Догодина държавата няма да финансира прием по икономика, управление и туризъм в някои университети (допълнена)

Красимир Вълчев

© Георги Кожухаров

Красимир ВълчевПросветното министерство ще предложи държавата да не финансира прием на студенти в професионалните направления "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм" в някои университети през следващата година. Става въпрос за университети, в които последната година са приети между 15 и 25 студенти по тези направления и които имат коефициенти между 0.5 и 0.6 по всяко едно от направленията (коефициентът се изчислява на база на оценките за програмната акредитация, научната дейност и реализацията - бел. авт.). Това се разбра от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по време на представяне на рейтинга на висшите училища за 2017 г. днес.


Догодина държавният прием по "Икономика" най-вероятно ще бъде преустановен в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", в Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и в Техническия университет в Габрово (те имат и най-нисък рейтинг в това направление - бел. авт.), обясни министър Вълчев. По думите му тези университети имат малък прием по съответните направления тази година, както и нисък коефициент.


Държавният прием по "Икономика" и "Администрация и управление" бе намален и тази година.
Прием държавна поръчка по "Администрация и управление" и по "Туризъм" най-вероятно няма да има в 12 факултета в университети в страната, се разбра още от думите на Вълчев. Министърът не уточни за кои висши учебни заведения става въпрос с мотива, че предстои обществено обсъждане на идеята. Той обясни, че може да има места, на които да не бъде финансиран и прием по направление "Национална сигурност".


На дъното в класацията по рейтинг по "Администрация и управление" са Техническият университет в Габрово и Аграрният университет в Пловдив, а по "Туризъм" - Шуменският университет "Епископ Константин Преславски".


Софийският пак е пръв по рейтинг по управление


Софийският университет "Св. Климент Охридски", който по принцип е лидер по рейтинг сред университетите, се изкачва до първото място по рейтинг и в направление "Администрация и управление", което дели с Американският университет в Благоевград. Двете висши учебни заведения имат резултат от 64 точки в рейтинговата система. На второ място е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).


Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичния университет са трите висши училища с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации, показва рейтинговата сиситема.


"Няма значение къде учите "Отбрана" или "Медицина", тъй като качеството на услугата навсякъде е сравнимо, а безработицата е нулева. Има значение каква специалност учите в Университета по архитектура, строителство и геодезия", обясни Георги Стойчев от рейтинговата система при анализа на данните.


Половината висшисти работят нещо друго


В същото време обаче половината висшисти не се реализират на позиции, за които се изисква висше образование, сочат данните. "Ако сте завършили физика и сте станали депутат в парламента, ние ви броим като реализирал се", обясни Георги Стойчев.


Най-високи доходи - между 3000 и 3400 лева на месец, получават завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет и "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград, показва рейтинговата система. Най-нископлатени са висшистите от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".


"Децата трябва да учат математика и природни науки, ако искат да имат добра реализация. Очаква се и ръст на доходите", обясни Красимир Вълчев. По думите му притеснителен е ниският брой студенти в направления като "Математика", "Химични науки" и "Физични науки".


Студентите във висшите учебни заведения у нас са 209 179.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  МИНИСТЪРЪТ ТРЯБВА ДА СМЕНИ системата за финансиране на висшето образование.
  Да се отпускат стипендии САМО на хора изкарали на матурите над 4.50, а те да се записват в който университет желаят, по специалността за която са взели стипендия.
  Специалностите за които се отпускат стипендии да бъдат на базата заявките на браншовите организации.
  Има нужда от програмисти - 1000 човека заявка
  Ако заявката за счетоводители е 0 - няма заявка.
  Ако някой иска да учи за счетоводител - взема заем, родителите продават нивите, къщата на село, ....
  КОЙТО Е ПОЛУЧИЛ СТИПЕНДИЯ - 10 години трябва да внася осигурителни вноски като работещ в българска фирма. Ако иска да ходи в чужбина - връща стипендията с лихвите.

 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  От статията разбрах, че ТЕХНИЧЕСКИЯТ университет в Габрово догодина няма да приема студенти по ..."Икономика" и "Администрация и управление". Отдъхнах си, щото мислех да запиша там медицина или философия...

 3. 3 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Похвално, но много малко. Трябва по-смело да се режат местата и съответно увеличава финансирането на останалите.

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Дори 10г да няма държавен прием на ни един икономически студент, едва ли някой ще усети липсата на напълно ненужни и нищо не можещи "специалисти".

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Дори 10г да няма държавен прием на ни един икономически студент, едва ли някой ще усети липсата на напълно ненужни и нищо не можещи "специалисти".
  —цитат от коментар 4 на traveler1


  Чак пък 10 години - това са почти 2 генерации студенти!

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Имаше един много верен лаф относно обучаването на служителите във фирмите:
  "Какво ще правя ако ги обуча, а те напуснат?"
  "А какво ще правиш ако не ги обучиш, а те останат?"

 7. 7 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Нивото в университетите трябва да се вдигне драстично - дали чрез орязване на места/субсидии дали по друг начин. Към момента системата почти навсякъде у нас е "лесно се влиза, лесно се завършва", докато на други места е по-скоро "лесно се влиза, трудно се завършва". Аргументът, че тези отпаднали от университет няма какво да правят е несъстоятелен, защото с какво по-полезни са тези едвам изкретали университет, без перспектива за реализация?

  panem et circenses
 8. 8 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Следва да последват добрия пример и относно юридическите факултети в Мало Бучино и Горна Малина

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#6] от "Skydiver":

  Ти ако си ги взел на работа, значи те стават за нещо.
  Поради неработеща съдебна система и скапан Кодекс на трудът, който нито интересите на работниците защитава, нито на работодателите. Май само синдикатите имат файда от него. Инвестицията на работодателите в обучения не е нулева ами отрицателна.

  Но когато имаш ученици и ги вземаш да им дадеш диплома за ВИШУ, послке трябва да си мислиш че те очакват да ги назначиш за меринджеи. Ама понеже нищо не умеят, щото и нищо не са учили, никой ги неще.

  Даже до назначаване на работа по специалността не стигат :-(
  Ядосват се на страната и си бият камшика в чужбина, там им обясняват че стват за миячи на чинии и те си работят без проблемно.

  Създаването на илюзии чрез дипломи без покриттие е МНОГО по-лошо, от това да не ги обучаваш във ВИШУ, а да им обясниш че те не стават за ВИШУ и е добре да се насочат към ДУАЛНОТО обучение, да вземат професия и да си заработват заплатата

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Щом още не са опрели до УНСС и Икономическия във Варна, пак добре. Но натам вървят нещата. Държавата трябва ясно да заяви какви и колко специалисти й трябват и само тези бройки да финансира. Всичко друго на свободния пазар - ако оцелее, оцелее. В момента висшето ни образование е пълна пародия, тъй като буквално всеки абитуриент може да вземе диплома и за висше образование, в много случаи и без много да се напъва - а какъв е крайният ефект от това? По мое време - 2005 г. - все още имаше конкурсно начало при изпитите, докато днес ситуацията е доста по-различна и ще става все по-драматична във времето със задълбочаването на демографската катастрофа и с трайната емиграция на млади и плодовити българчета зад граница.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  Да попитам - защо държавата финансира приема в Библиотекарския университет?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  То да е само той с мед да го намажеш, ама тя спонсорира и куп частни университети и куп имитация на университети.

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#12] от "ЙЕИ":

  Не е съвсем така. Държавата спонсорира само държавни университети. Студентите от частните университети не получават нито лев държавна субсидия. Изключваме сумите по европейски стипендии и частни фондове.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  трябва финансирането на университети ,които не произвеждат нищо да се преустанови ,парите да се насочат към сфери ,които са приоритет на национална сигурност ,напр ,ако 6 медицински университета не могат да произведат 300 доктори , оставащи в българската здравна система е спорно защо финансирането им е по голямо от цялото финансиране на цялата доболнична помощ ,където се извършват 40 милиона прегледа на българското население , не е ли по добре тези пари да се излеят за оборудване на нови линейки ,увеличаване на заплащане на кадрите в тях ,нови мед центрове по здравната карта на НЗОК , обзаведени и планирани правилно , а не да се наливат пари за обучение на децата на този и онзи безплатно ,за да се развиват после успешно те на запад ,за сметка на българския данъкоплатец ,който накрая ще загине от това ,че няма елементарен контрол на разходите на данъците му ,същото е с икономика ,мениджмънт ,за правото е просто чудо , трябва да се забрани приема за 10 години напред ,защото ври и кипи от мними прависти ,едва завършили средно с 3 -3.50 и се кипрят с дипломи и назначения в съдебна , правна система ,МВР и администрация , такова нещо няма никъде по света ,пълна порнография .

 15. 15 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz73":
  понеже унсс и софийският са в топ 10 в Европа нали ... ходи си избивай комплексите нандруго място ако обичаш

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Да ама НЕ
  Я погледни на http://universitybg.eu/варненски-свободен-университет/
  Най отдолу пише:
  "Семестриални такси за студенти държавна поръчка за учебната 2016/2017 година

  Пълна информация със семестриалните и административните такси на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”, ще намерите на страницата на университета – /тук/."

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#16] от "ЙЕИ":

  Не е точно така. Пак да повторя - държавата не дава нито лев на частните университети. В линка, който сте публикували, студентите се делят на страни в ЕС и страни извън ЕС.
  Да поясня за държавната поръчка в частните университети. Тя не е свързана с финансиране, а ограничава броя на приетите студенти съгласно държавни изисквания. Конкретно всяка година МОН определя за всеки университет/държавен или частен/ брой студенти, които може да обучава, степени на обучение и специалности. Това е свързано с акредитацията на съответния университет и капацитета за обучение.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  "Той обясни, че може да има места, на които да не бъде финансиран и прием по направление "Национална сигурност"."

  Хващам се на бас, че "Национална сигурност" в библиотекарския ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАНА!!!

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Няколко думи за разроилата се национална сигурност ще има ли? Като например къде и какво работят завърилите я. За цитати на преподавателите не питам.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  Ще се съглася май. Много станаха меринджеите, а малко вършещите работа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Дано това орязване на финансирането за някои ВУЗ-ове у нас да е началото на същинската реформа във висшето образование в България

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz73":

  То ако само в Габрово беше такава ситуацията добре!Ама не само там има излишни специалности и преподаватели !Не може държава с има-няма 7 милиона души и раждаемост от около и малко над 60 хил.деца годишно да има над 50 ВУЗ-а!За България повече от 10-12 висши учебни заведения е абсурдно да поддържа.

 23. 23 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  държавата няма да финансира ....
  ------

  Държавата - това сме всички ние. В резултат на "безплатното" образование всеки получава по-ниска заплата, независимо от това дали е съгласн или не някой да учи "безплатно" как индианците плетат терлици или кукерите се веселят; или, да учат "психология" или "философия". Нека всеки да получава по-висока заплата, а младите да се замислят, ако имат интелектуален потенциал, в каква област да заплатят за образованието си - в област, в която ще могат да се развиват професионално, т.е да намерят правилната позиция до година след дипломирването си; да избират за СЕБЕ СИ позиция, в която ще компенсират СОБСТВЕНАТА си инвестиция за образование, която би им позволила след някоя друга година да са на печалба ЗА СЕБЕ СИ и за обществото като цяло.

 24. 24 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  държавата няма да финансира ....
  ------

  Държавата - това сме всички ние. В резултат на "безплатното" образование всеки получава по-ниска заплата, независимо от това дали е съгласн или не някой да учи "безплатно" как индианците плетат терлици или кукерите се веселят; или, да учат "психология" или "философия". Нека всеки да получава по-висока заплата, а младите да се замислят, ако имат интелектуален потенциал, в каква област да заплатят за образованието си - в област, в която ще могат да се развиват професионално, т.е да намерят правилната позиция до година след дипломирването си; да избират за СЕБЕ СИ позиция, в която ще компенсират СОБСТВЕНАТА си инвестиция за образование, която би им позволила след някоя друга година да са на печалба ЗА СЕБЕ СИ и за обществото като цяло.

 25. 25 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Весело

  МИНИСТЪРЪТ ТРЯБВА ДА СМЕНИ системата за финансиране на висшето образование.Да се отпускат стипендии САМО на хора изкарали на матурите над 4.50, а те да се записват в който университет желаят, по специалността за която са взели стипендия.Специалностите за които се отпускат стипендии да бъдат на базата заявките на браншовите организации.Има нужда от програмисти - 1000 човека заявкаАко заявката за счетоводители е 0 - няма заявка.Ако някой иска да учи за счетоводител - взема заем, родителите продават нивите, къщата на село, ....КОЙТО Е ПОЛУЧИЛ СТИПЕНДИЯ - 10 години трябва да внася осигурителни вноски като работещ в българска фирма. Ако иска да ходи в чужбина - връща стипендията с лихвите.
  —цитат от коментар 1 на ЙЕИ


  И какво общо има матурата с това как ще се развиеш в живота и уменията ти? Даже, я дай по-точен пример, как ще ми се отрази това че не мога да напиша разсъждение върху По Жицата (нямам желание да назубря една критика и да си губя времето с глупости) след като отивам да уча медицина, молекулярна биология, нещо в техническия, икономика и т.н. ? Другото е че вместо 400 лева, просто ще трябва да платя 800 лева на семестър ако не съм държавна поръчка. За сметка на това чужденците плащат 4000 евро за същото нещо. Така че тия държавни поръчки се изплащат от чужденците в пъти. Ти иначе си по-добър явно и от тия на Wall Street. Знаеш във всеки един момент, каква работна ръка ще трябва с точност до 2 човека.

 26. 26 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Не може държава с има-няма 7 милиона души и раждаемост от около и малко над 60 хил.деца годишно да има над 50 ВУЗ
  ------

  В развитите страни има 1 ВУЗ/100 000 калпака. В страните от третият свят броят на ВУЗ-е е поразреден.

 27. 27 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Весело

  държавата няма да финансира ....------Държавата - това сме всички ние. В резултат на "безплатното" образование всеки получава по-ниска заплата, независимо от това дали е съгласн или не някой да учи "безплатно" как индианците плетат терлици или кукерите се веселят; или, да учат "психология" или "философия". Нека всеки да получава по-висока заплата, а младите да се замислят, ако имат интелектуален потенциал, в каква област да заплатят за образованието си - в област, в която ще могат да се развиват професионално, т.е да намерят правилната позиция до година след дипломирването си; да избират за СЕБЕ СИ позиция, в която ще компенсират СОБСТВЕНАТА си инвестиция за образование, която би им позволила след някоя друга година да са на печалба ЗА СЕБЕ СИ и за обществото като цяло.
  —цитат от коментар 23 на Brother Felonious


  BTW в Швеция е 100% безплатно обучението за всички граждани на Европейският Съюз (българи, румънци, поляци и т.н.). Що те се оправят (а и не само там е безплатно), а ние не можем? Защо те не се притесняват от и/емиграция?

 28. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Не го приемам това за нормално , при условие ,че студентите си плащат за образованието.Може да има деца на които им се учи.Такова планово разделяне не е добре.Ами ако има 10 ВУЗ-а и там приемат само пълните шестици какво ще стане с тези които имат успех 5.75? Едно време имаше квоти по местоживеене ш тройкаджиите от Шумен записваха , а за другите нямаше място.Това е!!!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 29. 29 Профил на snow1313
  snow1313
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Комунизъм

 30. 30 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#25] от "Denis Stoyanov":

  И на №1 и на №25 сложих "+". И двамата сте прави. Без да играя ролята на турския кадия от оня виц.

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#26] от "Brother Felonious":

  да , затова в Белгия са само 8 университета на 8 милиона души ,защото са в джунглата ,а ние сме много по развити ,всеки дебил ,завършил средно с 3 учи право или мениджмънт ,както викаше един известен даскал ,ще менажира кравите на дядо си и баба си на село ,да дават повече мляко .

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#27] от "Denis Stoyanov":

  щото там няма комунисти

 33. 33 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  Като ги лишите от образование ше ги вземете ли на работа при вас и ще им давате ли хубави заплати???


  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#28] от "Tru Soulja":

  Тук става дума за държавна издръжка. Който иска да си плаща, може да си учи каквото си иска и колкото си иска.

 35. 35 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  Така съм съгласен.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 36. 36 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  Не са 8 университетите. Много, ама много са. Просто там има колежи, университети. иститути. И всички дават бакалавърски или и магистърски дипломи

 37. 37 Профил на Smоllеtt
  Smоllеtt
  Рейтинг: 8 Весело

  "...които имат коефициенти между 0.5 и 0.6 по всяко едно от направленията..."

  А министрите кога?Мога да ви кажа поне един, който има 3-пъти по малък коефициент на интелигентност от средния за страната.

 38. 38 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  1. Броят на университетите трябва да бъде намален драстично.
  2. В по-малки градове (Свищов, Шумен, Габрово) е добре да останат университети, за хора с по-скромни финансови възможности (в тези градове стандарта на живот е по-нисък).
  3. Тези ВУЗ-ове трябва да са специализирани и да преподават само това. Свищов - Икономика, Шумен - хуманитарни науки, Габрово - инженерни.
  4. В големите градове трябва да се спре припокриването на специалности, защото нивото пада. СУ да си остане хуманитарен, ТУ инженерен, УНСС икономически и т.н. А не в УНСС да се учи програмиране, а в СУ някаква измислена икономика.
  5. Всички изнесени звена трябва да се ликвидират - колежи, центрове и не знам си какво.
  6. Задочното обучение да се преустанови. Който иска да учи, да намери време за това.
  7. Най-нискоразрядните университети - Библиотекарски, ЮЗУ и сходни да се затворят или редуцират в санитарен минимум на специалности.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  И специалността "Право "трябва да закрият в много университети.

 40. 40 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само икономисти, юристи и инженери, а как ми трябват двама да събират сено по Тетевен.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Трябва да спрат поръчките не в някои а във ВСИЧКИ университети по тези специалности, пазарът е пренаситен от тях и то за поне 5-10 години напред. И изобщо намаляване на бройките. 200,000 студенти е абсурд при такъв демографски спад и мижава икономика, трябва да са не повече от 50,000.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  Само 8? Хайде пак да преброим ВУЗ-те в Белгия:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Belgium

 45. 45 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Denis Stoyanov":


  Да, Швеция и още няколко северни страни имат почти безплатно образование, но те плащат данъци от 50% +/доходите си и нещата там скърцат сериозно. По-добре са от нас, защото корупцията там е значително по-слаба в сравнение с нашата. Разиграват по-честно общите пари. Това е техният модел. Предпочитам американският - всеки сам да си плаща сметките.

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tru Soulja":

  в момента имам поне 3 -4 празни работни места ,за работа в офис на компа ,набиране на информация в медицински кабинет ,работи се най много 7 часа , 700 лв чисто и пълна осигуровка плюс храна и екстри и то в малко градче на 20 км от голям град с пълна инфраструктура ,няма млади желаещи ,нито среден мед персонал , всички отиват да учат празни образования ,след това реват ,че нямат пари или отиват на запад да проституират или да чистят задници ,след 10-15 години се връщат напълно деградирали или скапани здравословно ,от наблюденията ми върху популация от 10000 души ,от които 2000 на запад ,са се оправили едва 10 семейства ,останалите са в напреднала деградация на целите им семейства ,разпад на фамилите ,децата им разпръснати по света ,в последно време виждам завръщане на младите , но определено не им се работи за никакви пари , не знам как мислят да се издържат ,те са свикнали да работят на високи надници ,в същото мое положение са всички големи и малки фирми и земеделци ,които до 10 години ще се принудят да продадат бизнеса си или да закрият ,защото нямат след тях нито един работник или тяхно дете да им поеме хилядите декари земя , неминуемо ще бъдем превзети от други популации ,смятам ,че китайци или гърци или турци ще ни изкупят наготово земите и следващото поколение ще им е роби .

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#44] от "Brother Felonious":

  проблема не е в броя на университетите ,а че не произвеждат нищо , там има специалности ,които да опрадвават съществуването на определена група работещи в университета ,които не се развиват вече 40 години ,скоро направих поредната си магистратура на 50 г в обл на медицината , трябва да кажа ,че в медицинския университет еди кой си ,жената ,която ме посрещна 1985 година след казармата ми и ме записа медицина ,сега ме посрещна да ме запише за поредната магистратура ,тоест за 30 години цели отдели хора ,не са мръднали един стол напред в развитието си , това е навсякъде ,изостаналост , липса на иновации и от там форми на деградация с производство на празни дипломи ,които създават безработни нещастници напускащи тази страна , той не създава семейство за да учи ,след ученето установява ,че точно това ,което учи ,никъде не му трябва и не го вземат на работа ,за качеството и какво може практически ,не коментирам ,само от опита ми на медик в частния бизнес да кажа ,че за последните 18 години не можах да срещна нито един среден медицински персонал ,завършили чинно с отличие и прочие ,който да дойде подготвен и да започне да прави точно това ,за което има образование ,или е компютърно тотално неграмотен ,освен сърфиране в интернет или пък нивото на практическа подготовка бе 0 ,а претенциите са за западна четирицифрена заплата ,% от оборотите на фирмата и огромни претенции за ниво и ценз , образованието просто няма покритие .

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":Като ги лишите от образование ше ги вземете ли на работа при вас и ще им давате ли хубави заплати???
  —цитат от коментар 33 на Tru Soulja


  Мисля че ще се съгласите, че висшето образование е елитарно, и не е задължително. За разлика от средното или основното.
  И проблемът май ще трябва да опре не до желаещите да учат, а до търгашите, които лъжат че дават знания.

 49. 49 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#29] от "snow1313":
  Мда, така е - КОМУНИЗЪМ.
  Що ли тоя комунизъм е копиран от програмите на САЩ и ОК, а не от Куба?
  Та ако не вярваш иди се запознай с FAFSA и SFE

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#48] от "historama":

  В такъв случай трябва да се възприеме американския модел на образование - безплатно е само обучението във военни и полицейски академии срещу 10 годишен договор за работа след завършване. При останалите държавата подпомага изплащането на студентски заеми, учредява стипендии, дава награди за успех и т.н.
  Да не говорим, че всички големи фирми сключват договори за стипендии срещу работа след завършване.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 51. 51 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Увеличете финансирането за приема на студенти в Симеоново че ГЕРБ искат подготвени висши управленски кадри.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  КОЙТО Е ПОЛУЧИЛ СТИПЕНДИЯ - 10 години трябва да внася осигурителни вноски като работещ в българска фирма. Ако иска да ходи в чужбина - връща стипендията с лихвите.
  —цитат от коментар 1 на ЙЕИ

  Е като отиде в чужбина къде ще го намериш да си търсиш лихвите, да не говорим за главницата?
  Или ще има на границата изходни визи както едно време - като си платиш, тогава ще ходиш?

 53. 53 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Големи напъни на МОН, за да произведе едно голямо нищо.
  Това са мерки на парче, без ясна концепция и визия за цялото ни образование.
  Сега, с пълното съзнание, че задавам тъп и реторичен въпрос, питам: Кога великите експерти в министерства и парламент ще се заемат сериозно със задачата генерална реформа на образованието? Защото има спешна нужда да се отремонтира гнилото ни средно образование, след което и висшето такова.
  Като цяло, нашето образование не отговаря на нуждите на бизнеса (доколкото въобще го има), поради което се пръкват някакви висшисти или останали кадри със средно образование, безработни и малоимотни, които в безизходицата си тръгват да дирят по-добър живот в чужбина.
  Имам поглед върху образователната система в една напреднала ЕС държава. Там от училище още се профилират децата, спрямо заложбите които показват. След което всяко си поема по своя път - занаят/професия или бакалавър/магистър.... За това, обаче се инвестира и в обучението на учителите... Конкуренцията е още в училище и мотивацията е голяма. И няма неоправдани очаквания, съответно висшист на касата в супермаркета.
  Сложна работа, с две думи. Иска се много внимателно обмисляне, комплексен поглед, кадърни хора и смелост да отпочнеш такава промяна!

 54. 54 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drug":

  Ако погледнем прагматично, образованието е подготовка за бъдеща работа. В една страна без развита инфраструктура, т.е. без работни места, и най-образованият млад човек става неук ако не намери позиция по специалността си до 2 - 3 години след дипломирването си. Знанията се забравят. Що се отнася до броят места в университетите, те са малко когато образованието е "безплатно" - например, от 1000 човека 100 учат "безплатно" докато 900 имат само възможността да се явяват на приемен изпит без да плащат. Така при соца немалко умни деца не успяха да завършат университет. И пак, болката на България е не в университетите а в отсъствието на работни места. Без такива и един е в повече.

 55. 55 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drug":

  Що се отнася до дебилните специалности, които са на изкуствено дишане, те ще изчезнат ако студентите си плащат образованието. Тогава всеки ще мисли преди да запише нещо като "космическо право"; сериозно ще мисли преди да инвестира СОБСТВЕНИТЕ си пари.

 56. 56 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#27] от "Denis Stoyanov":

  "... Що те се оправят (а и не само там е безплатно), а ние не можем? Защо те не се притесняват от и/емиграция ..."
  ----
  Отговорът е един - защото като група ние сме по-тъпи от шведите. По отделно сме като лъвове, а в група от 5+ сме като голи охлюви. При тях е обратното. Иначе, в последно време и шведите разбраха, че стохастичната "е/имиграция" (не) е нож от кожа.

 57. 57 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#50] от "mitko11":

  Е да де, аз какво предлагам? Синът ми учи и преподава там и мисли че доста удачен.
  НО там държавната FAFSA дава ЗАЕМИ. Университетите дават стипендии за постижения. Фондации дават стипендии за даровити деца и толкова. После заемът се връща - и при американците и при англичаните е така.
  Ние да не го връщаме че са ни ниски заплатите, достатъчно е да внасяме 10 години осигуровки за да има за пенсионерите.

 58. 58 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#52] от "Камен":

  Земи заем да пробваш и изчезни в чужбина - НЯМАШ проблеми.
  ЧСИ-то те намира, блокира ти заплатата, прави те там на маймуна, плащаш и таксите на ЧСИ-ТО В СТРАНАТА НА ПРЕБИВАВАНЕ И ЗАБРАВЯШ ДА ПРОПУСНЕШ ДА СИ ПЛАТИШ.

  Може да минеш метър в страна в която нямаме юридическа спогодба - Юж.Африка, ОАЕ и т.н.

 59. 59 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Всеки се е вторачил в икономиката и управлението, а не вижда, че най-богато спонсорираната специалност 'медицина' е изцяло на загуба за държавата. 95% от завършилите 'медицина' заминават в чужбина. Фактически държавата подготвя безплатно лекари за Германия, Франция, Британия и останалите от Европа, че даже и немалко африкански и азиатски държави. Тази специалност трябва да стане 100% платена - който остане в България, да му бъде връщана постепенно таксата, която е платил. Който заминава - да си плаща. Хем в медицинските университети изливаме повече пари от който и да е друг университет, хем после няма лекари.

 60. 60 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#46] от "edin drug":

  Ами давай не 700 лева, а 1500, и бързо ще се намерят кандидати. Искаш да ловиш маймуни с трици и после мрънкаш.

 61. 61 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  А най-богато спонсорираната специалност 'медицина' е изцяло на загуба за държавата. 95% от завършилите 'медицина' заминават в чужбина. Фактически държавата подготвя безплатно лекари за Германия, Франция, Британия и останалите от Европа, че даже и немалко африкански и азиатски държави. Тази специалност трябва да стане 100% платена.
  —цитат от коментар 59 на galapagas


  А чуждестранните студенти у нас, които учат медицина, след като завършат у нас ли остават след това, в собствените си държави ли се завръщат (Гърция, Турция, Македония, Сирия, Израел, Индия и др.), или заминават за Западна Европа? Какво казва статистиката за тях?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 62. 62 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#52] от "Камен":Земи заем да пробваш и изчезни в чужбина - НЯМАШ проблеми. ЧСИ-то те намира, блокира ти заплатата, прави те там на маймуна, плащаш и таксите на ЧСИ-ТО В СТРАНАТА НА ПРЕБИВАВАНЕ И ЗАБРАВЯШ ДА ПРОПУСНЕШ ДА СИ ПЛАТИШ.
  —цитат от коментар 58 на ЙЕИ


  Ще те намери колкото намериха Цветан Василев - намериха го, че е в Сърбия, и? Гледаме го по телевизията отвреме-навреме как дава изявления чрез адвоката си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK