Новите военни кораби се отлагат за по-добри времена

Фрегатата "Смели" охранява залива пред Ваканционно селище Ривиера. Това е най-известният кораб на флота на ВМС, все още участва в учения на НАТО, а е построен през 1975 г.Проектът за нови кораби за военноморския флот ще бъде оставен за по-добри времена "след 1-2 години" според източници на "Дневник" от Министерството на отбраната (МО). Проектът е за строителството на два многофункционални модулни патрулни кораба. Търгът на стойност 820 млн. лв. с ДДС бе спечелен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Тя беше единствен участник в процедурата. На 20 декември обаче министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че сделката е провалена, тъй като дружеството се е отказало от нея. Мотивът за това било реалното намаляване на стойност на проекта за инвестиционен разход с 20% заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху военните сделки. Така сумата от 820 млн. лв. за строителството на двата патрулни кораба на практика е намаляла със 164 млн. лв.


Според МО необходимата сума за строителството и купуването на въоръжението за морските съдовете е пораснала междувременно заради световната тенденция за повишено търсене на оръжия и военна техника. Малко преди края на преговорите от компанията изпълнител и нейните чужди партньори безуспешно са поискали от МО авансово 170 млн. лв., за да купят въоръжение и електроника, тъй като цените им щели да се повишат до края на строителството на корабите. Според източник от ГЕРБ варненската фирма прекрасно е знаела, че няма да се справи с изпълнението на договора в рамките на цената, но се е надявала на договорка за допълнително финансиране при втория етап, в който ще се купува въоръжение.


След провала на договор командващият на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев каза, че след 2019 г. България може да остане без бойни кораби.
За другите два проекта за модернизация на армията - за купуване на нови за авиацията ни изтребители и бойни машини за пехотата, имало шанс дори да бъдат подписани до края на годината и да бъдат направени плащания по тях. Според МО и депутата от ГЕРБ Емил Христов влизането на проектите в Министерски съвет и в парламента може да да стане още през февруари или март и те да бъдат гласувани до лятото.


Възможност за нов F-16 от последно поколение


Проектът за купуване на нов за армията ни изтребител беше спрян след доклад на специална парламентарна комисия, която намери нарушения в процедурата през септември миналата година, и документът трябва да бъде променен частично. Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия. Ръководител на проекта в МО беше настоящият президент Румен Радев, който тогава беше командир на Военновъздушните сили. Служебното правителство, назначено от Радев, избра за най-добра офертата на Швеция за "Грипен".


В документа трябва да се удължи схемата на изплащане и да се изпрати ново искане за предложение (Request For Proposal (RFP)) до държавите, предлагащи самолети от късия списък за избор – САЩ, Германия и Италия, и Швеция. САЩ предлагаха употребявани F-16 и ще им бъде поискана оферта за нов самолет F-16. Последната модификация на изтребителя, която е с електроника от последно поколение, е била предложена малко преди решението на военните за избор на изтребител, но офертата не е разгледана. Италия беше в късия списък с оферта на употребяван "Юрофайтър" (Eurofighter), а сега ще бъде искана и оферта за нов. Eurofighter Typhoon е проект, зад който стоят четири държави - Великобритания, Германия, Италия и Испания.


Договорите за ново за въоръжение се подписват на междудържавно ниво и затова се преговаря със самите държави. Освен това употребяваните самолети са държавна собственост.


Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден на 1 април 2016 г. и предвижда придобиването на 8 самолета в периода 2018 - 2020 г. за цена до 1.5 млрд. лв.


Възможно е в парламента да се разгледа отпадане на ДДС от сумата на проекта.


Скоро ще е ясен списъкът за избор на бойни машини за пехотата


Най-новите машини в сухопътни войски са от 80-те години

© Анелия Николова

Най-новите машини в сухопътни войски са от 80-те години


Най-изостанал е проектът за нови бойни машини за пехотата. Досега е поискана информация (Request For Information (RFI)) от страните - производители на бронетранспортьори. Информацията е обработена и самият проект за инвестиционен разход трябва да бъде одобрен от правителството, преди да влезе в парламента. В него ще са заложени техническите изисквания и ще бъдат избрани фирмите, които трябва да предоставят RFP. Планираните от правителството пари за проекта са в рамките на 1.22 млрд. лв. Все още не е ясно точно колко машини ще бъдат купени и с каква колесна формула ще бъдат. В един от последните варианти от Сухопътни войски държаха 90 от машините да са бойни, с колесна формула 6X6 или 8X8, а останалите - спомагателни, (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.) да са около 100. Възможно е броят на машините да бъде намален. Първоначалният вариант беше за купуването на 238 машини.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ГЕРБ ПФ са трагични .Празни приказки ,ленти ,фанфари и накрая кръгла нула във всяка сфера.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Разстроено

  "Новите военни кораби се отлагат за по-добри времена"

  Ще чакаме моретата да пресъхнат...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Важното е ,че за стиропор ще има и за фирмички като тези около Делян Добрев, които да "печелят" обществените поръчки.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Следващата 20ХХ година :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ами хубаво е да си седнат на спанако, както казват по Шопско. На България не са нужни линейни кораби и фрегати (да се перчат нелепо). В първия половин час биха били потопени при бойни действия от съседните сериозни флотове на Турция или Съветска Русия. Като отбранителни единици са непотребни ,а като нападателни едва ли някой сънува за такъв вариант. По-добре да мислят за малки ефективни бойни единици торпедни катери и брегови ракетни установки. Да, и адмиралите и контраадмиралите ни са в повече. По-добре да се комплектоват наземните части, които биха били натоварени с отблъскване на нападение...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 433 Весело

  Питали Радио Ереван, кога ще бъде добре, а от радиото отговорили. Вече БЕШЕ добре!!!!

  Т.е. пари за безмислени кораби няма да има никога :)

  Дела трябват, а не думи.
 7. 7 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 880 Неутрално

  нема да купат нищо.тва корито на снимката е голем смех.имам племеник дето служи на него

 8. 8 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак нещо объркаха комисионните и ни правят на будали! Уж си пише: Търгът на стойност 820 млн. лв. с ДДС бе спечелен... Пък после били го намалили с 20%!?
  От друга страна това са си страшно много пари и доколкото няма проект, винаги може да се проектира нещо по-скромно. Или част от въоръжението, което сигурно е огромната част от цената, да се закупи и монтира след 3-4 години.

 9. 9 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Чакай малко! Уж нямаше пари за самолети втора употреба, сега искаме оферти за чистак-нови и то последно поколение Ф-16?

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 322 Неутрално

  То пък кое ли в армията не е оставено за по-добри времена.Но от друга страна това може да е шанс за решение за изтребител.Пише че вече и нов еврофайтър е на масата.Аз съм с две ръце за този вариант , но шанса остава малък за съжаление.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Ами хубаво е да си седнат на спанако, както казват по Шопско. На България не са нужни линейни кораби и фрегати (да се перчат нелепо). В първия половин час биха били потопени при бойни действия от съседните сериозни флотове на Турция или Съветска Русия. Като отбранителни единици са непотребни ,а като нападателни едва ли някой сънува за такъв вариант. По-добре да мислят за малки ефективни бойни единици торпедни катери и брегови ракетни установки. Да, и адмиралите и контраадмиралите ни са в повече. По-добре да се комплектоват наземните части, които биха били натоварени с отблъскване на нападение...
  —цитат от коментар 5 на Dr_Doolittle


  Би ли посочил поне една държава в света, която да има на въоръжение линеен кораб, ако въобще знаеш, какви означава това.

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 652 Неутрално

  По-добри времена.Как може един инвалид сега да получава 130 лева на месец.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Това е обобщаващо название за тежкия клас надводни бойни кораби - русизъм който е дошъл до нас. На запад казват battleship . А иначе днес и фрегатите не са тримачтови каквото е било значението, когато за пръв път са го използвали, нито крайцерите са онези крайцери преди 100 години, нито бойния ред днес е задължително линееен...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Правителството и най-вече нароченият за военен министър ченгето Каракачанов изпълняват плана на Решетников България да бъде най-слабото звено в отбранителната система на НАТО.

 15. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  По отношение на пехотното въоръжение - тия наясно ли са ,че возило на колела НЯМА как да е "бойна машина на пехотата/БМП/"- наричат се "бронетранспортьори /БТР/". БМПто разтоварва десанта и продължава да осигурява потдръжка на танковия клин, БТРът не може да се навре там, щото е с силно уязвима ходова част, обикновенно и с по лека броня.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 16. 16 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":Това е обобщаващо название за тежкия клас надводни бойни кораби - русизъм който е дошъл до нас. На запад казват battleship ..
  —цитат от коментар 13 на Dr_Doolittle


  Чета че за последно такъв кораб е спуснат на вода през 1949 г.
  А при нас става въпрос за ОPV (Offshore patrol vessel) - нещо между катер и корвета.

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Нищо, да вдигнат още заплатите на чиновниците в министерството, и да им увеличат щата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ай сега смешки. ГЕРБ отдавна е обещал само яхти на мултимилионери да плуват в нашето черноморие, никакви бойни кораби и самальоти не трябва да се купуват

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Разстроено

  Шкембе войвода и Генерал–губернаторът ще погребат българската армия...

  Всяка година едно и също: наближи пролетта и се обявяват поръчки, списъци и т.н., есента се обявяват победители и накрая, тихомълком по Коледа, всичко се анулира.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тоооо.....като дойдат по-добри времена, няма да има нужда от кораби...

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  Аз съм на същото мнение.Нещо като гръцките ''Roussen-class fast attack craft'', но задължително и 2-3 подводници !

  https://en.wikipedia.org/wiki/Roussen-class_fast_attack_craft

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Важното е България да няма нито армия, нито флот нито ВВС, за да сме черна дупка в Източният флатг на НАТО, за да рахатясва Джуджи и да мисли само как да си скатае милиаррдите, че там му се пече яйце на гъза.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  Значи пари за корвети няма, защото са отишли за курвети, а парите за нови самолети ще бъдат пренасочени за ремонт на старите МИГ-29, за да могат да се разделят по братски......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Само за България ли няма да настъпят по-добри времена. Направо са смешни.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Разстроено

  И какво остана от цялото обновяване на въоръжението?
  Май останаха само големите думи и закани!
  Перкото Каракачанов май го сложиха та да предотврати едно евентуално превъоръжаване на България....
  До тук добре се справя.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Той др. Борисов каза, че не иска да вижда военни кораби, а само яхти!

 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 471 Гневно

  Поредното доказателство че Каракачанов е руски агент,каквото започна го размаза и НЯМА никакъв резултат!Оставка на този шкембьо.

 28. 28 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Разстроено

  Не ми се иска да съм на мястото на българския войник! Направиха го на парцал!

 29. 29 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 293 Весело

  Това е решение без мнението на Бай Дончо Трампата! Като ни подпука за 2% от БВП за военни разходи, ще купим набързо някакъв боклук! А може и визи да получим, ама може и да не може....

  Сидо
 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това е добра вест. Въпросните кораби бяха лобистка история на Домусчиев щото неговата корабостроителница е, едва ли не, единсвената дето може да ги строи.

  Както писаха по-горе на нас фрегати и прочие транз-океански кораби не ни трябват. Трябва ни малки и бързи катери за брегова охрана от трафиканти и контрабандисти. А за по-големи цели си има много по-евтино решение - мобилни брегови ракетни комплекси. Нашата акватория е малка и с лекота се прострелва от такива комплекси - а те струват много по-малко от въпросните транзокеански кораби.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Значи нови кораби, самолети и БМП ще има, ама друг път. Шкембе войводата който се изживява като министър на отбраната да обявява търгове за еднодръвки, лъкове, стрели и колесници.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Що се отнася до бойните машини следва да се отбележи, че Финландия дето произвежда Патрия не смята да изхвърля БМП-тата си, а да ги модернизира (https://www.reddit.com/r/MilitaryPorn/comments/4iv68f/finnish_armys_modernized_bmp2_bmp2_md_fin_1080x568/ ). Модернизацията излиза по 350 хиляди евро на машина. Те имат 110 БМП-та и само 62 Патрии.

  Ако Финландия не бърза да заменя БМП-тата си с Патрии (нищо, че парите биха отишли при собствения производител, а не както при нас - за внос) това следва да ни каже нещо. Ние, за разлика от финландците, имаме не 110, а цели 450 БМП-та. Т.е. вместо да купуваме 200 нови машини просто може да модернизираме част от БМП-тата. И ще ни излезе в пъти по-малко от тоя милиард дето се готвят да прахосат за нови машини.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на swa13550174
  swa13550174
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-скоро за по-лоши времена ... Дано не се налага.

 34. 34 Профил на swa13550174
  swa13550174
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ЕС си оправи отношенията с Русия, а Америка спре да се меси в Близкия Изток и възцари мир, както и следващия евентуален преврат срещу Ердоган ако успее, то не са ни необходими никакви военни кораби и изтребители. Само некакви катери там да следят за незаконен улов на калкан. Безумната външна политика на Запада води до надпревара във въоръжаването, от което страдат най-много държавите като нас - гранични и бедни, вносители на военна техника.

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  е ще имаме новобранци с калашници дето ще маршируват на плаца

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  нищо не може да направим, само особено ако няма как да се окраде, или ако дразни Русия, па ако ще 1(един) танк да е

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  Русизъм викаш. Кът не разбираш що са обаждаш? Я провери към кои кораби спадат фрегатите в съвременната ера.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Весело

  Нищо изненадващо. Клоновете на ДС изпълняват задачата. България да е по долни гащи. Свалени при това. За който пожелае да се възползва.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  По Искъро ще браним София... Единствено ни трябват някакви катери, да плашат турските рибари... Па може и с черешово топче.
  Не че е лошо да имаме, но това е скъпа техника и за да не стане плаващ гроб при реална битка трябват много пари и много други елементи къде ги нямаме.
  Като гледам как ИД с евтини китайски дронове тип направи си сам бомби шлеповете по Ефрат, изобщо не съм оптимист за наши бойни кораби.

 40. 40 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  много си в грешка,БМП -1 е пълен боклук, толкова е остаряло че няма какво да коментираме,модел е 72г...сам си направи извода а тия 450 бройки от къде ги извади не знам,даже и през комунизма не сме имали толкова,а кто се има впредвид на колко са години сам може да разбереш в какво трагично състояние ще са...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  Кой ще ги модернизира? Завод „Бета” в Червен бряг , който отдавна не съществува?Или танкоремонтният завод „Хан Крум” в Търговище ?
  Фантазии.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 42. 42 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ДДС е 16.67% от крайната цена, а не 20%!!! 20% е върху данъчната основа, но тя заедно с данука в крайна сметка формират общо 100%.
  Ако в 820 милиона има включен ДДС, стойността намалява с близо 137 милиона, а не със 164.
  Научете се да смятате!

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Гневно

  Г-н управници,стига сте лъгали хората ,че има пари в хазната!Няма пари за здравеопазване или за по-прилични пенсии,а ни лъжат ,че щели да модернизират армията!Тука става дума за милиарди които няма как България да задели без да вземе заеми!!!!!!!!!!!!!!!!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Весело

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ..............................Това добре ,ама щом моретата пресъхнат ще ни трябва сухопътна техника в повечко,ама и за нея няма пари.......................Аз предлага и небето да закрият другарите /господа/ управници,защото по този начин ще се спестят пари за нови бойни самолети!

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":много си в грешка,БМП -1 е пълен боклук, толкова е остаряло че няма какво да коментираме,модел е 72г...сам си направи извода а тия 450 бройки от къде ги извади не знам,даже и през комунизма не сме имали толкова,а кто се има впредвид на колко са години сам може да разбереш в какво трагично състояние ще са...
  —цитат от коментар 40 на не на безразличието
  БМП-2 каквито има Финландия и БМП-1 каквито имаме ние са един дол дренки. Разликите са, че БМП-2 има малко по-добра броня (добавят плочи върху корпуса на БМП-1) и куполът е по-голям и с по-различно въоръжение. Апропо, финландците в рамките на въпросния ъпгрейд сменят въоръжението. Украинците правят дори по-евтини ъпгрейди на БМП-1 и той се състои в смяна на двигателя с немски и смяна на купола барабар с въоръжението.

  На кратко - щом Финландия ъпгрейдва БМП-та вместо да ги сменя с Патрии значи в това има някакъв резон. За нас резонът е още по-голям защото (1) ние сме по-бедна страна (2) Патрии-те (или другите машини, които придобием) ще трябва да ги внасяме, а няма да е местно производство като при финландците.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Весело

  Както напоследък би трябвало вече да сте разбрали от злополучното състояние на Кугърите и Спартаните (които иначе са си сравнително качествена и модерна техника за момента)...всяко скъпо воъръжение си иска и още по-скъпата експлоатационна поддръжка ! Иначе събира паяжините из хангарите...

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":Кой ще ги модернизира? Завод „Бета” в Червен бряг , който отдавна не съществува?Или танкоремонтният завод „Хан Крум” в Търговище ? Фантазии.....
  —цитат от коментар 41 на mitko11
  Що трябва да е у нас? Щом финландците ги ъпгрейдват за по 350 хиляди евро на машина може да ги ъпгрейднем във Финландия. Пак ще излезе много по-евтино от това да купим нови машини. Най-евтини ъпгрейди правят украинците. Освен тях ъпгрейд на БМП правят словаци и поляци. Т.е. избор голям.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Весело

  Баце иска яхти и делфини ;) в черното море :P
  Па кой знае кво са му наредили шефовете в Давос...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Разстроено

  Самолети няма и не се очертава да има,корабите отпадат,а сухопътните машини-един Бог знае,дали ще ги купят...А инак,всички са патриоти и милеят за армията и България...Само преливат от пусто в празно!

 51. 51 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ако пак ще купуваме фрегати от Белгия, мерси.

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Абе, не ги разбирам много тези работи, та ми се налага да сравнявам. Затруднения с парите има във всяка къща, но въпреки това хората си пребоядисват хола, сменят си телевизора и колата, понякога сменят и входната врата, или поне бравата.
  Няма оправдание да останем съвсем без армия, не е нормално техниката де е съветска, когато сме натовска държава. Толкова го разбирам, да ме прощават специалистите...

  Еретик
 53. 53 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Разоръжаването върви по плана спуснат от Кремъл!

 54. 54 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 963 Разстроено

  Платноходки, платноходки, по ББ, а иначе казано - яхти...

 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На ББ не му достига управленски капацитет, за да се ангажира с решения в сферата на отбраната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Е гербавите нали казаха че никога не е имало по-добро време от сега, егати парадокса.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Аз бих подредил приоритетите по следният начин:

  1. Сухопътните войски - относително евтино, лесно се варира с количеството и изпълнение на етапи, много добри възможности много неща да се правят с наши сили като подизпълнители. А това са работни места и технологии.

  2. Противовъздушна отбрана /не изтребители/. Тъпо е да се надяваме, че ще можем да вдигнем достатъчно самолети срещу вероятният противник затова отбрана /ракети и т.н./

  3. Военноморски сили - отново с главна цел отбрана, леки кораби. Също добра възможност да сме подизпълнители дори основнен изпълнител. Все пак нападението по море е по-малко вероятно от нападението по въздух затова ги слагам трети.

  4. Чак четвърти самолетите. Скъпи, малко възможности да сме подизпълнител, само единични бройки а те очевидно са крайно недостатъчни. Едва ли не само декорация ще са.

  Да ама не, почват със самолетите. Причините? Лесно се харчи, големи пари наведнъж. Големи пари =големи комисионни. Добри възможности за геополитически заигравания и политически дивиденти -външни и вътрешни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Не знам къде го прочетох, но с парите за фалиралата КТБ можели да се закупят 2 ескадрили Ф-35. Така, че българската национална сигурност се компрометира от тоталната корупция в страната. Като добавиш и АЕЦ БелеНЕ, който управляващите обмислят да възкресят някак си, не съм оптимист.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":е ще имаме новобранци с калашници дето ще маршируват на плаца
  —цитат от коментар 35 на Xumpomo name


  И такива няма да има, защото никой не искат да става войник.
  Това влачене, това дърпане и манипулации цели вече почти 30 години унищожи всичко.
  Хората са толкова обезверени и се чувстват толкова унижени, че нямат нищо общо с онова поколение български войни от времето на съединението, които без никаква военна подготовка направиха така, щото цял свят да говори за "прусите на балканите", за силата и мощта на българската армия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Всичко си върви по план. Модернизацията ще се отлага, отлага, парите ще се крадат и така докато ни изкарат от НАТО.....

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Не знам къде го прочетох, но с парите за фалиралата КТБ можели да се закупят 2 ескадрили Ф-35. Така, че българската национална сигурност се компрометира от тоталната корупция в страната. Като добавиш и АЕЦ БелеНЕ, който управляващите обмислят да възкресят някак си, не съм оптимист.
  —цитат от коментар 58 на oziris7


  Цялата власт е в ръцете на банда егоистични и пресметливи крадци и мошеници, за които думите род и родина не значат нищо.
  И това продължава вече няколко десетилетия.
  Цялото самочувствие и увереност на обикновените хора е доведено до под абсолютната нула.
  Е как искате да имаме горда и силна армия!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на vkiril
  vkiril
  Рейтинг: 253 Весело

  Тате каза, че ще ми купи колело - ама друг път....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK