С обвинения в политическа грешка и заиграване със здравето на хората парламентът отмени мораториума върху новите лекарства

С обвинения в политическа грешка и заиграване със здравето на хората парламентът отмени мораториума върху новите лекарства

© Надежда Чипева, КапиталОчаквано парламентът единодушно отмени днес мораториума, с който през следващата година се спираше изплащането от здравната каса на нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Актуализацията на бюджета на касата, която ще позволи средства за 32 нови молекули, бе подкрепена на второ четене от 192 народни представители. Решението бе взето с обвинения в политическа грешка и заиграване със здравето на хората, които управляващи и опозиция си размениха.


До отмяната на мораториума се стигна след обрат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ, който бе предшестван от телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова и протести на пациентски организации. Основният мотив на ГЕРБ е, че е по-добре да се направи крачка назад и да се успокоят онкоболните, отколкото други политически сили да правят спекулации, че нуждаещите се ще останат без лечение.


Днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари за консенсуса на всички групи и призова за спокойствие сред онкоболните и смиреност сред политиците. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче обяви, че мнозинството, което първо наложи забраната за изплащане от здравната каса на нови лекарства през 2018 г., а после отхвърли ветото на президента Румен Радев върху нея, трябва да признае и осъзнае политическата си грешка. Зам.-председателят на Народното събрание от ДПС Нигяр Джафер каза, че не може да се говори за консенсус, когато има такава грешка.
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов призова политиците да не правят политика от всичко - особено преди Коледа, защото не било християнско. "Много хубави християнски празници наближават и да се правят такива внушения!? Пак повтарям - не си играйте със здравето на хората", каза Рашидов.


Корнелия Нинова отново обясни, че управляващите трябва да си научат урока. Според нея днес бил много хубав ден, тъй като се възстановявала една справедливост. Освен това Борисов осъзнал, че не трябва да решава въпроса еднолично - с комисия в здравното министерство, която да преценява всеки един случай, както предвиждал, а - да върне го в парламента, където по думите на лидера на БСП трябвало да се реши.


"Нека всеки бъде смирен, да няма политически заряд, който може да ни противопостави. Г-жо Нинова, целите отново да се върнем в това поле, от което казвате, че искате да излезем", обясни Цветан Цветанов. Той даде да се разбере, че не е имало еднолични решения на Борисов по отношение на новите лекарства, а управляващите са планирали различен алгоритъм за отпускането на средствата.


Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов поиска Нинова да декларира, че няма конфликт на интереси в случая, а позицията, която БСП така сърцато защитавала, е формирана свободно. Той я призова още да сравни генеричните лекарствени средства и непатентованите международни лекарства.


Корнелия Нинова отговори, че се е заблудила, че имало консенсус, но уви - нямало. Тя пак каза, че управляващите не са си научили урока и допълни, че не е в конфликт на интереси, а защитава "болни, слаби, бедни".

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 225 Гневно

  Политическа грешка?
  ХА!
  Защо ли си мисля, че това беше тест да пробват да видят дали хората ще се разбунтуват и ще излязат по улиците пак.
  Май им омръзна да управляват и си търсят повод да бягат. И след това №4...
  Пфу!

 2. 2 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Циркаджии. Гласуват като бездушни машини съдбата на хиляди хора дали да живеят, или не. Живеем в по-лош роман от 1984. И си внушаваме, че сме европейска държава.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 3. 3 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Днес така, утре на обратно. Управляват ни малоумници.

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Някой от коментаторите тук да е наясно с разликата м/у генерични лекарства и НЕпатентовани НОВИ такива?!
  Аз не бих пожелала на никой онкоболен да се подложи на лечение с вторите. Освен, ако няма сключена застраховка живот с фармакологичната фирма която изследва новото си лекарство в/у пациенти.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Разстроено

  2:0 за Нинова.
  Ама БСП са "носители на прогреса", това ме плаши.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Политическа грешка?ХА! Защо ли си мисля, че това беше тест да пробват да видят дали хората ще се разбунтуват и ще излязат по улиците пак.Май им омръзна да управляват и си търсят повод да бягат. И след това №4...Пфу!
  —цитат от коментар 1 на k_man

  Ъъъ ... 99% съм сигурен, че "хората" нямаше да се разбунтуват.
  Народецът ни е толкова омачкан и социопатизиран, че щеше да мине.
  Но им се запънаха опозиция и Президент. И ги уплаши твърдата заявка, че отива в КС. Където неминуемо пада.
  Мутромилиционерите и задаващите тона за песен са абсолютни социопати. Те не вдяват и не могат да вдянат, че не може "счетоводно" да делиш гражданите според както ти е удобно да си нагласиш сметките. Това, че в случая става дума за живот или поне да се даде надеждица на няколко хиляди души пък въобще за тях е непонятно.
  И въобще за какво си говорим, когато за министър на здравеопазването туриха ... на практика счетоводител! Там, където се иска визия. Нейсе, запуши я ...
  Та те затова се и запиняха и инатяха. Те просто не вдяваха. нямаха сензори за проблема.
  Виж, когато се очерта брадвата на КС - тогава се уплашиха. Защото след падането в КС се спираше бюджета и се отива на 90% от миналогодишните разходи. И те' тогава можеше с голяма вероятност да им скочат.
  Та така .... Грешката си е политическа.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Великият наш хан Омуртаг е написал "Човек и добре да живее, накрая умира и друг се ражда...." Всеки ден в България умират по 200-300 души. Но човешкият живот е уникален и всеки има право на лечение. Всеки случай е конкретен. И всеки търси спасение и на всеки трябва да се помогне. Явно е, ясно е, че нашата медицина не може да помогне на всички, даже тя може да помогне на много малко хора, на единици. Но никой не бива преднамерено да бъде отписван. Това не е нормално, това не е човешко. Прави се всичко от възможното да се помогне на всеки един, без изключение. Само този е пътят на надеждата, пътят на сигурността. Другото е безнадеждност и хаос. И живот на ръба на пропастта.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Общото съгласие за здравеопазването е другаде. Наличен е:
  "Системата на здравеопазването, в сегашния си вид, не предлага гаранции за здравето на гражданите, а употребява все по-голям ресурс ... Министерство на здравеопазването има ограничено въздействие върху системата. ... Трябва да се съсредоточим върху разходите, които прави държавата за здравето на българите и безконтролния растеж на частния сектор в тази сфера" /Валери Жаблянов/
  Лошото е, че съгласието свършва с констатациите. Москов, Петров, Ананиев - всички се опитват да направят нещо конструктивно. Гласът на опозицията за конструктивните стъпки обаче не се чува.
  https://news.bg/health/valeri-zhablyanov-iska-preosmislyane-na-tsyaloto-zdraveopazvane.html

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kami":

  Нищо не сме я разбрали темата, но както и да е. А пък да прпоръчваш на някой безнадеждно, неизличимо болен "да не пробва" алтернативи, бъди сигурна, че никой няма да те чуе...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какви са тия 32 молекули??
  Няма ли човешки превод??

  Някой от коментаторите тук да е наясно с разликата м/у генерични лекарства и НЕпатентовани НОВИ такива?! Аз не бих пожелала на никой онкоболен да се подложи на лечение с вторите. Освен, ако няма сключена застраховка живот с фармакологичната фирма която изследва новото си лекарство в/у пациенти.
  —цитат от коментар 4 на Kami


  Мисля чè по света за това се плаща на пациентите и е доброволно от фирмите производителки?
  Тук ще плаща държавата??

  И това го искат БеСеПе -йците???

  Какво стана с лекарствата с така наречения реекспорт за милиони??

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kami":

  И това в каква връзка?? Аз съм наясно, що?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 874 Неутрално

  ГБДП = ГЕРБ + БСП + ДПС + ПАТРЕОТИ

  Най-новите еничари в историята на България

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kami":Нищо не сме я разбрали темата, но както и да е. А пък да прпоръчваш на някой безнадеждно, неизличимо болен "да не пробва" алтернативи, бъди сигурна, че никой няма да те чуе...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf1


  Като медицински работник, вярвай разбирам темата повече отколото ми се иска. От десетки години се правят полузконни опити с хора във връзка с една от фазите в изследването на нови лекарства. Не се иска дори съгласието на пациента, отделен човек разпределя това лекарство в ИЗВЪНработно време!
  Та мораториума целеше да се въведат ясни правила и закон за подобни изследвания. Ето защо и в статията/за четящи адекватно/ се казва, че:
  "новите лекарства, а управляващите са планирали различен алгоритъм за отпускането на средствата. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  ГЕРБ и те като шефа си, никога не удрят на едно място. Сменят си мнението всеки ден, според това на Борисов.

 15. 15 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е нивото на "политката" в България. Всяка заповед е предпоследна.
  Изпълнява се каквото е наредено.
  Какво се е говорило, обяснявало и доказвало до вчера няма днес никакво значение.
  Ще има нови самолети. Няма да има нови самолети.
  Ще има нови кораби. няма да има нови кораби.
  Ще ремонтират "МиГовете". Няма да ремонтират "МиГовете"
  Ще има мораториум върху лекарствата. Няма да има мораториум върху лекарствата.
  Ще с епрекратява санирането. Няма да се прекратява санирането.
  Ще се строи АЕЦ Белене. Няма да се строи АЕЦ Белене.

  То пумпал да беше, все щеше да спре по някой време.
  А това прилича на "перпетум мобиле" в ченгесаро-депесаро-московско изпълнение с банкянски мотиви.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#10] от "rorikabc":

  "Тук ще плаща държавата??

  И това го искат БеСеПе -йците??? "

  Ей тук е заровено кучето. Борисов отстъпи/надявам се временно/ на комуноидите, защото фармамафията отдавна им е спонсор на дъртата столетница.
  В света се иска информирано съгласие от пациента или близките му. Тук това масово не се прави, била съм свидетел на подобно престъпно неглижиране на човешкото здраве и то в кардиологично отделение.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Държавата ще плаща лечение с експериментални лекарства. Окей.

  Само ако недай боже стане лошо развитие по някой случай да не почне плюването как народеца бил превърнат в опитни мишки на алчните фармацевтични компании от бездушните милиционери. Всъщност точно това ще се случи. Обаче тоя 'аргумент' вече е отнет на всички мрънкачи - Герб искаха мораториум, но всички, от резидента през Дългия та до умнокрасивците гракнаха яко против.

  Баце се оказва забележително прозорливо типче

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kami":

  В статията не знам какво се казва, но това са лекарства, които са разрешени за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Някои от тях са единствената възможност за лечение.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kami":И това в каква връзка?? Аз съм наясно, що?
  —цитат от коментар 11 на Darth Plagueis


  Генеричните са едно по-евтини, от друга страна основното действащо вещество в оригиналния препарат вече е минало всички фази на изследване. Докато новите, НЕпатентовани са още във фаза на изследване, т.е реално може да са опасни за организма като цяло.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kami":В статията не знам какво се казва, но това са лекарства, които са разрешени за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Някои от тях са единствената възможност за лечение.
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf1


  Прочети последня ми коментар. Няма държавни фармафирми. Всички са с частно спонсориране, или банков кредит. След като още не са патентовани, значи не са преминали най-важната фаза. Последната. С пациенти. Защо тези производители да не си поемат сами разходите и да си лобират в болниците? И да в3емат да спазват изискването за информирано съгласие!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 980 Неутрално

  "Корнелия Нинова ... допълни, че не е в конфликт на интереси, а защитава "болни, слаби, бедни" 😜
  Като комунистически рецитал на другарката. От казанато следва, че Корнелия не защитава здравите, работещите и плащащите данъци. И това си е истината за БСП.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Така е, защото го нямаше Борисов на това заседание, този който реши вместо парламента :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#20] от "Kami":

  Какви държавни фирми, бе Ками?! Къде въобще има все още държ. фирми (в "белите" страни, говоря)... И естествено, че ще е с частно финансиране, финансиране от фондации и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Смятайте с какъв импотентен политически материал разполагат ГЕРБ, щом позволяват на червените кхмери и на Нинова в частност да ги правят за смях толкова често.

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин"
  "лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел."
  Тотална трагедия. Във всичко. Няма едно нещо, което да функционира нормално и в полза на обществото. Театър на абсурда. 27г. все една и съща пиеса. С един и същ край. Но не са виновни нито сценаристите, нито режисьорите, нито артистите. Те са една шепа, едни и същи хора. Виновна е милионната публика, която ги храни като се реди на опашка за да си купува билети и непрекъснато им пълни залата. Поради което, те живеят със самочувствието, че са богоизбрани и незаменими и правят каквото си поискат на сцената.
  Мотивите на ГЕРБ артикулирани от цветанов са доказателство за това. Значи, ще отменим великодушно предложеният от нас и гласуван от нас мораториум за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение", а не защото е архиглупост показваща пълна некомпетентност и управленска импотентност. Но по някаква случайност никога във вреда на самоопределилата се като такава, политическа класа.
  Понеже в момента "матряла" е объркан и не знае на кого да целува ръка за благоволението, медиите и дежурните всичколози в студията им, спешно трябва да проведат разяснителна кампания и да мерят рейтинги.
  Колкото до министър Ананиев, който лансира тази идея още докато беше в Надзора на касата, незабавната му оставка е единствения адекватен политически ход.

 26. 26 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kami":

  Ей тук е заровено кучето. Борисов отстъпи/надявам се временно/ на комуноидите, защото фармамафията отдавна им е спонсор на дъртата столетница.
  —цитат от коментар 16 на Kami


  Тук си права. Наистина тук е заровено кучето - че Борисов, вече 10 години на власт "отстъпва" и прави каквото му каже мафията. Нали затова гласуваха за него толкова хора през 2009г. - да гони мафията? Защо отстъпва като цялата власт е в него толкова време? Иначе, ти си се надявай да е временно - и още 10 години ще си минат.

 27. 27 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Корнелия Нинова ... допълни, че не е в конфликт на интереси, а защитава "болни, слаби, бедни" 😜Като комунистически рецитал на другарката. От казанато следва, че Корнелия не защитава здравите, работещите и плащащите данъци. И това си е истината за БСП.
  —цитат от коментар 21 на event_horizon


  Много ме кефи как гербавите "четете Евангелието..." Значи, ако аз кажа, че харесвам Бургас, това автоматично означава, че не харесвам Пловдив, например, или София, а? Ако някой каже, че защитава децата от наркотици, това означава, че НЕ защитава възрастните, а? А бе, с конкурс ли ви подбират в ТРОЛ-Отдела, или просто всичките герберасти сте си природно ощетени?

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Сега клепоухото нещо ще се извини ли на Президента?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Само ако недай боже стане лошо развитие по някой случай да не почне плюването как народеца бил превърнат в опитни мишки на алчните фармацевтични компании от бездушните милиционери."
  До коментар [#17] от "saint evlampi":

  Ей, младежо! Ти нали не си медик?! Остави този проблем докторите да го решават. Не си пъхай гагата навсякъде.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":


  " Ти нали не си медик ? "


  Евлампи е специалист по всичко . По-голям специалист е Яне, а черешката на тортата са двама - Непукистка и онзи тип Иван Иванов . Този последният преди години е скандирал : " С др. Живков и БКП, напред " и днес по инерция продължава : " С Бойко Борисов и ГЕРБ, напред " ...
  Тези и за тролове НЕ СТАВАТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":

  "Ей, младежо! Ти нали не си медик?! Остави този проблем докторите да го решават. Не си пъхай гагата навсякъде."

  Уважаеми господине, само напълно неуките не са стоплили че в случая не става въпрос за медицински проблем а кой да ПЛАЩА експериментите върху хора.

  Щом 'умниците' сте окей това да е държавата а не експериментиращите фармацевтични компании - хубаво.

  Иначе гагата ше си я пъхам където ми е кеф, ако некой има проблем с тва да пише на арменския поп

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Щом 'умниците' сте окей това да е държавата а не експериментиращи фармацевтични компании - хубаво.Иначе гагата ше си я пъхам където ми е кеф, ако некой има проблем с тва да пише на арменския поп"
  До коментар [#32] от "saint evlampi":

  Ама младежо, аз писах добронамерено, ти що се вкисваш? Става дума за нови лекарства, а не за експерименти. Експерименталните не ги пускат на пазара. А за умиращите нищо животоспасяващо не трябва да се пренебрегва.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":" Ти нали не си медик ? "Евлампи е специалист по всичко . По-голям специалист е Яне, а черешката на тортата са двама - Непукистка и онзи тип Иван Иванов . Този последният преди години е скандирал : " С др. Живков и БКП, напред " и днес по инерция продължава : " С Бойко Борисов и ГЕРБ, напред " ...Тези и за тролове НЕ СТАВАТ !
  —цитат от коментар 31 на niksan1


  Свети Евлампи има аналитично мислене и е склонен към философски размисъл. Такива хора ми допадат. Не става дума дали е прав или не, а че е перспективен.

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  "А за умиращите нищо животоспасяващо не трябва да се пренебрегва"

  Абсолютно, но би могло компаниите да плащат за това. Лекарствата за които става въпрос не са минали пълно одобрение.

  Сега всеки който иска да пробва някое такова просто ще го изпише и държавата ще плати масрафа. Просто една перспектива върху нещата, всички сме загрижени за всеки нуждаещ се да има надежда иначе.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":"А за умиращите нищо животоспасяващо не трябва да се пренебрегва"Абсолютно, но би могло компаниите да плащат за това. Лекарствата за които става въпрос не са минали пълно одобрение.Сега всеки който иска да пробва някое такова просто ще го изпише и държавата ще плати масрафа. Просто една перспектива върху нещата, всички сме загрижени за всеки нуждаещ се да има надежда иначе.
  —цитат от коментар 35 на saint evlampi


  Бъркаш тези лекарства с клиничните изпитания. Тези нямат нищо общо, отдавна са минали през изпитания, имат и някакъв FDA approval и се продават, не се подаряват.

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobyb":

  Каква е тогава разликата между лекарствата за които би се плащало и тези за които не ако мораториума беше прокаран?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Корнелия Нинова отговори, че се е заблудила, ... и допълни, че не е в конфликт на интереси, а защитава "болни, слаби, бедни".
  ...
  Въх!
  Червената приватизаторка защитавала някого си!?
  Бягайте да бягаме! От такава "защита" болните, слабите и бедните цъфтяха и връзваха през всички години когато червените боклуци бяха на власт. Само сега горките хич на са добре и чакат Властелинката на Лъжите да им помогне.
  Нарочно не се връщам по-назад от последните 28 години. Щото тогава цъфтяхме още повече! Макар и на мнозина заблудени офце от матрряла така да му се струва от разстояннието на времето.
  Пък и изобщо, от тая вече ми се повръща само като й видя мутрата. Даже не е нужно и да си отваря устата. Лъжитр й са написани по физиономиата й.

  шуменско пиво
 39. 39 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobyb":Каква е тогава разликата между лекарствата за които би се плащало и тези за които не ако мораториума беше прокаран?
  —цитат от коментар 37 на saint evlampi


  Няма други. Това са лекарства, които нямат официален аналог. Например първото лекарство срещу рак на панкреаса появило се съвсем наскоро след като мина по максимално кратката процедура на FDA. И то не е 100% ефективно, но ако си имал познат или роднина болен от рак на панкреаса, ще разбереш за каква мъчителна смърт става дума.

 40. 40 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#39] от "bobyb":

  Не ми харесва това криене зад болни при аргументацията, точно това ме прави подозрителен. Баща ми почина точно от рак на панкреаса, ама не го давам като аргумент за святост при спор.

  При евентуален мораториум едни лекарства биха се плащали от държавата а други не. Каква е разликата между двата типа никой от противниците на мораториума не иска да каже в прав текст а се почват разни тиради колко сме загрижени. Да, всички сме загрижени. Ама в случая това пречи да се разберат нещата понеже едната страна в спора ползва слабостта на нуждаещите се като щит за святост. Това е гаранция че нещо не е така както се изкарва

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 41. 41 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#39] от "bobyb":Не ми харесва това криене зад болни при аргументацията, точно това ме прави подозрителен. Баща ми почина точно от рак на панкреаса, ама не го давам като аргумент за святост при спор.При евентуален мораториум едни лекарства биха се плащали от държавата а други не. Каква е разликата между двата типа никой от противниците на мораториума не иска да каже в прав текст а се почват разни тиради колко сме загрижени. Да, всички сме загрижени. Ама в случая това пречи да се разберат нещата понеже едната страна в спора ползва слабостта на нуждаещите се като щит за святост. Това е гаранция че нещо не е така както се изкарва
  —цитат от коментар 40 на saint evlampi


  Аргументацията е много проста. Някой е гледал бюджета - къде най-лесно може да реже разходи. И е избрал този вид лекарства, с надеждата че ще мине, защото още не са съвсем официални така да се каже.

 42. 42 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#41] от "bobyb":

  "защото още не са съвсем официални така да се каже"

  Е официални ли са или не са? Тука малко става като почти бременна жена, или е бременна или не е.

  Ако са неофициални тогава защо държавата да не покрива и чакръкчии и знахари? - човек като е в безнадеждност навсякъде търси.

  А това за рязането от бюджета не звучи правдоподобно освен ако човек не е сляпо антигербаджия. Доколкото съм чувал подобен мораториум има в страни от ЕС или бъркам? И там ли алчни гербери режат от бюджета за сметка на клетите неизлечимо болни?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 43. 43 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#41] от "bobyb":"защото още не са съвсем официални така да се каже"Е официални ли са или не са? Тука малко става като почти бременна жена, или е бременна или не е.Ако са неофициални тогава защо държавата да не покрива и чакръкчии и знахари? - човек като е в безнадеждност навсякъде търси.А това за рязането от бюджета не звучи правдоподобно освен ако човек не е сляпо антигербаджия. Доколкото съм чувал подобен мораториум има в страни от ЕС или бъркам? И там ли алчни гербери режат от бюджета за сметка на клетите неизлечимо болни?
  —цитат от коментар 42 на saint evlampi


  Не знам за такъв мораториум в другите ЕС страни, и не виждам как точно този случай ни прави про или анти герб? Също да сравняваш подобни лекарства със знахари е малко неуместно, ако здравната каса почне да отпуска пари на знахари, тогава можем да се втурнем да громим управляващите и да ги наричаме умнокрасиви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK