"Патриотите" склониха да подкрепят Истанбулската конвенция под условие

Борис Ячев, "Обединени патриоти"

© Юлия Лазарова

Борис Ячев, "Обединени патриоти"Парламентарната група на "Обединените патриоти" би подкрепила ратификацията на Истанбулската конвенция, ако след повторния превод на документа на български език не присъства терминът "социален пол". Това обясни в отговор на въпрос на "Дневник" секретарят на парламентарната група Борис Ячев. По-късно уточни, че решението ще бъде взето, след като видят окончателния превод на конвенцията.


Днес стана известно, че в Съвета на Европа е решено да има нов превод на конвенцията заради споровете в България за съдържанието ѝ. Поводът е преводът на думата gender, която описва социалните роли на мъжа и жената като "социален пол", от което идват и интерпретациите за "трети пол".


От думите на Ячев се разбра, че "Обединените патриоти" биха подкрепили конвенцията и със съпътстваща декларация, че текстът за "социалния пол" не се приема. И парламентарната група на "Воля" се обяви за такъв вариант.
Другата седмица в парламента ще има обществен дебат за Истанбулската конвенция по инициатива на председателя му Цвета Караянчева (ГЕРБ). От ГЕРБ призовават документът да бъде ратифициран. Днес зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обясни пред "Дневник", че движението ще излезе с окончателна позиция по текстовете тогава.


БСП има твърдо решение да не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, а да инициира промени в българското законодателство срещу насилието над жени и деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Прекрасно предложение. Браво!!!

  подпис
 2. 2 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, да, ама не! Проблемът не е само в думите “социален поол“, а и в ЛИПСАТА НА НАУЧНИ ЮРИДИЧЕСКИ ДЕФИНИЦИИ на думите “сексуална ориентация“, “идентичност, основана на пол- т.е. полова идентичност“ и “рушене на социалните стереотипи на обществото“. Рушенето на социалните стереотипи на българското общество основно беше извършено от бкп в началото на нрб- т.е. в края на 40тте години на 20 век. ОТ ТОГАВА българските жени имат правото да работят и са с равни права пред закона с мъжете! Та- революцията на българската джендър идеология беше в края на 40тте години на 20 век. Защо отново да се връщаме към нея? Това е изминал етап в развитието на българското общество. Та нали ИК уж прокламира човешки права и свободи, които от над 70 години имат всички български граждани и които са закрепени във висшият ни закон- нашата конституция? Възражението, че тези текстове в ИК се отнасяли за други държави и общества, е нерелевантен- ИК е предложена за ратификация точно от Р. България, а не на друга държава с друго общество и с друго развитие на обществото й. Следователно- би следвало задължително да се отчете степента, спецификата и начина на развитие ТОЧНО НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, а не на обществото в Р. Турция, Р. Сирия и т.н. След като не е налице такова съобразяване с българските реалности, не виждам смисъл от ратификацията на ИК, какъвто и нов превод да ни предложи нейният автор- Съвета на Европа. Джендър идеологията във вида, представен ни от настоящия нищожен превод на ИК, НЕ Е приета в българското общество, НЕ Е част от него и мнозинството от обществото категорично НЕ ЖЕЛАЕ промяна в традиционното семейство , основано на брак между мъж и жена, както и НЕ ЖЕЛАЕ противоконституционно да се установяват повече права за глбти, а да се намалят обема права на хетеросексуалното мнозинство в България. Позитивната дискриминация Е ЗАБРАНЕНА от чл.6 ал.2 от КРБ.

 3. 3 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Май само в България се води такъв дебат за тази конвенция поради това че се пускат димка да се прикриват огромните кражби които текат ежедневно по корупционните канали. Става дума за милиарди откраднати които се покриват с външни заеми които ще връщат до няколко години.

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Тоя на снимката е част от корупционните сделки на крадливите патриоти. Кражбите са главно през обшествените поръчки където цените се завишават в пъти и затова няма пари за нищо а уж икономиката процъфтявала, а бюджета се пукал по шефовете... само дет оза какво се взимат милиарди заеми за да се покриват дупките?

 5. 5 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 275 Неутрално

  №2 ПРАВИЛНО СЕ ОРИЕНТИРАТЕ ,ДАНО И НАШИТЕ ШЕФОВЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ

  ГОЛЯМАТА УЛОВКА Е В "СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ" ЧРЕЗ ТАЗИ ДЕФИНИЦИЯ СЕ КРИЯТ ДОМОГВАНИЕТО НА ПЕДЕРАСИТЕ ЗА ЗАКРИЛА И ЗА ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ- ПОД ТОЗИ ТЕРМИН Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Превода няма НИКАКВО правно значение извън Република България!
  Навсякъде по международните съдилища ще се разглеждат оригиналите - на английски и френско!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А иначе истанбулската конференция е прост оое един етап в процеса на разруаване на семейството което е част от схемите за контрол на световната олигархия. Целите са както за конторл чрез разруаване на основната обшествена структура - семейстовто така и за намляване на раждаемостта. Патриотите са едни корумпирани неладърници които имат за цел само лично забогатяване а другото са само мъгли за заблуда на матряла. Това всъшщност са всички политичеки партии - банди за грабене и измама, коит ослужат на собствениците на офшорни зони, където са скрити откраднатите от България милиони. Това е схемата и другото са глупости.

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Те много добре го знаят, просто трябва да излязат някак от ситуацията за пред матряла, пардон електората си.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Третият пол е само в главите на обединените идиоти

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Третият пол е само в главите на обединените идиоти

 11. 11 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "sqrt": “....Май само в България се води такъв дебат за тази конвенция...“ Думата “май“ е неподходяща, когато неверността й може да се докаже с факти от Европейския парламент- http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2016-005912&language=EN в превод с гугъл:
  Парламентарни въпроси
  18 юли 2016 г.
  E-005912-16
  Въпрос с искане за писмен отговор
  на Комисията
  Правило 130
  Beatrix von Storch (EFDD)
  Предмет: Конвенция от Истанбул: проблем с определенията
  Отговори)
  Комисията предложи присъединяването на ЕС към Международната конвенция за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).
  Истанбулската конвенция поставя очевидно двоен стандарт, като заявява, че насилието срещу мъжете не е насилие, основано на пола. Освен това, той повдига много проблеми, и по-специално проблемът с определенията.
  Конвенцията предвижда в член 4.3, като основание за недискриминация "пол, пол, сексуална ориентация, полова идентичност ...". НЯМА такъв списък в нито един правно обвързващ договор в рамките на системата на ООН или в достиженията на правото на ЕС. Заедно със социалните конструктиви дефиниции за "пол", "сексуална ориентация" и "полова идентичност", такива слаби дефиниции биха втвърдили една по-голяма идеологическа платформа, която обявява субективните атракции за универсални човешки права, концепция, която не е приета от ООН Членки или в достиженията на правото на ЕС. Освен това термините "сексуална ориентация" и "полова идентичност" НЕ СА ОПРЕДЕЛЕНИ В ПРАВНО ОБВЪРЗВАЩ ДОКУМЕНТ НА ООН или в достиженията на правото на ЕС.“
  . Как ще коментира следното:
  https://rm.coe.int/1680464e71 “....■Конвенцията е първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. Така днес се признава, че жените и мъжете са не само биологично разграничени като жени и мъже, но че съществува и социално изградена категория „пол“, която отрежда на жените и на мъжете съответни специфични роли и поведения.“ и
  http://www.cross.bg/pola-hormoni-razhda-1502127.html #.Wl4ttqiWZPY и
  http://www.acpeds.org/the-college-speaks/position-statements/gender-ideology-harms-children и по-точно:“ /КРОСС/ The American College of Pediatricians настоява преподаватели и законодателите да отхвърлят всички политики, които създават у децата впечатление, че съществуват повече от два биологични пола. Те са категорични, че фактите, а не идеологията определят реалността. Учените от американската асоциация изтъкват множество такива в защита на това, че съществуват само два пола.Научното определение за пол се базира върху двата типа хромозоми - ХХ или ХY. Няма нито едно доказателство, че при нормално разпределение на хромозомите съществува биологично определение за „трети пол", отбелязват те. Нека не смесваме науката с либералното говорене и да правим разлика между сексуална ориентация и пол, призовават педиатрите. Никой не се ражда с определена сексуална ориентация, но се ражда с ясно дефиниран пол, призовава ACP. Той се определя не от външните полови белези, а от наличието на определен тип хромозоми, допълват американските учени. Ако някой мисли, че е роден с различен от хромозомния му пол мъж в женско тяло или жена в мъжко - това сочи психологическо разстройство. Лъже ги умът, не тялото, категорични са учените. Това не важи за хермафродитите, които са родени със сгрешени хромозомни двойки. При тях става дума за изключения, уточняват те.Педиатрите подчертават, че пубертетът не е болест и зачестилото напоследък приемане на лекарства за хормонален блокаж по време на тийнейджърските години е изключително опасно. Твърди се, че ако минат през нормален и нетретиран с лекарства пубертет, 88% от сексуално обърканите деца в крайна сметка приемат своя естествен пол. Възрастните, които приемат хормони за промяна на пола, са двойно по-застрашени от самоубийство и тежка депресия, в сравнение с тези, които преодолеят психологическия си проблем, предупреждава ACP и настоява насърчаването на приема на хормони, променящи пола, да бъде криминализирано като насилие над деца 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":
  "Превода няма НИКАКВО правно значение извън Република България!"

  Напротив има. Сталин някога измами Рузвелт и си направи свои превод на споразумението в Ялта. След това се позоваваше на своето.

  подпис
 13. 13 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Няма никакво значение какъв е терминът в българския превод. Валидните варианти са английският и френският; този на български е само с информативна цел и не е юридически обвързващ. Патриотите да не се подхлъзват на тази динена кора. Проблемите с тази конвенция не са в превода на български език, а в самия оригинал, и тя трябва да бъде отхвърлена на това основание.

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Третият пол е само в главите на обединените идиоти
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Ами тогава за чий са тия социални полове?
  За да може мъж с "женска" социална роля да иска да се омъжи за мъж с мъжка социална роля.
  Което е де факто признаване на още полове.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Весело

  тези ще подкрепят всичко ,и "третият пол" и гей браковете ,ама кокала който така здраво са захапали ,няма да изпуснат

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Правилно е решението. Неясните клаузи не трябва да се приемат. Те трябва да отпадна от ратификацията.

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  Това пък откъде го измъдри :) Първо няма как Сталин да е правил преводи на документи от Ялта след като те са подписани на руски и на английски. Така че цялата ти теза е глупава след като когато се подписват документи на два езика и двете страни си имат специалисти коит опреглеждат преводите преди да се подписват от двете страни. НЯкаква глупост явно прочетена от няккъв сайт разпространяваш.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Хайде да прекратим с глупостите?
  цитат:
  Сътавено в Истанбул на 11-я ден от месец май 2011 година на английски и френски
  език, като и двата текста са еднакво автентични, в един екземпляр, който ще бъде депозиран в архивите на Съвета на Европа. Генералният секретар на Съвета на Европа изпраща заверени копия до всяка държава-членка на Съвета на Европа, до държавите-нечленки, които са участвали в изготвянето на настоящата Конвенция, до Европейския съюз и до всяка държава, поканена да се присъедини към настоящата Конвенция. "

  Страница 31, член 81
  https://rm.coe.int/168046246f

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 429 Весело

  Псевдо патриотите стават джендър патриоти с ВМРО имоти ..Начело седи куче пазач каракачан с голям турски тюрбан .Зад него наднича монголоиден тип бродещ по границата в неугледен вид .И за капак до тях подскача бялата сврака с 2 крадливи крака.Тази семпла дружина е под юрисдикцията на г-н Тиквина .Имат си те и животинки разни прасета.вълци и пернати всичките са на заплати .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 20. 20 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  "социален пол" да се замени с "умни и красиви" и всичко е точно:))))

 21. 21 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И е време да се каже ясно- съгласно Международния класификатор на болестите, Десетата ревизия / МКБ-10/, транссексуалността е БОЛЕСТ, описана в класификатора под код F 64.0 , като този класификатор се явява задължителен справочник за ползване от всеки български лекар. Вида на болестта е “ Психични разстройства на личността. , подвид разстройства на половия идентитет. А ето и истинските искания на глбт общността- http://www.bilitis.org/resources Позицията на TGEU за новото издание на МКБ- 10 ....Трансджендър Европа ....Етикетът „психично разстройство” засилва стигмата на психопатологизацията, правейки възможни предразсъдъците и дискриминацията, и прави транс хората по- уязвими за социална и правна маргинализация и изключване. По този начин настояща диагноза за психично здраве допринася за повишените рискове за психическото и физическото благополучие на личностите. 63% от транс респондентите в немско количествено изследване чувстват, че диагнозата „Разстройство на половата идентичност” е извор на значителен дистрес за тях[4]
  1. Предлага пълното премахване на диагнози свързани с транс: Транссексуалност (F 64.0) Двуролев трансвестизъм (F 64.1), Разстройство на половия идентитет в детска възраст (F 64.2), Други разстройства на половия идентитет (F 64.8), Разстройство на половия идентитет, неуточнено (F 64.9) Фетишизъм (F 65.0) Фетишистки Трансвестизъм (F 65.1) Множествени разстройства на сексуалното влечение (F 65.6) Разстройства на сексуалното влечение, неуточенено (F 65.9), Разстройство на сексуалното съзряване (F 66.0) Дистонна на Аз-а сексуална насоченост (F 66.1) Разстройство на сексуалните влечения (F 66.2) Други разстройства на психосексуалното развитие (F 66.8) и Разстройства на психосексуалното развитие, неуточнено (F 66.9);
  2. Предлага да се създаде нова отделна глава наречена „Полово несъответствие”, която да включва една диагноза „Полово несъответствие през юношеството и зрелостта”
  3. Не вижда нуждата от диагноза „Разстройство на половия идентитет в детска възраст” в МКБ 11. Клиничните нужди на деца, които са преди пубертета, за психотерапия и/или психо-социална консултация може адекватно да бъдат покрити в глава XXI (Z) Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби.“
  С две думи- болни хора предлагат ПРЕМАХВАНЕ на диагнозата си от международния справочник само поради факта, че....самото произнасяне на диагнозата на болестта им е “извор на значителен дистрес за тях“:) Е няма друга такава наглост!

 22. 22 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":
  ЗАКОН ЗА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Обн. ДВ. бр.97 от 13 Ноември 2001г. Чл. 12. Двустранният международен договор се съставя в два еднообразни екземпляра, всеки от които на български език и на езика на другата страна. Договорът може да бъде съставен и на трети език или само на трети език.
  ВСЕКИ ОТ ЕКЗЕМПЛЯРИТЕ ИМА СИЛАТА НА ОРИГИНАЛ

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Наистина ли някой смята, че обществото е съставено от не много умни хора, които биха повярвали, че промяната на едно понятие/дум в превода на документа променя същността и смисъла му?

 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#21] от "някоя си":

  Спокойно! С ексцесиите на феминизма предстоят още интересни времена. Юристите да му мислите, защото след някое и друго време ще трябва да пишете закони за криминализирането му. Няма да превеждам текста, че модераторите може да го сметнат за "нецензурни изрази" 😂 - https://goo.gl/v2nwym

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като лингвист, с немалък опит в преподаването на английски, мога да уверя всеки, че 'gender' можеше съвсем просто да бъде преведено като 'пол', което е и основното значение на думата. Това за 'социалните роли' е вторично и производно значение и това може да се провери съвсем лесно във всеки английски онлайн тълковен речник. Чудя са само кому бе нужно да се създават в случая нови термини в българския език...Или може би просто става въпрос за некадърност в превода...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 26. 26 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#24] от "baba_zozolana": Да- бъдещите проблеми са неизчерпаеми! Напр. възниква въпросът- коя е самоличността на една транс жена, когато реши да ползва правна защита- лицето, визирано като лице от мъжки пол в документите му за самоличност,или самоосъзнаването на същото физическо лице като човек от женски пол...Основните проблеми са в семейното и наследствено право, както и при изучване на джендър идеологията като задължително обучение на децата в основното училище. Апропо- очаквам с нетърпение новата Ви фотогалерия.:)

 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#26] от "някоя си":

  Не само. Какво ще кажете по отношение на чл. 60 - Молби за убежище, основани на пола? Както написа преди време г-н Даскал, "... след включването на гендърния момент при определяне на субекта "жени" става и психологическа категория на самоопределението. На практика за имиграционните служби ще е доста трудно да определят дали един мъж, облечен като жена и имитиращ съответно поведение е джендърно идентифициращ се като такава или временен акт с цел азил в избраната страна ( от идващ кандидат от бедна страна не може да се очаква лабораторно потвърждение за хормонална терапия или съответни хирургични вмешателства)." Това също ми се струва пункт, който потенциално може да породи множество проблеми.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana": Да- това също, както и масова злоупотреба с права от лица, които си променят половата индентичност, според правният си интерес. Проблемът е много сериозен и ако бъде допуснат, това означава цялостна деструкция на обяественият ред, ценностите и традициите на българското общество. Няма да има незасегнати граждани по един или друг начин.

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Обикновените педепатриоти ще я подкрепят под условия че им концесионират и Пампорово и Златни Пясъци.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Има българска дума за джендър - сбърканяк.

 31. 31 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Третият пол е само в главите на обединените идиоти
  —цитат от коментар 9 на hodounski


  И в гащите им, и в гащите.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Превода няма НИКАКВО правно значение извън Република България!Навсякъде по международните съдилища ще се разглеждат оригиналите - на английски и френско!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Така ли си мислиш? Значи хич не познаваш правото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  А реално трябва да се легализира третия пол, защото педепатреотите не бива да остават извън закона

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  Смешно:)
  Те да не смятат, че с превод могат да пренапишат конвенцията?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":ЗАКОН ЗА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯОбн. ДВ. бр.97 от 13 Ноември 2001г. Чл. 12. Двустранният международен договор се съставя в два еднообразни екземпляра, всеки от които на български език и на езика на другата страна. Договорът може да бъде съставен и на трети език или само на трети език.ВСЕКИ ОТ ЕКЗЕМПЛЯРИТЕ ИМА СИЛАТА НА ОРИГИНАЛ
  —цитат от коментар 22 на някоя си


  САМО ЗА БЪЛГАРИЯ, госпожо!
  Българското право няма екстериториалност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Умници! Стига с тоя социален пол! А ако присъства ей това долу, ще я подкрепите ли? Че то е по-лошо от всичките 60 пола, взети заедно!
  “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете".
  Поне дивите зайци се преброиха! Първо Йотова, дето отричаше да е в списък на Сорос, отиде на джендерската барикада. След това Сергейко. Кацна и Ева Майдел, дето за БГ не се е сещала след бракосъчетаването си на ЕС-сцената, за да плаши, че ако не ратифицират конвенцията, Сергейко няма да е преизбран за шеф на ПЕС, все едно, че тя му е в предизборния щаб! А тези дни и бундесмути пристигала на извънредно посещение в БГ. За истанбулската конвенция, нали? Ще я подпишат “патриотите” и хоро ще играят. И всичко това в името на борбата срещу насилието към жени! Хахаха!

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Тези делят с Борисов първото място по простотия.

 38. 38 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Весело

  Айдеее... И тези минаха на другия бряг. Важното е да не изпуснат келепира. Научиха се и те на суджук. Майната му на другото. От тук нататък ще са джендър-патриотчета. Може и патриотични трансджендърчета дори, ако се наложи...

 39. 39 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев": Именно, защото става въпрос за ратифициране на международен договор от Р. България и съгласно НАШИТЕ закони, е направен официален превод на ИК на български език. Съгласно чл.3 от конституцията ни, официалният език в Р. България е българският. Наличието на официален превод на български език на международния договор е израз на държавния суверенитет на Р. България. За това говори и чл. 12 от Закон за международните договори на Р. България. С две думи- липсва ли официален превод на български език, липсва и предмет на ратификацията от Р. България.

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Като лингвист, с немалък опит в преподаването на английски, мога да уверя всеки, че 'gender' можеше съвсем просто да бъде преведено като 'пол', което е и основното значение на думата. Това за 'социалните роли' е вторично и производно значение и това може да се провери съвсем лесно във всеки английски онлайн тълковен речник. Чудя са само кому бе нужно да се създават в случая нови термини в българския език...Или може би просто става въпрос за некадърност в превода...
  —цитат от коментар 25 на philologist


  Няма как да бъде преведено като пол,защото в конвенцията се правят разграничения между"sex" и "gender".Изрично са разграничени.И точно тази разлика е смущаваща.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В софтуера има един термин, който се нарича obfuscation. Ползва се да си направиш кода нечитаем с цел да не ти го крадат. Пускаш си програмата през обфускатора и той така го разбърква, че сам не можеш да разбереш какво си писал. Това ли е целта на този превод на конвенцията? Така да я разбърка и завоалира, че да не може се разбра за какво точно иде реч? Това на ръка ли се прави или вече има тулче за целта?

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#22] от "някоя си":

  "Двустранният международен договор се съставя в два еднообразни екземпляра"

  Ма то таз конвенция не е двустранна, ами многостранна. Начинът е ако разписваш да добавиш "с изключение на тея и тея параграфи, които не смятам да ебавам"

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да, да, ама не! Проблемът не е само в думите “социален поол“, а и в ЛИПСАТА НА НАУЧНИ ЮРИДИЧЕСКИ ДЕФИНИЦИИ на думите “сексуална ориентация“, “идентичност, основана на пол- т.е. полова идентичност“ и “рушене на социалните стереотипи на обществото“. Рушенето на социалните стереотипи на българското общество основно беше извършено от бкп в началото на нрб- т.е. в края на 40тте години на 20 век. ОТ ТОГАВА българските жени имат правото да работят и са с равни права пред закона с мъжете! Та- революцията на българската джендър идеология беше в края на 40тте години на 20 век. Защо отново да се връщаме към нея? Това е изминал етап в развитието на българското общество. Та нали ИК уж прокламира човешки права и свободи, които от над 70 години имат всички български граждани и които са закрепени във висшият ни закон- нашата конституция? Възражението, че тези текстове в ИК се отнасяли за други държави и общества, е нерелевантен- ИК е предложена за ратификация точно от Р. България, а не на друга държава с друго общество и с друго развитие на обществото й. Следователно- би следвало задължително да се отчете степента, спецификата и начина на развитие ТОЧНО НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, а не на обществото в Р. Турция, Р. Сирия и т.н. След като не е налице такова съобразяване с българските реалности, не виждам смисъл от ратификацията на ИК, какъвто и нов превод да ни предложи нейният автор- Съвета на Европа. Джендър идеологията във вида, представен ни от настоящия нищожен превод на ИК, НЕ Е приета в българското общество, НЕ Е част от него и мнозинството от обществото категорично НЕ ЖЕЛАЕ промяна в традиционното семейство , основано на брак между мъж и жена, както и НЕ ЖЕЛАЕ противоконституционно да се установяват повече права за глбти, а да се намалят обема права на хетеросексуалното мнозинство в България. Позитивната дискриминация Е ЗАБРАНЕНА от чл.6 ал.2 от КРБ.
  —цитат от коментар 2 на някоя си


  Именно.Като се вкарат тези понятия в българското законодателство и че не се допускала дискриминация,основана на социален пол ,утре двама гейове ще кажат,че са дискриминирани въз основа на социален пол,защото не им разрешават да сключат брак и да осиновяват деца.То това е най-малкият проблем,но пък ще искат да обучават децата ни,че нямало нищо ненормално в хомосексуализма.Момчета ще влизат в женските тоалетни и съблекални,щото се чувстват жени по социален пол.Това вече се случва в САЩ-имаше един форумец,който каза,че в училището,в което учи дъщеря му някакъв ученик обявил,че се чувства жена и от училищното ръководство му разрешили да ходи в женската тоалетна.

 45. 45 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "султана глаушева": Моето лично мнение е, че целта е точно посочената от Вас. Няма никаква юридическа логика една държава- България, която в конституцията си- чл.6 ал.2 е прогласила изричната забрана за дискриминация на основа “пол“., като се има предвид биологичен пол- научно обоснована и дефинирана категория, да се връща назад в развитието си е дефакто да се откаже от чл.6 ал.2 и да прогласи положителна дискриминация за определени категории граждани. Имаме си достатъчно закони и в крайна сметка, всички клаузи на ИК препращат към националното законодателство на държавата, подписала и ратифицирала ИК, като се се съгласяваме, че един наднационален орган- ГРАВЕО- ще КОНТРОЛИРА изпълнението на ИК- де юре ще играе ролята на квазисъд със статут- наднационален съд в Р. България. Това е правен нонсенс. А НПОтата как точно ще следят за изпълнението на ИК? Ще се създаде квазидържавна структура дублираща функциите на напр. Нравствената полиция в шериатски иран и ще се вмъква в домовете на хората и ще следи отношенията им в домовете им? Това противоречи на най- малко 10-12 конституционни норми. И не само това- изисква се ПРОМЯНА в конституцията ни, ако е налице противоречие между норми на ИК и съдържанието на КРБ. Защо?


 46. 46 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#44] от "musashii": Съгласна съм напълно с Вашето мнение. Не желая да се случва в България с българските деца описаното във Вашия коментар.

 47. 47 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дали електората на обединените идиоти ще разбере, че целия шум който вдигнаха вождовете им е за да "подкрепят с условия" , демек да изнудят за нещо ? Видимия резултат е, че в ЕП разбраха за пореден път колко са прости българите, колко лесно се манипулират, колко са далече от обикновените човешки ценности ... абе европейци ама от третия вид .
  БСП поне неотклонно следва указанията на Решетников, там изненади няма. А предложението за наше българско законодателство против насилието върху жени и деца доказва само едно - европейци сме , но не съвсем.
  Ако гражданин на ЕС набие жена в Бг ( както се случи !) по кое законодателство ще го съдят ? Ще му приложат ли Истанбулската конвенция или ще му друснат 5000 лв. по нашето?

 48. 48 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Правата върху познанията за децата (примерни осиновените) се предоставят на фондация(ии).

  Който отказва да признае това и не се възторгва от платени публикации на специалисти оттам, може да бъде преследват докато признае, че се нуждае от услуга.

  Услаугата е обикновено психолог от фондация, ще му окажат подходяща психологическа покрепа, докато признае, че са специалисти.

  Ще му казват думите: Кажи на детето си, че твоят психолог ти е казал....

  Това е функционално въвеждане в сила на проектозакона за закрила на детето отхвърлен с протести 2012. Същите фондации са.

  Става дума за пари преди всичко.

  Алчност, властност, политическа всеядност, привилегии и не носене на наказателна отговорност от служители от фондации и социални работници.

 49. 49 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Днес стана известно, че в Съвета на Европа е решено да има нов превод на конвенцията заради споровете в България за съдържанието ѝ."
  Конгениално. Проблемът не е в превода. Той си е много точен. Проблемът е в оригинала.
  Този проблем е терминът "джендър" използван в конвенцията и разяснен на повече страници от самата конвенция.
  В подточка в) на чл. 3 - "Определения" е написано, че под "джендър" за целите на конвенцията (която е срещу насилието над женския пол) се има предвид "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете" .
  Никъде не се говори за т. нар. трети пол, с което или се спекулира или папагалски се повтаря вече чутото от хора, които не са си направили труда да прочетат текстовете/по - лесната част/ и евентуално след това да ги разберат/по - трудната част/.
  Та проблемът с определението дадено на "джендър" никак не е сложен. Например - мъж с всички полови белези на мъжкия пол, ще започне да твърди, че неговата "социално изградена" роля е на жена/както и обратното/, и ще се позове на Конвенцията/която е станала част от националното законодателство, и е с предимство пред него, ако то и противоречи/, за защита на накърненото му право да сключи например, граждански брак с мъж, който пък възприема "социалната си роля", като мъж.
  Ако в текстовете вместо "джендър"/пол/ беше написано SEX, и съответно FIMEIL и MALE нямаше да има никакви спекулации. Щеше да е ясно и на третокласник - отличник за какво става дума. Защо не е направено така, могат да обяснят само авторите. Останалите може само да се досещат. Което също върши работа.

 50. 50 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#47] от "attitude": “....Ако гражданин на ЕС набие жена в Бг ( както се случи !) по кое законодателство ще го съдят ?“
  НК Чл. 3. (1) Наказателният кодекс се прилага за всички престъпления, извършени на територията на Република България.
  Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
  (2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при управляване на моторно превозно средство, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7; по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 и 3 - лишаване от свобода от една до пет години.
  (5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 - 3 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.


 51. 51 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Не си прав.
  Докато се стигне до международния съд се минава през националните съдилища. А в тях се гледа превода на български.

 52. 52 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  мнозинството от обществото категорично НЕ ЖЕЛАЕ промяна в традиционното семейство , основано на брак между мъж и жена, както и НЕ ЖЕЛАЕ противоконституционно да се установяват повече права за глбти, а да се намалят обема права на хетеросексуалното мнозинство в България.
  —цитат от коментар 2 на някоя си


  Първо в конвенцията никъде не се говори за лгбти, второ не се говори за намаляване на права на хетеросексуалните и трето Вие ли сте говорителя на "мнозинството от обществото"? И добре, че цитирате конституцията, ама там е посочено, че всички хора сме с равни права. Също така трябва да се отчита факта, че живота се променя, заедно с него се променят "традиционното семейство" - ето днес над 50% от семействата живеят без граждански брак. Преди 50 години не е било така. Това налага и промяна на законодателството, защото то трябва да отразява реалностите и нуждите на гражданите, а не да им налага насилствено правила против волята им.

  No Pain No Gain
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#52:"Putarak"][/quote]

  И откъде имате данни,че 50 процента от семействата живеят без сключен граждански брак?А и двойките от цигански произход нарочно не сключват брак,за да ползват циганките социални помощи като самотни майки.Ако се имат предвид само българските семейства надали има и 20 процента без брак.
  А и едно е да живее двойка мъж и жена без брак,друго е двама мъже или две жени.Първото се случва от поне 200 хиляди години откакто съществува Хомо сапиенс.

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#45] от "някоя си":
  Остави пола, сестричке. И той е маневра за отвличане на вниманието. Да не се повтарям. Виж #36, ако си мотивирана. Целта е новият тип човек. Джендер-човека. Креатура като комунистическия човек и Оруел-човека. Аморфна, безполова и безволева маса, дето е като вегетата - универсална подправка за всички манджи.

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на Gilbert Grape
  Gilbert Grape
  Рейтинг: 222 Неутрално

  В момента вървят две извратени течения - поне в Европа. 1) Ислямизация с която всички трябва да се съобразяват, и гей - културата, с която пак всички трябва да се съобразяват. Болшинството, съставено от НОРМАЛНИ хора, трябва да си трае в ъгъла. Най-интересното е, че двете течения са взаимно-изключващи се. Едните с удоволствие биха взривявали другите и настояват за намалени свободи на женския пол, а другите с удоволствие биха опандизили първите защото настояват за безгранични криворазбрани свободи. Луд свят!

 56. 56 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  тез, патреотарите, вече станаха трети пол. Подкрепяме сичко дет требва и сме политкоректни и сме послушви.............ТРЕТИ ПОЛ ТИ КАЗВАМ, НАПРАВО!
  ШЕ ИМА ИРОНИЕС: таман подкрепът истамбул и опааааааааааааа......РОБОТИТЕ ИЗЛИЗАТ ЗА ПРАВА. нАПРИМЕР: СЕКСУАЛНИЯ РОБОТ ДА НЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕН ПОВЕЧЕ ОТ 8 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕ, ДА НЕ СЕ СПОДЕЛЯ МЕЖДУ МНОГО ПАРТНЬОРИ И ДА НЕ СЕ ПОЧИСТВА С КОРОСЕЛИН, ЧЕ СЕ БЕЛИ!

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  В момента вървят две извратени течения - поне в Европа. 1) Ислямизация с която всички трябва да се съобразяват, и гей - културата, с която пак всички трябва да се съобразяват. Болшинството, съставено от НОРМАЛНИ хора, трябва да си трае в ъгъла. Най-интересното е, че двете течения са взаимно-изключващи се. Едните с удоволствие биха взривявали другите и настояват за намалени свободи на женския пол, а другите с удоволствие биха опандизили първите защото настояват за безгранични криворазбрани свободи. Луд свят!
  —цитат от коментар 55 на Gilbert Grape


  Едните са малцинство,което води активна пропаганда за набиране на последователи,щото видно няма как да се размножават.Докато вторите се размножават.Но пък няма единна мюсюлманска общност-виж как в мюсюлманските държави се избиват едни други.Твърде различни са.

 58. 58 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#51] от "Paolo Di Canio":
  “....Първо в конвенцията никъде не се говори за лгбти, ...“Моля, посочете кои хора изпозват термина “идентичност, основана на пола“? Това не са хетеросексуалните, нали? А знаете ли какво ТОЧНО означават думите “полова идентичност“? С тях се обозначават мисловните парадигми на един човек, който е с мъжки биологичен пол, но счита себе си за човек от женски биологичен пол. Та точно това “считане“ се нарича “полова идентичност“.
  “....Също така трябва да се отчита факта, че живота се променя, заедно с него се променят "традиционното семейство" ...“ Аз имам предвид онова, което чл.12 на ЕКПЧ признава за традиционно семейство- брак между биологичен мъж и биологична жена- http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_BUL.pdf ЧЛЕН 12
  ЕКПЧ
  Право на встъпване в брак
  Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право.

 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  С тъга наблюдавам как много съвестни хора захапват въдицата и наливат вода във воденицата на джендерите. Цитират закони, пишат дълги постинги и обосновават, че “третият пол” няма почва у нас. Хора, не иде реч за никакъв трети пол! Това е маневра за отвличане на вниманието от същността. А т се съдържа в конвенцията, уморих се да я цитирам. Ето я:

  “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете".

  Какъв трети пол? Искат да изкореняватнразликите между мъже и жени! Докато се карате за третия пол, те ще си прокарат безполовия, дето е нито мъж, нито жена, нито хермафродит, звяр или риба, като в Смешния плач на Христо Ботев! Защото, ако се вторачихте в този трети пол, вие ще плачете, джендер-идеолозите ще се смеят и от “мъж,жена,хермафродит,звяр или риба” ще се роди новата креатура - джендера!

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#59] от "султана глаушева": Добре, но “стереотипните роли за жените и мъжете“ са: 1 . РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА на мъжете и жените 2. И мъжете , и жените в България масово работят 3. Родителите имат право на издръжка от порасналите си деца 4. И мъжете, и жените перат,/ с пералня, разбира се/, готвят, гледат деца, башите имат право да ползват отпуск по бащинство 5. И мъжете, и жените стават студенти във ВУЗ, адвокати, архитекти, лекари, учители, съдии, следователи и т.н. Имаме жени заварчици и жени- кранистки, имахме жена- пилот 6. Тъй като традиционната религия в България е източноправославната , у нас НЯМА осакатяване на женски полови органи чрез обрязване, НЯМА убийства на честта, НЯМА принудителни бракове. И сега ИК иска да РАЗРУШИ тези стереотипи, нали така?:) Защото ТОВА са СОЦИАЛНИТЕ РОЛИ НА МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ В БГ ОБЩЕСТВО! Защо тези специфики на бг, общество НЕ СА ОТЧЕТЕНИ в тази конвенция и след като не са отчетени, дали има смисъл да бъде ратифицирана?

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#60] от "някоя си":
  Стереотипните роли са много по-простички. Жените раждат деца, а мъжете ги правят. Махни ги и ще има банка от сперматозоиди и яйцеклетки, които ще се оплождат изкуствено и ще се износват в подходяща за това среда извън женския детероден орган, който също е стереотипна женска роля. Това твърдение противоречи ли на цитата от конвенцията, ако тя бъде приета в този си вид?

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#61] от "султана глаушева":
  “....Стереотипните роли са много по-простички. Жените раждат деца, а мъжете ги правят. ...“ Оооо,моля, моля- нищо подобно! Вие ни връщате в края на 40тте години на 20 век в нрб! Социална роля е не само майката, но и любовницата, работничката, служителката, дъщерята, съпругата, домакинята, собственичката на търговско предприятие и т.н! Такова опростено мислене като това, което Вие посочвате, е харакетерно за ислямските общества- не за България! НИКЪДЕ В КОНВЕНЦИЯТА НЕ Е ВПИСАНО ТОЧНО ВАШЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА РОЛЯ и това умишлено е направено така, което пък води към тезата, която аз защитавам- че ИК е създадена с цел юридическо прогласяване на девиациите в обществото- глбти- за норма в обществото, а нормата в обществото- традиционното хетеросексуално мнозинство, се обявява индиректно за девиация- т.е. за отклонение от нормата-. Според мен, в това е основният порок на ИК.

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#62] от "някоя си":
  Дай сега подред. Ето цитата от конвенцията, от който ми настръхва косата:

  “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете".

  Дай да четем. Става въпрос за промяна на социалните и културни модели на поведение (за което говориш ти) с цел изкореняване на СТЕРЕОТИПНИ роли за жени и мъже (за което говоря аз). Т.е. твоето трябва да изкоренява моето, грубо казано. Това е изходното положение, нали? Чети пак текста. Най-стереотипната женска роля е майка. Тази роля трябва да бъде изкоренена с променени социални модели на поведение. Точка. От този текст, така написан, резултира това, само това и нищо друго!

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#63] от "султана глаушева": “.... Най-стереотипната женска роля е майка. Тази роля трябва да бъде изкоренена с променени социални модели на поведение....“ Ааа- с този изказ вече съм съгласна! Да- точно това иска ИК- аз също го разбирам точно по този начин! За това и на мен ми настръхна косата, когато осъзнах какво точно искат! Променен модел на социално поведение обаче може да означава и друго- мъж да прави секс с друг мъж и да го приема за нормално и т.н.- мисля, че вече става ясно какво имам предвид.

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#64] от "някоя си":
  Чети пак. Цитата. Промененото социално поведение трябва да изкорени традиционното женско поведение. Т.е.утре ти трябва да изкореняваш традиционната женска роля на майка с промененото си социално поведение. Това и само това резултира от цитата, дето се уморих да го повтарям, на великата конвенция!
  До тук смятам, че се разбрахме. А сега виж Уинстън Смит и Джулия на Оруел.1984. Биг Брадър.Истинският, не сегашният кич, в контекста на истанбулската конвенция. Някакви различия? Аз не виждам никакви! Същите цели, други методи - там директни и брутални, тук замазани и завоалирани. Целта? Същата!

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Парламентарната група на "Обединените патриоти" би подкрепила ратификацията на Истанбулската конвенция, ако след повторния превод на документа на български език не присъства терминът "социален пол""
  Одобрявам поведението на патриотите, стига с тези либерастки малоумия.

 67. 67 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... е веке са Джендър патриоти...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 68. 68 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ако се имат предвид само българските семейства надали има и 20 процента без брак.
  —цитат от коментар 53 на musashii


  Първо се гледат всички семейства на граждани на Република България, защото законите са за всички, не за определен етнос (това също е забранено от Конституцията). Второ - дори и 20% да са живеещите без брак - тези хора нямат ли парва?

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK