Осем министри, БСП и СДС са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Осем министри, БСП и СДС са против ратификацията на Истанбулската конвенция

© Георги КожухаровОсем министри от кабинета "Борисов" 3 са гласували против решението на правителството да предложи на парламента да ратифицира Истанбулската конвенция. Освен вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов против са гласували министри от квотата на "Обединените патриоти" Нено Димов и Емил Караниколов, както и министри на ГЕРБ - Владислав Горанов, Ивайло Московски, Красимир Вълчев и Кирил Ананиев, потвърдиха от правителството.


Снощи БСП излезе с позиция, че е против насилието над жени и деца, но не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. "Няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", казват социалистите. Те напомнят, че от 17 от страните в Европейския съюз са ратифицирали конвенцията, а 11 не са.


Правителството разделяло обществото за европредседателството


"Изненадващо е внасянето на конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на Министерския съвет за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета "Борисов", е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание", завършва позицията на БСП.
СДС също се противопостави на решението на правителство да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, макар да подкрепя мерките за защита на децата и жените от насилие. Десните призовават парламентът да ратифицира конвенцията, но без спорните й текстове. В позиция на "Раковски" 134 се казва: "Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава "социално изградени роли", въвежда се понятието "социален пол" и се предвижда децата ни да изучават в училище "нестереотипни роли на пола".


"Социалният пол" излагал на опасност жените


Десните припомнят, че са за единна Европа, но и за съобразяване със спецификата на народопсихологията на всяка нация. "В нашата вяра и традиция има само два пола – мъже и жени. За нас понятието "социален пол" не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации. Благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ", пише в позицията на СДС.


Според десните има противоречия в конвенцията - от една страна тя е създадена да защити жените от насилие, от друга – широко отваря вратата за това насилие. "С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях. Освен това според текстове на Истанбулската конвенция държавите, които я ратифицират, ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради "особености на пола". Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище", смята СДС.


СДС призовава да заяви позиция и Българската православна църква.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK