Първата година на президента - променлив успех на опитите за влизане в новата роля

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевПрави усилия да усвои новата си роля, няма големи грешки, възможно е да не успее да се надскочи. Това са мнения на политолози и социолози за държавния глава. "Дневник" припомня някои от оценките за Румен Радев, поместени в специалната тема "Годината", в отговор на въпроса


Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?


Боряна Димитрова - управляващ партньор на социологическата агенция "Алфа Рисърч":
Опит за решаване на трудна задача – как да развие образа си на единствен реален опонент на ГЕРБ и Борисов, запазвайки национално-обединителния си имидж. Точно конкуренцията за ролята на "националния обединител", доведе до изнервеност и премиера, и президента. Тя предизвика и непреставащите открити баталии или удари под масата между тях – от избора на Грипените, та до мораториума върху новите медикаменти.
Евгений Дайнов:
Очевидно човекът не е злонамерен – на няколко пъти заставаше зад правилни позиции, изразявани в обществото. Проспа обаче извънредното законодателство на ГЕРБ, което е глупост от негова страна, защото след края на мандата му това законодателство може да го вкара в ареста за доста време. Изобщо – време е да престане да сънува самолети и да става политик, инак ще го оглозгат, а и гражданството няма да има полза от него.


Огнян Минчев:
Като поредица от опити за социализация в една непозната му досега роля и професия.


Геновева Петрова - изпълнителен директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч":
Противоречива. Въпреки, че получава най-високо обществено доверие, на няколко пъти допусна да участва в междупартийни спорове, а това го отдалечава от държавническата роля на институцията.


Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан":
Не направи грешки в трудните неща – като например служебния кабинет. Ако има грешки, бяха по лесните неща – комуникационни. В момента е най-одобряваната фигура в страната – нормално. Може би най-трайно силен откъм доверие президентски старт, след този на Петър Стоянов.


Стефан Попов:
Г-н Радев иска да бъде някак съответен на позицията, прави усилия. Усилия за съжаление прави и жена му. Но той е военен. Спуснат в многозначната политическа сфера леко се обърква. Затова отвътре му иде да се качи на самолет на френската военна авиация, в който нещата са по-ясни. На земята се чуди накъде да гледа, какво да чува, какво не. Не му е лесно.


Петър Щурм Константинов:
Имах по-големи очаквания за настоящия президент, но към момента изглежда, че човекът няма да надскочи себе си и да се превърне във вътрешния враг на гнилата система. Въпреки това Радев изглежда президентски, и като изключим един-два пъти, в които се оказа от грешната страна на обществения дебат, засега не е нито успешен, нито неуспешен президент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK