Каракачанов поиска референдум за гей браковете и джендър понятията

Каракачанов поиска референдум за гей браковете и джендър понятията

© Анелия Николова



Вицепремиерът Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"/ВМРО) се обяви за провеждане на референдум за гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България


В позиция до медиите Каракачанов предлага три въпроса, които да бъдат зададени в един национален референдум:


1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?




Съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО призова председателите на всички парламентарно представени партии да започнат консултации по въпроса.


"Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България", заявява Каракачанов.


Вчера БСП посочи свой вариант на въпрос за референдум, свързан с Истанбулската конвенция - "Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция". Според Каракачанов тази формулировка може да бъде оспорена в Конституционния съд, тъй като за юридически легитимно се смята официалното название на документа - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.


"Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение" и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост", твърди Каракачанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK