само до корабчетата на Домусчиев ...МТК Делфин.Така става драги дами и господа с ГЕРБ И ПФ начало .Празни приказки ,а дела 0.
  —цитат от коментар 13 на tamplierr

  За съжаление не е само при ГЕРБ, а при всички правителства. Да купим нещо и да лапнем комисионната и рушвета. Експлоатираме техниката без склучени договори и буджет за поддръжка докато е гарантийна и после пак от начало.Нещо ви е къса паметта и не си спомняте за купените от правителството на Костов аеротакситата Бел-206 и лусозният Бел-430. Някой знае ли откога тези хеликоптери не летят и къде са сега?

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Премиерът Бойко Борисов е наредил да се отделят пари за поддръжка на военните транспортни самолети "Спартан" и е предложил след 2-3 военни хеликоптера "Кугър" да бъдат използвани за спешна медицинска помощ. " А част от състава на армията да се преквалифицира в санитари и медицински сестри . Тъкмо ке се помогне на новия министър да проведе реформата .

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  От нея се разбира, че от 12 военни хеликоптера "Кугър" летят само 4, а от 3 "Спартан" – един. Българските военновъздушни сили (ВВС) ще останат без транспортна авиация до края на годината, ако не се отделят пари за поддръжка на самолетите "Спартан".

  Приземяване , приземяване , приземяване .... Този рефрен звучи от годиви за ВВС . Е, най- после се признава , че настъпва момента . Естествено , щом Радев е Президент ...

 36. 36 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Лошо е , защото не им е това целта на Кугарите. Цивилните въздушни линейки са хеликоптери с разходи , 4-5 пъти по-ниски от тези на средните транспортни хеликоптери Кугър. Да караш 90% един и 10 % двама спешно болни с Кугър е едно огромно разхищение, което не си позволява нито една държава. Способностите за медицинска евакуация на Кугъра са свързани основно с военни действия, където е нужно едновременното евакуиране на 5-6 тежко ранени или 15-17 лекоранени.

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.

  Не всеки ден - ГОДИНИ НАРЕД всеки ден л И чак сега се сетила Мара да се побара . Вече на всеки става ясно , че освен функционално неграмотни ученици , има и функционално НЕПРИГОДНИ родители . Които всъщност са избиратели на такива управници . Дето се вика , простия си остава прост .

 38. 38 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#37] от "papyre":

  На Грипените това им е силата, ниски екплотациони разходи, непретнциозни към летищата и със сравнително евтина наземна подръжка .... спор няма, че ф16 е по въоржен, тежък и с по -голям радиус на действие изтрибител но и с двойно по скъпа подръжка

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  БОЙКО БОРИСОВ: Тъй като сутринта ми докладваха какво е правено през годините и каква е летателната годност на това, за което сме дали милиарди, се оказа, че от 12 – четири, а от три "Спартан"-а – нула.

  Приемаме точка 10.

  Апотеоз на простотията и на управленската непригодност на управляващите , во главе с Простия . Блюкотина , както викат тези с по- разкрепостен начин на изразяване .
 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Пълно мазало е при ГЕРБ .Нито цел нито стратегия нищо,Модернизацията на БА май ще бъде само до корабчетата на Домусчиев ...МТК Делфин.Така става драги дами и господа с ГЕРБ И ПФ начало .Празни приказки ,а дела 0.
  —цитат от коментар 13 на tamplierr
  Рибата мирише откъм главата. Прав сте - нито цели, нито стратегии, нито приоритети. Ден да мине, друг да дойде. Смешни заседания, по-скоро за да могат министрите да изразят верноподаническите си чинопочитания. Финал - "...приема се точка 10...". Стадото около заседателната маса не гъква. Дори не е смешно.

 41. 41 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  ББ като, че е от вчера на власт

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 42. 42 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  борисов е пълен дебил, все едно че не е той премиер от незнам колко време вече... все изненадан все неможе, все някой друг му е виновен...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Управление без мисъл, без перспектива. То не е само да се пъчиш и пускаш лакърдии, трябва и акъл, най-дефицитното нещо в ГЕРБ.

 44. 44 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Едва ли някой е изненадан от нивото на пасмината, заседаваща като министеерски съвет. Не се домогват дори до нивото на дебили.
  МАТРИАЛ.
  Обаче милиционерската злоба към войската е неуморима. От страх!
  Кучи страх.
  Напълно закономерно като за туземните ни шпиони на нашите стратегически американски съюзници.
  ЗловреДЯТ на България!
  БЕЗНАКАЗАНО!
  !

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Разговор на ниво, нямам думи.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 813 Неутрално

  на бате Бойко ще му се завие свят като види сметката само за бензин за тия вертолети - горят като ламя. Ми-17 горят 2,5 пъти по-малко
  —цитат от коментар 27 на ЙЕИ


  Таваришч, турбовалните двигатели работят на керосин, бре! При това, при приблизително еднакъв максимален товар от близо 4 тона, френските хеликоптери са по-леки с два тона.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Кви хеликоптери, кво здравеопазване в гонят вас?
  Това е колелото дето ще го купят на матряла, ама другия път.
  Точка 10, която приемат без грам обсъждане е за едни кинти дето ще заминат за Москва, за двигатели на Миг-29, които са без документи и никой не ги знае в какво състояние са.
  Боко разиграва самодейна сценка с хеликоптери, спартани и хвърчащи доктори от банкянското читалище да му се радват бабите.
  Тоя селски номер, може и да мине в Банкя, ама да набиеш за година 100млн за фалшив ремонт на руски изтребители пред партньорите от НАТО няма как да сде получи.
  Не си падат по художествената самодейност.

 48. 48 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Бойни хеликоптери Кугър за линейки.Защо не и Мерцедеси 500 за линейки?Иначе и Ф-35 да ни подарят, за 1 година русофилите от ГЕРБ ще ги приземят. Пари дават само за руска техника (МиГ 29)
  —цитат от коментар 7 на historama


  Точно, че не са военни, въпреки че са зачислени към министерстово на отбраната. Нямат нито оръжия по тях, нито някаква защита от вражески огън.

 49. 49 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Неутрално

  За спешна медицинска помощ ще има по-евтини за покупка и по-евтини за подръжка хеликоптери!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 50 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  Има ли къде да кацат хеликоптери у Факултето,че да не ядат бой пилотите?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 51. 51 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Кугърите могат да ги използват за спешна помощ само през лятото и в по-топло време,защото са пустинни....Въобще правителството на Борисов не е мислело като ги купува,а сега се разбира,че и за ремонтите не са мислили. Така щеше да стане и със старите Фантоми,ако ги бяха купили от Португалия,само че някой щеше да си напълни гушката с нашите пари.

 52. 52 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Аз предлагам служебните Мерцедеси на Парламента да ги дадат на Спешната помощ,а депутатите да ползват метрото или велосипеди. Може да ползват личните си автомобили.

 53. 53 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Освен когато няма мач на Витоша Бистрица или концерт на Цеца Величкович.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  До коментар [#37] от "papyre":На Грипените това им е силата, ниски екплотациони разходи, непретнциозни към летищата и със сравнително евтина наземна подръжка .... спор няма, че ф16 е по въоржен, тежък и с по -голям радиус на действие изтрибител но и с двойно по скъпа подръжка
  —цитат от коментар 38 на Quo Vadis?


  А бипланите имат по-ниска подръжка дори и от грипените. В случай че борисов ги прати за селскостопанска авиация.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  "... Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ ..."

  Заглавието казва всичко за идейността на премиера ни. Както и за качеството на бг гласоподавателите у нас.

 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 863 Неутрално

  ..."Заглавието казва всичко за идейността на премиера ни. Както и за качеството на бг гласоподавателите у нас.
  —цитат от коментар 55 на historama


  в Москва са доволни

 57. 57 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#25] от "1107a":

  значи в Румъния може да се изгради за няколко стотин милиона спешна система на 112 с модерни линейки ,хеликоптери ,заплати на персонала от по 2000 за среден до 6000 лв на висш ,перфектна подготовка и истинска спешност ,а тука с тези пари направиха точно обратното ,сега след 9 г на власт ,ще организираме военни хеликоптери ,да участвали в спешни ситуации , за да правим шоу на населението.Спомням си ББ преди години на 2 пъти вдигна хеликоптер и втория път Спартана за стотици хиляди лева ,да отидат да спасяват в два случая ,някакви цигани в Гърция ,които бяха изпаднали в чернодробни коми и бяха в тамошни клиники ,докараха ги в Правителствена и трансплантираха черни дробове за 300-400 хиляди лева , в същото време ,наши пациенти тук ,с платени осигуровки от 20 години на пълно ниво ,не им обърнаха никакво внимание при случай на чернодробна недостатъчност ,оставиха ги да загинат ,щото не са се возили на Спартана и ББ не се е обадил за тях , а другите без никога да са платили нито лев данъци и осигуровки в България бяха спасявани като президенти ,това е пълна порнография ,та и сега в случая ,пак ще изхарчат стотици милиони ,за да спасяват пак някоя авария и ББ да прелита до там да показва как може да управлява аварията и да спасява хора по телевизията за наша сметка ,а това ,че аварията е поради безхаберие на държавата или на някого ,това няма да има никакво значение ,важното е да има зрелище за народа и те да се прехласват по някого .

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  "Борисов поискал военните хеликоптери "Кугър" да се използват за спешна медицинска помощ"

  Странна идея на премиера Борисов!? Кой ли му е подшушнал, скъпата военна техника да се използва за линейки, и ВВС да останат само с личното стрелково оръжие и руските таралясняци? Решетников?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK