Прокуратурата се похвали на ГЕРБ, че разследва кмета на Златица от две години

Снимката на Златица е правена през 2005 г.

© Цветелина Николаева

Снимката на Златица е правена през 2005 г.След като по-рано през деня ГЕРБ съобщи, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу Магдалена Иванова, кмет в община Златица, издигната от БСП, за злоупотреба с държавни пари, от държавното обвинение информираха, че вече разследват Иванова, и то от 2016 година.


"Кметът на община Златица е обвинена в престъпление по служба още на 15 март 2017 г.", съобщи пресцентърът на прокуратурата. Исканията на спецпрокуратурата за отстраняването ѝ от длъжност и за претърсване и изземване в общината обаче не са били уважени от съда, става известно още от съобщението на държавното обвинение. Оттам дават гаранция, че разследването е пред приключване, каквото и да означава това. От представените от прокуратурата данни се разбира, че през последната година не е имало конкретни действия по разследването.


Прокуратурата уточнява, че приложеният към сигнала на "двама народни представители (от ГЕРБ - бел. ред.) и политолог" доклад на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) е постъпил в прокуратурата и е преценен като достатъчен за повдигане на обвинение за престъпление по служба. По тази причина на 31 август 2016 г. е образувано наказателно производство.
С постановление на главния прокурор от същия ден е разрешено разследването да се проведе от спецпрокуратурата вместо Окръжна прокуратура - София.


Иванова е привлечена към наказателна отговорност на 15 март 2017 г. за престъпление по служба, с което общината е ощетена със сумата от 1 056 806.44 лв., посочват от прокуратурата. Тя е обвинена в това, че на 18 март 2014 г. в качеството си на длъжностно лице с отговорно служебно положение - кмет на Златица, е нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки. От това според разследващите са настъпили значителни вредни последици.


На тази дата Иванова е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 5 февруари 1992 г. с търговско дружество с приложена към него количествено-стойностна сметка за 2 108 885.04 лева с предмет "Разширение на училище в кв. 72, гр. Златица".


Вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на обекта, каквото е длъжна да стори в качеството си на възложител на обществени поръчки, 2 години по-късно Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла по този начин да се облагодетелства търговското дружество, аргументира се държавното обвинение.


Разширяването на училището представлява изграждането на топла връзка между отделните му корпуси. С това разширение се е целяло да улеснят децата, като да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж в града, който се намира на няколко километра от учебното заведение.


Цялата сума по договора - 2 108 885.04 лева, е изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка.


Експертиза е показала, че общината е заплатила цялата сума по допълнителното споразумение от 2014 г., но не са извършени или са извършени некачествено дейности на обща стойност 1 056 806.44 лева.


Наложената на Магдалена Иванова мярка за неотклонение е гаранция в размер на 10 хил. лв.


От прокуратурата подчертават, че са разпитани множество свидетели, извършен е оглед в сградата на училището, изготвена е строително-техническа експертиза; изискани и приложени са документи от Министерския съвет, Министерството на финансите, общината, НОИ, Камарата на строителите, НАП, ДНСК, служба по вписванията и множество банки.


На 17 март 2017 г. спецпрокуратурата е поискала от Окръжния съд в София да отстрани от длъжност Иванова до приключване на наказателното производство. Искане е било оставено без уважение, тъй като съдът е приел, че няма опасност тя да затрудни разследването.


На 28 февруари и на 8 март 2017 г. държавното обвинение е поискало разрешение за претърсване и изземване в община Златица. Исканията са били оставени без уважение, защото според съда разследващите изисквали документи от общината, които са изпращани на други институции и няма пречка държавното обвинение да го изиска от съответните други ведомства, а не това да се случва през съда.


"Това доведе до забавяне на разследването", отбелязват още от прокуратурата.


И допълват, че въпреки затрудненията в процеса на събиране на доказателства разследването по делото е към финал и ще приключи в максимално кратки срокове. Накрая съобщават, че днешния сигнал от депутати от ГЕРБ главният прокурор ще изпрати за приобщаване към материалите по делото.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  накрая нищо няма да се случи ,така е във всички браншове и всички сфери ,правиш нарушение на пътя ,в Румъния процедурата е такава ,че ти вземат книжката и те глобяват огромна сума , а ако си позволиш да караш след това , директно в пандиза , а тук обратното ,вместо големи глоби и затвор , ги протакат ,за да си намира съдебната система работа и да си оправдават заплати и привилегии .

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Споко БЕ ГЕРБ!
  Имаме си компромат за тази!
  Ако не влезе в правия коловоз ГЕР-БСП, ще задействаме проЦаратурата.....

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  2 години..., скоростно разследване си е!

 4. 4 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Въййййй! Прокуратурата мръдна и пръдна пък чак и се похвали преди да заспи отново

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да му се отще на чоек да коментира, брилянтни коментари изящно формулирани....еех

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 608 Неутрално
 7. 7 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Да му се отще на чоек да коментира, брилянтни коментари изящно формулирани....еех
  —цитат от коментар 5 на Kami


  Коментирай, коментирай!

  Камка по капка, язовир....

 8. 8 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Че това за хвалба ли е, след като две години са стигнали до под кривата круша?

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Комсомолцци, комунисти , клептомани в единен строй. Тази преди известно време я видях на живо на едно събитие, пет смислени думи не можа да каже на кръст на микрофона, иначе е широка като трикрилен гардероб с тенденция за четирикрилен в растеж (та затова я запомних , гнус)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  две години и още не са я оневинили, срамота :)

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  две години и още не са я оневинили, срамота :)
  —цитат от коментар 10 на Xumpomo name


  ...оневинена е донЕкАде... съдА не я отстрани от длъжноС... или нЕма да скрие доказателства или такива нЕма...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK