Борисов поиска от Меркел добронамерена помощ за правосъдната система и обеща да изкорени корупцията докрай (допълнена)

Мотото "Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС, заяви Ангела Меркел в София.

© Николай Дойчинов

Мотото "Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС, заяви Ангела Меркел в София.Премиерът Бойко Борисов поиска от германския канцлер Ангела Меркел помощ за правосъдната система и борбата с корупцията у нас. След срещата им в София днес той обяви, че е получил нейната подкрепа в България да дойдат "колеги", които "добронамерено" и "без много шум" да ни наблюдават и обучават, като влязат "в прокуратура, съд, следствие, полиция, при дознатели и където има нужда" и си дадат мнението за законодателството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.


В отговор на въпрос на журналисти дали България може да помогне с антикорупционните мерки в страните от Западните Балкани Борисов обяви, че според "Евробарометър" не само страната ни, но и много държави в Европейския съюз (ЕС) имат такъв проблем. "Знаем, че не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай", каза премиерът. Меркел не говори по въпроса на пресконференцията в резиденция "Бояна", която двамата дадоха днес за български и чуждестранни журналисти. В началото тя поздрави Борисов за подготовката на европредседателството, а той изрази надежда тя скоро да състави правителство в Германия.


Меркел обеща скорошно влизане в Шенген, но само по въздух


След като благодари на Борисов за начина, по който България пази границата на ЕС с Турция, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя усилията на страната ни за влизане в Шенгенското пространство, което по думите й може да стане в най-скоро време и поетапно. Тя каза, че не може да се ангажира с конкретна дата, но според нея правилата на Шенген съвсем скоро могат да се въведат на летищата.
Ангела Меркел и Бойко Борисов разговаряха в резиденция "Бояна", където двамата разговаряха и за икономическите отношения с Китай.

© Николай Дойчинов

Ангела Меркел и Бойко Борисов разговаряха в резиденция "Бояна", където двамата разговаряха и за икономическите отношения с Китай.


От своя страна Борисов отвърна, че по вода и въздух България няма никакъв проблем да влезе в Шенген още днес. От думите му се разбра, че чака среща с холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари в София, на която ще предостави възможност негови експерти да обикалят страната и да ни проверят, тъй като Холандия най-гласно е изразила несъгласието си България и Румъния да са в Шенген. "След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея", обясни българският премиер.


Меркел поиска от Борисов да се говори с Ердоган по всички въпроси


Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че планираната по време на българското европредседателство среща между Борисов, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕП Антонио Таяни във Варна е добър шанс да се говори с турския президент Реджеп Тайип Ергодан "по всички въпроси, които ни вълнуват".


Ангела Меркел обяви, че светът не може да чака съставянето на правителството в Германия и тя е дошла в София, за да подкрепи българското европредседателство.

© Николай Дойчинов

Ангела Меркел обяви, че светът не може да чака съставянето на правителството в Германия и тя е дошла в София, за да подкрепи българското европредседателство.


От своя страна Борисов обясни, че на Турция не е изплатено нищо по споразумението за мигрантите и че има много проблеми, които са се натрупали през последната година. Според него "едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас".


"Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи. Европа има нужда от мир, от спокойствие, тогава тя е най-доброто място за живеене", каза Борисов. Той повтори, че се готви пътна карта за евроинтеграцията на Западните Балкани, в които "през европейски фондове, през европейски заеми трябва да строим инфраструктурата, която ще ги приближи максимум до страните в ЕС и ще повиши тяхната конкурентоспособност". По думите му Меркел е приела подобен план и счита, че необходимите за 10-15 години средства за това никак няма да са много.


От своя страна германският канцлер каза, че подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани, но те трябва да изпълнят условията за присъединяване към ЕС.


За Борисов България си е написала домашното за еврозоната


Премиерът Бойко Борисов обяви, че България си е написала домашното за чакалнята за еврозоната и това е въпрос на решение на Европейската централна банка. "България не е никакъв проблем, никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен", каза министър-председателят. За пореден път той цитира, че имаме "най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишение на доходите с по 10-12 % по Евростат".


"Благодаря ти, че намери време да дойдеш и да ни чуеш. Благодаря ти за 160 млн. евро за границата, за подкрепата за газовия хъб "Балкан", каза Борисов на Меркел.

© Николай Дойчинов

"Благодаря ти, че намери време да дойдеш и да ни чуеш. Благодаря ти за 160 млн. евро за границата, за подкрепата за газовия хъб "Балкан", каза Борисов на Меркел.


"Мога да цитирам канцлера Меркел на въпроса работи ли добре кохезионната политика. Казах, всичко хубаво, каквото сме направили – жп линии, метро, магистрали, конкурентоспособност, образователна инфраструктура, екология, го дължим на кохезионните фондове. И тя каза - тогава трябва да остане", обяви Борисов в отговор на въпрос на журналисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK