Станишев писа на Борисов за обществена кампания за борба с насилието

Станишев писа на Борисов за обществена кампания за борба с насилието

© Анелия НиколоваПрезидентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава за обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие. В него се казва още, че е абсурдно и не отговаря на европейските стандарти "държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв.".


"Ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", пише Станишев на Борисов.


В писмото не се споменава Истанбулската конвенция, която стана повод за раздор както в управляващата коалиция, така и между Станишев и БСП. Но се посочва, че е недопустимо в XXI век в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права. "Това не е правилният дебат. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и е образът, който искаме да имаме пред света. Смятам, че именно по време на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности", пише Станишев.
Според него е малка утехата за жертвите от факта, че всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени. "Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго – поне 5 убийства само от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху проблема и да мобилизира обществен ресурс за справянето с него, подмененият дебат у нас окуражава насилниците и усилва чувството им за безнаказаност. А от друга страна – обезкуражава жертвите и засилва чувство им за безпомощност, за липса на подкрепа както от страна на институциите, така и от обществото", пише лидерът на ПЕС до българския премиер.


В писмото си Станишев призовава "не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество. Според него тази кампания трябва да покаже на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и подкрепа от страна на институциите.


"Законовите мерки за преследване на извършителите не постигат най-важната цел – превенция и изкореняване на проблема. Това се постига само чрез промяна на обществената нагласа към категорично осъждане на подобни прояви. Затова са необходими обединените усилия на всички институции и политически партии и лидери – това изисква едно отговорно държавническо поведение. Отговорност на държавата, партиите и институциите е да дадат началото на такова усилие. Иначе бездействието ще ги превърне в съучастници", пише Станишев до Борисов.


В писмото се посочва, че бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието. По тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие. За тази година обаче процедури не са проведени.


Станишев казва още, че представители на неправителствените организации са алармирали, че само около 200 000 лв. от тези пари отиват по предназначение. Днес се очаквало да спре да работи през нощта и горещата телефонна линия.


"Общото впечатление е, че държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за подкрепа на преживели насилие, денонощна гореща телефонна линия, осигуряват психологическа и правна помощ. Самите те обаче, особено в контекста на изкривения публичен дебат, са изправени пред огромни предизвикателства – от липсата на финансиране до враждебната публична среда, в която са принудени да вършат работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, само за последния месец именно по тази причина. Истината е, че институциите не изпълняват дори задълженията, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а проблемът се задълбочава", пише Станишев и призовава правителството към спешни мерки за отпускането на предвидените средства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Джендърско ръкостискане

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2464 Разстроено


  Доживяхме времена, в които и Станишев да се окаже прав.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Като джендър на джендър. Безпринципният Борисов, който се хваща все с чуждото, може да се окаже и съвременният Ирод да унищожи децата на страната. Аморални типове. После защо не сме в Шенген. Нали четат разработките на тайните си служби всеки ден политиците в Европа. Като ви гледат какви ги правите как да имат нещо общо с вас? Свършиха се интелигентните млади момчета и момичета, завършили в Европа, трябваше тази мерудиено, яхниена комунистка да тупне за лице на председателството. Абе ти добре ли си - дето е роднина на ЦК на БКП и дядо й партизанин. Ще видим Шенген през крив макарон.

 4. 4 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File :Repin_Cossacks.jpg

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 5. 5 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Като какъв Станишев пише на премиера с този тон? Не е ли и той в този кюп като разведен " политикан".

  mihala
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Нещастник, да дойде и да се оправи, ако може де с неговите чугуни.
  Ама уреди се човека, вее си задн.ка из Европа и пише умни писма.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Станишев имахме нещастието да го видим като национален политик и сме :"НЕ, благодаря"
  Да си стои в Брюксел и да не дава акъл, ако иска да заповяда на "терена"!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Забременяването на малолетни циганки води ли се за насилие, с което трябва да се борим, или за него по-добре да си траем, да не ядосаме хелзинския комитет с неправилно четене на истонбулската конвенция.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 916 Весело

  Ти го пъдиш през вратата, той се вмъква през прозореца...

 11. 11 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 607 Неутрално

  То добре, ама какво ще правим с насилието на Народния съд и неговата неизбежност?

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Когато Серджендър да се прегърне с петте партии , всичко ще си дойде на мястото. И да стане анализатор в Дневник.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 13. 13 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1326 Весело

  до днес не знаех че жените нямали прави и конвенцията оправя този проблем:)))

 14. 14 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Съргей да не пише на Борисов, а да придума БСП да гласуват за ИК. Що собствените му социалисти са контра на решенията на ПЕС ????

 15. 15 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Забременяването на малолетни циганки води ли се за насилие, с което трябва да се борим, или за него по-добре да си траем, да не ядосаме хелзинския комитет с неправилно четене на истонбулската конвенция.
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Естествено, че не е насилие. Продажбата им на пазара също не е насилие. Но спирането на каруците и забраната за бране на дърва и бакър е насилие. Голямо.

 16. 16 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Доживяхме времена, в които и Станишев да се окаже прав.
  —цитат от коментар 2 на Един препатил


  Кога??? Никога няма да има такива времена!

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  "Ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", пише Станишев на Борисов.

  Манталитета на насилието по тези земи е исконна традиция и непобедим.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Станишев вместо да пише, да прати колет на Баце. Забравил е как стават тия работи...
  Немат ли в европарламата 100 000 евро да ни субсидират...

 19. 19 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Айде, грантаджиийте и всички "десни" от ДаБГ, деос, дсб, раданчо, плевнелиев, и пр.. и пр.. - подкрепете дружно вашия съмишленик - другаря Станишев..

  Зер, една идеология изповядвате !

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Искаме декларация от дайнов, дичев, атанасов и всички хард-хард - десни че подкрепят разумната позиция на др. станишев !!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2867 Весело

  Честитил му е Св. Вазелин.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Като джендър на джендър...
  —цитат от коментар 3 на cintaksis

  Като компрадор на компрадор.
  И двамцата са отхранени в служба на една сила, сега служат на друга.
  Службата е важна, а сила, на която да служат, винаги се намира ...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8484 Неутрално

  Това писмо май трябваше и на Нинова да го изпрати.

 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Искате ли с десет реда да ви опиша как да се пребори корупцията?

  Въведение
  Точността на детектора на лъжата е около 90-95%.

  Планът

  1. Обществото приема за допустимо, че един властимащ може да открадне най-много 100 000 Евро през мандата си.
  2. Детектор на лъжата на входа на властта - Ти смяташ ли да откраднеш повече от 100 000 Евро през мандата си?
  3. Детектор на лъжата на изхода на властта - Ти открадна ли повече от 100 000 Евро през мандата си?
  4. Издържал т. 2 и т.3 - Всичко е ОК
  5. Неиздържал т. 2 и т.3 - Разследване и след това г-н Цацаров е на ред.

  5 точки - ? реда са.

 25. 25 Профил на miyrem_022
  miyrem_022
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Народе вярнолие че минималната заплата е 1500 лв догодина могат даказват че 2000 лв и говорят че ного работни места имал Герб фабрика отворил лъжат на поразия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK