В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

© Юлия ЛазароваНовата парламентарна сесия започна със слушане на химните на България и Европейския съюз (ЕС), след което последваха традиционните декларации за приоритетите на парламентарните партии. ГЕРБ призова за единство в името на националния интерес по време на европредседателството, а БСП обяви, че то ще бъде успешно, ако след него всички кажат, че корупцията намалява, а стандартът на живот е по-висок.


Коалиция "Обединени патриоти" направи заявка, че управлението е стабилно и ще продължава да работи за доброто на хората, а ДПС отново поиска изваждане на националистите от властта и правителство, което работи по програма и с мнозинство, което да я реализира. "Воля" обяви, че ще работи за по-добър стандарт на хората, включващ доходи, сигурност и здравеопазване.


ГЕРБ призова да се загърбят партизанските страсти


Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов се обърна към депутатите от всички партии с призив по време на европредседателството България да бъде чута. "Трябва да говорим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната. Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на българското председателство", каза Цветанов. Той избори предстоящите европейски събития в страната, както и цитира приоритетите на европредседателството - икономическото развитие, работни места, растеж и конкурентоспособност, социалните политики на ЕС, изграждането на енергийния съюз и политиката за климата, сигурност и правосъдие и др.
В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

© Юлия Лазарова


"Приоритетите на ГЕРБ за следващите шест месеца се свеждат до законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, както и в сферата на образованието и пазара на труда и в сферата на здравеопазването и въвеждането на нов достъпен модел на здравни грижи. За нас задачата за справяне с корупцията няма алтернатива, поради което сме готови да дебатираме по спорните въпроси в закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Всяко протакане на антикорупционното законодателство обаче по същество работи в полза на корупцията и отлага във времето ефективната съдебна реформа. И тук започва да става за пореден път ясно кои са проводниците на стратегии за отлагане на антикорупционното законодателство", каза още Цветанов. Очаква се утре парламентът да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което вчера бе преодоляно в правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".


По отношение на външната политика Цветанов каза, че приоритети на европредседателството са присъединяване на страната ни към Шенген и еврозоната, както и европейска интеграция на Западните Балкани. "Политическите и културните ни контакти с Турция все повече се оказват резултат на национално отговорна външна политика, а не на спорадични усилия на отделни партии. Дипломатическите ни ходове бяха посрещнати добре както от страните в региона, така и от европейските институции и техните лидери", каза Цветанов.


За БСП успешното председателство ще повиши стандарта на живот


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че европредседателството е шанс за изчистване на образа на България, заради което партията щяла да бъде конструктивна, но нямало да мълчи. Според социалистите председателството ще бъде успешно при два резултата - накрая всички да кажат, че корупцията намалява, както и стандартът на живот на българите да се повиши.


В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

© Юлия Лазарова


В началото на декларацията на социалистите Нинова изброи 10 новини от последните дни, сред които публикации в чужди медии за корупцията в страната, убийствата, предстоящите протести, информация за демографската криза и протекли санирани блокове и др. "Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, образованието е по-лошо", обобщи лидерът на БСП.


БСП обяви своите приоритети за политическия сезон - нов модел на системите на здравеопазването и образованието, нова политика по доходите и борба с корупцията. Нинова призова управляващите да не ги наричат "саботьори", а да подкрепят ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. Тя каза още, че на 17 януари ще бъде внесен вотът на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" заради провала при борбата в корупцията.


За "патриотите" управлението е стабилно


Лидерът на "Атака" и шеф на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров обяви, че по време на европредседателството ще бъде доказано, че управлението е стабилно, а патриотичната коалиция е надежден партньор. Той обяви, че и през следващите месеци с прагматични ходове ще се работи за доброто на хората, както за първи път по време на прехода кабинетът "Борисов" 3 повишил пенсиите. Той обясни още, че светът се променя и вече е възможно да си "социален и десен", когато има държавна грижа за хората.


В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

© Юлия Лазарова


"Нека обръщаме по-малко внимание на поръчковите писания в чужди и наши медии, които ни зареждат с мазохизъм и нихилизъм", обяви още Сидеров. По думите му било крайно време да се излекуваме от тези болести и това нямало да стане с помощта на здравната каса, а зависело от нас самите.


"Бог да пази България, която днес пази цяла Европа", пожела още Сидеров.


За ДПС не е задължително да влезе в управлението


За пореден път лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска националистите да бъдат извадени от управлението. Той обаче даде да се разбере, че неговото преформатиране не значело "задължително влизане на ДПС" във властта. "ДПС няма да участва в процеси "Стани да седна", каза още Карадайъ. По думите му управлението трябвало да разчита на програма за ускорено развитие и мнозинство, което да я реализира.


ДПС призова партиите в парламента да комуникират на нормален европейски език, а не - с реч на омразата. Комфорт на правителството по време на европредседателството обаче нямало да бъде осигурен и нямало да има замитане на критики под килима.


В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство

© Юлия Лазарова


Карадайъ обяви още, че ДПС не си представя, че може да бъде постигнато трайно стабилизиране на Балканите без включване на Турция в този процес. По думите му страната ни може да представи като успешен българския етнически модел, чийто идеолог и създател е Ахмед Доган.


Последен говори лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който обяви, че партията му ще работи за възможности за повишаване на стандарта на хората. Това включвало по-високи доходи, по-добри здравеопазване и образование, сигурност и развитие на интелектуалните способности на хората.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 936 Весело

  ГЕРБ призова да се загърбят партизанските страсти


  Комунистите от БСП и техните ятаци от ДПС са се изприщили от това подмятане за техния генезис!

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За повишаване на благосъстоянието на трудЯщите се Партията беше обещала рестарт на Кремиковци и Химко.
  Кога ще режат лентата?

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Слушах декларациите. На ГЕРБ-политическа, наБСП-махленска, на ОП-премерено политическа(учудващо), Карадаята и Марешки ги пропуснах. Алтернатива йок!

 4. 4 Профил на rad013
  rad013
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз пък си пожелавам повече независими медии и независим съд, който да въздаде на всички тези така ''загрижени'' за държавата ни политици заслуженото, защото ако някои от тях имаха за цел да създадат правова и силна такава, то те нямаше да се държат по този евтин и неморален начин. ''Политическият им цвят'' отдавна вече не е параван за намеренията и действията им, които по мое скромно мнение са насочени единствено и само към търговия с власт и забогатяване без оглед на използваните средства.
  Да ни е честито преЦедателството!

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 704 Разстроено

  До коментар [#1] от "Коте":

  О то понеже главатаря на ГЕРБ - Боко Т. не беше телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков!
  Всички са маскари ;)
  Лошото е, че упорито си ги преизбираме да ни крадат ...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  "БСП обяви, че то ще бъде успешно, ако след него всички кажат, че корупцията намалява, а стандартът на живот е по-висок."

  Че то по този критерий вече е неуспешно, защото няма как "всички" да кажат нужното, ако тези "всички" включват БСП и няколкото "автентични" джобни партийки, които заедно с Нинова и Румен Радев лаят срещу все и вся в България.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#1] от "Коте":

  За съжаление в този парламент (бих употребил думата мешере) има само комунисти и техни производни. Просто няколко крила се борят за келепира.

 8. 8 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#5] от "Торбалан":

  Скрий се Торбалане, не плаши малките деца!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Как ще стане това "възраждане"???С или без "помощта" на Атанас Тилев,Бригадир Аспарухов и Даруметал????

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "а ДПС - програмно правителство"
  С министър - председател Александър Томов. В краен случай Орешарски/Пламен/.

 11. 11 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#7] от "telqk":


  До коментар [#1] от "Коте":За съжаление в този парламент (бих употребил думата мешере) има само комунисти и техни производни. Просто няколко крила се борят за келепира.
  —цитат от коментар 7 на telqk


  Ти да ни се от ония дето стоят под опашката на коня? Въоражи се с търпение, дълго ще кибичите там! Народа е умен, отредил ви е точното място!

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#4] от "tdy30547647":

  "Аз пък си пожелавам повече независими медии и независим съд"

  Ако беше написал "Аз пък си пожелавам повече независими и НЕПОДКУПНИ медии и независим и НЕКОРУМПИРАН съд" , щях да се присъединя към твоето пожелание. Без добавките то виси и от него лъха двусмислие. Като всичко в популизма, между другото!

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#1] от "Коте":

  Е! Тя партизанската унука е баш министър на европреЦедателствуването Му! това

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#11] от "Коте":

  НародЪТ коте, народЪТ! Действа подтискащо, когато непрекъснато ни се напомня, че ни управлява най-неграмотната част от населението!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#11] от "Коте":
  "Ти да ни се от ония дето стоят под опашката на коня? Въоражи се с търпение, дълго ще кибичите там! Народа е умен, отредил ви е точното място!"

  Те не само стоят, отвреме навреме се поизчистват и я повдигат, да ги видим в цялото им великолепие. Е, виждаме ги, но не задълго,щото конят успява много бързо да им благодари за жеста. И отново се радваме на познатата гледка.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3670 Весело

  ГЕРБ призова да се загърбят партизанските страстиКомунистите от БСП и техните ятаци от ДПС са се изприщили от това подмятане за техния генезис!
  —цитат от коментар 1 на Коте

  Ех, котьо негрАмотен.
  БАрем да беше попрелистил иначе задължителните за изучаване в час по литература класици на българската литература Вазов, Каравелов, Алеко ...

  Партизанин идва от "партия" за "партиен човек", "активист" на партия.
  А "партизанлък" - силно партийно пристрастие и прокарване на тяснопартийни интереси.

  Най смешното е, че от ГЕРБ използват в случая термина именно в този му смисъл.
  А вие, илитератчета, реагирате като футболна агитка.
  Ех, момци, бъдете достойни за своите предводители, бе!
  Чак Баце проплака от вас като мат'тял!

 17. 17 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Неутрално

  "В първия ден на парламента ГЕРБ поиска единство, БСП - по-висок стандарт на живот, а ДПС - програмно правителство"
  Единство между БСП и ГЕРБ- изключено; По-висок стандарт- при сегашните крадци -изключено;Програмно правителство без програма- смях;

  Извод: Единствено програмно правителство с нов ел/р/екторат.

  mihala
 18. 18 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#16] от "xm...":

  Хм, как всички партизански унуки скочихте на амбразурата да защитавате татювците си? Много добре знам какво е партия, но като ужилени се мятате като някой ви спомене от къде сте се пръкнали!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3670 Весело

  До коментар [#18] от "Коте":
  Смешник. Май си и малолетен.

  Барем научи някой нов лаф освен набора от пет-шест вече изтъркани.
  Или попрелисти я Захари Стоянов, я Симеон Радев.
  По-глупав няма да станеш, уверявам те!

 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Съгласен съм за единство. Да се обединим и да изгоним тая комунистическа гердебепесарска гняс от народното събрани,е

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на rad013
  rad013
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дон Кихот":

  Независим за мен означава именно това - съставен от хора с висок морал, неподкупни, каквито май не останаха по нашите географски ширини. Или пък просто сме ''евтини'' като хора и всеки може да си ни позволи. Ако има все още нещо, което да не ви харесва или да смятате, че съм пропуснал моля да го добавите. :)
  А що се касае до определението, което използвате г-не то напоследък се лепва на всичко, което все още не е пробвано и би свършило работа в тая държава, но никой не иска да направи. Ще оставя Вие да споделите предполагаемите причини за това...

 22. 22 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#19] от "xm...":

  Партизан се за бой стяга,
  мята пушка на рамо!
  - Сбогом, майко, сбогом, татко,
  сбогом, мила сестрице;
  аз отивам във бой люти,
  де се гине, де се мре!
  Аре беги у лево...ха ха!

 23. 23 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Никога не е имало толкова много комунисти в парламента

  nemam nervi
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Единство? Да...
  Единство, творчество, красота...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  За ГЕРБ единство е, всички да мислят, като тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK