Азербайджан ще инвестира в българската газопреносна мрежа

Бойко Борисов и Илхам Алиев

© Правителствена Информационна Служба

Бойко Борисов и Илхам АлиевАзербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. Борисов е на работно посещение в Баку заедно с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов и на транспорта Ивайло Московски.


След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица след телефонен разговор между Алиев и българския президент Румен Радев бе заявено, че азерски компании биха участвали в газификацията на домакинства в България.


"Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване", каза Бойко Борисов. Илхам Алиев от своя страна изтъкна, че 93% от територията на Азербайджан е газифицирана, страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да приложи опита си практики и в България. Президентът посочи и че двете страни са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор.
Борисов посочи, че се очаква през юни да започне изграждането на междусистемната газова връзка на страната с Гърция, а през юли да е готово разширението с Турция. "Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб.м/г. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз", посочи той. По думите на Борисов има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.


По време на срещата си днес Борисов и Алиев са обсъдили и транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия, както и директната авиолиния между София и Баку, която утре ще бъде открита официално. Българският министър-председател изтъкна, че директната връзка ще е много голяма крачка в бизнеса, туризма и свързаността между двете страни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK