ГЕРБ ще прави открит дебат за Истанбулската конвенция в парламента

Миналата седмица неправителствени организации излязоха на протест в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.

© Николай Дойчинов

Миналата седмица неправителствени организации излязоха на протест в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.Три различни позиции се очертават сред парламентарните партии по отношение на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция, която в петък бе внесена за ратификация в Народното събрание, показа проверка на "Дневник". Те са ратификация на конвенцията, ратификация, но с отхвърляне на определени текстове, както и отказ за ратификация.


Първата позиция, която се подкрепя от ГЕРБ, е, че конвенцията трябва да се ратифицира в сегашния й вид. Председателят на парламента Цвета Караянчева инициира открит дебат по темата, в който да участват политици, неправителствени организации и граждани. Първоначалната идея била дебатът да се проведе тази сряда, но е възможно той да бъде отложен за следващата седмица, за да могат да се включат всички желаещи, уточниха от ГЕРБ.


Втората позиция е, че ратификация на Истанбулската конвенция може да има само ако се приеме съпътстваща декларация, че спорните текстове не се подкрепят. Подобна е позицията на партията на Веселин Марешки - "Воля", която подкрепя вземането на по-ефективни мерки срещу насилието над жени, но смята, че трябва да се отхвърлят текстовете, в които се говори за "пол извън биологичното", или т.нар. социален пол.
Мнения в такава посока неофициално се чуват и от коалицията "Обединени патриоти", чиито депутати засега обмислят да не подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция. Според лидера на "Атака" и шеф на парламентарната група Волен Сидеров ГЕРБ не трябва да бърза с обсъждането на конвенцията в парламента, а да се отложи гласуването по ратификацията след края на европредседателството.


Третата позиция, която официално се защитава от БСП, е, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира. Днес пред "Нова телевизия" секретарят на парламентарната група на социалистите Кристиан Вигенин обяви, че БСП подкрепя мерките срещу насилието над жени, заради което ще инициира промени в българското законодателство.


Тази седмица се очаква и парламентарната група на ДПС да изчисти позицията си за Истанбулската конвенция. В неделя пред БНР зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер обяви, че щом 30% от жените у нас заявяват, че са били обект на насилие, има съществен обществен проблем. Според нея има неточен превод на конвенцията в частта на т.нар. социален пол, но за който си е направил труда да я прочете е ясно, че в нея няма нищо за "трети пол" или "еднополови бракове".


ГЕРБ трябва добре да си преброи гласовете за ратификацията на Истанбулската конвенция, смятат депутати от други партии. Народните представители от партията на Бойко Борисов са 95 и макар да има мнения, че не всички подкрепят ратификацията, от партията уверяват, че ще гласуват единно. Ако ДПС, която има 25 народни представители, утвърди позиция конвенцията да бъде ратифицирана, гласовете вероятно ще стигнат това да стане факт.


Как гласува правителството по Истанбулската конвенция четете тук.
Как гласуваха българските евродепутати по Истанбулската конвенция четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Кафа с тая Стамбулска концепция, бе !
  ''Конвенцията е наднационално законодателство, което има върховенство спрямо националното законодателство. Ратифицираме ли я, всичко в противовес на конвенцията трябва да бъде съобразено с нея. Лъжете безогледно и продавате бъдещето на България за жълти стотинки и високи постове в европейски институции. Словакия, Хърватия, Чехия, Унгария, Латвия, Литва - общо 11 членки на ЕС, които не са приели тази конвенция по-малко европейци ли са? Няма никаква причина да приемаме тази конвенция, никой не ни задължава!''

  Александър Урумов, 03. 01. 2017 г.

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Кафа с тая Стамбулска концепция, бе !
  ''Като "неразбиращ", искрено се вълнувам от перспективата синът ми да бъде просветен в училище за дебрите на възможните "нестереотипни роли" на пола на баща му... Наистина ли не разбирате, че отваряте вратата на узаконената лудост. Вярвате ли убедено, че поведенческите отклонения на възрастните (което е техен избор и лично решение за живота им), трябва да бъдат наложени като образователна норма на децата?

  Освен моралните измерения на решението, то ще има и стратегически политически последствия, защото дава на антиевропейската пропагандна машина аргументи срещу които няма разумни доводи. Това е политически безотговорно!

  Петър Москов, 03.01.2018 г. , OffNews

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Кафа с тая Стамбулска концепция, бе !
  ''Вероятно отново става дума преди всичко за пари. Специални фондове ще потекат към специални НПО-та в изпълнение заръките на конвенцията. Големи суми ще сменят притежателите си, или пък ще се върнат при притежателите си чисти и невинни. Но защо по този идиотски начин, защо чрез ровичкане в човешката ДНК? Свършиха ли прилепите и червеношийките?

  Струва ми се, че ставаме свидетели на две самоубийства. Първото е на самия ЕС, който с всяка своя глупост подарява на противниците си аргументи в критиката срещу него. Второто самоубийство е на ГЕРБ, който е на власт единствено защото е успял да убеди някого, че изразява точно тези ценности, които конвенции като Истанбулската целенасочено рушат.

  Ама някакъв мъж се чувствал жена! То и много луди се мислят за Наполеон, но не спират да ги лекуват.''

  Иван Стамболов– Сула, В–к «Сега»

  [email protected]
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "ГЕРБ ще прави открит дебат за Истанбулската конвенция в парламента"

  Много шум се вдигна около тази конвенция без да има основателни причини за това. Да се изчисти неяснотите около текстът "пол извън биологичното" или т.нар. социален пол" и да се приема от НС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  „Ще бъде голяма грешка утре или вдруги ден парламентът да се събере и депутатите да натиснат копчетата под натиск, или заради обещания, заради знания или незнания, заради криворазбрани някакви страсти или пък заради лични очаквания - ние да ратифираме конвенциата и след това да почнем да се караме каквот точно сме ратифицирали”............ Истанбулската конвенция фактически защитава правата на всички с психополови различия, което се крие от нашето общество. Това в крайна сметка ще доведе до съществени изменения на българското законодателство и ще предизвика и промяна в Конституцията. „Да твърдиш, че тази група от обществото, които имат такива особености като различно социално развитие, че не са защитени от тази Конвенция, това е или неграмотност, или липса на прочит на Конвенцияата или страх да излезеш пред българсското общество и да кажеш, че тази Конвенция защитава и тази част от нашето общество” ............. "глупост" са внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.

  Маргарита Попова, бивш вицепрезидент, 14.01.2018

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  ''Нашата християнска и православна култура изключва тази дивотия. .... Това е тежък удар за семейните, християнските и морални ценности на нашето общество. Ние трябва да спрем тези неолиберални неща.... Този неолиберализъм ще направи от Европа един разграден двор!
  Може би се счита, че това е част от по-голямата европейска солидарност. Но се оказа, че евроценностите не винаги се покриват с християнските.
  Не сме длъжни да приемем тази конвенция и ако не я приемем, това не значи, че не сме европейска страна.''
  Георги Марков, юрист, депутат, 03. 01. 2018, Епицентър

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Докато не ми покажат половите органи на третия пол, ще смятам, че не съществува......Натрапчивото желание на някои политици да регулират сфери, които са лични и дълбоко интимни, води до тежки обърквации. ..... Опасението, че така се отваря вратата за бъдещи поразии е основателно. Защото ще тръгнат едни директиви за образованието - как да преподаваме на децата тия джендър-мендър купешки думи и социални роли, как да ги третираме в законите, как да разграничаваме всичките видове отклонения от нормата - защото не е работа на държавата да описва видовете травестити и съответните им тоалетни, как да ги наричаме, за да е политически коректно и т.н.

  Емил Кошлуков, 04. 01. 2018 г.

  [email protected]
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1202 Весело

  Леле, колко простотия, популизъм, примитивизъм, изнасилване на темата и симулации на яростни сблъсъци се очертават в иначе хомоногения Еднопеевски! Бягам. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Интересен цирк ще се заформи. :)

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Защо си мисля, че ГЕРБ трябваше да организират преди това, доста други дебати в парламента...? Върху далеч по-сериозни и по-важни теми!
  Това, кой и каква роля искал да играе, докато не е наясно самия той/тя, какво е, не е чак толкова наболял проблем...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1202 Весело

  "Не" на педерастката конвенция.
  —цитат от коментар 10 на krf54523578

  Точно така, според тая конвенция всички трябва да станем веднага гейове! :)

  "Не" на педерастката конвенция и бой на жените! :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  На каква възраст ще се пенсионира третия пол?

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#11] от "realguru":

  Използването на думата "цирк" предизвиква възраженията и протестите на цели съсловия. Трябва да се намери друга дума.

  Артисти поискаха забрана на думата ”цирк” в НС
  http://dnes.dir.bg/news/tzirk-deputati-narodno-sabranie-alexandar-balkanski-26775842?nt=4

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Хайде пак облъчване от "спонсорираните" медии на либералстващи соросоиди. Представителите на "третия пол", гейовете, джендърите и обикновените педерасти пак ще се развихрят във форума.
  (до модераторите: В коментара не съм използвал обидни думи нито призовавам към каквото и да е насилие)

  И в морето ми е до колене .....................
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#6] от "karabastun":

  "Стига с тая простотия бе тате!"

  Севелина – Линчето Седларова, 18. 06. 1984 г.
  ("Опасен чар")

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело

  Не знаем за "третия пол", ама
  РУСКИТЕ ПАРТИИ в парламента заформиха

  ЧЕТВЪРТИ ДВОЙНСТВЕН ПОЛ

  Такъв при който, хем В ЕВРОПА ГЛАСУВАТ
  ЗА КОНВЕНЦИЯТА
  хем тук за пред ЧОРБАДЖИИТЕ СИ В МОСКВЕ
  ОБЛАЙВАТ КОНВЕНЦИЯТА
  С РУСКИ ХИБРИДНИ ОПОРНИ ТОЧКИ

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Истанбулската Конвенция датира от 2011 год.,а ние едва сега се сещаме за нея и то в невярно тълкуван текст.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  До коментар [#17] от "plamen_b":

  Ми АНДЖАК - СТИГА !
  На какво основание министър Екатерина Захариева е подписала Истанбулската конвенция?......

  [email protected]
 22. 22 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  това че толкова много хора са против срешу нещо което би ограничило НАСИЛИЕТО ,говори много за характера и манталитета на българина ,и то никак не е лицеприятно

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  До коментар [#19] от "Cara Mia":

  Тогава защо е нужно да ратифицираме конвенция, третира въпроси, които така или иначе са решени и в конституцията, и във всички нормативни актове?

  [email protected]
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  И да, ако искаме да сме в Европа не можете да биете гейовете или жените си или децата си безнаказано. И НЕ няма закони в България които да защитават тези групи. Особено съпруги които ядат бой регулярно но не смеят да се оплачат за да не си загубят децата или семействата.
  —цитат от коментар 20 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Хайде да ме светнеш, какво пречи да си приемем нормални закони срещу насилието, вместо да подписваме Истанбулската Конвенция?

 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2049 Весело

  абе що ни занимавате С ГЛУПОСТИ........?????!!!!!!.......СЪПРУЖЕСКО ИЗНАСИЛВАНЕ.........????!!!!!....../ВИЖ СНИМКАТА/.........еееееееее УНЕМЕВАМ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Моля, разгледайте следния случай.

  Съпругата отказва секс . Мъжът й, не се развежда, иска да запази семейството си. Плаща на проститутка. А жена му го хваща, осъжда го и му взима всичко, заради децата.

  Това счита ли се за сексуален тормоз с цел измама и ограбване?

 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Дори бълнуванията на антиевропейските тролове да бяха верни, кати стар и консервативен хетеросексуален мъж пак щях да подкрепя конвенцията! Предпочитам да видя 10 "третополпви", а не една пребита и/или изнасилена жена. Едното е грозно, другото е страшно.
  Да, знам, че аятоласите и талибаните казвт друго, но ще остсна на моето мненеие...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Весело

  Бай Ганьовци от всички партии и съсловия ,обединявайте се !

 29. 29 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Колко удобно!
  Европейска проблематика (вместо разсейващи и маловажни новини местно производство), около която да се създаде дебат (спор, драма и, както обикновено и по Истанбулски, "сеир") и имитира активност в полза на избирателите и да се разсее неадекватността в борбата с корупцията (а.к.а. Пирин) и престъпността (а.к.а. убийства на държавни служители и партийни велможи).

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stewie":"това че толкова много хора са против срешу нещо което би ограничило НАСИЛИЕТО ,говори много за характера и манталитета на българина ,и то никак не е лицеприятно "

  Бихте ли ми казали, какъв ще еефектът от една конвенция, ако в нея не са предвидени санкции? Аз не съм против ограничамаве на НАСИЛИЕТД", а против безсмислието на такива документи. Как ще ме осъдят по една конвенция, когато няма определено наказание за такива деяния.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  никоя ли от тези с плакатите не е чувала за развод

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Това категорично е най-големия проблем на тази държава! Нека се фокусираме връз него, гаче ли имаме работеща съдебна система.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Гневно

  [quote#1:"karabastun" Словакия, Хърватия, Чехия, Унгария, Латвия, Литва - общо 11 членки на ЕС, които не са приели тази конвенция по-малко европейци ли са? [/quote]

  Те не са я ратифицирали _още_. Същевременно, 28 държави вече са я ратифицирали: Австрия, Албания, Андора, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан марино, Словения, Сърбия, Турция, Финалндия, Франция, Холандия, Черна гора, Швейцария, и Швеция. Някои от тези страни са предимно християнски (православни, протестантски, католически), други - мюсюлмански. Ние сме както в онзи виц - 100 години назад и 45 години вляво!

 34. 34 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Да я ратифицират тая конвенция с една "обяснителна бележка" какво приемаме и какво не и толкоз.
  Аз съм против да се дават държавни пари на "специализирани" НПО-та и това би било добре да се включи в съпътстващата декларация. Ама мен кой ме пита?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Моля, разгледайте следния случай.Съпругата отказва секс . Мъжът й, не се развежда, иска да запази семейството си. Плаща на проститутка. А жена му го хваща, осъжда го и му взима всичко, заради децата.Това счита ли се за сексуален тормоз с цел измама и ограбване?
  —цитат от коментар 26 на evtimvz


  Счита се само ако проститутката е била жена му.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stewie":

  ''Питайте застъпниците, къде бяха и не протестираха, когато в Саудитска Арабия убиваха жени с камъни, когато мигранти изнасилваха хиляди жени в Европа, когато убиваха жени и деца в Турски Кюрдистан и в Сирия!

  Депутатите, преди да гласуват тази безумна конвенция да прочетат мъдрите слова на Владимир Зарев: „Винаги съм казвал, че това, което може да изведе българският народ от блатото е неговата съпротива”. Дано да е прав и това да се случи, ако посегнат и на децата ни.''

  Симеон Николов, 05.01.2018 г. Фейсбук

  [email protected]
 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Гневно

  абе що ни занимавате С ГЛУПОСТИ........?????!!!!!!.......СЪПРУЖЕСКО ИЗНАСИЛВАНЕ.........????!!!!!
  —цитат от коментар 25 на kesh


  Има такова, и Вашият коментар само показва колко е необходимо приемането на конвенцията!

 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Най- вредното в конвенцията не са третополовите глупости, а ангажираността да се приемат безвъзвратно жертви на насилието от трети страни. Това де факто означава всичкото що е жена от ЦЕЛИЯ мюслимски свят.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Според протокола на заседанието (Каракачанов казва, не знам какво е ....) фондация е в държаваната комисията за предложение на фондацията и същата прокарва предложение, с което ще получава пари.

  Това на снимката:
  Протест на фондацията за парите ли е или протест на пострадали жени?
  (на снимката са служители във фондацията спомената от Каракачанов в протокола на заседанието като вносител на предложението за конвенцията).

  Да, насилие има! Но нужните пари са по-малко! Не на всеки който иска пари ей така, на гърба на чуждото нещастие.

  И не е нужно ново европейско министерство с нови заплати и нови чиновници, каквото предвижда конвенцията.

  Нека да е справедливо. 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  В брошурата към Конвенцията има доста интересна информация, която НИКОЙ не коментира официално...
  https://rm.coe.int/1680464e71
  "Конвенцията е първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. Така днес се признава, че жените и мъжете са не само биологично разграничени като жени и мъже, но че съществува и социално изградена категория „пол“, която отрежда на жените и на мъжете съответни специфични роли и поведения. "
  Айде нЕма нужда.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  До коментар [#40] от "Лео":

  Може да е първият международен договор,, ама е продължение на Марксистката концепция за ОБЩЕСТВОТО ПО МАРКСИСТКИЯ ИДЕАЛ !!!
  В действителност Истанбулската конвенция - ТОВА Е БОРБА срещу брака, срещу семейството, срещу жената като майка; и срещу децата !!!
  Маркс и Енгелс са В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ БОРБА!!!
  Те настояват за:
  1. премахване на семейството;
  2. еднакво включване на мъжа и жената в работния процес;
  3. обществено възпитание на децата.

  [email protected]
 42. 42 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  Да я ратифицират тая конвенция с една "обяснителна бележка" какво приемаме и какво не и толкоз.
  —цитат от коментар 34 на CINZANO - оправете си сайта!


  А какво точно не приемаме?! Доколкото видях от коментарите, най-големи дебати предизвиква член 4.: "...мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса..." и по-специално изразът "социален пол". На английски на това място се използва думата "gender": https://rm.coe.int/168008482e

  В английският текст в чл. 3.c е дадено и точно определения: '“gender” shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men'. В българския превод, обаче, на това място са пропуснали да използват "социален пол" и просто са написали "пол": '„пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете'.

  Какви еднополови бракове, какви гейове, какви индианци, и какви пет лева?!

  Някой търси под вола теле, а друг иска да отцепи България от Европа (и да я приобщи към Русия - по премълчаване)!

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Пушкин е предсказал третия пол :
  Родила царица в ночь
  Не то сына, не то дочь;
  Не мышонка, не лягушку,
  А неведому зверюшку ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Преднамерено слагат круши и крушки в една кошница за да прокарат гейщините си = никой не е против правата на жените :-) в България са гарантирани от Конституцията :
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  Да, насилие има! Но нужните пари са по-малко! Не на всеки който иска пари ей така, на гърба на чуждото нещастие.И не е нужно ново европейско министерство с нови заплати и нови чиновници, каквото предвижда конвенцията.
  —цитат от коментар 39 на potrebitel3


  И къде конвенцията предвижда, че трябва да има "ново министерство с нови заплати и нови чиновници"?
  Ето текста на английски: https://rm.coe.int/168008482e
  Ето и на български: https://rm.coe.int/168046246f

 46. 46 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#43] от "dark'star":

  Понеже се повтаряш с този куплет от приказка, ще си позволя и аз да се повторя: "Предпочитам да видя 10 "третополови", а не една пребита и/или изнасилена жена. Едното е грозно, другото е страшно.
  Да, знам, че аятоласите и талибаните казвт друго, но ще остсна на моето мненеие..."!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  През таковата му е на Боко тази конвенция. За него е важно да излезе сух от калната ситуация. Но като газиш в блато се каляш накъдето и да тръгнеш. Не му стигат другите гадости, ами и една тъпа и ненужна. От властта не можеш излезе чист. По-добре да не влизаш.

 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Моля, разгледайте следния случай.Съпругата отказва секс . Мъжът й, не се развежда, иска да запази семейството си. Плаща на проститутка. А жена му го хваща, осъжда го и му взима всичко, заради децата.Това счита ли се за сексуален тормоз с цел измама и ограбване?
  —цитат от коментар 26 на evtimvz


  Грешката тук е, че мъжът е отишъл на проститутка, а не си е хванал любовница :)

 49. 49 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  По някои точки не може да има резерви. По други точки може да има резерви, но трябва периодично да се потвърждават с времето. При вашия вариант, в бъдеще конвенцията тихо може да се задейства с пълна сила, достатъчно е правителството да не направи нищо.

 50. 50 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1419 Весело

  Само като видя грандиозния протест (17 души, мисля) и ми е ясно, че нема как да не подпишем конвенцията...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  В действителност Истанбулската конвенция - ТОВА Е БОРБА срещу брака, срещу семейството, срещу жената като майка; и срещу децата !!!Маркс и Енгелс са В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ БОРБА!!!Те настояват за:1. премахване на семейството;2. еднакво включване на мъжа и жената в работния процес;3. обществено възпитание на децата.
  —цитат от коментар 41 на karabastun


  И къде видяхте (1)?!
  Ето текста на английски: https://rm.coe.int/168008482e
  Ето и на български: https://rm.coe.int/168046246f

  А това че жените нямат право да имат същите възможности за професионална реализация (Вашето 2?) и трябва да са само "майки" е идеята на г-н Ердоган, който на конференциа за "справедливостта" към жените през 2014 г. заявява, че неговата "религия (ислямът) е определила ролята на жените: майчинството... Някои хора могат да разберат това, докато други не могат. Не можеш да го обясниш на феминистките защото те не приемат концепцията на майчинството". Той също добавил, че отношението към жените и мъжете не може да бъдат равноправно, "понеже това е против законите на природата":

  https://www.theguardian.com/world/2014/nov/24/turkeys-president-recep-tayyip-erdogan-women-not-equal-men

  Аз лично смятам че да се поддържат такива стереотипи за ролята на мъжете и жените е пагубно (дори за икономиката на държавата, да не говорим за отделните жени които искат да постигнат нещо повече в живота си).

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#43] от "dark'star":Понеже се повтаряш с този куплет от приказка, ще си позволя и аз да се повторя: "Предпочитам да видя 10 "третополови", а не една пребита и/или изнасилена жена. Едното е грозно, другото е страшно.Да, знам, че аятоласите и талибаните казвт друго, но ще остсна на моето мненеие..."!
  —цитат от коментар 46 на Nil satis nisi optimum

  Кажи само как Истамбулската конвенция пази жените от побой и изнасилване повече от Конституцията на България , после се кефи на третополовите колкото си искаш

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":

  в България са гарантирани от Конституцията :
  Чл. 6.
  Тогава защо е нужно да ратифицираме конвенция, третира въпроси, които така или иначе са решени и в конституцията, и във всички нормативни актове?
  - Защото не ни се намира нито един нормативен акт, който да се бори с традиционните разбирания за ролята на мъжа и жената в семейството....!!!!!

  karabastun1[email protected]
 54. 54 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 896 Любопитно

  До коментар [#52] от "dark'star":

  Това, че предпазва жените е доказано от воя на талибани като теб!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 55. 55 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Весело

  28 държави вече са я ратифицирали: Австрия, Албания, ...
  —цитат от коментар 33 на plamen_b


  Не мога да повярвам, че българите ще загреем, че трябва да ратифицираме конвенцията, по-бавно от албанците!

 56. 56 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Искам да акцентирам върху нещо.
  А то е показателно.
  Даже много!

  Та:
  Турция - подписала конвенцията
  Румъния - подписала конвенцията
  Сърбия - подписала конвенцията
  Черна гора - подписала конвенцията
  Албания - подписала конвенцията

  И сега да попитам - нещо прави ли ви впечатление?
  Дали пък само тук съотношението е 80:20?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 57. 57 Профил на block
  block
  Рейтинг: 878 Неутрално

  обаче бастуна е в лека истерия от таз конвенция, чудя се защо така? чак почвам да се притеснявам за него и ще пиша на корнелия нинова да го защити :)

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Не мога да повярвам, че българите ще загреем, че трябва да ратифицираме конвенцията, по-бавно от албанците!
  —цитат от коментар 55 на plamen_b

  От какъв зор да я ратифицираме ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  До коментар [#51] от "plamen_b":

  . Той също добавил, че отношението към жените и мъжете не може да бъдат равноправно, "понеже това е против законите на природата":
  ========
  И да не би да има нещо грешно в това ?
  Къде в природата има феминизъм , например ?

  Bukalemun
 60. 60 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 654 Весело

  Съпружеско изнасилване ли е жена ми посред нощ да ме хване за пакета, като ми се спи? А сутрин, като бързам за работа? А ако направи горното с уста, смята ли се за насилие? Моля ви най-сърдечно да ми отговорите, че не съм спал от седмица и все закъснявам за работа.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 61. 61 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Някакъв 61- годишен убил приятелката си която била на 38 години. След пиянски запой. От полицията заявили, че убийството било по непредпазливост.

 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  В брошурата към Конвенцията има доста интересна информация, която НИКОЙ не коментира официално...https://rm.coe.int/1680464e71 "Конвенцията е първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. Така днес се признава, че жените и мъжете са не само биологично разграничени като жени и мъже, но че съществува и социално изградена категория „пол“, която отрежда на жените и на мъжете съответни специфични роли и поведения. "
  —цитат от коментар 40 на Лео


  И какъв Ви е проблема? Искате да се утвърждава стереотипът, че ролята на момичето е да се хареса на състоятелен мъж, да се омъжи, и като жена да ражда докато може? Съгласен съм че майчинството и щастливият брак са важно нещо за жените (както бащинството и щастливият брак са важни за мъжете), но с това ролята на жената не може да се изчерпва. Възможностите за образование и професионалната реализация са също толкова важни за момичетата днес, колкото и за момчетата.

  А ето и текстовете на самата конвенция:
  На английски: https://rm.coe.int/168008482e
  На български: https://rm.coe.int/168046246f

  С коя дефиниция не сте съгласен?

 63. 63 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 654 Весело

  Също така моля, ако жена ми не иска да прави секс с мен по желание, да се легализира проституцията, че да не се налага да я изнасилвам. И още един въпрос: ако жена ми не иска, а аз отида да се самозадоволя в банята, това насилие срещу мене от самия мене ли ще бъде и ще трябва ли да се оплача на Хелзинския комитет?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#60] от "gun":

  не , приема се , че си един от малкото останали нещастни , не познали съвремието

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#34] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  "Аз съм против да се дават държавни пари на "специализирани" НПО-та"

  Не става! "Превенцията" е есенцията на конвенцията. Затуй ше има (по музиката на "Оф , баня - оф , кеф!") "Оф , халтура - оф , грант!" Вечна хранилка. Ти що мислиш грантаджиите са се накамарили да я бранят като помияр - улична кофа?

 66. 66 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 896 Разстроено

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Наскоро в Истанбул приехте още един фундаментален документ, който разрешава да се е***, женят де 9 годишни момичета... Най-правилният документ според доста форумци...

  "И да не би да има нещо грешно в това ?"

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  Искам да акцентирам върху нещо.А то е показателно.Даже много!Та: Турция - подписала конвенцията Румъния - подписала конвенцията Сърбия - подписала конвенцията Черна гора - подписала конвенцията Албания - подписала конвенциятаИ сега да попитам - нещо прави ли ви впечатление?
  —цитат от коментар 56 на b_52_strato


  Всички те са страни-членки на Съвета на Европа (но тези, които сте изброили не са членки на ЕС), Да добавя още и страни-членки на ЕС, които са ратифицирали конвенцията: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финалндия, Франция, Холандия, и Швеция. И какво Ви прави впечатление?

 68. 68 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 494 Гневно

  До коментар [#51] от "plamen_b":

  Сега остава да обясниш защо ни даваш пример с Ердоган. Доколкото си спомням той е президент на Турция, не на България. Българските жени се радват на много свобода и права и нямаме нужда от тази Конвеция, за да бъдем защитени. Със сигурност нямаме нужда от вкарването на джендър идеологията в детските градини и училищата. Със сигурност нямаме нужда да финансираме целево организации, които да разработват политики за въвеждането на джендър законодателство в България. И със сигурност нямаме нужда от бетонирането на стереотипи кои професии или интереси са мъжки и женски, за да вменяваме на базата на тях полова идентичност на децата. Нямаме нужда също и от биологични мъже, но социални жени в дамските ни тоалетни и съблекални.

 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#63] от "gun":

  тогава вече ще трябва да излизеш на протест . плакати ще ти бъдат дадени

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Гневно

  Значи и в България вече ще има трето полови същества. Ужас.

 71. 71 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Гневно

  От патриархално общество ще ставаме матриархално. Явно.

 72. 72 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#67] от "plamen_b":

  Акцентирах върху факта, че изброените страни са наши съседи!

  Акцентирах върху факта, че съседите ни(всички!) са подписали копвенцията!

  Учудвам се, че очевиден факт не е схванат?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 73. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  От какъв зор да я ратифицираме ?
  —цитат от коментар 58 на dark'star


  Както видяхме от някои коментари във форума, има хора които не вярват че съпруги може да бъдат изнасилени от съпрузите си. Не е зле да бъдат приети закони, които им забраняват това.

  Както видяхме от други коментари, има хора които смятат че момичетата не трябва да имат същите възможност за образование и професионална реализация, както момчетата. Не е зле ратифицираната конвенция да им обясни, че това не е така.

  И т.н.

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Възможни са първата и третата опция, съпътстващата декларация е прах в очите и е неприемлива за ЕК.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Жените и педалите ще имат повече права от нас мъжете.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#51] от "plamen_b":Българските жени се радват на много свобода и права
  —цитат от коментар 68 на Петкова


  Чудесно! Ако това е така, значи ратифицирането на Конвенцията не струва нищо!

  Със сигурност нямаме нужда от вкарването на джендър идеологията в детските градини и училищата.
  —цитат от коментар 68 на Петкова


  Не знам какво имате предвид, когато говорите за "джендър идеологията". В чл. 3 на конвенцията има определение на "джендър" (на английски "gender"): 'социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете'. Според Вас трябва ли да има такива роли, и жените само да могат да играят своята? Ако не - приемането на Конвенцията не струва нищо и няма защо да търсим под вола теле (т.е., някаква скрита идеология, която Конвенцията се опитва да ни пробута).

  Със сигурност нямаме нужда да финансираме целево организации, които да разработват политики за въвеждането на джендър законодателство в България.
  —цитат от коментар 68 на Петкова


  Пак да кажа: Не виждам изискване за такова финансиране в Конвенцията.

  със сигурност нямаме нужда от бетонирането на стереотипи кои професии или интереси са мъжки и женски, за да вменяваме на базата на тях полова идентичност на децата.
  —цитат от коментар 68 на Петкова


  Та нали Конвенцията се опитва да премахне такива стереотипи?!

  Ето текста на английски: https://rm.coe.int/168008482e
  Ето и на български: https://rm.coe.int/168046246f

 78. 78 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#67] от "plamen_b":Акцентирах върху факта, че изброените страни са наши съседи!Акцентирах върху факта, че съседите ни(всички!) са подписали копвенцията!Учудвам се, че очевиден факт не е схванат?!
  —цитат от коментар 72 на b_52_strato


  Благодаря за пояснението! :-)

  Това, което ме обърка е, че Македония и Гърция (наши съседи) не са ратифицирали Конвенциятата (макар че са я подписали - като и България) , а също че сте посочили Албания и Черна гора (с които не граничим).

 79. 79 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#45:"plamen_b"][/quote]

  Има предвиден орган, не точно министерство, на ниво ЕС, другояче се казва но е посочено точно името. Г-жа Маргарита Попова много добре описа цялата ситуация на базата на комплекта документи с тази конвенция и не я подкрепи.

  Откриват се нови работни места за чиновници в европейския съвет.

  А в самата конвенция се говори ясно за финансиране на НПО. И от снимката са на заплати по тази тема. Скед няколко години еврофондовете спират и потока спира.

  Но те са същите които предложиха анонимно за нас нов закон за закрила на детето 2012 без думата "родител", просто мимикрираха. Бе отхвърлен с протести навсякъде и сега продължават искането за достъп до деца - редовен доход от фондове.

 80. 80 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cara Mia":

  Е, парите на Сорос (част от 18-те милиарда) сега стигнаха и като си видяха бюджета БХК и другите НПО-та, та затова...

  А мюфтийството, к'ва позиция има? :)

 81. 81 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#63] от "gun":

  Интересно към кой тебе... ти-мъжа, ти-жената или ти...? :)

 82. 82 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#51] от "plamen_b":

  Има. Де факто равноправие е овластяване (положителна дискриминация). И паразитираща бюрокрация, платена от държавата засега и бъдеще предполагам и фирмите ще бъдат натоварени да плащат за това. Както и обучението в училищата.

  Проблемът с радикалното левичарство на запад е трупан около 40 години и накратко трудно може да се обясни. Ще опитам набързо.

  Класически марксизъм - национализация на средствата за производство;
  Културен марксизъм (неомаксизъм) - национализация на морала. Тази конвенция е своеобразен светски Шариат, тя залага механизми да преврърне нас в светски талибани.

  Равенството между мъжете и жените трябва да е само де юре, и всяка личност трябва да намира своята реализация според способностите си. Това е справедливото.

  Наистина трябва да се гледа Конвецията, заедно с обяснителния документ, заедно със законопроектите, които би трябвало да се направят, всичко в пакет. Тогава ще може да се реши. За какво е това бързане. А какво приказва Ердоган, не ме интересува.

  Конвенцията е създадена през 2011 година, много неща се случиха оттогава. Не бързайте, поне 6 месеца трябва сериозно да се работи. Бързането по този въпрос под натиск означава нарушаване на нашия суверинитет.

 83. 83 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stewie":"това че толкова много хора са против срешу нещо което би ограничило НАСИЛИЕТО ,говори много за характера и манталитета на българина ,и то никак не е лицеприятно "Бихте ли ми казали, какъв ще еефектът от една конвенция, ако в нея не са предвидени санкции? Аз не съм против ограничамаве на НАСИЛИЕТД", а против безсмислието на такива документи. Как ще ме осъдят по една конвенция, когато няма определено наказание за такива деяния.
  —цитат от коментар 30 на evtimvz


  Охооо...Санкции не точно, ама контролиращ орган на страните не изпълняващи конвенцията си има предвиден.
  Разберете, не може малка държава като България да поема ангажименти по СПОРНИ и ЕДНОСТРАНЧИВИ международни споразумения. Това означава да си отвори вратата за натиск отвън за всякакви лобистки организации. Единствените подобни споразумения трябва да са само от общ характер по отношение на правата на личността. Останалото е излишно предаване на суверинитет. Твърде много е прикрито зад насилието над жените в тази конвенция, а то е част от насилието над личността. Дайте да направим и конвенция за насилието над мъжете, а? Или насилието над дребнички мъже от едри жени? Пробутват се сълзливи заглавия с цел доброволно ограничаване на суверинитет. С ЕС поне го изтъргувахме, а сега сами ще си го дадем.

 84. 84 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Сега намериха време управляващите за дебат по много спорен проблем

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 85. 85 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Сега намериха време управляващите за дебат по много спорен проблем

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 86. 86 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Искате да се утвърждава стереотипът, че ролята на момичето е да се хареса на състоятелен мъж, да се омъжи, и като жена да ражда докато може?... Възможностите за образование и професионалната реализация са също толкова важни за момичетата днес, колкото и за момчетата.
  —цитат от коментар 62 на plamen_b


  Ако вие виждате така ролята на момичето значи вие имате нужда не само от конвенция, но и от превъзпитаване. Аз не виждам в България някой да ограничава момичетата да се образоват и да се реализират, че да въвеждаме конвенции. Основно съм против предефинирането на пола, както и аз и децата ми да си променяме мирогледа, защото имало някакви хора, които не са успели правилно да видят какво имат между краката си и какво да правят с него...

 87. 87 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Предпочитам да видя 10 "третополови", а не една пребита и/или изнасилена жена. Едното е грозно, другото е страшно.
  —цитат от коментар 46 на Nil satis nisi optimum


  Само че, според други ограничения, в учебниците няма да видиш снимки на пребита жена, но ще видиш снимки на момченца в женски дрехи и децата ти ще учат, че полът (обясни на детето си разликата между пол и джендър) е нещо, което човек "осъзнава".
  http://u1kwao9i7u9xyle2hibw4g6h.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/03/Genderbread-2.1-1600.jpg

 88. 88 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1202 Весело

  Жените и педалите ще имат повече права от нас мъжете.
  —цитат от коментар 75 на just_did_it

  Ма още по-зле, бе - ще трябва вече задължително да станеш гей! Страх голям пада! :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 89. 89 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  https://www.bnt.bg/bg/a/edna-godina-ot-smyanata-na-vlastta-na-dondukov-2

  Вицепрезидентът - юрист за недоразумението конвенция, което води до ПРИВИЛЕГИИ за НПО!!!

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално
  В Истанбулската конвенция няма трети пол

  13.01.18

  добавено

  526
  "Преслужбата на Съвета на Европа изпрати писма на журналисти, включително и от вестник „Сега“, с разяснения какво представява Истанбулската конвенция, която предизвика спорове дали да бъде ратифицирана заради подозрения, че признава трети пол. „В контекста на текущия дебат в България относно ратификацията на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие) изработихме справка за Конвенцията и ключовите погрешни разбирания за нея – като въвеждането на трети пол, задължаването на България да позволи еднополови бракове и пр.“, пише в писмото.
  Справката съдържа въпроси и отговори по следните теми:
  Какво означава „джендър“ (“gender” – социален пол) в Истанбулската конвенция?
  „Джендър“ и „пол“ (“sex”) са две различни неща. В конвенцията понятието „джендър“ се базира на двата пола – мъжки и женски (In the Convention, the term “gender” is based on two sexes, male and female), и означава социално изградени роли, поведения, дейности и атрибути, които определени общества смятат за присъщи на жени и мъже“. В Истанбулската конвенция дефинициите за „джендър“ и „пол“ са две различни, отделни понятия. Обяснителният доклад към конвенцията подчертава, че понятието „джендър“ не е предназначено да замени понятието „жена“ и „мъж“.
  Задължава ли конвенцията държавите да въведат в училищата уроци за сексуална ориентация?
  Не.
  Задължава ли конвенцията държавите да признаят като бежанци транссескуалните и интерсексуалните лица?
  Не.
  Задължава ли конвенцията държавите да въведат във вътрешното си законодателство признаване на трети пол?
  Не.
  Страните само са призовани да не допускат каквато и да е дискриминация въз основа на джендърна или полова идентичност
  Позволява ли конвенцията еднополови бракове?
  Не.
  Няма никакъв намек за юридическо признаване на еднополови бракове. Тази тема е извън обсега на конвенцията. Европейският съд за правата на човека признава правото на всяка държава сама да решава за еднополовите бракове."
  А вземете я прочетете най-сетне тази конвенция и не правете свободни съчинения.


 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "Преслужбата на Съвета на Европа изпрати писма на журналисти, включително и от вестник „Сега“, с разяснения какво представява Истанбулската конвенция, която предизвика спорове дали да бъде ратифицирана заради подозрения, че признава трети пол. „В контекста на текущия дебат в България относно ратификацията на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие) изработихме справка за Конвенцията и ключовите погрешни разбирания за нея – като въвеждането на трети пол, задължаването на България да позволи еднополови бракове и пр.“, пише в писмото.
  Справката съдържа въпроси и отговори по следните теми:
  Какво означава „джендър“ (“gender” – социален пол) в Истанбулската конвенция?
  „Джендър“ и „пол“ (“sex”) са две различни неща. В конвенцията понятието „джендър“ се базира на двата пола – мъжки и женски (In the Convention, the term “gender” is based on two sexes, male and female), и означава социално изградени роли, поведения, дейности и атрибути, които определени общества смятат за присъщи на жени и мъже“. В Истанбулската конвенция дефинициите за „джендър“ и „пол“ са две различни, отделни понятия. Обяснителният доклад към конвенцията подчертава, че понятието „джендър“ не е предназначено да замени понятието „жена“ и „мъж“.
  Задължава ли конвенцията държавите да въведат в училищата уроци за сексуална ориентация?
  Не.
  Задължава ли конвенцията държавите да признаят като бежанци транссескуалните и интерсексуалните лица?
  Не.
  Задължава ли конвенцията държавите да въведат във вътрешното си законодателство признаване на трети пол?
  Не.
  Страните само са призовани да не допускат каквато и да е дискриминация въз основа на джендърна или полова идентичност
  Позволява ли конвенцията еднополови бракове?
  Не.
  Няма никакъв намек за юридическо признаване на еднополови бракове. Тази тема е извън обсега на конвенцията. Европейският съд за правата на човека признава правото на всяка държава сама да решава за еднополовите бракове."
  А вземете я прочетете най-сетне тази конвенция и не правете свободни съчинения.


 92. 92 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От преобладаващите коментари "ЗА " се изяснява ,че на гейовете изобщо не им пука за насилието над жени ,защото те не са такива ,независимо от предпочитаната за заемане поза - червилото и чорапогащника не са достатъчни да обърнат хромозомите. Това е удобна ракета -носител не само да поискат официално признаване и права ,а и да се домогнат до специални привилегии. Особено тези под крилцето на ЛБТ ..УФХЦ....ежз и прочее НПО-та привилегиите се очертават кеш и в брой. В крайна сметка колкото и гей-паради да направят от това нищо няма и да зависи. Златното пръстче е привилегия на чичко Сорос и компания - по резултатата ще разберем колко депутати са получили добавка към пенсионния си фонд.

  Не отговарям на хейтъри.
 93. 93 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално
 94. 95 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Неутрално
 95. 96 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 233 Гневно

  Текстовете на чл. 3, т. В и чл. 4, т. 3 на Конвенцията ще се наложи в българското законодателство да бъдат дадени легални определения на понятията "социален пол" или "полова идентичност", което е нежелано, тъй като от асоциацията и други социално консервативни организации тълкуват тези понятия като "пол по избор". Според тях това ще направи полът "жена" и свързаните с него специални разпоредби и привилегии достъпни за биологични мъже; цисджендър жените ще са принудени да се съревновават с транс спортисти с мъжки рожден телесен пол; и „ще отвори врата“ за осъществяване на еднополови бракове в България, което е нежелано, тъй като е в разрез с общественото мнение.

  Това го намерих в уикипедия вижте. Цисджендър, например, е лице с първични полови белези на жена, което се чувства и самоопределя като жена.

 96. 97 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Весело

  Там има ли от трети пол ....

 97. 98 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 678 Весело

  ...А вземете я прочетете най-сетне тази конвенция и не правете свободни съчинения.
  —цитат от коментар 91 на Роси


  Добре, ще прочетем конфекцията на джендъра, ама от въпросите и отговорите дето си изписала едно е ясно и три неща са неясни.
  Ясно е, че не трябва да допускаме дискриминация по джендърна идентичност.
  Неясно е:
  1. Джендър. Този научен конструкт е порядъчно разтеглив. Лео го е представил с илюстрация в 87. Толкова е мъгляв и измислен, че е трябвало да се изяснява в специална справка към Конвенцията!?!?!? Кашата, която държавните чиновници ще забъркат с тълкуването е невероятна. Аре, някой от подписалите наши представители в Европа да изясни какво е джендър! Бас държа, че след яка подготовка най-много трима да се справят.
  2. Този джендър само за жените ли се отнася? Ако, мъжете също имат джендър, какъв го дири в конвенция за насилие над жени?
  3. За какъв чеп ни е подписване на конвенция? Да си направим закон против дискриминацията по джендър. Щото не знам прокурор да успее да обоснове дискриминация по джендър, ама чужди лобистки организации ще налетят като конски мухи институциите с небивалици и идиотски претенции. Отваряме им възможност да цапат странта по всякакви медии за да оказват натиск. Защо си даваме суверинитета за мъглива кауза? Но затова пък ще си имаме министерство по джендъра...

  После Кунева била Мадам Йес. Вече си имаме и Мистър Йес в лицето на Баце.

 98. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 678 Весело

  Пълен идиотизъм! Как ви звучи: "Дискриминация по социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете!!!" Това е дискриминация по джендър според определението.
  Как си го преставяте да съм дискриминиран по миене на чинии вкъщи? Но откровено съм дискриминиран от по-засуканите майки дето не искат да си говорят с мен на детската площадка... :)
  Верно в Парламента си избираме идиоти...

 99. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#30] от "evtimvz":
  "Как ще ме осъдят по една конвенция, когато няма определено наказание за такива деяния"

  Има санкции - арбитажни съдилища от НПОшки. В затвор няма да влезеш, но цял живот ще им плащаш, дори "жертвата на насилието" да е оттеглил обвиненията. А могат да ти турят запор на имуществото дори без да има оплакване от жертвата. Достатъчно е някоя НПОшка да те наклвети и край - влизаш в НПОшката програма за източване, опс на превъзпитание (сексуално преорентиране и сдобиване с нов социален джендър) с твои средства, без право на обжалване. То и пред кого да се жалиш. Не те съдят съдии, а безделници. И обжалването трябва да бъде пред по-големи безделници. Сиреч, по-голям подкуп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK