Протестите променяли решенията на управляващите, защото в България нямало политическа класа

Протестите променяли решенията на управляващите, защото в България нямало политическа класа

© Анелия НиколоваПравителството си променя решенията под натиска на протестите, защото в България няма политическа класа, която да си отстоява принципите. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред БНТ.


Така той отговори на въпроса защо след като правителството има добри мотиви за предлагани решения в различни области - като злоупотребите с лекарства, например, си сменя позицията след протести. По-рано днес пък след протест пред Министерски съвет, премиерът обяви, че двете лъвчета, спасени от зоокъта в Разград, ще заминат за Холандия, а няма да бъдат предадени на Пазарджик, каквото гласува по-рано общинският съвет в Разград.


С липсата на политическа класа премиерът обясни и намерението на БСП да внесе вот на недоверие към правителството по време на председателството на ЕС. Така гостите щели да слушат един ден от премиера какво България вижда като възможности за развитите на Западните Балкани, а на следващия "ще ни слушат в парламента какво говорим един за друг, защото ние няма да ги оставим в този вот да ни бият нас и ние да гледаме. Още януари всичко лошо ще го изкараме на показ при толкова хубави неща", заключи Борисов.
Даде пример със семейството си, в което като бил малък му обяснявали, че като дойдат гости трябва да се държи възпитано, а сега "ние искаме да покажем всичките си магарии за тези 6 месеца". Закани се, че ГЕРБ ще отговори на всичко, което БСП "изнесе" за управлението при внасянето на вота.


Накрая даваме газ за всичко


Готови сме с всичко, което е необходимо за председателството, обяви Борисов с уточнението, че "по български маниер накрая почваме да даваме газ за всичко, но се справихме". Всички технически лица са отчели, че всичко е готово. Обясни, че самото председателство е менажиране на един процес, а не "ние да взимаме решения". Посочи, че се очакват много напрегнати месеци като в тях вмести и посещения на няколко премиери, които не са за участие в срещите по време на председателство - на Япония, на Чехия, на Ирландия. А в присъствието на президента на Турция Реджеп Ердоган щяло да се направи официалното откриване на ремонта на така наречената Желязна църква в Истанбул през януари. Последното той определи като допълнителен мост към нормализиране на отношенията между Турция и ЕС.


България отряза с нож темата за мигрантите


На уточняващ въпрос за отношенията между България като член на ЕС и Турция, премиерът обясни, че България като с нож е отрязала темата за миграционната криза, за което са били необходими много усилия и железни договорки с Турция. Припомни как няколко семейства на мигранти се лутали из България, защото никое населено място не ги искало, а Турция спазвала ангажиментите си. "Нищо сме обещали и направили повече от това да имаме добри добросъседски отношения с Турция. Длъжни сме да имаме добри отношения с всички съседи", обясни той.


Всички искат втори лифт на Банско


На въпрос за това какво е решението за казуса със ски зоната в Банско премиерът обяви, че втори лифт ще има, за което били съгласни и "зелените". Но искаме така да направим, че всяко нещо, което допълнително ще се строи в защитената зона, ще минава екологична оценка, обясни Борисов. Очаква се темата да влезе в дневния ред на последното заседание на правителството на 28 декември, макар че в обявения дневен ред не е включено нито обсъждане на новия план за управление на Пирин, нито въпросът за промяна в концесионния договор на "Юлен". Обичайна практика е обаче необявени предварително теми да бъдат обсъждани и да се вземат решения по тях.


Генерал срещу генерал


Аз нямам такава суета или амбиция. Така премиерът каза дали участва в демонстрация на сили като генерал срещу генерала Румен Радев. "Аз нямам какво да воювам с Радев"ы посочи той и анализира, че държавният глава непрекъснато давал и то негативни оценки за управляващите. Казал на хората си в ГЕРБ да не се обаждат докато президентът взима страна и говори с думите на БСП и на лидера й Корнелия Нинова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK