"Български манифест за Европа" иска правителството да защити правата на българите във Великобритания

Стефан Тафров, Светослав Малинов и Мария Спирова, която се включи по Скайп от Кеймбридж

Стефан Тафров, Светослав Малинов и Мария Спирова, която се включи по Скайп от КеймбриджОтворено писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха от гражданската инициатива "Български манифест за Европа". В писмото те призовават правителството правата на българските граждани във Великобритания да станат абсолютен и най-важен приоритет на България по време на преговорите за Брекзит.


Евродепутатът Светослав Малинов, който е един от подписалите писмото, напомни, че тава дума за стотици хиляди българи. Въпреки всички уверения от британска страна, окончателно споразумение между ЕС и Великобритания може да крие неприятни изненади за българите, които искат за останат във Обединеното кралство, като излишни бюрократични спънки и ненужни разноски за легализиране на статута им за престой.


Стефан Тафров, който е бивш посланик в Лондон, каза, че основното настояване е правителството на дефинира статута на българските граждани като абсолютен приоритет по време на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Тафров смята, че като пълноправен член на ЕС България може да работи с други държави като Полша, Румъния, Литва, чиито граждани са изправени пред същия проблем. Според дипломатически източници на Тафров преговарящите от ЕС са направили отстъпки пред Обединеното кралство именно за правата на европейските граждани след излизането на Острова от ЕС, за да получи отстъпки за ирландската граница и финансовия принос на Великобритания.
Едно от исканията в писмото е да се запази пряката юрисдикция на Европейския съд по отношение европейските граждани във Великобритания в продължение на 15 години след Брекзит. В писмото се призовава българското правителство да следи отблизо преговорите по структурата на омбудсмана, която трябва да се създаде за защита на правата на гражданите на ЕС и да изисква ясни гаранции, че тя ще бъде изцяло независима от британското Министерство на вътрешните работи (Хоум офис), "чиято тревожна твърда практика тази година бележи исторически ръст в депортациите на граждани от Европейския съюз".


Тафров добави, че в момента се създават пречки към чужденците, които искат да легализират престоя си и депортацията на чужденци се увеличава. Малинов каза, че трябва да се работи за олекотяване на процедурата за уреждане на легалния престой, която трябва да е безплатна. "Българските граждани, пребиващи с години, са се трудили временно в сивата икономика. Често пъти са експлоатирани, често пъти няма да могат да отговорят на формалните изисквания", каза Малинов.


Освен това ще трябва да се направят промени в Изборния кодекс, тъй като Великобритания ще бъде трета страна за ЕС след излизането си и за нея ще важи ограничението за откриване на максимум 35 секции. Малинов каза, че това е несъизмеримо с броя на българите на Острова, които са най-активните общности на избори.


Малинов обясни, че ако не бъдат специално защитени правата на българите в споразумението за напускане на Европейския съюз, случаите за отказа на статут ще бъдат разглеждани от британски съдилища, чиято система е различна от континенталното право. За това решенията им трябва да са под пряката юрисдикция на Европейския съд. Българите се притесняваме, че когато в Хоум офис видят българско име, отношението няма да е същото като към френско, да речем, добави Тафров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK