Борисов: Ако има референдум, трябва да е "за" или "против" да пребиваме жените и децата

Борисов: Ако има референдум, трябва да е "за" или "против" да пребиваме жените и децата

© Reuters"Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурират в тази конвенция. И не случайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция... всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в швейцарския град Давос за участие в Световния икономически форум.


"Убеден съм, че ние като една държава с морал, с хуманност не можем да не защитим жените и децата", каза още той. Според него има начин хората да бъдат успокоени, че няма такова нещо като прокарване на трети пол. Министър-председателят посочи, че е помолил ГЕРБ да не бързат с разглеждането на Истанбулската конвенция в пленарната зала, за да има още обсъждания и да не бъде обвинявана партията му, а БСП упрекна, че "са двулични", защото в България говорели едно, а пред Европа се държали като европейци.


"Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене", изтъкна още премиерът и припомни, че при откриването на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Румен Радев е пропуснал да спомене патриарха. При отчета за първата си година на поста вчера Радев заяви, че Истанбулската конвенция е важна, но не е сега времето да се разглежда.
"Ние ще го приемем с резерви, така че всички да са спокойни", добави Борисов. "Тази конвенция касае закрила на слабите, защита на жените и децата. Всичко останало съм готов да го приемаме текст по текст, така че да са спокойни всички", каза още той. Премиерът изрази готовност след прибирането си в България да говори с представители на Светия синод, за да обсъдят какво точно в документа ги безпокои.


По отношение на вота на недоверие към правителството, който днес бе отхвърлен от парламента, Борисов заяви, че никой не е мислел, че той ще мине. "Да се подбере времето, когато сме най-много заети, когато единия ден 10 министри, на другия 13 ходят на съвети и през минути ми звънят да питат какво да се прави... и точно тогава да се избере вотът, те знаеха, че това е един начин да ни изложат", е мнението му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK