Доброволното военно обучение влезе в стратегията за национална сигурност

Възможно е доброволци да попълнят армията

© Анелия Николова

Възможно е доброволци да попълнят армиятаСъздаването на система за доброволна военна подготовка на български граждани за защита на Отечеството." Това е заложено в проекта за актуализация на стратегията за национална сигурност, който бе разгледан от вътрешната и отбранителната комисия на парламента.


В Министерството на отбраната в момента се обмислят идеи как да стане това. Според източници на "Дневник" се обсъждат две идеи – въвеждане на 50 часа военно обучение годишно в горния гимназиален курс и въвеждане на доброволно военно обучение, което ще трае между 6 и 9 месеца. Училищният курс трябва да завършва с обучение на лагер, в което учениците да придобият основни умения и дори да боравят с оръжие. Завършилите доброволното обучение ще бъдат записвани в резерва и ще имат предимство при започване на държавна работа, примерно в МВР, където кандидатите за започване на работа традиционно са много.


Заплахите за глобалната и националната сигурност продължават да са радикализацията и тероризмът. Регионалните конфликти и икономическите и финансовите кризи допълнително изострят тази заплаха, пише още в актуализираната стратегия. "Терористичните заплахи за Европа от религиозно мотивирани групировки се увеличават вследствие на благоприятната среда за разпространяване на идеите на радикалния ислям сред част от мюсюлманските общности в Западна Европа и на Балканите, създадените в Близкия изток и Северна Африка логистични бази и завръщащите се от конфликтните зони чуждестранни бойци, които притежават реален боен опит."
Миграционният поток, който е транзитен, остава заплаха за националната ни сигурност. Преминаващи през страната чуждестранни бойци, инфилтрирани в миграционните потоци, създават предпоставка за формиране на терористични и логистични клетки на наша територия, както и за радикализация на групи и лица, и особено на тези, намиращи се в маргинализирано социално-икономическо положение. За капсулирането по етнически или религиозен признак влияние оказват и външни фактори.


Тази среда е достатъчно динамична, за да твърдим, че това е картинката и тя няма да бъде променяна, коментира заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Георги Миленов. Неминуемо ще станем свидетели на нови заплахи в света, които ще имат отражение върху средата за сигурност, които ще касаят нашата страна, добави той.


Славчо Велков от БСП протестира, че кризата със Северна Корея не е отбелязана като евентуална външна заплаха. Велков възропта и срещу записаните в стратегията хибридни заплахи. "Няма хибридна война", каза бившият разузнавач. Валентин Касабов поиска да "допълни" Велков и предложи иронично в стратегията да се запише, че освен корейците заплаха за националната сигурност са и извънземните, "зелените, червени, сини човечета".


Красимир Янков от БСП поиска в стратегията да се запише, че дъблинският регламент трябва да бъде изменен, и в частта за енергийната сигурност да се запише, че трябва да се изгради АЕЦ "Белене".


Стратегията имала малко остарял вид и в документа липсват стратегически цели, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който предложи в нея да се запише и "българският етнически модел".


Обсъждането съвместно от двете комисии продължава и следващата седмица.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Военното обучение на мъже и жени е въпрос от национална сигурност. По-добре би било да е задължително, но ще проличи от резултатите, които ще се получат от доброволното обучение.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  По нареждане на Москва комунистите у нас се опитват да омаломощят и съсипят окончателно българската армия.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8945 Любопитно

  Щом има излишни пари , нека си поиграят на войници децата !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1365 Неутрално
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Въшкарниците излизат на мода.
  Шкембе Каракачан-агент Иван готви парада на победата.
  Клета, недофинансирана българска армия.

 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4433 Весело
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Стратегията имала малко остарял вид и в документа липсват стратегически цели, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който предложи в нея да се запише и "българският етнически модел".

  Трябва, трябва да се запише че турците задържително ще присъстват на всички нива в службите за сигурност за да са сигурни че няма да има нов възродителен процес и ако ни нападне Турция веднага да вдигаме бялото знаме!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Стратегията имала малко остарял вид и в документа липсват стратегически цели, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
  __________
  Ама това ще се хармонизира ли с общото военно обучение така щото джендърите или умници като Мустафа Карадайъ ако искат да си поиграят с оръжие и шомпол, да им се дадат допълнителни часове?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 475 Весело

  Тука има тука нема това е модернизацията на Каракачанов и ГЕРБ в БА.Отбора на коремите ,който никой не би ги последвал ,ако стане нещо.Празни приказки на хора без характер.Никаква стратегия от господата политици.Само разтягане на локуми от Каракачанов Една година си замина от управлението на ГЕРБ и ПФ .Пък той стана по дебел и тези покрай него .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Военното обучение на мъже и жени е въпрос от национална сигурност. По-добре би било да е задължително, но ще проличи от резултатите, които ще се получат от доброволното обучение.
  —цитат от коментар 1 на voyko


  След като ще се ползват привилегии по-добре да е доброволно но да има и покриване на нормативи както при професионалните войници защото не всеки става за войник.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4985 Весело

  "и въвеждане на доброволно военно обучение, което ще трае между 6 и 9 месеца...."


  Трябва изрично да се приеме, че в казармите трябва да има безплатен интернет, доброволците да могат да изполват смартфони, лаптопи, таблети, слушалки за музика по което време си искат... , иначе трудна работа...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Нищо не прочетох за високо технологични оръжия.

  подпис
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Пак някои са се правили на интересни... Покрай сухото искат да пробутат и мокрото...

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  С този руски тъпак за военен министър, нищо добро не ни чака.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 370 Весело

  Бившите фатмаци сега от радост бият жената и посягат да си сипят трета голяма ракия- тази новина е повод за алкохолна почерпка!!

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Agent Иван , върти суче , само и само да не го питат за нов изтребител.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 734 Весело

  „...въвеждане на 50 часа военно обучение годишно в горния гимназиален курс...“
  Това зорноволно обучение всъщност колко години ще трае? Щото, до колкото си спомням, горният гимназиален курс трае 5 години. Тия са решили да изгонят и малкото деца оставащи в България...
  А това е бисер:
  „Завършилите доброволното обучение ще бъдат записвани в резерва и ще имат предимство при започване на държавна работа, примерно в МВР, където кандидатите за започване на работа традиционно са много.“ Един вид подбор на най-тъпаците за милиционери...

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2495 Любопитно

  едни пари да бъдат пропиляни ,или по вероятно откраднати ,но от агенти на дс толкова

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  ГЕРБ са съгласни.
  Нова военна техника - е.и й майката!

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  наистина нещо трябва да се направи за военно обучение.

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "в МВР, където кандидатите за започване на работа традиционно са много"
  а що реват и протестират после?

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  не може да имаме такива, защото Москва ше се обиди

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 684 Неутрално

  в момента насила ли вкарват в казармата ?

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3037 Весело

  ".....ще имат предимство при започване на държавна работа, примерно в МВР, където кандидатите за започване на работа традиционно са много...."

  Без предимство за митниците нищо няма да стане.

 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 836 Неутрално

  По принцип не е лошо всеки да има идея от оръжия, предоставяне на първа помощ и оцеляване. Ама при съсипана авиация за какво да говорим

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Несериозна........българска работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  Помощ за Комикс в Дневник! Цензура, автоцензура или цензура на ББ?

 28. 28 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Блондин ни е военния министър. Какво да го правиш.

 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Заплахите за глобалната и националната сигурност продължават да са радикализацията и тероризмът.

  За щастие глобалната сигурност не зависи от нашите ,,политици". А главната заплаха за нашата национална сигурност са точно нашите политици.

 30. 30 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1467 Весело

  Ивайло Нинов го е илюстрирал чудесно:
  http://bit.ly/2ncGnqd

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 31. 31 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Най-голямата заплаха за националната сигурност са патрЕидиотите , чиито представители шкембовидни Съдбата иронично направи министри.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#31] от "Чушкопек":


  Най-голямата заплаха за националната сигурност са патрЕидиотите , чиито представители шкембовидни Съдбата иронично направи министри.
  —цитат от коментар 31 на Чушкопек


  Не шкембовидни а страдащи от напреднала гастрономична бременност.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9011 Неутрално

  Да видим сега, след толкова шум, за колко доброволци ще стане дума.

 34. 34 Профил на Tito Testo Tsetso
  Tito Testo Tsetso
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2ш
  До коментар [#2] от "deaf":

  хахаха

 35. 35 Профил на Tito Testo Tsetso
  Tito Testo Tsetso
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2ш
  До коментар [#2] от "deaf":

  хахаха

 36. 36 Профил на Tito Testo Tsetso
  Tito Testo Tsetso
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2ш
  До коментар [#2] от "deaf":

  хахаха

 37. 37 Профил на Tito Testo Tsetso
  Tito Testo Tsetso
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2ш
  До коментар [#2] от "deaf":

  хахаха

 38. 38 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Време беше, хайде хаирлия и след 5 години - Национална гвардия и първи плахи стъпки към модела на швейцарската армия. Въоръжената нация е вежлива нация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK