Изселници в Турция са поискали обединение на ДПС и отцепили се партии (допълнена)

Бурса

© Цветелина Николаева, Капитал

БурсаБългарски изселници от Турция са поискали обединение на ДПС, партията на Лютви Местан ДОСТ и НПСД на Орхан Исмаилов, предаде БТА. Това се е разбрало на конференция в Бурса на най-влиятелната организация на българските изселници в Турция "Балгьоч". В конференцията са участвали и представители на трите български политически сили.


Пред участниците почетният председател на Конфедерацията на балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение, е съобщил, че е провел разговори с лидерите на ДПС и ДОСТ и че "са направени значителни стъпки за помирение". По думите му става въпрос за постигане на консенсус сред симпатизантите по най-критичния проблем – необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация.


"Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни, е заявил Генджоглу, защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето." Той е призовал симпатизантите на формациите да съдействат за сближаването, да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията.
"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", е казал още Генджоглу.


От ДПС казаха пред "Дневник", че първо ще се запознаят с информацията и после ще коментират. Телефоните на лидера на ДОСТ Лютви Местан и на пиари на партията са изключени. Корман Исмаилов, който е член на Изпълнителния политически съвет на НПСД, каза пред "Дневник", че никой от партията му не води такива разговори.


"За нас не стои такъв въпрос. Няма фактическа или друга причина да участваме в такъв процес с ДПС. Всичко, за което сме критикували ДПС, се е задълбочило", обясни Исмаилов. Той коментира още, че неправителствени организации стимулират такива политически процеси в България и Турция и търсят дивидент от това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK