Маршрутите на Румен Радев през първата президентска година

При визитата си във Франция президентът Румен Радев пилотира изтребител "Рафал".

© Прессекретариат на държавния глава

При визитата си във Франция президентът Румен Радев пилотира изтребител "Рафал".За първата година от мандата си президентът Румен Радев е направил 22 визити зад граница, като е посетил Белгия, Малта, Германия, Ватикана, Италия, Гърция, Румъния, Полша, Черна гора, Франция, САЩ, Азербайджан, Кипър и Австрия, показва справка на президентството, предоставена на "Дневник". Следващото посещение на държавния глава ще е в Армения.


Първото визита, при която Радев и делегацията пътуваха с военния самолет "Спартан", бе в Брюксел. Такива визити след встъпването си в длъжност са направили и предшествениците му Росен Плевнелиев и Георги Първанов.


За една година Радев има общо четири визити в Брюксел, една от които е за среща на държавните лидери на страните от НАТО. Президентът представя страната ни и на четири заседания на Европейския съвет по време на служебното правителство "Герджиков", на които предлага и успява да въведе Кохезионната политика като приоритет в Римската декларация, поставя въпроса за единна позиция на ЕС при външна намеса (на държава извън ЕС - бел.авт.) в изборния процес на държава-членка от ЕС, иска реална солидарност на държавите на първа линия по отношение на миграционната криза и необходимост от ревизия на Дъблинското споразумение, както и обосновава необходимостта от приемане на България в Шенген, посочват от президентството.
За една година Радев има две аудиенции при папа Франциск, като води делегацията по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Тогава на аудиенцията не присъстват духовници. По два пъти е посетил и Германия, Франция, Италия, Малта и Полша.


Българският държавният глава е имал официални визити по покана на президентите на Германия, Гърция, Румъния, Италия, Черна Гора, Полша, Франция, Азербайджан и Кипър. По покана на Радев България са посетили президентите на Франция Еманюел Макрон, на Швейцария Дорис Лойтхард и на Черна гора Филип Вуянович, както и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. В телефонен разговор м.г. Радев покани руския си колега Владимир Путин да направи официално посещение у нас по повод навършването на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство. По време на визитата си в САЩ Радев покани и Доналд Тръмп на посещение у нас.


Президентът Румен Радев разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц във Виенската филхармония.

© Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц във Виенската филхармония.


"Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното" и "Печелене на приятели и партньори, а не врагове" са принципите на външната политика на Румен Радев, посочват от президенството. Президентът е приел на "Дондуков" 2 държавни и правителствени ръководители на Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Норвегия, Южна Корея и Япония. На различни международни форуми той е имал двустранни срещи с държавните и правителствени ръководители на Австрия, Германия, Хърватия, Унгария, Латвия, Холандия, Полша, Словения, Косово, Украйна, Иран, Узбекистан, Йордания и Азербайджан.


За една година Румен Радев е взел участие в шест международни форума - 72 сесия на Общото събрание на ООН (Ню Йорк), Световна среща за борба с климатичните промени "Една планета" (Париж), Международна конференция по сигурността (Мюнхен), Среща на върха на НАТО (Брюксел), Среща на върха по инициативата "3 морета" (Варшава) и Среща на групата Арайолуш (Малта). Под егидата на българския президент са се провели бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Варшава.


Румен Радев се е срещнал с българските общности в Германия, САЩ, Франция, Гърция, Румъния, Полша и Кипър.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK