България ще ускори процеса за търговско споразумение между ЕС и Япония, обеща Борисов

България ще ускори процеса за търговско споразумение между ЕС и Япония, обеща Борисов

© Пресцентър на Министерския съветЯпония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. Това каза на пресконференция премиерът на Япония Шиндзо Абе след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов в София, съобщи агенция "Фокус".


Той изрази надежда, че чрез сътрудничеството си с България Япония ще продължи да си сътрудничи с целия регион. "Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да започнем японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни", каза още японският премиер.


"Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса", заяви Бойко Борисов след срещата.
"Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство. 16+1 се измести в България тази година, така че освен председателството на ЕС ще имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер", каза още Борисов.


По думите му след първото посещение в Саудитска Арабия, саудитският престолонаследник също има интерес и ще организират такава среща в България. "Днес с японския премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите", каза още Бойко Борисов.


"През 2020 г. Токио ще посрещне олимпийските и параолимпийски игри, а карате, което е специалност на г-н Борисов, ще бъде нов олимпийски спорт. Надявам се, че това посещение ще се превърне в нови възможности за развитие на отношенията между България и Япония, ще доведе до задълбочаване на връзките между двете страни в политика, икономика, култура, спорт", каза още Шиндзо Абе.


Двамата премиери са обсъдили поведението на Северна Корея и осъждат изстрелването на балистични ракети, каза Борисов след срещата. "В заключение съм си позволил за уверя японския премиер Шиндзо Абе, че на входа на Европа между Азия и Европа има една държава – България", заяви Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK