БСП нарече Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие

БСП нарече Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие

© Юлия ЛазароваВ обръщение до премиера Бойко Борисов по повод "Луковмарш" БСП обяви Народния съд от 1945 г. за "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".


"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио", пише в обръщението на БСП до Борисов.


Малко повече от четири часа, след като обръщението беше изпратено до медиите, дойде уточнение от Изпълнителното бюро на БСП, в което се казва, че ръководството на БСП е взело принципно решение да изрази позиция против провеждането на Луковмарш, но в него не е обсъждана оценка на Народния съд. "Авторът на конкретния текст не го е съгласувал с Изпълнителното бюро и поема отговорността за това", се казва в съобщението. Името на автора не се посочва.
Ето пълния текст на несъгласуваното, според ръководството на БСП, обръщението без редакторска намеса:


ОБРЪЩЕНИЕ
на
ИБ на НС на БСП
към
Министър-председателя на Република България
г-н Бойко Борисов
по повод планираното провеждане на "Луковмарш"


Господин Министър-председател,


Повод за този наш апел е предстоящата, станала вече редовна февруарска политическа провокация, наричана от организаторите ѝ Луковмарш.


Още през август 1941 г. в Атлантическата харта правителствата на Великобритания и САЩ заявяват, че "след окончателното унищожаване на нацистката тирания страните се надяват да се установи мир". Хартата е в основата на Декларацията на Обединените нации, подписана на 1 януари 1942 г. от представителите на 26 страни, воюващи срещу Тристранния пакт, както и на подписаната по-късно Харта на Обединените нации.


Очевидно, манифестиращите през последните петнадесет години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания. Ако някой не познава действителната история на БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЛЕГИОНИ (БНЛ), може да се подведе и да привиди в БНЛ организация на честни и ентусиазирани патриоти.


Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания. Народът ни ги е нарекъл Втора национална катастрофа. БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма.


БНЛ е организация, изградена върху идеите за омразата и насилието. Това е фашистка организация – най-мощната сред дузината подобни, които са възниквали в България след Първата световна война.


През 1947 г. в Париж Обединените народи от Антихитлеристката коалиция сключват мирен договор с България. В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации.


БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на българското правителство, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата Луковмарш е на правителството на България.


Господин Премиер, давате ли си сметка, че това се случва по време на Вашето управление? Никакви официозни посещения, например на паметни места на почит към жертвите на Холокоста, не могат да затъмнят факта, че по време на Вашето управление български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист.


Наскоро идейни съмишленици на тази кауза ясно заявиха намерението чрез Луковмарш София да стане общоевропейско място за почит към нацизма. Отговорността за противодействието на тези стремежи е и на Външното, и на Вътрешното и на Правосъдното министерство и най-вече лично Ваша, като човек, оглавяващ българското правителство. Големият въпрос е за популяризирането и налагането на фашистки, нацистки и други радикално антидемократични идеи в днешна България. Фюрерското начало е ключова характеристика на фашистките режими.


Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност.


Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.


Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио".


Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него!


Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления.

Ключови думи към статията:

Коментари (234)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1797 Любопитно
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6873 Неутрално

  С една дума необходимо зло, с което да се справите с хиляди интелигенти и образовани хора, които не са били съгласни с вас.

 4. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Гнуссс!!! С такава опозиция Борисов ще печели всички избори до края на света!

 5. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Как не ви е срам, бе!

  Доброто е заразно
 6. 7 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 368 Неутрално
 7. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2641 Гневно

  Комунистичската наглост и безочие са безкрайни!Др.Нинова дори в устава си "неволно" сте пропуснали че сте приемник на БРП(к).Защото сте мерзавци ...и нагаждачи!Ще го кажа пак:В България не е имало фашизъм!!А нормална власт бореща се с терористи!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 9 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 279 Разстроено

  БСП - луд с картечница. Тези хора тотално не са в час.

  Men are born to succeed, not to fail!
 9. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  При това положение специален Народен съд за престъпленията на комунистическия режим става неизбежна необходимост!

  Gunter glieben glauchen globen
 10. 11 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 468 Гневно

  Никога не съм понасял комунистите, но паплачта, около Корнелия премина абсолютно всякакви граници. Гнус ме е и ме е срам, че съм сънародник с хора, които са в състояние да подкрепят и желаят да бъдат управлявани от подобни индивиди, които е трудно да бъдат наречени хора.

 11. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Болшевиките вече въобще не изпитват срам, съжаление или разкаяние от пъклените си грехове. Даже горди се чувстват. Територията си заслужава съдбата.

 12. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Червени боклуци...! Друго няма, какво да се добави...!

  Бивш tww09306483.
 13. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  ""Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.""

  Отвратителни...
  Нагли безсрамници...

 14. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Кога ли ще ви изпълним и на вас едно "необходимо и неизбежно правосъдие", боклуци мръсни червени .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 15. 16 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Как да не ѝ споменеш всички роднини?

 16. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Толкова време мина и не можаха нашенските пишман социалисти да се дистанцират от комунистическото си минало.

 17. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alarmstufe: Rot":

  И, кой ще го организира този съд? Децата и внуците на червената номенклатура, които управляват и днес...? Да не споменаваме за министър-председателя ни, за който Тодор Живков е пример за подражание!

  Бивш tww09306483.
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Биха били прави, ако съдът бе наистина народен, а не партиен (а партията - филиал на болшевишката банда).

  властта ражда паразити
 20. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Цялото излияние на Корни е типично за тъждествените отрицания на фашизъм и неонацизъм - монархизъм и сталинизъм. :)

  https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2017/02/19309011-1024x682.jpg

 21. 22 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 445 Гневно

  Отвратително арогантно изказване!
  Не осквернявайте паметта на цвета на нацията избит от престъпния ви съд!
  Нинова, ти си позор и за БСП и за Родината.

 22. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  СРАМ И ПОЗОР ! Сякаш единствената им цел е да бетонират ГЕРБ във властта

 23. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Гневно

  ТОВА Е ПОРЕДНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ГАВРА С ИСТОРИЯТА!

 24. 25 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2641 Гневно

  Само ше добавя че един български офицер-генерал Луков намира смърта си на улицата!Убит от червените терористи!Койтослед 9.9.1944 убиваха всички (дори и свои)които мислеха различно от низкочелите селяци.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. Значи това е добре обмислена опорна точка която беше лансирана в Панорама преди няколко седмици и сега я прилагат. За сравнение в Нюрнберг осъждат на смърт 12 човека. У нас убиват над 12 000 дори без съд и присъда.

 26. 27 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 289 Гневно
 27. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Това е положението!Да не се чудим защо сме най бедната страна в ЕС и сме най зле от всички бивши соц.страни,били под управление на комунистическа партия.Ще продължаваме да сме такива,докато в Родината ни има толкова голямо влияние на социалистическа партия от български тип.И май е редно да си помислим защо Мойсей е водил хората през пустинята 40 години.

 28. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Гневно

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тази е направо за Сибор и доживотна каторга!

 29. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#5] от "xox55541929":
  БСП даде отново рамо на БСП2(ГЕП) - Баце ръка трябва да целува!

 30. 31 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Комунист срам няма!

  SHADOWS of SOFIA
 31. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Престъпници!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  ..........................Че то комуняга срам има ли....................?!

 33. 34 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дневник, дори няма смисъл да продължавате рубриката "Предозиране". 90% от изказванията на БГ политиците са за тая рубрика. По-скоро направете рубрика "Нормализиране" и слагайте там по 1-2 статии, от дъжд на вятър. По-правилно би описало ситуацията в България.

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 444 Неутрално


  Касапи и наследници на касапи.

  Долните комунисти заедно с човекомразещата съветска Червена армия избиха елита на България и откраднаха имотите и парите им.

  И сега тази коза има наглостта да защити този геноцид срещу собсвтения си народ....

  Нещо прокуратура да се самосезира за език на омразата и антибългарска пропаганда от устата на тая???

 36. 37 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Разстроено

  От фашисти и и комунисти не остава свободно място за нормалните хора в България..., а разликите между изброените по-горе са незначителни - едните избиват невинни хора избирателно, а другите не проявяват никаква дискриминация - карат наред!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 37. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 766 Неутрално

  А съд за 45-те години комунистически престъпления? А че "народния съд" на практика е инструмент за избиване на опозицията?
  БСП наистина заслужават да бъдат прибрани по затворите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Необходимо и неизбежено правосъдие би било да се национализира приватизираното от приватизаторите.

  Необходимо и неизбежено правосъдие би било да се лустрират ръководните органи на БКП и цялото ДС.

 40. 41 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Какво друго да кажат кавалите :) Явно пак са получили депеша да излъскат "десния" имидж на Баце. С тия декларации Луков марш ще ми стане симпатичен направо. Тая как не се е сетила да препише убийството на генерала през 43-та от съпартийците ѝ на сметката на народния съд и него - един вид авансова вноска. Брех, гнусна работа е тая тяхната :(

 41. 42 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  таа леля трее да фане пътя за бунището на исорията ASAP...
  и смрадливата ѝ партийка, оплескана с българска кръв, също...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 42. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  :И, кой ще го организира този съд? Децата и внуците на червената номенклатура, които управляват и днес...? Да не споменаваме за министър-председателя ни, за който Тодор Живков е пример за подражание!
  —цитат от коментар 18 на tww09306483


  Определено няма да са децата и внуците на червената номенклатура от "аФтентично дясно-ляво-джендъро-зелената опозиция"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 43. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Тези не само не се извиняват,ами и най-нагло се гордеят с избитите от тях!

 44. 45 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  БКП не са мръднали.
  Морални изроди.
  Каквито и квалификации за тези да се кажат няма да могат да опишат тяхната вътрешна мерзост, тяхната морална извратености и съдечна нечистота. Това са едни чудовища без души.
  Изверги на човешкият род.

 45. 46 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#43] от "pag":

  Можеше да се въздържиш вътрешно заводския си хумор. Все пак става въпрос за убити хора.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 47
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 48 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  ми холокоста,арменският геноцид и т.н все необходими работи :D:Dохх мъко червена

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 48. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "През 1947 г. в Париж Обединените народи от Антихитлеристката коалиция сключват мирен договор с България. В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации."

  А защо допуснаха БКП?
  Ако не ме лъже паметта има нарочен закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен...
  И г=жо Нинова, запомнете най-после, в България не е имало фашизъм.

 49. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  таа леля трее да фане пътя за бунището на исорията ASAP...и смрадливата ѝ партийка, оплескана с българска кръв, също...
  —цитат от коментар 42 на tucker case


  Тази леля влезе в политиката и тръгна да приватизира "Техноимпекс" по времето титана на българската демокрация И. Костов.

 50. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Неутрално

  На БСП хич не им се управлява. Удобничко е в опозиция.

 51. 52 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Корнела явно е завидяла на бай Валери за медийното внимание и в пристъп на бурна завист се е постарала да изпляка още по-голяма простотия и от неговата.

  Е, успя.

  Тия верно срам нямат.
  Това, че държат да не управляват никога и явно им харесва да си играйкат на опозиция с Баце си начело, си е техен проблем.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално
  Болшевиките вече въобще не изпитват срам, съжаление или разкаяние от пъклените си грехове. Даже горди се чувстват. Територията си заслужава съдбата.
  —цитат от коментар 12 на Индиана


  Че защо да имат срама?В тях са парите,медиите и всичко за което човек може да се сети.А както е известно-куче срам няма.

 54. 55 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето един брилянтен пример, който само с едно изречение по неопровержим начин доказва че в БСП нищо не се с променило от времето на Г. Димитров и В. Коларов.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 55. 56 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие."
  "Демокрацията ни отне много"

  Тая лелка твори цитати от които и Сталин би се посвенил да изрече пред публика.
  Ужас, и тази представлява най-голямата опозиционна партия.

 56. 57 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Та какво означава фашизъм?Това е същото като периода 44-89г.Много ги срам да кажат национал-социализъм.Щом за ушанките това е термина,нашите повтарят като папагали.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 59 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 468 Гневно

  Явно наистина стигнахме дъното, като народ. Вчера информация, че 2/3 от хората обичат Путин, днес комунистите с декларация защитават масовите кланета извършени от предците си, в парламента се кипри малък боклук, който се подигра с паметта на избитите в концентрационните лагери в България. Президента ни е маша в ръцете на чужда държава. По- ниско нямаше как да паднем и не разбирам, как изобщо ни търпят в цивилизован съюз, какъвто е ЕС.

 59. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":

  Хайде все пак да не обобщаваме, а! Проверете списъка на осъдените от т.н. Народен съд и вижте колко са виновни...

 60. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  Само ше добавя че един български офицер-генерал Луков намира смърта си на улицата!Убит от червените терористи!Койтослед 9.9.1944 убиваха всички (дори и свои)които мислеха различно от низкочелите селяци.
  —цитат от коментар 25 на Messerschmitt


  Това става на днешна дата преди 75 години. Застрелян е пред очите на дъщеря си.
  Това трябваше медията да отбележи и да почете светлата му памет. Генерал Луков има много заслуги към България и заслужава денят на неговото жестоко убийство от комунистически терористи да се отбелязва.

 61. 62 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 853 Неутрално

  наглост, наглост, комуне. няма страшно децата ви ще платят и за тези грехове, а между другото цацата няма ли да се само сезира?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 62. 63 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Касапи и наследници на касапи.Долните комунисти заедно с човекомразещата съветска Червена армия избиха елита на България и откраднаха имотите и парите им.И сега тази коза има наглостта да защити този геноцид срещу собсвтения си народ....Нещо прокуратура да се самосезира за език на омразата и антибългарска пропаганда от устата на тая???
  —цитат от коментар 36 на praseta_mezeta


  Моля, не обиждайте козите.
  Те дават мляко, вълна, а БКП- БСП-БСП2, сеят смърт и престъпност през цялото си съществуване.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":

  То и комунизъм не е имало. Нито социализъм.
  Имаше еднопартиен държавен капитализъм, изграден по плана на Ленин, за което самият той се похвалил през пролетта на 1921-а, когато още не е била дет се вика изсъхнала кръвта на смазаното Кронщатско въстание.

  властта ражда паразити
 65. 66 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#22] от "antikvarno":Хайде все пак да не прекаляваме. ОНЗИ "цвят на нацията" бяха отговорни за въвличнето ни в катастрофално завършили войни, вкл гражданска 1923-25, както и връзванто с нацистка Германия (до юни 1941 съюзник на СССР).Да не говорим, че доста приличат на дншния "цвят на нацията", докарал ни до катастрофа и без война.
  —цитат от коментар 47 на Николай Теллалов


  От днешния цвят на нацията не зависи нищо!
  В парламента е пълно с "калинки", илитерати и цървули!

 66. 67 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Уот дъ фак бе? Веднага да се организира един Народен Съд за всички, които застават зад това гнусно, долно и безразсъдно твърдение.

 67. 68 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#58] от "pag":

  Представи си , че във форума има хора които са загубили близки в така наречения "народен съд. Не те обидих с нищо .

  SHADOWS of SOFIA
 68. 69 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Нали у нас комунизмът е престъпен режим по закон. Комунистическата пропаганда на тая сплъстена офца, следователно е престъпление. Цацаров!?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 69. 70 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Навремето Боков се подигра с пострадалите от червената чума и каза , че „ще поемат вината само с мезета“ и лошо бе наказан. Корнелка също дърпа съдбата ....Не ѝ го пожелавам , ама кой каквото сам си направи ...

 70. 71 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Нинова да връща името на партията на БКП, приемственост да има един вид. И без това няма никаква разлика.

 71. 72 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#64] от "citoplast":

  Не го кори , въпрос на светоусещане.

  SHADOWS of SOFIA
 72. 73 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Да не забравяме, че под натиск на САЩ и Великобритания е бил сформиран и е функционирал Народния съд. Управляващите в тези две държави много добре са знаели, кои са обвиняемите и осъдени лица, но за никой не са се застъпили.

 73. 74 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Те и затова не искат българската история (истинската, не тая писана в Москва) да се учи в училище. Ако се учеше за предателствата и изродщината на тия червени боклуци такива като Корнелия нямаше да смеят да си отварят устата, камо ли да хвалят Безродния съд.

 74. 75 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":Хайде все пак да не обобщаваме, а! Проверете списъка на осъдените от т.н. Народен съд и вижте колко са виновни...
  —цитат от коментар 60 на lz73


  Прав е колегата Теллалов. Тази на снимката дотолкова говори лъжи, доколкото не диференцира. Имало е хоро, които с право са били съдени. Не те са проблемът, просто покрай истински виновните комунистите се разправят и с напълно невинни потенциални политически опоненти.

 75. 76 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 296 Гневно

  Мръсни, шибани комунисти!

 76. 77 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Разстроено

  Баси - познавам хора с репресирани родители дето гласуваха за БСП с отвращение, заради по-силната си ненавист към Бойко. Чудя се какво ли им е като ги четат тия изявления.

 77. 78 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ха това е за всички дето си мислеха че от валери по изтрещял няма. Бсп просто ви аги могат да надскочат всякА летва по ненормално поведение, а в антибългарщината са ненадминати. Да видим льотчика какво ще каже сега...

 78. 79 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 404 Неутрално

  И кво сега? Като се има предвид позицията им по Истанбулската конвенция, набитите були - на народен съд. Може заедно с гейове и джендъри. Това последното е каквото те кажат, може да е някой по устат.

 79. 80 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Това аз наричам арогантна антибългарска проруска партия. Такава каквато винаги си е била. Явно никога няма да се промени. Жалко за българите и България, че такова изродено антибългарско партийно образувание е в българския парламент. Много от членовете на тази партия са деца и внуци на тези които избиваха без съд и присъда елита на българската нация, вкарваха невинни българи в концлагери, изземваха имуществата им, фабриките, дрехите, че дори и бельото им, дамгосваха ги като великобългарски шовинисти и врагове на народа. Вместо да се засрамят и извинят на българския народ, те продължават да навират в лицата ни техните гнусни престъпления. Между другото в България е приет закон за престъпният характер на комунистическия режим и ако имахме нормална европейска прокуратура, а не мафиотска прокуминистическа цацаратура, всеки който пропагандира престъпленията на БКП би трябвало да е подсъдим.

 80. 81 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#73] от "voyko":

  Да точно сащ след като ни окупират и налагат ломунизма създават и народния съд. Исторически факт.

 81. 82 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как започва само декларацията на бсп... "
  "Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа..." аз имам неудобния въпрос тези прояви на фашизъм днешно време и такива партие не се ли спонсорират от патрона на бсп господин путин ?

 82. 83 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  ИЗРОДИ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 83. 84 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Другарката от Крушовица, ако подпука Народен съд за Техноимпекс скоро няма да излезе от Сливенския.

 84. 85 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Щом това си го говорят в прав текст, не ми се мисли какво им се върти в главата.

  Mутри, вън!
 85. 86 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1909 Гневно

  Убийството на ген. Луков - "необходимо и неизбежно правосъдие"?
  Нямам думи за такава наглост!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 86. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz73":

  Отчасти си прав, защото бая "цвят на нацията" беше пощаден и немалко от тях доживяха до реституцията през 1990-те.
  И все пак, вън от бълнуванията на Нинова, истината изисква да признаем, че значителен брой репресирани от болшевиките са имали вина и за националната катастрофа след Първата световна (и изобщо за включването в нея), и за преврата срещу Стамболийски (и той един тиранин), и за много други деяния.
  Естествено, българският филиал на ВКП(б) ги отстрани защото им бяха конкуренти, не за народно благо.
  Само че фактът е факт. Един Богдан Филов да не би да е светец? Авторите на ЗЗД с последващите разширения на този закон (употребен впрочем и от самите бекапейци) - и те ли са "невинни"? Пронацисткото лоби?

  властта ражда паразити
 87. 88 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Нагли, по-нагли, най-нагли сте от БСП. Да прочетем една реч на проф. д-р Никола Долапчиев "ПРАВО И ЧОВЕШКИ ПРАВА В БЪЛГАРИЯ”, изнесена на 6.11.1952 г. пред Кралския институт по международни отношения Chatham House, с разрешението на Copyright Clearance Center за“John Wiley and Sons Inc”, в която се говори какви "права" са имали осъдените:
  "Развитието на българското право след съветската окупация може да бъде разделено на три периода. Първият от тях се състои във временното прилагане на съществуващото право, съпроводено с постепенно комунистическо проникване. Той започна незабавно след държавния преврат от 9 септември 1944 г. и продължи до 4 декември 1947 г., когато старата либерална и демократична българска Търновска конституция беше отменена и заместена с нова конституция по съветски модел. От този момент започна и вторият период, който продължи до 20 ноември 1951 г., когато бяха отменени законите, които действаха преди узурпирането на властта от комунистите. Третият период, който все още е в ход, се състои в завършването на процеса по установяване и консолидиране на законодателство по съветски модел.

  Първият период има три фази. Най-ранната включва реалното узурпиране на държавната и обществена власт, както и физическото ликвидиране на реалните и потенциалните противници на комунистите. През този етап средствата, използвани за налагане на новия ред, бяха противозаконни. Малкото привидно „законни“ мерки, наред с използването на брутално физическо насилие, се съдържаха в квази-законодателни актове – наредби-закони на Министерския съвет, а не в актовете на парламента. Това беше така, защото предходният парламент беше разпуснат незабавно след държавния преврат и нови общи избори бяха проведени чак на 18 ноември 1945 г. След това Народното събрание започна да работи и да приема законодателство чрез формални законодателни актове на парламента. Втората фаза на този първи период протече между първата сесия на новия парламент и референдума срещу монархията, последван от обявяването на република през септември 1946 г. Тази фаза се характеризираше с последващи стъпки, насочени към ликвидиране на старата правна система и подготовка на държавата за превръщането й в „народна демокрация“. Третата и последна фаза на първия период започна с установяването на република, като старата конституция все още формално беше запазена, и приключи с отмяната й и приемането на 4 декември 1947 г. на нова конституция – т. нар. „Димитровска Конституция“. През тази фаза бяха приети най-важните промени в основния закон на държавата. Това проправи пътя за втория и третия период на развитие на българското право към пълната му съветизация.

  Непосредствено след държавния преврат комунистите започнаха да разширяват властта си и контрола си над държавната машина и над всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот. Първата задача беше да унищожат всички политически сили извън правителството на Отечествения фронт. Макар самият държавния преврат да беше проведен без кръвопролития, няколко дни по-късно комунистите и техният министър на вътрешните работи започнаха да подстрекават тълпите да убиват личните и класовите си врагове, като за целта тълпата беше снабдена от милицията с оръжия, включително и автоматични. По този начин те успяха да елиминират хиляди и да всеят ужас из цялата страна. Но това не им беше достатъчно. Те се нуждаеха от още кървави зрелища, както и от законодателни и съдебни спектакли, за да унижат политическите си врагове. Те искаха да „облекат“ убийствата и масовите екзекуции в квази-законови и псевдосъдебни форми. От друга страна, примирието от 28 септември 1944 г. задължи българското правителство да сътрудничи в задържането и осъждането на военнопрестъпници. Това задължение беше използвано от комунистите като благовиден претекст за ликвидирането на политическите и класовите им опоненти.

  Така беше приета Наредбата-закон за народните съдилища, в резултат на която бяха проведени няколкостотин процеса и бяха повдигнати обвинения срещу хиляди хора, повечето от които бяха осъдени на смърт. Сред тях бяха и тримата военновременни регенти, включително принц Кирил, брат на покойния цар Борис, повечето министри от кабинетите от 1941 г. до 9 септември 1944 г., останалите депутати от парламента през същия период, царските съветници, много генерали, голяма част от бившите кметове, политици, предприемачи, адвокати, съдии, писатели, журналисти и др. Този законодателен акт беше чудовищен и неговото приложение беше подигравка с правосъдието. Преди всичко той беше противоконституционен, защото отявлено нарушаваше принципа nullum crimen nulla pena sine lege, приет от всички цивилизовани нации като незаменима гаранция за фундаменталните човешки права и свободи. По силата на този принцип наказателният закон не може да има обратна сила, т.е. никой не може да бъде наказан, ако неговото деяние не е било обявено за наказуемо към момента на извършването му. Този принцип съществуваше и в българската Конституция, която уреждаше, че наказание не може да бъде наложено, ако то не е установено от закона, същото фигурираше и в съответна разпоредба на Наказателния закон (чл. 2). Наредбата-закон обаче беше приложена за деяния, извършени преди влизането й в сила.

  Наредбата-закон нарушаваше и друг конституционен принцип, според който под никаква форма и претекст не могат да бъдат създавани ad hoc съдилища. „Народните съдилища“ бяха извънредни съдилища par excellence, защото бяха създадени само за определена категории престъпления и правонарушители. Освен това някои от фундаменталните принципи на наказателното съдопроизводство бяха флагрантно нарушени – сред тях са безпристрастността и независимостта на съдиите, правото на защита на обвиняемия и др. Назначените членове на Народните съдилища и съдебните заседатели бяха умишлено подбрани сред хора, които очевидно не бяха безпристрастни и бяха известни със своята враждебност към обвиняемите, като открито търсеха саморазправа, а не справедливост. Това е диаметрално противоположно на процесуалните изисквания, които съществуват в държавите с върховенство на закона, където всеки съдия или съдебен заседател е длъжен да се отведе от процеса или да бъде заменен по искане на обвиняемия, когато съществува родствена връзка, близост или друга причина, която може да повлияе на неговата безпристрастност или да я постави под съмнение. Съдиите нямаха и свобода да постановяват безпристрастни решения. Вместо да им бъде дадена възможност да използват всички правни средства за разкриване на истината и в тяхната светлина да оценят невинността или виновността на обвиняемия, „народните съдии“ бяха непрестанно подложени на натиск и заплахи. Това се случваше не само чрез средствата на обезумялото радио, преса и друга пропаганда, но също и чрез оркестрирани публични „народни събрания“, които на практика реално определяха присъдите още преди постановяването на съдебните решения. На тези събрания бяха държани речи дори от самия комунистически министър на правосъдието, въпреки неговия дълг да закриля независимостта и безпристрастността на съдебните институции.

  На арестуваните подсъдими беше отказана всякаква възможност за истинска защита. Всъщност на тях им беше забранено да имат свои защитници, не беше уважено и тяхното право да представят оневиняващи доказателства. Те дори не бяха своевременно уведомени за обвиненията, повдигнати срещу тях. Основните обвиняеми – бившите регенти и водещи министри, бяха задържани и отведени в Москва и бяха изправени пред съда почти месец, след като съдебният процес срещу тях беше започнал. Така безцеремонно беше погазен принципът, че съдебният процес трябва протече в присъствието на обвиняемия. Дълго преди да започнат съдебните процеси, адвокатите бяха многократно предупреждавани от пресата, че ще бъдат считани за врагове на народа, ако поемат защитата на обвиняемите. Тези, които намериха куража да не се подадат на подобни заплахи, всъщност бяха препятствани да изпълнят надлежно своя дълг. На тях не им бе позволено дори да говорят насаме със своите клиенти, нито можеха да се съвещават с тях в самата съдебна зала по време на процеса. Обвиняемите бяха напълно изолирани и постоянно обградени от милиционерски кордон. На обвиняемите, които нямаха адвокати, какъвто беше случаят с основните обвиняеми, съдът назначи защитници ex officio. Това обаче се правеше едва в последния момент, с явната цел да бъде заблудено общественото мнение, особено в чужбина, че е спазен принципът на служебна защита. Всъщност това беше само привидно, защото ролята на всички защитници беше сведена до декоративна формалност. Макар двата основни процеса да траеха около два месеца, на защитниците беше позволена по една единствена защитна реч, чиято продължителност беше не повече от петнадесет минути. По време на процесите подсъдимите, защитниците и съдиите бяха непрестанно подлагани на всякакъв вид натиск, за да бъде подсигурено постановяването на смъртни присъди. Съдбата на обвиняемите беше решена много преди началото на съдебните процеси, даже преди приемането на закона за „народните съдилища“. Това решение беше взето от чуждо правителство. Актовете на легислатурата и съда бяха само параван за зловещото решение на изпълнителната власт, действаща по заповед на Кремъл.

  Българският народ беше ужасен и стъписан пред доказателствата за зловещата ръка на чужда сила. Стана ясно, че всички тези съдебни процеси всъщност бяха насочени не само към наказване на виновните за въвличането на България във войната на Хитлер, но и към унищожаването на всички политици, които не симпатизираха на Съветския съюз и които бяха считани за потенциални препятствия пред комунистическите домогвания. Иначе какво оправдание може да се намери например за обвиняването на членовете на правителството на Муравиев, които не бяха нито прогермански настроени, нито фашисти и които бяха обявили война на хитлеристка Германия само седмица след идването си на власт и два дни преди държавния преврат от септември 1944 г.? Без съмнение, че тяхната единствена вина беше, че бяха прозападни и предпочитаха демокрацията пред сталинистката тирания."

  Повече на:
  http://www.sadebnopravo.bg/biblioteka/1p0zl9gosgf4woezaf51b8b96sn4f9

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 88. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "antikvarno":

  Ами почти същото важи и за тогава.

  властта ражда паразити
 89. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  " Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие......"
  Всъщност именно комунистите се правят че не разбират, че " необходимо и неизбежно " трябва трябва да отговарят за всички престъпления срещу Българщината и българските граждани !

 90. 91 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  До коментар [#58] от "pag":Представи си , че във форума има хора които са загубили близки в така наречения "народен съд. Не те обидих с нищо .
  —цитат от коментар 68 на ka2


  "Вътрешнозаводски хумор" е комплимент, може би?

  Знанието е сила, информацията - власт
 91. 92 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":

  Ти си абсолютен неграмотник по отношение на българската история, не пиши във форума, че е гнусно това, което пишеш.

 92. 93 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Има ли начин тези защитници на масови убийци да бъдат подведени под наказателна отговорност? Какво е това оправдаване на масови убийства, само защото са поръчани от матушка Россия? И докога ще търпим паметниците на кървавия окупатор да стърчат в нашите градове и села?

 93. 94 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#39] от "Taiga":До коментар [#43] от "pag":Ей в главите сте като пенсионерски портмонета!!!
  —цитат от коментар 64 на citoplast


  Много сте възпитан и остроумен. И красив.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 94. 95 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Какъв борец срещу ксенофобията се пише БСП, сякаш е минало много време от Военна рампа, Харманли, Широка лъка и Белене, че всички да сме забравили?

  Mутри, вън!
 95. 96 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Теллалов":

  Вижте какво, вашият коментар не се различава по нищо от позицията на антибългарската комунистическа партия. Тези, които са били виновни за каквото и да е бяха наказани жестоко и брутално от вашите другари. Къде е обаче наказанието за тези, които така манипулативно защитавате! Имайте малко срам....

 96. 97 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Ще се въздържа да коментирам наглостта и арогантността на Нинова...все нецензурни думи ми идват на клавиатурата...

 97. 98 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Разделяй и владей! Доброто и лошото ченге.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 98. 99 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":

  Не Ви е срам!

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 99. 100 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Гневно

  БСП нарече Народния съд необходимо и неизбежено правосъдие
  -------

  АБСОЛЮТНО КОРЕКТНО! НЕМЕДЛЕНО ДА СЕ СВИКА НАРОДНИЯ СЪД И ПРИСЪДИТЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯТ НА СТАДИОН В. ЛЕВСКИ, В ИМЕТО НА ЕДНА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK