Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран утре

Договорът беше подписан на 1 август от македонският премиер Зоран Заев и Бойко Борисов на церемония в Скопие.д

© Николай Дойчинов

Договорът беше подписан на 1 август от македонският премиер Зоран Заев и Бойко Борисов на церемония в Скопие.дЗаконопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде гласуван от парламента утре. Това решиха депутатите при приемане на програмата за седмичната програма.


Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие, а днес ще бъде разгледан от ресорните комисии в българското Народно събрание. Преди да бъде гласуван в пленарната зала и да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.


Договорът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за "отстъпките", които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да "гледат напред", за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска перспектива. Договорът бе подписан след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат "обща история". Борисов тогава каза, че документът трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония. На събитието присъства делегация от министри, част от които подписаха два документа за сътрудничество в транспорта и енергетиката.
Не се очакват изненади в българския парламент. На 27 юли 2017 г. всички 206 депутати, намиращи се в пленарната зала, гласуваха "за" декларацията, с която се дава подкрепа на правителството за подписване на договора.


Обсъждането на договора, който се очаква да отвори вратите на Македония към евроинтеграция, започна преди над 10 години.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Неутрално

  Първа, много малка стъпка напред, след 18 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ке си станеме бракя и това си е!

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Надявам се да бъде ратифициран този договор,без да има много дебати.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  Някой чел ли го е този договор ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Използвайки комисията по историческите въпроси, спорове трябва задължително да променим учебниците по история във вардарско. В училищата създават еничарите. Възрожденците, революционерите са били българи, щом сега предпочитат да са новомакедонци таова е тяхно право, но да ровят костите на мъртвите, хора ясно заявявали какви са, това не е приемливо за нас. Както писа един съфорумец вчера- те са на зор, ние не бързаме за никъде.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ДА.
  И?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ  Република България и Република Македония (наричани по-нататък общо „Договарящи се страни”),

  Изхождайки от общия стремеж за по-нататъшно развитие на добросъседството, приятелството и сътрудничеството между двете държави,

  Дълбоко убедени в необходимостта от развитие на сътрудничеството на базата на взаимното уважение, доверие, разбирателство, добросъседство и взаимно зачитане на интересите на техните държави,

  Вярвайки, че всестранното развитие и задълбочаване на приятелските, добросъседски отношения между тях отговаря на интересите на народите на Република България и Република Македония,

  Убедени в необходимостта от укрепване на сигурността и мира, сътрудничеството и доверието в Югоизточна Европа,

  Приветствайки стремежа на Република Македония за интеграция в европейските и евроатлантическите структури,

  Вярвайки, че конструктивният диалог по всички аспекти на двустранните отношения, както и по регионални и международни въпроси ще допринесе за по-нататъшното развитие на връзките между двете държави на равноправна основа,

  Потвърждавайки фундаменталното значение на Съвместната декларация от 22 февруари 1999 г. в отношенията между двете държави,

  Имайки предвид общата им история, която свързва двете държави и народите им,

  Зачитайки принципите на Устава на Организацията на Обединените Нации и документите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа,

  Както и демократичните принципи, залегнали в актовете на Съвета на Европа,

  Се договориха за следното:

  Член 1

  Двете Договарящи се страни ще развиват всестранни отношения помежду си в съответствие с основните принципи на международното право и добросъседството.

  Член 2

  Двете Договарящи се страни ще си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми.


  Двете Договарящи се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО.
  Член 3

  Двете Договарящи се страни ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.

  Член 4

  Двете Договарящи се страни ще поддържат контакти и ще провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища за развитието на приятелските отношения и сътрудничеството.
  Двете Договарящи се страни ще съдействат за поддържане на контактите между местните власти и гражданите на двете страни.
  Член 5

  Имайки предвид географската си близост, двете Договарящи се страни ще се стремят да създават необходимите правни, икономически, финансови и търговски условия за осигуряване на възможно най-широко движение на стоки, услуги и капитали. Те ще насърчават взаимните инвестиции и ще осигуряват тяхната защита.

  Член 6

  Двете Договарящи се страни ще подкрепят разширяването на туристическия обмен, както и развитието на подходящи форми на сътрудничество в областта на туризма.

  Член 7

  Двете Договарящи се страни ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти.
  Двете Договарящи се страни ще се стремят към облекчаване на митническите и гранични формалности за пътниците и стоките, които се придвижват между тях.
  Член 8

  Двете Договарящи се страни ще насърчават активното и безпрепятствено сътрудничество в областта на културата, образованието, здравеопазването, социалните грижи и спорта.
  В срок най-късно до три месеца от влизането на настоящия договор в сила, с цел задълбочаването на взаимното доверие, двете Договарящи се страни създават Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. Комисията представя пред правителствата на Договарящите се страни ежегодни доклади за своята работа.
  Двете Договарящи се страни ще организират по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.
  Член 9

  Двете Договарящи се страни ще полагат усилия за свободно разпространяване на информация, като насърчават и развиват сътрудничеството в областта на средствата за масово осведомяване чрез използване на възможностите на съвременните комуникационни средства. Те се ангажират в защитата на авторските и интелектуалните права на творците от двете страни.

  Член 10

  Двете Договарящи се страни ще разширяват сътрудничеството си в правната и консулска област и по-специално по граждански, наказателни и административни въпроси, както и за решаване на хуманитарни и социални проблеми на техните граждани.

  Член 11

  Нито една от Договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер.
  Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия.
  Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.
  Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.
  Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.
  Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.
  Член 12

  В рамките на 3 месеца от влизането в сила на този Договор, двете Договарящи се страни ще учредят Съвместна междуправителствена комисия. Комисията се съпредседателства от министрите на външните работи и включва висши официални представители на двете Договарящи се страни.
  Съвместната междуправителствена комисия ще провежда редовни срещи един път годишно, с цел преглед на ефективното прилагане на този Договор, приемане на мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и решаване на възникнали по време на изпълнението на Договора въпроси. Всяка от Договарящите се страни може, при необходимост, да предложи организирането на допълнителни срещи на Съвместната междуправителствена комисия.
  Член 13

  Този Договор подлежи на ратификация съгласно конституционните изисквания на Договарящите се страни. Този Договор влиза в сила на датата на размяна на ратификационните документи на двете Договарящите се страни и остава в сила за неопределен период от време.
  Този Договор може да бъде изменян с писменото съгласие между двете Договарящите се страни. Измененията се договарят по дипломатически път и влизат в сила в съответствие с алинея 1 на този член. Всяка Договаряща се страна може да прекрати Договора чрез изпращане на писмено уведомление до другата Договаряща се страна. Договорът ще престане да бъде в сила една година след датата на получаване на това уведомление.
  Член 14

  Този Договор по никакъв начин няма да бъде тълкуван така, че да противоречи на двустранни или многостранни договори, по които двете Договарящи се страни са страни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Можеш да го прочетеш от колегата №7 – Незнайко в Слънчевия град.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3695 Весело

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#8] от "stedim":

  Благодаря !
  Аз съм го чел !
  Колко българи са го чели обаче ?
  За 10 години постигнахте да ви минат макетата с пожелания за светло бъдеще и добросъседство.


  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Няма лошо да продължаваш да не разбираш, приятельо, но нека ти повторя, че: България иска да вкара Македония в процес, в който етапно да стане нормална държава. България иска да види Македония като членка на НАТО, а иска и да започнат присъединителните ѝ преговори за членство в ЕС, по време на които да се реформира и подобрява. Нямаме никаква полза да я държим далече от този процес чрез поставяне на предусловия. Това си е изцяло ваша византийска роля, макар че трудно разбирам тази комплексарска нужда да поддържате беден, унижен и заблуден съсед до границите си. Вие си знаете, България няма нищо общо с това. Та този процес на "нормализация" не е нещо което те го искат, а България не им го дава, докато не изпълнят някакви нейни желания. Точно обратното - България иска да им го "даде", дори и ако не го желаят в момента или не осъзнават, че имат нужда от него. Защото им желаем само добро. Така че благодарност за загрижеността за България, обаче ако искате да продължавате да блокирате международното интегриране на Македония, ще трябва да го правите сами.

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  До коментар [#10] от "Леблебия":

  Не играете никаква роля в тази страна.Няма нито една сериозна сила която да е пробългарска.Не предлагате нищо сериозно или важно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9253 Неутрално

  Дано да няма проблем за ратификацията му в парламента.

 13. 13 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#11] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Приятельо, в коментари на повече новини свързани с Македония се опитваш да вметнеш на българите, че договорът, който България направи с Македония, е вреден за България. Нали така? Разбирам, че имате нужда от съюзник срещу Македония, който да върши половината ви работа, така че разбирам и мотивите ти да си толкова "загрижен" за България. Моят отговор по същество е същият: Вие като държава Гърция продължете да блокирате и да саботирате Македония - правете го ако считате тази своя политика за мъдра, далновидна или просто полезна за вас. Карайте докато можете - вряскайте, гракайте, досаждайте и занимавайте международната общност с този "огромен" "проблем", който ви създава Македония с името си. Но трудно ще проектирате на България потребността да прави същото. А понеже и двамата сме просто коментиращи в някакъв форум - също така трудно ще убедиш и българите в схващането, че въпросният договор с Македония е вреден за България. Най-малкото защото възприятията и интересите им спрямо Македония и македонците са коренно различни от тези на Гърция и гърците. Допълнително защото отговор от сорта "не играете никаква роля в тази страна" не е аргумент в никаква дискусия относно качеството на въпросния договор.

 14. 14 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 793 Весело

  Добре известно е, че в Р.Македония наемници на външни имперски сили години наред саботират процеса на сближаване с България.Тяхната тактика е да демонизират образа на България и зад маската на "отвоюване на собствена идентичност" да отричат безспорни факти от общата ни история и да търсят единствено и само разделителни линии. Комисиите, произтичащи от договора, са призвани да ревизират съдържанието на македонистките учебниците на принципа НА АКЦЕНТИРАНЕ ВЪРХУ ОНОВА, КОЕТО НИ СБЛИЖАВА, А НЕ СМРАЗЯВА ! Много важно е да се изясни историческата истина от най-новата история: 1. Макар и военен съюзник на фашистка Германия, България не е била държава с фашистки режим 2. България не е окупатор на Вардарска Македония, тъй като такъв политически субект не съществува до Втората Севтовна война. Тя поема от Германия администрирането на земя с българско население, окупирана и наречена от Кралска Сърбия с името "Южна Бановина".
  А сега "на добър час" на ратификацията на Договора !

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3695 Весело

  До коментар [#13] от "Леблебия":

  Пак ще говориме !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK